Воздухот се прочисти: Од вечерва во 20 часот пак ќе се плаќа јавен превоз


СЕ УКИНУВААТ ВОНРЕДНИТЕ МЕРКИ И ИНТЕРВЕНТНИТЕ ПРЕПОРАКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА ВОЗДУХОТ ШТО БЕА ВОВЕДЕНИ НА 30 ЈАНУАРИ. ГРАД СКОПЈЕ ОДЛУКАТА ЈА ДОНЕЛ ПО ДОБИЕНИТЕ ИНФОРМАЦИИ ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ ДЕКА СРЕДНОДНЕВНИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ НА ПМ10 ЧЕСТИЧКИ ВО ВОЗДУХОТ СЕ ПОД ДЕФИНИРАНИОТ ПРАГ НА АЛАРМИРАЊЕ ОД 200 МИКРОГРАМИ НА КУБЕН МЕТАР. ГРАДОТ ЗА ДА ИМ ОВОЗМОЖИ НА ГРАЃАНИТЕ КОИШТО НА СВОИТЕ РАБОТНИ МЕСТА ПРИСТИГНАЛЕ СО АВТОБУС, БЕСПЛАТНО ДА СЕ ВРАТАТ ДОМА, ОД ВЕЧЕР ВО 20 ЧАСОТ ГО УКИНУВА БЕСПЛАТНИОТ ЈАВЕН ПРЕВОЗ. Габриела Додевска
| | веќе видена | слични

Заврши проектот за реконструкција и изградба на фекалната канализација на подрачјето на Општина Куманово кој се реализираше во изминатите 14 месеци, кој беше финансиран од страна на Европската унија.Во присуство на евроамбасадорот, Самуел Жбогар и министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураку, денеска се одржа и завршниот настан на кој беше презентирано сработеното.Ова нема да биде единствениот проект со кој ЕУ ќе му помага на Куманово. Унијата го зголеми фондот за животната средина и тој сега изнесува 113 милиони евра, рече Жбогар притоа потенцирајќи дека набргу ќе започне имплементација на огромен проект кој ќе биде од витално значење за целиот Североисточен регион.– Кој ќе биде следниот проект кој ќе се реализира во Куманово не можам да кажам, тоа мислам дека во разговори со градоначалникот ќе видиме што претставува приоритет за Оптштина Куманово, меѓутоа мислам дека друг проект кој што следува, кој што ќе го покрие целиот Североисточен регион, а тоа е поврзано со менаџирање на самиот ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Скопје повторно се гуши во смог, мерните станици за квалитетот на воздухот, покажуваат ниво на загаденост над нормалата. Мерната станица во Лисиче бележи најголема загаденост, потоа следи Ректорат ,Гази Баба и Карпош. Алармантна е состојбата и во другите градови на Македонија. Екстремно загадување на воздухот е измерено и во Кичево каде се регистрирани ПМ10 честички во износ од 314 микрограми на метар кубен, Струмица нивото на ПМ10 честички е 292, а во Куманово се измерени 166 микрограми на метар кубен. Градот Скопје веќе подолго време е на листата на најзагадени градови во светот.
| | веќе видена | слични

Се кренаа вредностите кои го мерат нивото на загаденост на воздухот во Гостивар. Вечерва гостиварци дишат нечист воздух. Последната статистика е од 20 часот, кога се измерени 142 микрограми штетни ПМ10 честички на метар кубен, што е речиси три пати повеќе од минималната граница. Гостивар е бележан со портокалов круг. Се препорачува граѓаните да избегнуваат подолго да бидат на отворено, додека на децата, трудниците и постарите воопшто да не излегуваат надвор ако не е неопходно. Индексот на квалитет на воздухот AQI, изнесува 78, која вредност означува умерен ризик за здравјето на граѓаните. Споредено со останатите градови во земјава кои што се опфатени со мониторинг систем за следење на воздухот, Гостивар е на второ место по загаденост вечерва, веднаш по Струмица.
| | веќе видена | слични
5 копии

На промотивниот настан на проектот „Зајакнување на капацитетите за ефективно спроведување на европското законодавство во областа на заштитата на природата“ што денеска се одржа во Скопје, беа презентирани очекуваните придобивки од проектот за природа во Македонија, а притоа беа претставени и пилот регионите на Националниот Парк Пелистер и Споменикот на природата – Преспанското Езеро,. „Проектот отвора можност да се пренесат искуствата од државите членки на ЕУ (Финска и Литванија) во процесот на планирање и управување со заштитените подрачја и идните Натура 2000 подрачја и вршење на мониторинг на биодиверзитетот, согласно препораките на ЕУ директивите за живеалишта и птици“, изјави директорот на Управата за животна средина, Билјана Зефиќ во своето воведно обраќање. Проектот се реализира во периодот од 18 ноември 2017 до 17 август 2019 година и е насочен кон две пилот заштитени подрачја и потенцијални Натура 2000 подрачја во Македонија, Националниот Парк Пелистер и Споменикот на природата – Преспанското Езеро, ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Министерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураки денес учествуваше на Конференцијата за еко- инвестиции за квалитет на воздухот (21 Европски форум за еко-инвестиции) која се одржува денес и утре во Софија. Конференцијата се организира во рамките Бугарското претседавање со Советот на Европа и има за цел да ги испита еко-иновативните решенија за подобрување на квалитетот на воздухот. Форумот ги собра компаниите и јавните власти кои веќе успеале да развијат и имплементираат ефикасни нови технологии или иновативни модели за бизнис и управување, и оние кои бараат такви решенија и практики. Исто така се дискутираше и за тоа како ќе се обезбеди финансирањето за еко-иновативни решенија. Овој настан е заеднички организиран од Генералниот директорат на Европската комисија за животна средина и Министерството за животна средина и вода на Република Бугарија. Во рамките на посетата министерот Дураки оствари работна средба со бугарскиот министер за животна средина и води, Нено Димов на која се дискутираше ...
| | веќе видена | слични

Помеѓу учесниците ќе бидат претставници од компаниите и институциите кои веќе успеале во воведувањето на нови и ефективни технологии или иновативни модели во екологијата. Чист воздух е од суштинско значење за здравото живеење. Во текот на изминатите децении е постигнат голем напредок за намалување на загадувањето на воздухот низ Европа, но треба да се направи уште повеќе, бидејќи слабиот квалитет на воздухот останува број еден еколошка причина за предвремени смртни случаи во Европската унија; и економските трошоци за загадување на воздухот изнесуваат над 20 милијарди евра годишно. Европската комисија е посветена на решавање на квалитетот на воздухот и намалување на загадувањето на воздухот до нивоа кои не претставуваат ризик за здравјето на луѓето и животната средина. Сепак, справувањето со загадувањето на воздухот е комплексен и системски предизвик кој бара заедничка акција преку општествените актери и економските сектори. Напорите што ги преземаат владите, градовите и бизнисите за спроведување на ...
| | веќе видена | слични

Ќе му се стави ли крај на директното слевање на отпадните води од градот во Вардар? Иако веќе подолго време се најавуваа колектори на испустите што директно се слеваат во речното корито, деновиве конечно се направи нешто конкретно. Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, министерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураку, и техничкиот директор на јавното претпријатие „Водовод и канализација“-Скопје потпишаа договор за спроведување на ИПА-проектот „Подобрување на инфраструктурата за отпадни води во градот Скопје“. Целта на проектот е пред сè заштита на реката Вардар од загадувањето, преку затворање неколку испусти на отпадни води што директно се излеваат во неа. Градоначалникот Шилегов при потпишувањето на договорот истакна дека грижата за здрав живот на сите граѓани ја обврзува градската власт да вложува во проекти за грижа на животната средина. Тој истакна дека отпадните води се огромен предизвикувач на загадување на водите, но и на целата животна средина. Дополнително, Шилегов во своето ...
| | веќе видена | слични

Државниот инспекторат за животна средина објави видео снимка со дрон од неколку локации, за кои се тврди дека се едни од поголемите загадувачи на воздухот во Скопје, каде вчера била извршена инспекција. На снимките се локациите Вардариште – Претоварна станица на ЈП Комунална Хигиена Скопје и околината со два склада за секундарни суровини, мостот во Лисиче до реката Вардар. Во еден сегмент се гледа и интервенција на противпожарната служба во запалено диво сметиште. Исто така, снимките на самото место се фатени неколкумина како фрлаат отпад на една од локациите – пристигнуваат со комбе, излегуваат од возилото, фрлаат габаритен отпад и со трчање повторно влегуваат и набрзина ја напуштаат локацијата.
| | веќе видена | слични

Аерозагадувањето во Скопје вчера беше под алармантниот праг од 200 микрограми на метар кубен, сепак загаденоста на некои места беше 3 пати поголема од границата од 50 микрограми на метар кубен. Па така, на Ректорат се измерени 170, а во Лисиче 163 ПМ10 честички на метар кубен. По надминувањето на алармантниот праг од 200 микрограми на метар кубен во вторникот беа воведени вонредните мерки за намалување на аерозагадувањето, а веќе вчера беа укинати. Дел од тие мерки е и бесплатниот јавен превоз во Град Скопје кој од вчера од 20 часот е повторно укинат. И покрај расчистувањето на воздухот, од Град Скопје апелираат до граѓаните да не ги користат возилата без потреба, повеќе лица да се возат во едно возило, да се користи јавниот превоз, а за затоплување на домовите да се користи суво и чисто дрво без примеси од земја и од отпадоци Од Владата, пак, најавија дека се размислува за дополнување на сетот мерки за намалување на загадувањето на воздухот. Министерството за животна средина го објави првото видео снимено ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Две недели по распишувањето на претседателските избори, а во исчекување на кандидатот со кој ќе влезе во изборна трка владејачкото мнозинство, „Макфакс“ ...
сите 212 | | | веќе видена

Наглата промена на времето, односно брзиот продор на многу студената воздушна маса која се спушта од Русија од утрешната ноќ како и во сабота ќе услови ...
сите 205 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Дали сте подготвени да платите повеќе за одмор без пластика? Заслужено да уживате, а притоа да придонесувате против загадувањето на животната средина. Тоа е ...
сите 91 | | | веќе видена

Косовскиот амбасадор во Скопје, Ѓерѓ Дедај, денеска ја посети општина Гостивар, каде што се сретна со градоначалникот Арбен Таравари. Целта на оваа посета беше ...
сите 167 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 104 | | | веќе видена

Сите одговорни за несреќата кај Ласкарци треба да излезат пред судот на правдата, порачаа денеска од Алијанса за Албанците. Пратеникот на оваа партија Сурија ...
сите 168 | | | веќе видена

Против петмина осомничени за „крвавиот четврток“, Основното јавно обвинителство поведе истражна постапка, а меѓу нив е и поранешниот премиер, Никола Груевски. ...
сите 100 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Воздухот се прочисти: Од вечерва во 20 часот пак ќе се плаќа јавен превоз

Од:
До кого (е-маил):
Порака: