Завршува грејната сезона


7 копии

Грејната сезона 2017/2018 почна порано од вообичаеното, на 7 октомври 2017 година. Вообичаено трае од 15 октомври во тековната до 15 април наредната календарска година и може да почне порано или да биде продолжена, но најмногу до 30 април, зависно од временските услови, односно ако според УХМР прогнозираната средна надворешна температура за следниот ден е еднаква или помала од 12 степени целзиусови. Во следниот период, „Снабдување со топлина Балкан Енерџи“ ДООЕЛ Скопје, како што соопшти, ќе изврши порамнување на сметките што потрошувачите ќе ги добијат за мај, јуни и јули, согласно количината на испорачана топлинска енергија во текот на грејната сезона, односно ќе се изврши порамнување меѓу прогнозираната и реално испорачаната топлинска енергија. Висината на порамнителните сметки е различна за секој потрошувач и зависи од карактеристиките и енергетската ефикасност на објектот и секако од количината на испорачана топлинска енергија во согласност со надворешните временски услови. Потрошувачите во текот на ...
| | веќе видена | слични

Замрзанат е имотот на БЕГ производствто, а на 15 мај на судско рочиште ќе биде одлучено дали компанијата ќе оди под стечај. За привремен стечаен управник е назначен Богљуб Макревски кој треба да го заштити имот на должникот. Одредена е општа забрана за располагање со имотот на должникот. Се забранува одредување или спроведување на присилно извршување или обезбедување против должникот и се забранува исплати од сметките на должникот, стои во објавата на Централниот регистар. Стечајот е побаран заради големите долгови на компанијата.
| | веќе видена | слични
3 копии

На 15- ти мај ќе се одржи првото рочиште во Основниот суд Скопје 2 на кое ќе се одлучи дали ќе се отвори стечајна постапка за производителот и снабдувачот во Скопје со топлинска енергија „Балкан енерџи гроуп“. Дотогаш за привремен стечаен урпавник е назначен Богљуб Макревски, а имотот на БЕГ се замрзнува. „Се одредува општа забрана за располагање со имотот на должникот. Се забранува одредување или спроведување на присилно извршување или обезбедување против должникот и се забранува исплати од сметките на должникот. Се повикуваат должниците на должникот своите обврски да ги исполнуваат, а должниковите солидарни содолжници и гаранти без одлагање да ги исполнат своите обврски кон должникот“.
| | веќе видена | слични

Според неофицијални информации фирмата ќерка на Групацијата БЕГ е веќе со години инсолвентна. Долговите кои не може да ги исплати ја однеле фирмата на суд. Во тек се десет судски процеси само со „Топлификација АД Скопје“. Еден од нив резултирал со пресуда според која „БЕГ производство“ мора да и плати неколку милиони евра на „Топлификација“, пишува Фокус . Токму ова акционерско друштво го поднело до суд предлогот за отворање на стечајна постапка. Зад предлогот стои и Трговско друштво за монтажа, инжинеринг, трговија и угостителство КРАТЕР ДООЕЛ увоз – извоз Илинден. На 13-ти април судот донел решение за испитување на условите за отворање на стечај, а судското рочиште за изјаснување по предлогот е закажано за следниот месец. Веќе е определен и привремен стечаен управник, велат од судот за „Фокус“. Дали фирмата ќерка на Групацијата БЕГ ќе се добие катанец на врата и како тоа ќе влијае на мрежата која ги опслужува повеќе од половина од корисниците на парно греење во Скопје, ќе се знае по судското рочиште на кое ...
| | веќе видена | слични

Грејната сезона вчера и официјално заврши. Скопјани велат дека и покрај невообичаено високите температури за овој период од годината, кои достигнуваа до 27 степени, викендов имале парно греење па домовите им наликувале на сауни. – Викендов не се знаеше каде е потопло – дома или надвор, па седевме со ширум отворени прозорци. Мислам дека немаше потреба да се пушта парното бидејќи сепак ова потрошена топлинска енергија ние ќе ја платиме, а викендов навистина беше топло, вели Анастасија од Центар. Од Балкан енерџи груп преку соопштение до потрошувачите информираа дека количеството на испорачаната топлинска енергија и времетраењето на испораката се одвива согласно Правилата за снабдување со топлинска енергија и Мрежните правила за дистрибуција на топлинска енергија, донесени од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), која носи конечна одлука за почеток и крај на грејната сезона. – Во следниот период БЕГ ќе изврши порамнување на сметките што потрошувачите ќе ги добијат за мај, јуни и јули. Доколку на крајот од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Поради топлата зима граѓаните во наредните мецеси може да добијат пониски сметки за парно греење. Температурите во тој период биле повисоки од вообичаени. Затоа за мај, јуни и јули кога се врши и порамнувањето, дел од домаќинставта можат да се надеваат на помали фактури. Грејната сезона завршува за два дена – на 15 април. Потрошувачите во текот на грејната сезона во месечните сметки добиваат податок за потрошената топлинска енергија. Доколку на крајот од грејната сезона е потрошена повеќе топлинска енергија од прогнозираната која е авансно пресметана тогаш разликата ќе биде распределена на три еднакви рати и соодветно фактурирана во сметките за месеците мај, јуни и јули. Ако пак потрошувачот со авансните сметки за топлинска енергоја кои се доставуваат од месец август заклучно со месец април авансирал повеќе од реално потрошената енергија, тогаш разликата ќе биде вратена на неговата трансакциска сметка, доколку нема заостанати долгови. Минатата година на градското парано се приклучиле над 2350 ...
| | веќе видена | слични

Грејната сезона завршува за два дена, на 15 април, а поради топлата зима граѓаните во наредните месеци може да добијат пониски сметки за парно греење. Потрошувачите во текот на грејната сезона во месечните сметки добиваат податок за потрошената топлинска енергија. Доколку на крајот од грејната сезона е потрошена повеќе топлинска енергија од прогнозираната која е авансно пресметана тогаш разликата ќе биде распределена на три еднакви рати и соодветно фактурирана во сметките за месеците мај, јуни и јули. Ако пак потрошувачот со авансните сметки за топлинска енергија што се доставуваат од месец август заклучно со месец април авансирал повеќе од реално потрошената енергија, тогаш разликата ќе биде вратена на неговата трансакциска сметка, доколку нема заостанати долгови. Минатата година на градското парано се приклучиле над 2350 домаќинства од кои близу 868 се сосема нови објекти , а близу 1500 се потрошувачи кои претходно го откажале и сега повторно се враќаат на мрежата. Градското парно го користат околу 50 ...
| | веќе видена | слични

Во согласност со Правилата за снабдување со топлинска енергија и временските услови, грејната сезона за 2017/ 2018 започна порано од вообичаеното, односно на 7 октомври 2017 година. Вообичаено, грејната сезона трае од 15 октомври во тековната календарска година до 15 април во наредната календарска година и истата може да почне порано или да биде продолжена во зависност од временските услови. Доколку прогнозираната средна надворешна температура за следниот ден е еднаква или помала од 12 степени Целзиусови, според податоците од Управата за хидрометеоролошки работи на Република Македонија, грејната сезона може да биде продолжена, но најмногу до 30 април. Количината на испорачаната топлинска енергија и времетраењето на испораката се одвива согласно Правилата за снабдување со топлинска енергија и Мрежните правила за дистрибуција на топлинска енергија, донесени од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), која носи конечна одлука за почеток и крај на грејната сезона. Во следниот период Снабдување со топлина ...
| | веќе видена | слични

Останато

Уште едно чудо го обележало настанот со Нотр Дам, катедралата која настрадала во катастрофалниот пожар.Пчелите, околу 180.000, кои живееле во кошници на кровот ...
сите 808 | | | веќе видена

Гордана Силјановска Давкова во поседната ТВ-дебата на претседателските кандидати на ТВ21 пред самиот финиш на кампањата, односно изборниот молк, рече дека само ...
сите 209 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Вмро-Дпмне и Коалицијата, Гордана Силјановска Давкова гостуваше во емисијата Еден на Еден и ги покажа своите танцувачки ...
сите 80 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 109 | | | веќе видена

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 121 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Завршува грејната сезона

Од:
До кого (е-маил):
Порака: