Манчевски: Технолошката трансформација приоритет на земјите од Западен Балкан


Технолошката трансформација на земјите од Западен Балкан и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети на нашите влади и тоа значително ќе влиjaе на зголемување на работните места, на платите во регионот, на подобрување на услугите, на индустриите, образованието и на намалување на корупцијата. Тоа се дел од пораките што ги упати македонскиот министер за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, по заокружувањето на агендата на дводневниот Дигитален самит за Западен Балкан во Скопје. – Од Скопје денеска испраќаме порака за следните два самита во Софија и Лондон дека нашето место е во Европската унија. Не чека многу работа, но доколку постои политичка волја, а конечно постои, тоа ќе се постигне. Дигиталниот самит во Скопје е само една од потврдите за тоа, рече Манчевски. Со претставниците на земјите од Западен Балкан, со бизнисите, академијата, како што рече Манчевски, заедно се дефинирани заеднички цели за дигиталната трансформација на регионот. – Подготвени сме да работиме и да ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Минатата недела се одржа дводневниот Дигитален Самит на Западен Балкан на кој беа покренати многу дискусии, теми и значајни прашања. На панел дискусијата за дигитални вештини, како една од главните теми кои се обработуваа на Самитот, беа дискутирани повеќе теми поврзани со дигиталните вештини, дигиталната писменост и дигиталната трансформација. Учествуваа 6 говорници од неколку земји, а како единствен претставник од Македонија говореше г-ѓа Валентина Тасева, претставник на Стопанска комора на Македонија и генерална директорка на Семос Едукација. На дискусијата г-ѓа Валентина Тасева се обрати до присутните и постави прашање со кое се отвори многу простор за размислување дали Балканските држави имаат квалитетен образовен систем: „Мораме да одиме во насока која домашните компании и европскиот пазар ја бараат од нас. Сите развиени економии, мерат колку пари годишно губат заради недостаток на дигитални вештини. Дали се знае колку пари губат економиите во регионот заради недостатокот од дигитални вештини? Износот ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 23.04.2018 – Минатата недела се одржа дводневниот Дигитален Самит на Западен Балкан на кој беа покренати многу дискусии, теми и значајни прашања. На панел дискусијата за дигитални вештини, како една од главните теми кои се обработуваа на Самитот, беа дискутирани повеќе теми поврзани со дигиталните вештини, дигиталната писменост и дигиталната трансформација. Учествуваа 6 говорници од неколку земји, а како единствен претставник од Македонија говореше г-ѓа Валентина Тасева, претставник на Стопанска комора на Македонија и генерална директорка на Семос Едукација. На дискусијата г-ѓа Валентина Тасева се обрати до присутните и постави прашање со кое се отвори многу простор за размислување дали Балканските држави имаат квалитетен образовен систем: „Мораме да одиме во насока која домашните компании и европскиот пазар ја бараат од нас. Сите развиени економии, мерат колку пари годишно губат заради недостаток на дигитални вештини. Дали се знае колку пари губат економиите во регионот заради недостатокот од ...
| | веќе видена | слични

Вип со задоволство го објавува учеството на Првиот дигитален самит на земјите од Западен Балкан што се одржува во Скопје од 18 -19 април, 2018г... На панел дискусијата на тема “Дигиталната економија и општеството “ што се одржа во рамките на самитот учествуваше и извршниот директор на Vip, Мислав Галер кој потсети на важноста на процесот на дигитализација на општеството во целост и на клучната улога на телекомуникациските компании во развојот на дигиталната револуција преку обезбедување на инфраструктура, пристап и апликации за корисниците. “Како дел од А1 групацијата која е присутна со голем број операции во регионот и во светски рамки, примарно за Вип е дигитална трансформација најпрво во рамките на компанијата. Преку промената на интерните навики, потенцирањето на агилноста, воведувањето на нови платформи и обезбедувањето на конкурентни решенија и знаење, се трансформираме прво самите себе и тоа го правиме со единствена цел - да понудиме врвно корисничко искуство. Соработката со јавниот сектор и start up ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети. Дигитална трансформација на земјите од Западен Балкан за поголема соработка и економски развој, но и пониски цени на роаминг во регионот и со ЕУ се целите постигнати на дводневниот Самит што се одржа во Скопје во рамки на Берлинскиот процес. Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети. - Дигитализацијата е можност која не теба да се пропушти доколку сакаме да обезбедиме иднина. Регионалната соработка има клучно значење во поврзувањето на граѓаните и државите на Западен Балкан. Таа регионална соработка доби суштина со Берлинскиот процес, а особено со усвојувањето на планот во Трст, порача на отворањето на Самитот ...
| | веќе видена | слични

Оваа недела Скопје е центар на регионот кога дигиталните теми се во прашање. Премиери, министри и експерти во своите области говорат на неколку интересни, отворени и актуелни теми. Сите имаат иста цел, да постават дигитална идеја за размена на идеи и предлози. Најверојатно нaјинтересна и најзначајна тема ќе биде интеграција на Западниот Балкан во единствениот европски дигитален пазар Настанот секако има за цел да помогне во поврзување на земјите од регионот, но и на нивно поврзување со Европската Унија. Конечно дел од говорите беа посветени на дигиталните вештини и подигање на капацитетите. Сепак најверојатно најинтересен панел е „Digitan Talks“. Можеби причина за ова е што ова е понеформален дел од настанот, па говорниците беа послободни. Секако и темите беа поинтересни. Конечно настот не можеше да помине без дискусија за она што ја направи Македонија глобално позната. Панелот за лажните вести иако од време на време беше надвор од тема, за среќа имаше и панелисти кои можеа да ја вратат темата назад кон ...
| | веќе видена | слични

Дигитална трансформација на земјите од Западен Балкан за поголема соработка и економски развој, но и пониски цени на роаминг во регионот и со ЕУ се целите постигнати на дводневниот Самит што се одржа во Скопје во рамки на Берлинскиот процес.Премиери, претставници на влади, на ЕУ, регионални оранизации, академската заедницата, бизнисмени и млади изнесоа идеи и порачаа дека технолошката трансформација и нивна целосна дигитализација е еден од врвните приоритети.– Дигитализацијата е можност која не теба да се пропушти доколку сакаме да обезбедиме иднина. Регионалната соработка има клучно значење во поврзувањето на граѓаните и државите на Западен Балкан. Таа регионална соработка доби суштина со Берлинскиот процес, а особено со усвојувањето на планот во Трст, порача на отворањето на Самитот македонскиот премиер Зоран Заев.Тој истакна дека инвестирањето во нови технологии ќе донесе ефикасност и продуктивност, а особено важно е дека во дигиталниот свет нема големи и мали играчи и оти се обезбедени доволно средства ...
| | веќе видена | слични

Во завршницата од дводневната агенда на првиот Дигитален самит на Западен Балкан министерот за надворешни работи, Никола Димитров, и министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, одржаа прес-конференција на која ги пренесоа пораките и заклучоците што произлегоа од првиот самит за дигиталната агенда на регионот. „За нас како домаќини задоволство и гордост е што овој настан беше позитивно поздравен од сите учесници и од целата меѓународна заедница. Сигурен сум дека успеавме да организираме настан што ќе служи како одличен пример за организаторите на следниот дигитален самит. Овие два дена слушнавме многу нови идеи, разменивме искуства, разговаравме и договоривме заеднички проекти. Со претставниците на земјите од Западен Балкан, бизнисите, академијата, заедно ги дефиниравме заедничките цели за дигитална трансформација на регионот“, истакна министерот Манчевски. Тој се осврна на конкретните заклучоци за кои се обврзаа сите земји од Западен Балкан. „Ние сме подготвени да работиме и да ...
| | веќе видена | слични

Mестото на земјите од Bалканот е Во Eвропската унија, ваквиот исчекор ќе го направиме преку конкретни инвестиции и реформи во дигитализацијата.. Ова го порачаа учесниците на затворањето на дигиталниот самит кој се одржа во Скопје.. Силна поддршка во процесот понудија и европските преставници според кои првите резултатити ги очекуваат до следниот Европски самит.. Домаќините порача дека на самитот се дефинирале заедичките цели за дигиталната трансформација на регионот.. Во завршницата на дводневниот самит, учесниците заклучија дека во процесот на дигитализација е неопходна и борба со лажните вести. свој придонес во ова треба да имаат Владите, медиумите и граѓанскиот сектор.. Инаку Дигиталниот самит е дел од Берлинскиот процес чија цел е забрзување на евроинтеграциите на балканските земји.. Fake News или лажни вести не се нова појава ама брзиот развој на технологијата предизвикува тие да се шират со огромна брзина.. Ова е заклучокот од работилницата „ Медиумите во дигиталната ера и справување со лажни вести ...
| | веќе видена | слични

Зборувајќи за дигитализацијата на административните услуги, Мирлинда Карачанај од Националната Агенција за информатичко општество на Албанија, рече дека нејзината земја многу заштедила во последниве 6 месеци, благодарение на дигитализацијата со која е намалена употребата на хартија за печатење. „На граѓаните им заштедивме над 250 илјади часови чекање на шалтерите, односно 30 години, но исто така заштедивме и пари. Пресметавме дека околу 200 илјади евра се заштедени од граѓаните кои користат е-портали“, истакна Карачанај. Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, вели дека дигитализацијата е сржта на реформите на секоја јавна администрација. Така како што дигитализацијата ги трансформира нашите животи, така треба да се трансформира и администрацијата, вели Манчевски. „Среќен сум да ве известам дека утре имаме прва јавна дебата за законот за електронски попис на населението што ќе го спроведеме оваа година, следен од новиот портал за е-услуги и формирање на е-ИД структура за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Петте илјади амандмани на ДУИ за Изборниот законик дојдоа само како шлаг на тортата наречена коалициски недоразбирања меѓу владините партнери. Претходно ...
сите 100 | | | веќе видена

Големата акција на МВР пред една недела , во која беа приведени 12 лица кои шверцувале оружје и дрога заврши со слобода на криминалните банди. Обвинителството ...
сите 83 | | | веќе видена

Вработените во Министерството за здравство денеска се приклучија на акцијата – Администрацијата чисти со граѓанската организација „Не биди ѓубре“. Министерот ...
сите 159 | | | веќе видена

Смртниот биланс од ерупцијата на вулканот на новозеландскиот Бел остров се зголеми на 15 лица, откако полицијата соопшти дека уште една личност починала во ...
сите 145 | | | веќе видена

Според него реакцијата не се однесува на СДСМ, туку на фактот да не дозволат да се намали бројот на пратеници Албанци заради изборниот модел. – Вистина е дека ...
сите 141 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 126 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Манчевски: Технолошката трансформација приоритет на земјите од Западен Балкан

Од:
До кого (е-маил):
Порака: