Потпишана спогодба за повисоки плати во здравството


Повисоки плати за сите здравствени работници. Покачувањето од пет проценти, во зависност од позицијата се движи од 1.500 до 4.548 денари. Ќе почне да се применува со исплата на септемвриската плата. Ресорниот министер и Самостојниот синдикат за здравство потпишаа спогодба за утврдување на најниската плата. „Со потпишувањето на денешната спогодба со отвора формалниот пат за зголемување на платите за сите вработени во здравството за пет проценти, односно зголемување на основицата за пресметување на плата на вработените во ЈЗУ од 12.654 на 13.286 денари“, изјави министерот за здравство, Венко Филипче. „Платата и понатаму останува најзначајна тема, па на преговарачката маса со Министерството за здравство, нашиот социјален партнер, веќе се ставени корекциите на коефициентите на сестрите со средно образование и корекција на коефициентите на лекарите специјалисти“, изјави Љубиша Каранфиловски, претседател на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита. Средномедицинскиот персонал ќе добива ...
| | веќе видена | слични

И по девет месеци откако министерот за здравство Венко Филипче е прв човек во ресорот наместо решавање на проблемите, тие од ден на ден ги има се повеќе. Владата и Филипче најавија покачување на платите на вработените во јавното здравство за пет проценти, а не како што беше ветено во предизборието 15 проценти и тоа во првите шест месеци откако ќе дојдат на власт, Но, вработените и по скоро година и пол откако оваа гарнитура е на власт ќе добијат само 5 проценти повеќе на нивните сметки. Со ова не се согласува Синдикатот на Клинички, но никој не обрнува внимание иако таму се праќаат речиси сите пациенти кои ќе се соочат со некоја потешкотија. Но, не само што нема повисоки плати како што е ветено, нема ниту хигиена. И не само што нема хигиена во околината, продолжува истата пракса и во просториите на самите клиники. За Хируршките клиники [link]https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=241591[LText]пишувавме[/link] и кон крајот на јули. Но, во текот на денешниот ден состојбата не само што е иста, туку е и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

За Универзитерскиот стоматолошки клинички центар Свети Пантелејмон распишан е оглас на кој заинтересираните кандидати можат да се пријавуваат само три дена. Упатените во здравството коментираат дека ова е невообичаено ако се земе во предвид праксата според која вообичаено огласите траат барем седум дена, јавува порталот здравство.мк За здравство.мк истите извори велат дека е симптоматично што се примаат нови, а веќе постоечките кои имаат право за повисока плата, бидејќи откако се вработиле станале магистри, доктори на науки, специјалисти, остануваат да земаат плата на општ доктор, а им следува повисока. Целата сторија прочитајте ја на здравство.мк
| | веќе видена | слични
2 копии

Лекарската комора незадоволна од покачувањето на платите во јавното здравство за само 5 проценти. Извршниот одбор на комората реагираше бидејќи со синдикатите договориле до крајот на годината зголемувањето на платите да биде 15 отсто. - Имајќи го предвид ваквото непочитување на договореното околу зголемувањето на платите во здравството кое во разговорите беше определено на околу 15 отсто за 2018 година, Извршниот одбор смета дека синдикатите и нивните органи и тела во најкус можен рок треба да вложат напори и да се корегира процентот на зголемување на платите на докторите, а во спротивно тие треба да поднесат морална одговорност, се вели во соопштението од ИО на ЛК. Премиерот Заев најави повеќе пари за вработените во јавното здравство, но од идната година. Инаку според договорот кој во вторникот беше потпишан во Владата здравствените работници во октомври ќе имаат за 5 проценти поголема плата, но со ова зголемување не важи за матичните лекари. Од комората бараат со корекција и тие да бидат опфатени.
| | веќе видена | слични
6 копии

Извршниот одбор (ИО) на Лекарската комора на Македонија (ЛКМ) смета дека направеното зголемување на платите во јавното здравство е парцијално и предизвикува непотребни поделби и конфронтации кај колегите. Бара да се корегира процентот на зголемување на платите на докторите со кое смета дека треба да бидат опфатени и матичните лекари. Од ИО на ЛКМ денеска соопштија дека се незадоволни од договорот за определување на најниската плата во јавниот здравствен сектор потпишана од Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита и Министерството за здравство со која вредноста на бодот се зголемува за 5 отсто. Во реакцијата по потпишувањето, ИО на ЛКМ наведува дека висината на зголемувањето на бодот е повеќе од скромна и не е во согласност со висината на зголемувањето за кои разговарале синдикатите (Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита и Синдикатот на клинички центар и…) и Лекарската комора. – Имајќи го предвид ваквото непочитување на договореното околу зголемувањето на ...
| | веќе видена | слични

Извршниот одбор на Лекарската комора на Македонија изрази револт и незадоволство од договорот за определување на најниска плата во јавното здравство, што ја потпишаа вчера Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита и Министерството за здравство, со кој бодот се зголемува за 5 отсто. Лекарската комора смета зголемувањето на платите е повеќе од скромно и бара синдикатите во најкус можен рок да вложат напори да се коригира процентот на зголемување или да поднесат морална одговорност. „Имајќи го предвид ваквото непочитување на договореното околу зголемувањето на платите во здравството, кое во разговорите беше определено на околу 15 отсто за 2018 година, сметаме дека синдикатите и нивните органи и тела во најкус можен рок треба да вложат напори и да се коригира процентот на зголемување на платите на докторите, а во спротивно тие треба да поднесат морална одговорност. Сметаме дека со корекцијата треба да бидат опфатени матичните лекари и покачувањата мора да бидат сеопфатни и да се ...
| | веќе видена | слични

Извршниот одбор на Лекарската комора на Македонија, денеска изрази револт и незадоволство во врска со договорот за определување на најниската плата во јавниот здравствен сектор што ја потпишаа Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита и Министерството за здравство со која вредноста на бодот се зголемува за 5 отсто. „Реакцијата е резултат на висината на зголемувањето на бодот која е повеќе од скромна, особено што таквата корекција не е во согласност со висината на зголемување за кои разговараа синдикатите (Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита и Синдикатот на клинички центар и…) и Лекарската комора. Имајќи го предвид ваквото непочитување на договореното околу зголемувањето на платите во здравството кое во разговорите беше определено на околу 15 отсто за 2018 година, Извршниот одбор смета дека синдикатите и нивните органи и тела во најкус можен рок треба да вложат напори и да се корегира процентот на зголемување на платите на докторите, а во спротивно тие ...
| | веќе видена | слични

Со официјално потпишување на спогодбата меѓу Министерството за здравство и Синдикатот, во октомври над 19 000 здравствени работници ќе добијат поголема плата од 5 проценти. Средномедицинскиот кадар ќе има дополнителни 1500 денари а личниот доход на хирурзите од универзитетските клиники ќе биде зголемен за 4500 денари. - Најголемата придобивка е исполнувањето на ветувањето на Владата за ова зголемување на платите, а најбитното за нас како Синдикат е што ова покачување се однесува за сите вработени во здравството. На преговарачката маса со Министерството за здравство се ставени веќе и корекциите на коефициентите на сестрите со средно образование и корекциите на коефициентите на лекарите специјалисти, изјави Љубиша Каранфиловски претседател на Самостојниот синдикат за здравство. Од Синдикатот се задоволни што ова зголемување на платите е за сите вработени во здравствениот сектор. Револт има кај околу 1500 матични лекари кои не се опфатени со оваа одлука. Подобри услови за нив министерот Филипче најави за ...
| | веќе видена | слични

Спогодба за утврдување на најниската плата за најнизок степен на сложеност и за начинот на пресметување и исплата на платите во здравствената дејност потпишаа денеска во Владата министерот за здравство Венко Филипче и претседателот на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита Љубиша Каранфиловски. Но Синдикатот на клинички центри преку соопштение до јавноста извести дека се согласува со минималната плата но не се согласува со зголемувањето на платите од 5 отсто. Како што наведува во соопштението, за овој синдикатот е неприфатливо покачување на основната плата во здравството од 5 отсто за 2018 година, кое доколку така е планирано од Владата би било единствено покачување на основната плата на здравствените работници во периодот од 2017 година до крајот на 2018 година. За Синдикатот на клинички центри не се прифатливи и пресметки кои вклучуваат додатоци на плата какви што се дежурствата во толкување на остварување на програмата на Владата 2017-2020 година која се однесува исклучиво на ...
| | веќе видена | слични

Добра вест за 19 илјади вработени, 5% повисоки плати во здравството Добра вест за 19 илјади вработени, 5% повисоки плати во здравството Gepostet von TV21 am Mittwoch, 5. September 2018 Во зависност од степенот на обученост и позицијата, средно-медицинскиот кадар ќе добие плус 1500 денари, специјалиститите во Универзитетската интерна клиника – плус 3750 денари. Специјалистите во општите болници ќе земат 4 000 денари повеќе од до сега, додека нивните колеги на Клиниката за хирургија, повишица од 4.548 денари. Вкупно 19 илјади вработени во државното здравство септемвриската плата ќе ја добијат за 5 насто повисока, најави денеска владата. Премиерот Заев очекува ова да делува како мотивација за лекарите за да не си во странство. И дека е само чекор до целта – просечна плата од 1000 евра за специјалистите.. Но засега никаква поволност не се најавува за младите специјализанти, кои го учат занаетот на скопските клиники, работат паралелно со вработените, но не добиваат плата. Министерот за здравство Венко Филипче, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

– Германија смета дека со исполнување одредени услови можеше да дојде до отворање преговори, но немаше единствен став за тоа. Ќе се вратиме на ова прашање на ...
сите 767 | | | веќе видена

Франција не е против започнување преговори за членство во ЕУ со Македонија и Албанија, но потребно е да се исполнат два услови, кои се многу важни прашања – за ...
сите 390 | | | веќе видена

Утре со почеток во 17:30 Веспрем го пречекува Вардар во петтиот натпревар од Лигата на шампионите. Во најавата за мечот на Твитер во која тимот од Унгарија ...
сите 150 | | | веќе видена

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ги повика сите институции што се занимаваат со избори да гласаат согласно законите и принципиелно, ...
сите 67 | | | веќе видена

Овен (21.03 – 20.04) Ќе остварите значително подобрување на полето на финансиите. Многу сте задоволни од деловните случувања. Сакате да остварите стабилен ...
сите 127 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Потпишана спогодба за повисоки плати во здравството

Од:
До кого (е-маил):
Порака: