Отпадот ќе се искористува до последен килограм


Максимално искористување на отпадот што се собира по населбите е целта на проектот „Воспоставување систем за интегрирано управување со отпад во Источен и Североисточен регион“, чија промоција се одржа неодамна во Kочани. По претставувањето во Kочани иста ваква јавна расправа треба да се одржи и во Свети Николе, Берово и во Kуманово. Претходно, Министерството за животна средина и просторно планирање ја достави Студијата за оцена на влијанието врз животната средина од страна на капацитетите што треба да бидат дел од овој проект. - Таму ќе имаме механичка сепарација на отпадот. Целиот отпад што ќе пристигне во централната постројка за управување со отпад најпрво преминува на вага, каде што се врши мерење и запишување на количеството отпад што пристига на депонијата. Откако ќе се измери отпадот, се врши негово сортирање. Прво имаме рачно сортирање, потоа магнетно сепарирање, односно отстранување железни и метални делови од него и сортирање на отпадот со помош на вртложни струи. Потоа се преминува кон формирање ...
| | веќе видена | слични

Пожарот во депонијата во Струга, кој гореше девет дена и поради кој стружани излегоа на протести, изминатиов викенд конечно беше изгаснат, а екипите на теренот сѐ уште работат на затрупување на целата депонија со земја за да не се случи повторно да се запали некој помал дел. Граѓаните на Струга и на околните места со право реагираа на несоодветното третирање на отпадот бидејќи со тоа директно се загрозува нивното здравје и истовремено може да има катастрофално влијание врз претстојната туристичка сезона. Невладините граѓански здруженија од овој град најавија дека ќе продолжат да организираат протести сѐ додека целосно не запре депонирањето отпад на оваа локација во близината на градот.Проблемот во Струга треба да биде аларм за целата земја бидејќи анализата на официјалните податоци покажува дека во поголемиот дел од Македонија има несоодветен третман на отпадот што секако има негативно влијание врз животната средина и врз здравјето на населението. Доколку не се преземе нешто оваа потенцијална еколошка бомба ...
| | веќе видена | слични

Либерално-демократската партија (ЛДП) ја повикува ВМРО-ДПМНЕ, наместо демагошки пристап, како конструктивна опозиција да пристапи кон решавање на проблемите на депонирање на отпад и да влијае врз своите градоначалници за забрзување на изградба на регионални депонии преку меѓу општинската соработка. Либерално-демократската партија потенцира дека единствено што направи ВМРО-ДПМНЕ за овој период е предавање на депонијата „Дрисла“ на управување на странската компанија, која се обврза да вложи 72 милиони евра во модернизација на депонијата преку изградба на низа постројки за современа преработка на отпад и набавака на нова механизација. „Згора на ова, за да овозможи поуспешно работење на странската компанија, пред склучување договор за отстапување за управување со депонијата, градот Скопје реализираше набавка на механизација и се обврза да изгради современа постројка за согорување на медицински и други видови опасен отпад. Наместо ветените инвестиции од 72 милиони евра, по пет изминати години оваа странска ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Соопштение на ЛДП: По 11 години владеење, ВМРО ДПМНЕ конечно се сети на проблемот со управување со отпадот. Покрај ова, не треба да се заборави дека ВМРО ДПМНЕ е на власт долги години и во најголем број на општини. Во Македонија постојат 54 депонии од кои, само една – депонијата Дрисла, покрај Скопје, исполнува мал дел од предвидените национални стандарди. Во 2005-та година, кога министер за животна средина и просторно планирање беше членот на ЛДП, д-р Зоран Шапуриќ, во консултација со домашни и со европски експерти беа усвоени плански документи со кои се предвидува решавање на депонирање на отпадот преку изградба на регионални депонии и со поттикнување на општините да изградат регинални депонии со здружување на сите свои потенцијали. Оттогаш, за 11 години апсолутно владеење ВМРО ДПМНЕ не покажа никаков интерес за решавање на овој проблем и само неколку дена по заминување во опозиција, преку демагошки пристап, товарот го префрла на новата реформска влада. Либерално-демократската партија потенцира дека ...
| | веќе видена | слични

„По 11 години владеење, ВМРО ДПМНЕ конечно се сети на проблемот со управување со отпадот, реагираа денеска од Либерално демократската партија. Во соопштението на ЛДП се вели дека не треба да се заборави дека ВМРО-ДПМНЕ е на власт долги години и тоа во поголемиот број општини. Од партијата велат дека во Македонија постојат 54 депонии од кои само една – Дрисла исполнува мал дел од предвидените стандарди. „Во 2005-та година, кога министер за животна средина и просторно планирање беше членот на ЛДП, д-р Зоран Шапуриќ, во консултација со домашни и со европски експерти беа усвоени плански документи со кои се предвидува решавање на депонирање на отпадот преку изградба на регионални депонии и со поттикнување на општините да изградат регионални депонии со здружување на сите свои потенцијали. Оттогаш, за 11 години апсолутно владеење ВМРО ДПМНЕ не покажа никаков интерес за решавање на овој проблем и само неколку дена по заминување во опозиција, преку демагошки пристап, товарот го префрла на новата реформска влада“, ...
| | веќе видена | слични

Собирањето на отпадоците не е нешто за кое треба да се грижат само градските служби или претпријатија. За да се зачува животната средина, потребна е помош и соработка од граѓаните. Германија има долга традиција на тоа поле, најмногу заради парите кои се трошат, но и повторно може да се добијат од сметот. фото извор: alliance - dpa/A. Novopashina Секоја боја нешто значи Сината воглавно значи дека во таа канта се собира хартија. Кога се споменува хартија, се мисли исклучиво на хартија, тука дури не спаѓаат ниту опаковките од пица или колачи, бидејќи тоа го нарушува процесот на рециклирање. Не се препорачува ниту фрлање на пластифицирани хартии – постери и списанија. Кафеава е бојата на земјата Во таа канта оди се што ќе се претвори во прав – од остатоци од храна до овенато цвеќе. Сето тоа оди во постројки за производство на био-плин. Жолто за пластика? Ако на оваа канти има знак „зелена точка“, тогаш не смее да се фрла секоја пластика, туку амбалажата која го содржи тој знак. Тоа значи и метал и стиропор. Со ...
| | веќе видена | слични

Демократската обнова на Македонија порачува дека проблемот со депониите треба да се решава, а не да служи за маркетинг. Во соопштението, ДОМ наведува дека постојат план и физибилити студии за целосно решавање на отпадот во македонија и за затворање и ремедијација на дивите депонии, но оти немало политичка волја сето тоа да се реализира. Ние ќе продолжиме да инсистираме на современ третман на отпадот по принципот нула отпад, кој е повторно во нашите зелени приоритети, се вели меѓудругото во соопштението.
| | веќе видена | слични

Депониите не се за маркетинг, туку за решавање, е ставот на ДОМ во врска со настанатиот проблем околу струшката депонија. Партијата денеска соопшти дека е голема грешка што во 2014 година се поништија два готови тендера за концесии за регионални депонии во Југоисточниот и Полошкиот регион. „Тогаш ДОМ жестоко јавно реагираше, но 1 пратеник не е 61!А постојат и план и физибилити студии за целосно решавање на отпадот во Македонија со неколку регионални санитарни депонии и повеќе претоварни станици, како и за затворање и ремедијација на дивите депонии. Познати се и концептите за современ третман на отпадот со селекција, рециклирање и искористување на малиот остаток на еколошки начин. Значи нема непознати, се е одамна подготвено, но немаше доволно политичка волја да се реализира сево ова“, е ставот на партијата. „Ние ќе продолжиме да инсистираме на современ третман на отпадот по принципот нула-отпад, кој е повторно во нашите зелени приоритети. Но, овојпат со доза на зголемен оптимизам, особено по брзото и ...
| | веќе видена | слични

По широката јавна дебата за струшката депонија, од Демократската обнова на Македонија порачуваaт да се направи план за целосно решавање на отпадот во Македонија и додаваат дека депониите не се за маркетинг, туку за решавање.“Постојат и план и физибилити студии за целосно решавање на отпадот во Македонија со неколку регионални санитарни депонии и повеќе претоварни станици, како и за затворање и ремедијација на дивите депонии.Познати се и концептите за современ третман на отпадот со селекција, рециклирање и искористување на малиот остаток на еколошки начин. Значи нема непознати, се е одамна подготвено, но немаше доволно политичка волја да се реализира сево ова.Голема е грешката што се направи во 2014 година, кога се поништија два готови тендера за концесии за регионални депонии во Југоисточниот и Полошкиот регион.Тогаш ДОМ жестоко јавно реагираше, но 1 пратеник не е 61. Ние ќе продолжиме да инсистираме на современ третман на отпадот по принципот нула-отпад, кој е повторно во нашите зелени приоритети. Но, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Поранешниот пратеник Насер Зибери смета дека на кадровски промени требаше да претходи темелна анализа, врз основа на темелните принципи на добро владеење. ...
сите 195 | | | веќе видена

Франција, Британија и Германија испратија официјално дипломатско предупредување до Иран за сериозните последици со кои ќе биде соочен Техеран доколку не се ...
сите 72 | | | веќе видена

Соединетите Американски Држави ќе предложат создавање на меѓународни поморски сили за заштита на бродовите во Оманскиот Залив, во момент кога администрацијата ...
сите 196 | | | веќе видена

Повеќе од 500.000 граѓани живеат под прагот на сиромаштија благодарение на оваа криминална влада.Секогаш кога СДСМ ќе се соочи со фактот дека граѓаните живеат ...
сите 214 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Отпадот ќе се искористува до последен килограм

Од:
До кого (е-маил):
Порака: