Намалување на бројот на превезени патници во автобускиот превоз

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2015 година, во однос на истиот период од 2014 година, бројот на превезените патници во градскиот превоз е намален за 27,9%, во приградскиот превоз е зголемен за 3,2%, во меѓуградскиот превоз за 5,5%, додека во меѓународниот превоз намалувањето изнесува 8.4%. Во однос на истиот период од 2014 година, бројот на патничките километри во градскиот превоз е намален за 29,0%, во приградскиот превоз за 2,4%, во меѓуградскиот превоз за 1,0%, додека во меѓународниот превоз зголемувањето изнесува 2,8%.
| | веќе видена | слични
5 копии

За 0,6 проценти е зголемен бројот на склучените бракови во третото тромесечие од годинава во споредба со истиот период лани. Во овој период склучени се 4.432 бракови. Според Државниот завод за статистика, во третиот квартал има зголемување и на бројот на разведени бракови и тоа за 19 отсто во споредба со минатата година. Во овој период се развеле 482 бракови.
| | веќе видена | слични
6 копии

Во Македонија во септември годинава се потрошени 562.979 МWh електрична енергија, 2.081 мил. nm3 природен гас, 455.091 тони јаглен и 82.807 тони нафтени продукти, соопшти Државниот завод за статистика. Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 59.1% во бруто-домашната потрошувачка на струја. Од вкупната потрошувачка на јаглен, пак, 95.4% е употребена за производство на електрична енергија.
| | веќе видена | слични
4 копии

За 3,3 проценти е намален бројот на живородени деца во третото тромесечие од годинава во споредба со истиот период лани и изнесува 6.081 живородени деца, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Бројот на умрените лица во исттиот период бележи зголемување од 0.5 проценти во споредма со минатогогишниот и сега тој изнесува 4.514 лица. Од нив, 41 е умрено доенче. Природниот прираст изнесува 1.567 лица, што значи, за толку лица бројот на живородените деца е поголем од бројот на умрените лица.
| | веќе видена | слични

Според Државниот завод за статистика, во третиот квартал има зголемување и на бројот на разведени бракови и тоа за 19 отсто во споредба со минатата година. Во овој период се развеле 482 бракови. /МИА
| | веќе видена | слични
2 копии

Од јануари до септември годинава градежниците во странство завршиле работи за 2,6 проценти повредни од извршените лани, но потфрлиле кај новите зделки, па идната година на странските градилишта ќе имаат 50 проценти помалку работа Македонската градежна оператива остана без надеж дека во наредниот период ќе заработува девизи и покрај напорите повторно да ги освои странските пазари. Градежните компании следната година ќе ги "ѕидаат" профитите на домашните градилишта, зашто новосклучените договори за работа во странство вредат само половина од ланските. Најновото соопштение на Државниот завод за статистика открива дека оваа година, од јануари до септември вкупната вредност на договорените градежни работи во странство изнесувала 3.286.333.000 денари, односно 53,4 милиони евра. Тоа е за 53,3 проценти помалку во споредба со истиот период од претходната година. Оваа година, пак, им била побериќетна од ланската. Заклучно со септември градежните компании извршила градежни работи во странство во вкупна вредност од ...
| | веќе видена | слични

Стапката на сиромаштија кај лица до 17 години, во 2013 година изнесувала 30,9 отсто. Тоа се последните податоци од Државниот завод за статистика, кои покажуваат дека од вкупно 500 илјади луѓе кои живеат во сиромаштија, најголемиот дел се деца. Тоа значи дека секое трето дете во Македонија секојдневно се бори за да преживее и да ги задоволи основните егзистенцијални потреби. Дури 38 отсто од децата до 17 години биле сериозно материјално обесправени, односно не можеле да си дозволат барем 4 од 9 потреби.
| | веќе видена | слични
2 копии

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2015 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 5,1% во однос на истиот период од претходната година. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 23,1%, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство е забележано намалување за 30,7%. Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: градинарските и фуражните растенија, грозјето, алкохолните пијалаци и добитокот, а намалување е забележано кај: житата, индустриските растенија, овошјето, живината и јајцата, млекото и млечните производи и рибата. Месечната дистрибуција на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи покажува пораст во септември, додека во јули и август е забележано опаѓање. Извор:OhridNews
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во октомври оваа година е за 0,8 процентни поени зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на истиот период лани е зголемен за 7 процентни поени, покажува оценката на раководителите на деловни субјекти. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во октомври 2015, во однос на септември 2015 година, е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, а залихите на готови производи сe намалени. Оценката за економската состојба на деловните субјекти во октомври 2015 година е поповолна во споредба со претходниот месец, а како поповолна е оценета и во однос на октомври 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во октомври 2015 година изнесува 64% од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производството имаат следните фактори: недостигот на квалификувана работна сила со 23,9%, ...
| | веќе видена | слични

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупното количество на создаден отпад според секторите на економска активност во Република Македонија во 2014 година изнесува 19 634 301.69 тони. Најголемо количество отпад (19 513 266.87 тони или 99 %) е создадено во секторот Индустрија (Преработувачка индистрија, Рударство и вадење на камен и Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација). Во секторот Снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината се создадени 13 972.6 тони. Во останатите дејности се создадени 107 062.24 тони отпад. Од вкупното количество на создаден отпад, 1.40 % или 8 239.35 тони се предаден отпад, односно отпад кој деловните субјекти го предале на други физички или правни лица во земјата или во странство во текот на 2014 година. Вкупното количество на примен отпад, односно отпад кој деловните субјекти го примиле од други физички или правни лица од земјата или од странство во текот на 2014 година, ...
| | веќе видена | слични

Останато

Памела Андерсон беше гостинка на синоќешната вечера на фудбалскиот клуб Олимпик од Марсеј , каде се собирала помош за сиромашните деца од градот. наеднаш , во ...
сите 224 | | | веќе видена

Дали потпретседателот на СДСМ Мухамед Зекири прави пуч во ИВЗ или во партијата? Во екот на изборната кампања Зекири бара чистка во неговата матична партија, а ...
сите 365 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 290 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 229 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Намалување на бројот на превезени патници во автобускиот превоз

Од:
До кого (е-маил):
Порака: