ИЗЈАВА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ПО ПОВОД РАСПИШУВАЊЕто НА ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ ЗА ПРАТЕНИЦИ ВО СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Четврток, 6 март 2014 година Почитувани граѓани, Почитувани претставници на медиумите, Сакам да ве известам дека согласно уставните одредби и согласно роковите утврдени во Изборниот законик, како претседател на Собранието на Република Македонија, имам обврска по распуштањето на Собранието да распишам предвремени избори за пратеници. Во однос на роковите, уставната одредба предвидува дека предвремени избори за пратеници се одржуваат во рок од 60 дена од распуштањето на Собранието. Денеска го потпишав Решението за распишување на предвремени избори за пратениците во Собранието на Република Македонија, кои ќе се одржат на 27 април 2014 година, односно на истиот ден со вториот круг на изборот за претседател на Република Македонија, доколку претседателот не биде избран во првиот круг, на 13 април Решението за распишување на изборот ќе биде доставено до Државната изборна комисија на Република Македонија, како орган за спроведување на изборите, до Министерството за надворешни работи и Министерството за правда. ...
| | веќе видена | слични
15 копии

Во петокот заврши рокот за пријавување на македонските граѓаните кои живеат во странство, за гласањето на претседателските избори. Од македонските конзулати во САД информираат дека граѓаните кои досега се пријавија за гласање на претседателските избори и кои добиле потврда дека се внесени во избирачкиот список, автоматски ќе бидат запишани за гласање и за предвремените парламентарни избори. Дополнително, во рок до 30 март граѓаните во дијаспората кои досега не се пријавиле, ќе можат да го сторат тоа, но само за гласање на предвремените парламентарни избори.
| | веќе видена | слични

Ако Македонец од Лос Анџелес сака да гласа на изборите, треба да патува 3.300 километри - толку е оддалечен најблискиот конзулат во Чикаго. Тоа значи дека треба да помине пат колку од Скопје до Лисабон и тоа два пати, ако сака да гласа во прв и во втор круг на претседателските избори. Поради проблемите на оддалеченоста од амбасадите и од конзулатите, многу Македонци нема да гласат на изборите, предупредуваат нашинците од Америка, Австралија и од европските држави, кои ги сочинуваат трите изборни единици што се надвор од државата. Ова ѝ е познато на Државната изборна комисија(ДИК), но велат дека местата за гласање се законски определени. Додека Владата не одлучи поинаку, нови избирачки места во дијаспората нема да се отворат. Лос Анџелес, Хјустон, Сиетл, Мајами и Пхоеникс се местата во САД во кои живеат Македонци, а кои се оддалечени од два до пет часа летање со авион од конзулатите и од амбасадите во кои ќе се гласа - тоа се Њујорк, Детриот, Чикаго, Вашингтон, Отава и Торонто. Тој што живее во Перт, мора ...
| | веќе видена | слични

Македонските граѓани кои живеат во странство до вчера можеа да се пријават за гласање на претседателските избори. Од македонските конзулати во САД информираат дека, според добиените инструкции, граѓаните кои досега се пријавија за гласање на претседателските избори и кои добиле потврда дека се внесени во избирачкиот список, автоматски ќе бидат запишани за гласање и за предвремените парламентарни избори. Дополнително, во рок до 30 март граѓаните во дијаспората кои досега не се пријавиле, ќе можат да го сторат тоа, но само за гласање на предвремените парламентарни избори.
| | веќе видена | слични

Дополнително, во рок до 30 март граѓаните во дијаспората кои досега не се пријавиле, ќе можат да го сторат тоа, но само за гласање на предвремените парламентарни избори. - Пријавувањето за претседателските избори заврши. За да ја олесниме целата процедура, тие кои се пријавија за претседателските избори, автоматски се регистрирани и за парламентарните избори, вели Елена Зарковска, генерален конзул во Детроит, каде е една од поголемите македонски заедници надвор од матичната држава. Таа вели дека пријавувањето во Детроит течело солидно, и има пријавени гласачи не само од Детроит и државата Мичиген, туку и од соседниот канадски град Виндзор, како и од Охајо. Драган Ѓурчевски, генералниот конзул на Македонија во Торонто, информира дека во неговата единица има досега пријавени околу 500 гласачи. Според Ѓурчевски, главната пречка со која се соочиле гласачите е тоа што за разлика од изборите во 2011 година кога гласачите се пријавуваа со сите важечки документи кои ги имаат, овојпат ...
| | веќе видена | слични
15 копии

Државната изборна комисија денеска со консензус одлучи изборната кампања за закажаните парламентарни избори да почне на 5 април, два дена пред рокот. Имајќи го предвид првиот круг од претседателски избори и молкот за нив, на 12 и 13 април, кампањата ќе биде прекината и ќе продолжи следниот ден за да заврши на 27 април, за кога се закажани предвремените парламентарни избори и одржувањето на вториот круг од претседателските избори. Членовите на ДИK на денешната седница потенцираа дека донеле правична одлука во рамките на законот, која е лесно применлива во услови кога се одржуваат предвремени парламентарни избори и истовремено вториот круг од претседателските избори. - Го најдовме најдоброто решение да не бидат оштетени ниту тие што ќе вршат кампања за парламентарни избори ниту тие за кои важи молкот за претседателските избори - истакна Бедредин Ибраими, член на ДИK. Влатко Сајковски, член на ДИK, искажа задоволство од работата на ДИK која, како што рече, на еден професионален, законит и правичен начин во ...
| | веќе видена | слични

Кампањата за предвремените парламентарни избори ќе почне на 5 април, два дена порано од редовниот рок. Државната изборна комисија одлучи денеска, со консензус, да го премости на ваков начин проблемот што се појави поради (не)совпаѓањето на роковите за двата паралелни изборни циклуси, закажани на 27 април. Тоа значи дека парламентарната кампања ќе биде прекине на 12 и на 13 април, поради молкот за редовните претседателски избори, по што ќе продолжи следниот ден. Според членовите на ДИК, ова е праведна одлука, во рамки на изборната регулатива, и е лесно применлива во ситуација кога се одржуваат вонрeдни избори за пратеници заедно со вториот круг од изборите за шеф на државата. Во членот 69-а од Изборниот законик стои дека изборната кампања почнува 20 дена пред денот на изборите и во првиот и вториот круг гласање, и не смее да трае 24 часа пред денот на изборите и на денот на изборите. За изборна кампања се смета јавно собирање и други јавни настани организирани од учесник во изборите, јавно истакнување ...
| | веќе видена | слични

Согласно роковникот, листите на кандидати за пратеници треба да бидат доставени до највисокото изборно тело до 29 март, а жребувањето треба да се одржи на 3 април. Дијаспората на предвремените парламентарни избори ќе гласа на 26 април, односно еден пред предвремените парламентарни избори и вториот круг од претседателските од 7 до 19 часот Државната изборна комисија на вчерашната седница со консензус одлучи кампањата за предвремените парламентарни избори да започне на 5 април, а имајќи го предвид првиот круг од претседателски избори и молкот за нив, на 12 и 13 април кампањата да биде прекината и да продолжи следниот ден и да заврши на 27 април за кога се закажани предвремените парламентарни избори и треба да се одржи вториот круг од претседателските избори доколку шеф на државата не биде избран во првиот круг. Членовите на ДИК потенцираа дека донеле правична одлука во рамките на Законот којашто е лесно применлива во услови кога се одржуваат предвремени парламентарни избори и истовремено вториот круг од ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Државната изборна комисија (ДИК) на седница во петокот изгласа решение за проблематичното поклопување на роковите на претседателските и предвремените парламентарни избори и одлучи кампањата за изборот на народните избраници да почне два дена порано, на петти април. Со оваа одлука се решава поклопувањето на предизборниот молк од претседателските со кампањата на предвремените парламентарни избори со тоа што на 12-ти и 13-ти април предизборната кампања за предвремените избори на парламентарниот состав ќе биде прекината, а воедно ќе бидат испочитувани законските рамки. Како што истакнуваат од ДИК ваквата одлука е добра и лесно применлива во услови кога се одржуваат предвремени парламентари избори заедно со вториот круг од претседателските избори. Решението на ДИК го поздравија сите членови на комисијата бидејќи сметаат дека е во согласност со законот. На денешната седница ДИК го донесе Роковникот за изборните дејствија за предвремените парламентарни избори и согласно овој документ листите на кандидати за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Сите граѓани кои што сакаат да извршат увид во Избирачкиот список, за претстојните избори, тоа ќе може да го направат до ноќеска на полноќ. Увид во избирачкиот список имаат и гласачите од дијаспората, па досега Државната изборна комисија обработила 3.624 барања пристигнати преку ДКП-та и Министерството за надворешни работи, но како што велат оттаму за МИА, има уште многу што допрва треба да бидат разгледани, а исто така барања можат да пристигнуваат до полноќ. Најмногу од барањата пристигнати до петти март беа од македонски државјани кои престојуваат или живеат во европските држави. До вчера само преку веб-страната на ДИК увид во Избирачкиот список имаа направено преку 80.000 граѓани. Државјаните на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство можат по електронска пошта преку ДКП до ДИК или до ДИК да поднесат Барање за запишување, дополнување или бришење на податоците во посебните изводи од Избирачкиот список и/или да достават Барање за гласање за претстојните претседателски ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Правилната форма на државјанството напишано на личните документи на албански јазик треба да биде државјанство „на Македонија“ („E Maqedonisë”), а не како што ...
сите 188 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 90 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ИЗЈАВА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ПО ПОВОД РАСПИШУВАЊЕто НА ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ ЗА ПРАТЕНИЦИ ВО СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Од:
До кого (е-маил):
Порака: