Во Охрид пристигнаа првите туристи од Холандија


Во Охрид пристигнаа првите туристи од Холандија. На охридскиот аеродром денес од Амстердам слета првиот чартер авион со 180 патници на авиокомпанијата Корендон. Традиционално и годинава, ТАВ на холандските туристи им приреди свечен дочек со воден мост, македонска закуска со леб и сол и колачи. „ Очекуваме да придонесеме кон развојот на Охрид од економски поглед со тоа што ќе привлечеме што е можно поголем број туристи на што и нашата маркетинг служба напорно работеше така што навистина ќе дадеме свој придонес со соработката што ја имаме со Владата, државните агенции и градоначалникот на Охрид. Намерата ни е да го промовираме Охрид бидејќи веруваме дека тој е бисерот на Македонија. Со нивните активности очекуваат бројот на патници да се зголеми на 200 000“, вели генералниот директор на ТАВ Македонија Алпер Ерсој. Чест ни е да ја отвориме годинешнава туристичка сезона во Охрид и Македонија, вели Асим Меџедовиќ, директор на Фибула Аир Травел. „Оваа година букирањето и интересот за Македонија е навистина ...
| | веќе видена | слични

Повеќе авиолинии до најголемиот и најатрактивен туристички центар, Охрид, бараат туристичките работници од охридско струшкиот регион. Туристичките работници од хотелскиот еснаф смеаат дека од исклучителна важност е гостите наместо во Скопје да слетуваат во Охрид. „Секако треба да се разгледаат сите опции кои постојат за зголемување на бројот на летовите до охидскиот аеродром. Тука не гледам некоја конкуренција помеѓу охридскиот и скопскиот аеродром бидејќи и двата се на ТАВ, така да и во нивен интерес е да бидат подеднакво искористени, не во еден да има гужви а другиот да биде неискористен, но и од аспект на развивање на туристичката зона Охрид, Струга и поврзување со што повеќе дестинации е од заеднички интерес на сите да ги добиеме тие летови“. Исто така тие укажуваат дека добро би било да се прават аранжмани не само во лето, туку и преку цела година, со тоа што на туристите ќе им се понуди и Струга како дестинација. Теута Зиба Џеладини, туристички работник, смета дека треба да се воведат авиолиниии каде ...
| | веќе видена | слични

Туристичките работници бараат зголемување на бројот на редовни авио линии од и до охридскиот аеродром, кои би оперирале во текот на цела година, а не само два до три месеци во текот на летниот период како чартер линии. Во моментот само линиите до Цирих, Базел и Лондон се редовни, иако регионот станува интересен за странските гости 365 дена во годината. На тој начин велат би се олеснало нивното доаѓање овде. „Охридскиот аеродром треба да ги снабдува со туристи и Струга и Охрид. Но за разлика од скопскиот аеродром, охридскиот е многу хендикепиран. Дестинациите за Љубљана, Виена, Белград или Дизелдорф се откажани. Ова беше една погрешна политика на државата, наместо да се субвенционираат и други дестинаци за Охрид“, рече Теута Зиба Џеладини, туристички работник од Струга. Зиба Џеладини вели дека е добро да се воведат редовни линии за Виена, Германија или пак Истанбул, а кои ќе бидат од интерес за иселениците во странство. И од Хотелската асоцијација на Македонија велат дека е многу важно гостите наместо во ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Пред 90 години, на почетокот на мај, се случила првата групна посета на Охрид. Со тоа започнува организираниот туризам во градот и во Македонија. Каде е охридскиот туризам девет децении потоа, анализира Дојче веле . Без многу помпа и прослави во ова време-невреме за Македонија, овој датум допре до нас преку една стара фотографија објавена на социјалните мрежи во групата наречена „Охрид слики од минатото“, на која е прикажана првата организирана група туристи во Охрид. За овој настан од пред 90 години во архивските документи стои: „Во 1927 година како студент и секретар на Академското потпорно друштво при тогашниот Филозофски факултет во Скопје, Ѓорѓи Шоптрајанов по повод Први мај ја организирал првата групна посета на древниот Охрид. Така започнува да се развива организираниот туризам во Охрид и Македонија и да се формира свеста за односот кон културното наследство.“ Подоцна Шоптрајанов станува познат македонски филолог, универзитетски професор, еден од најголемите македонски франкофони и научник од светско ...
| | веќе видена | слични

Во пресрет на летната сезона, оптимистички најави од тур операторите - годинава велат, интересот за патување во Македонија и туристички Охрид, е зголемен во однос на лани. Во пресрет на летната сезона, оптимистички најави од тур операторите - годинава велат, интересот за патување во Македонија и туристички Охрид, е зголемен во однос на лани. По пристигнувањето на првите холанѓани, на охридската риверата од 22 јуни ќе уживаат и гостите од Полска. Првиот човек на ТАВ Македонија најави дека ќе продолжат со уште посилна промоција, со цел да се зголеми бројот на туристи,што ќе го зголеми авиосообраќајот на охридскиот аеродром во текот на целата година. Очекуваме да придонесеме кон развојот на Охрид од економски аспект,со тоа што ќе привлечеме што поголем број туристи, за што нашата маркетинг служба работеше напорно, рече Алпер Ерсој, гнерален директор на ТАВ Македонија. - Охрид е бисерот на Македонија и со нашите активности очекваме да се зголеми бројот на патници до 200.000 –вели Ерсој. Статиситичките податоци ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Зголемен бројот на патници на охридскиот аеродром „Свети Апостол Павле“. Во 2010 на аеродромот биле превземени 36 000 патници, а лани бројот пораснал на 145 илјади. И оваа година се очекува дополнителен пораст од 20%. - Бројот на воздухопловни операции кои во текот на 2016 година се реализираа во однсо на 2015 беше поголем дури за 36% или за 76% поголем во однос на 2014 година. Исто така бележиме раст на бројот на вкупниот број на довезени патници кои што во текот на 2016 беше дури за 33% поголем во однос на 2015 и дури за 104% поголем во однс на 2014, истакна градоначалникот Никола Бакрачески. Оваа сезона се очекуваат 183 летови од Амстердам, односно околу 30 000 холанѓани да летуваат на брегот на Охридското езеро. Дополнително 2000 патници од Брисел, 2300 од Белград и 2600 од Тел Авив. Но и туристи од Англија и Полска. -Очекуваме да придонесеме во економскиот развој на Охрид со тоа што ќе привлечеме што е можно поголем број на туристи на што нашата маркетинг служба работеше напорно, ...
| | веќе видена | слични

И оваа година се очекува дополнителен пораст од 20%. - Бројот на воздухопловни операции кои во текот на 2016 година се реализираа во однсо на 2015 беше поголем дури за 36%  или  за 76% поголем во однос на 2014 година. Исто така бележиме раст на бројот на  вкупниот број на довезени патници  кои што во текот на 2016 беше дури за 33%  поголем во однос на 2015 и дури за 104%  поголем во однс на 2014, истакна градоначалникот Никола Бакрачески. Оваа сезона се очекуваат  183 летови  од Амстердам, односно  околу 30 000 холанѓани  да летуваат на брегот на Охридското езеро. Дополнително 2000 патници од Брисел, 2300 од Белград и  2600 од Тел Авив. Но и туристи од Англија  и Полска. - Очекуваме да придонесеме во економскиот развој на Охрид со тоа што ќе привлечеме што е можно поголем број на туристи на што нашата  маркетинг служба работеше напорно,  вели Алпер Ерсој геерален  директор на ТАВ Македонија. - Букирањата се навистина во поголем број во однос на минатата година така да се надеваме дека тој тренд ќе продолжи , ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Политичката криза нема да влијае врз туризмот. Министерот за економија очекува брза разрешница на кризата и успешна сезона, со зголемен број на туристи. Влезот на нискобуџетните авиокомпании, директните врски со 37 те европски дестинации, субвенциите за тур операторите, ќе придонесат годинава да има посети и од подалечните дестинации. До сега најзастепени беа гостите од соседството – Србија и Бугарија. Неделавата слета и првиот авион со 180 холандски туристи, а до крајот на сезоната дури 30 илјади холанѓани треба да ја посетат Македонија. Надлежните очекуваат бројот на туристи да биде поголем за 20% во однос на лани Минатата година земјава ја посетиле милион и 700 илјади гости. Во јануари и февруари 80 илјади, од кои повеќе од половината биле странци.
| | веќе видена | слични

Расте бројот на странски туристи кои ја посетиле земјава.Во јануари и февруари годинава бројот на туристи бил поголем за 13, 4% во однос на истиот период лани, додека бројот на ноќевања е зголемен за 11, 1 насто.Субвенционирањето на организираниот странски туристички промет, намалувањето на ДДВ од 18 на 5 % за сместувачките услуги, како и засилената промоција на Македонија како туристичка дестинација, придонеле за раст во секторот на туризмот. Истовремено странските туристички индустрии засилено ги промовираат сопствените потенцијали во пресрет на летната туристичка сезона. На дводневниот туристички саем се претставени туристички оператори од Албанија, Турција и Кипар. Тие веруваат во потенцијалот на македонскиот туристички пазар и очекуваат зголемување на бројот на наши туристи кои летово ќе претстојуваат во тамошните хотелски капацитети. „Целосно веруваме во Македонската држава и нашата иднина овде е да и помогнеме на економијата правејќи го најдоброто за туристичката индустрија“, изјави Енвер Мехмети, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за економија Дритон Кучи во пресрет на најубавото годишно време летото, отимистички размислува за овој сектор и смета дека тој годинава нема да биде во опаѓање и очекува бројки приближни на ланските Политичката криза во земјава нема негативно да се одрази врз туризмот. Министерот за економија Дритон Кучи во пресрет на најубавото годишно време летото, отимистички размислува за овој сектор и смета дека тој годинава нема да биде во опаѓање. - Очекувам годинава туристичката сезона да биде како лани- посочи Кучи при обиколката на презентацијата на тур операторот ВАС кој ја претсави дел од понудата за лето 2017 година за турското и албанското крајбрежје. Менаџерот на "Вас груп" Енвер Мехмети посочи дека тие се претсавуваат во Скопје со цел да се воспостави заемна соработка која ќе го помогне за развојот на туризмот и економијата. - Ги претставуваме сите наши услуги заедно со туристичките агенции кои се наши партнери. Ова е четиридневен настан, а нашата цел е да ги приближиме нашите услуги до сите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, соопштил дека пратениците ќе гласаат за ратификување на Преспанскиот договор со Македонија до крајот на ...
сите 602 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 61 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата, досега, се вакцинирани 2.925 деца. Денеска до 13 часот вакцинирани се 181 дете, соопшти Министерството за здравство. За време ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во Охрид пристигнаа првите туристи од Холандија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: