Се зголемува конкуренцијата, Триглав отвора трето пензиско друштво

3 копии

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување - МАПАС ја известува пошироката јавност дека Заваровалница Триглав д.д. од Република Словенија достави Барање за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови.Процесот за основање ќе се одвива под целосна контрола од страна на Агенцијата согласно македонското законодавство во најдобар интерес на пензискиот систем. Со овој чекор се потврдува стабилноста и сигурноста на пензискиот систем и претставува можност за поголема конкурентност и развој на пензискиот систем, како и повеќе можности за избор во интерес на членовите на пензиските фондови.
| | веќе видена | слични
7 копии

Заваровалница Триглав достави барање за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови до македонската агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС). Намерата за ширење на Групацијата Триглав на македонскиот пазар на пензиско осигурување е во согласност со нејзините стратешки насоки, информира компанијата. Заваровалница Триглав Заваровалница Триглав, се вели во соопштението од компанијата, е лидер во класичното осигурување во Словенија и матично друштво на Групацијата Триглав. Се состои од мрежа од 12 подрачни единици, 38 претставништва, со бројни продажни групи и локации за склучување на договори и со преку 660 претставници за осигурување низ цела Словенија. Во својата понуда ги вклучува сите видови приватни и имотни осигурувања, како што се осигурување на имот и имотни интереси, авомобилиски, земјоделски, транспортни осигурувања, осигурувања на побарувања, како и патнички осигурувања. Заокружената понуда на приватни осигурувања се состои од ...
| | веќе видена | слични

Светската Банка и натаму останува на ставот дека Република Македонија треба да го реформира својот пензиски систем за да ги сочува фискалните притисоци од пензискиот систем и да го зајакне капиталот на системот. Според меѓународните стандарди, пензиските трошоци на Македонија се енормни (над 10% од БДП), што дополнително би се зголемиле во годините што следат, доколку не се направат реформи. До влошување на финансирањето на пензискиот систем и високите пензиски трошоци на Македонија дојде главно од стареењето на населението и предвремените пензионирања, во комбинација со ад-хок дополнителните зголемувања на пензиите, намалување на стапките на придонеси и укинувањето на придонесите со цел промовирање на вработување. Ваквите политики доведоа до зголемување на расходите за пензии и до драстичен пораст на дефицитот, а тоа доведе до целосно исцрпување на средствата наменети за пензии. Затоа, од Светската Банка сметаат дека неопходно е зголемување на возраста за пензионирање во Македонија и воведување на пензиски ...
| | веќе видена | слични

Заваровалница Триглав е лидер во класичното осигурување во Словенија и матично друштво на Групацијата Триглав. Се состои од мрежа од 12 подрачни единици, 38 претставништва, со бројни продажни групи и локации за склучување на договори и со преку 660 претставници за осигурување низ цела Словенија. Заваровалница Триглав денес известува, дека достави барање за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови до македонската агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС). Намерата за ширење на Групацијата Триглав на македонскиот пазар на пензиско осигурување е во согласност со нејзините стратешки насоки.
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 12. февруари 2019 (ИНПРЕС) – Заваровалница Триглав д.д. од Република Словенија достави Барање за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови, информира Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС. Процесот за основање, посочуваат од МАПАС, ќе се одвива под целосна контрола од страна на Агенцијата согласно македонското законодавство во најдобар интерес на пензискиот систем. – Со овој чекор се потврдува стабилноста и сигурноста на пензискиот систем и претставува можност за поголема конкурентност и развој на пензискиот систем, како и повеќе можности за избор во интерес на членовите на пензиските фондови, велат од Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување.
| | веќе видена | слични
3 копии

Македонија има потреба од реформирање на својот пензиски систем за да може да ги издржи фискалните притисоци, како и да ја подобри својата правичност, порачува Светска банка во извештај фокусиран на пензиските реформи. – Примената на еден силен пакет политички мерки би можел фискално да го стабилизира и да ја подобри правичноста на пензискиот систем во земјата. На пример зголемување на возраста на пензионирање би го пролонгирало останувањето на работа на работниците, би ги зголемило новите стапки на замена и би ги намалило пензиските расходи и дефицити до два отсто од БДП на годишно ниво до почетоците на 2030 година, наведуваат во извештајот. Според Светска банка, усогласувањето само на доспевањата во системот на генерациска солидарност за сите години на стаж со доспевањата на пензии за учесниците во вториот столб, исто така, нагло би го подобрило финансирањето на пензииите. Во извештајот, исто така, се наведува дека отстранувањето на ограничувачката максимална граница за доспевање за доброволните учесници ...
| | веќе видена | слични

Изминатава деценија е направен дефицит во пензискиот фонд поради ад-хок зголемувањето на пензиите, намалување на стапките на придонеси и укинување на придонесите со цел промовирање на вработување. Светска Банка и натаму останува на ставот дека е потребно зголемување на возраста за пензионирање во Македонија. Стареењето на населението и предвремените пензионирања, во комбинација со ад-хок дополнителните зголемувања на пензиите доведоа до трошење на средства за пензии кое е поголемо од 10% од БДП и покрај значителните реформи кои беа преземени пред една деценија, се наведува во најновиот извештај за пензискиот систем на земјава. Сепак од Банката потенцираат дека неодамна усвоените пензиски реформи ќе го стабилизираат системот на краток рок. „Примената на еден силен пакет политички мерки би можел фискално да го стабилизира и да ја подобри правичноста на пензискиот систем во земјата. На пример зголемување на возраста на пензионирање би го пролонгирало останувањето на работа на работниците, би ги зголемило ...
| | веќе видена | слични

Тоа би било трето друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови на македонскиот пазар, по оние на Комерцијална банка и Сава осигурување. Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС, соопшти дека Заваровалница Триглав д.д. од Република Словенија доставила барање за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови. „Процесот за основање ќе се одвива под целосна контрола од страна на Агенцијата согласно македонското законодавство во најдобар интерес на пензискиот систем. Со овој чекор се потврдува стабилноста и сигурноста на пензискиот систем и претставува можност за поголема конкурентност и развој на пензискиот систем, како и повеќе можности за избор во интерес на членовите на пензиските фондови“, информираат од МАПАС.
| | веќе видена | слични

Светска Банка смета дека е потребно зголемување на возраста за пензионирање во Македонија. Стареењето на населението и предвремените пензионирања, во комбинација со ад-хок дополнителните зголемувања на пензиите доведоа до трошење на средства за пензии кое е поголемо од 10 проценти од БДП и покрај значителните реформи кои беа преземени пред една деценија, се наведува во најновиот извештај за пензискиот систем на земјава. Сепак од Банката потенцираат дека неодамна усвоените пензиски реформи ќе го стабилизираат системот на краток рок, пишува 24.мк. При тоа посочуваат дека во изминатава деценија е дојдено до влошување на финансирањето на пензискиот систем, бидејќи наместо да се спроведуваат дополнителни реформи во области што се клучни за пензискиот систем, како што се промена на ефективните стапки на доспевање, возраст на пензионирање и индексирањето на пензиите, властите се впуштија во ад-хок дополнително зголемување на пензиите, намалување на стапките на придонеси и воведоа укинување на придонесите со цел ...
| | веќе видена | слични

Од Светска банка предлагаат зголемување на возраста на пензионирање кое би го пролонгирало останувањето на работа на работниците, би ги зголемило новите стапки на замена и би ги намалило пензиските расходи и дефицити до два отсто од БДП на годишно ниво до почетоците на 2030 година. Македонија има потреба од реформирање на својот пензиски систем за да може да ги издржи фискалните притисоци, како и да ја подобри својата правичност, порачува Светска банка во извештај фокусиран на пензиските реформи. Според Светска банка, усогласувањето само на доспевањата во системот на генерациска солидарност за сите години на стаж со доспевањата на пензии за учесниците во вториот столб, исто така, нагло би го подобрило финансирањето на пензииите. Во извештајот, се наведува дека отстранувањето на ограничувачката максимална граница за доспевање за доброволните учесници во вториот столб веднаш ќе ги зголеми нивните нови стапки на замена блиску до нивото карактеристично само за системот на генерациска солидарност и ќе ја ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Обвинителката Русковска од Антонио Милошоски барала и доколку може да посочи сведоци за објавените аудио-материјали од негова страна за да се забрза предметот ...
сите 244 | | | веќе видена

Судењето за изборни нерегуларности „Титаник“ продолжува на 5 март поради отсуство на обвинетиот Кирил Божиновски. На денешното рочиште требаше да бидат ...
сите 87 | | | веќе видена

Факти на денот: Венко Филипче штанцаше милионски тендери, но не знае да ги заштити граѓаните од Корона вирусот. ЈО молчи и не отвора постапка против Заев за ...
сите 271 | | | веќе видена

Преговорите за евентуалната голема предизборна македонско албанска коалиција се пред самиот финиш и се водат интензивно и со БЕСА но и со останатите коалициски ...
сите 175 | | | веќе видена

Се повеќе европски земји информираат за нови потврдени случаи со коронавирусот. Хрватска утринава соопшти за уште еден, втор пациент инфициран со смртоносниот ...
сите 606 | | | веќе видена

Околу 10.000 демонстранти маршираа во германскиот град Ханау за да оддадат почит на деветмината кои пред четири дена беа убиени од антиисламски екстремист. ...
сите 108 | | | веќе видена

Поради опасноста од ширење на коронавирус во Клиниката за детски боолести, менаџментот од денеска 26 февруари 2020 година, најстрого ја забранува посетата на ...
сите 456 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се зголемува конкуренцијата, Триглав отвора трето пензиско друштво

Од:
До кого (е-маил):
Порака: