Граѓаните во просек плаќале 470 евра за мито

2 копии

Македонските граѓани кои биле изложени на корупција, во просек платиле мито од 470 евра, најчесто за услугите на докторите во болниците, полицијата и професорите за полагање на испит. Ова го покажа истражувањето на Државниот завод за статистика (ДЗС) како дел од проектот „Корупција во земјите од Западен Балкан“ на тема „Корупцијата во Република Македонија: Подмитувањето искусено од населението“. Анкетата покажува дека 10,8 отсто од граѓаните имале искуство со корупција, но тоа не значи дека влегле во облици на корупција додека со конкретно подмитување искуство имале 6,2 отсто од граѓаните. Бројки се однесуваат на корупција во јавната администрација. „Овие резултати покажуваат дека корупцијата има поголема распространетост во југоисточниот регион и скопскиот, додека многу помалку во југозападниот, Пелагонија и Полог. Во земјите во светот корупцијата се третира како урбан проблем, но кај нас се покажа дека е еднакво присутен и во руралните и во урбаните средини и подеднакво учествуваат и мажите и жените“, ...
| | веќе видена | слични

Се плаќаат и многу поголеми суми, а најчесто мито им се нуди на лекарите, полицијата и на професорите. Подлежни на поткуп се и лицата што даваат катастарски услуги Истражување на ДЗС Точно 28.813 денари, или околу 470 евра просечно, исплаќаат македонските граѓани за подмитување, покажа истражувањето на Државниот завод за статистика (ДЗС). Според резултатите, 10,8 отсто од граѓаните имале некакво искуство со корупција, а со конкретно подмитување се соочиле 6,2 отсто. Во ДЗС велат дека ова е најнискиот процент во однос на другите земји во регионот. Анкетата спроведена во минатата година врз 3.500 испитаници покажала дека за мито се плаќаат и многу поголеми суми, кои битно влијаат на просекот. Најчесто им се нуди поткуп на лекарите, полицијата и на професорите, а подложни на мито се и лицата што даваат катастарски услуги. Се подмитува во пари, а многу помалку се возвраќа со услуга. - Секој што ќе плати мито барем еднаш, продолжува тоа да го прави секои два месеца или во просек шест пати годишно. Во една ...
| | веќе видена | слични

Македонските граѓани ретко даваат мито, но во такви ситуации даваат многу повеќе од граѓаните во земјите од регионот, просечно околу 470 евра за одредена услуга, покажало истражувањето посветено на „Корупцијата во земјите од Западен Балкан“. Од истражувањето, кое во нашата земја минатата есен го спроведе Државниот завод за статистика врз 2.500 испитаници, произлегло дека најчесто се врши подмитувањето на докторите, полицајците, професорите и на катастарски служби. Благица Новковска, директорка на ДЗС, рече дека само 10,8 проценти од граѓаните одговориле дека имале некакво, а 62 отсто дека имале непосредно искуство со корупцијата. - Наспроти ова, 89,2 проценти од анкетираните изјавиле дека не биле изложени на некакво мито. Податоците покажале дека нашето население нема искуство да ги пријавува искуствата со корупцијата. Вакви случаи се најприсутни во скопскиот, југо- и североисточниот регион, еднакво во урбаните и во руралните средини - наведува Новковска. Според неа, една третина од случаите на подмитување ...
| | веќе видена | слични

Иако корупцијата е урбан проблем, кај нас подеднакво се потплатува и во град и во село и тоа со просечно околу 500 евра. Секој што еднаш ќе плати мито, тоа го прави во просек шест пати годишно Во Македонија најмалку се поткупува во споредба со земјите во регионот, но кога се плаќа мито, се плаќа дебело. Секој десетти граѓанин во државата има некое искуство со поткупување на вработени во јавната администрација, но мито дале само 6,8 отсто, а помалку од еден отсто го пријавиле. Најпоткупливи се докторите, следуваат полицајците и професорите, а поретко вработените во Катастарот. Ова се констатира од истражувањето на Државниот завод за статистика за корупцијата и подмитувањето искусено од населението, спроведено на 3.500 испитаници. Анкетата е правена лани, во исто време и по иста методологија како и во сите други држави во регионот. Во Македонија митото е најскапо во регионот и просечно чини околу 470 евра. - Секој што ќе плати мито барем еднаш, тоа го прави во просек шест пати годишно или секои два месеци. Во ...
| | веќе видена | слични

Лекарите, полицајците, професорите и службениците во катастарот се лицата на кои граѓаните најмногу се обидуваат да им даваат мито за да им биде завршена некоја работа. А на овие професионалци не им пречи што ги добиваат или ги бараат парите. Инаку, најчесто мито даваат граѓаните кои живеат во југоисточниот регион на Македонија и во Скопје, додека во југозападниот и во полошкиот регион, е многу малку присутно. Ова се резултатите од анализите направени од Државниот завод за статистика, според кој 10,8 отсто од граѓаните имале искуство со корупцијата, а 6,2 отсот од нив директно дале мито. Просечната вредност на поткупот во Македонија изнесува 28,813 денари или 470 евра. Ова е далеку поскапо мито од земјите од регионот, но затоа е поретко. Соседите почесто даваат ’рушвет’. Според анализата на Заводот, најчесто за мито се дават пари, но и различни поклони. „Секој кој ќе плати мито барем еднаш го прави тоа во просек шест пати годишно или на секои два месеца. Околу една третина од случаите на подмитување ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Спроведеното истражување на Државниот завод за статистика покажа дека во земјава 10,8 отсто од граѓаните имале некакво искуство со корупција, а со конкретно подмитување се соочиле 6,2 отсто, што е воедно најниската стапка на корупција во регионот. Просечно, исплатеното мито во земјава е околу 28.813 денари односно околу 470 евра. Се плаќаат и многу поголеми суми кои вилјаат на вредноста на митото кое граѓаните по различни основи го дава. Подмитувањето во пари е најчеста појава додека многу поретко се бара возврат на услуга, но не е лесно да се разликува од една страна “жртвата“ со оној што го бара дејството. Најчесто поткупени профили на професии се нуди на докторите, полицајците и професорите, како и давателите на катастарските услуги. “Секој што ќе плати мито барем еднаш, тоа го прави во просек шест на секои два месеца. Во околу една третина од случаите на подмитување, граѓаните сами го иницираат плаќањето. Според психологијата на нашето население, мислат дека така полесно ќе завршат работа или ќе ја ...
| | веќе видена | слични

Помалку од еден процент од граѓаните на земјава кои платиле мито се одлучиле тоа да го пријават. Најчесто не веруваат дека ќе се постапи по нивната пријава, а дел од нив не пријавуваат дека дале... Помалку од еден процент од граѓаните на земјава кои платиле мито се одлучиле тоа да го пријават. Најчесто не веруваат дека ќе се постапи по нивната пријава, а дел од нив не пријавуваат дека дале поткуп бидејќи и тие се здобиле со корист од подмитувањето. Според резултатите на Државниот завод за статистика, за мито во просек се издвојуваат околу 470 евра, брзо завршената услуга чини повеќе отколку во регионот, а најчесто се поткупуваат цариниците, докторите, полицајците и професорите. - Околу една третина од случаите на подмитување се оние каде што граѓаните сами го иницираат плаќањето, затоа што психологијата на нашето население е дека така може да ги забрзаат процедурите и многу полесно да ја завршат работата, затоа што анкетата се однесуваше и на митото во јавната администрација и главните причини за плаќање ...
| | веќе видена | слични

Според анкетата чии резултати беа презентирани денеска на конференција, исплатеното мито во земјава просечно изнесува 28.813 денари или околу 470 евра. Се плаќаат и многу поголеми суми кои вилјаат на оваа бројка. Најчесто се подмитува во пари, многу помалку се возвраќа со услуга. Притоа, не е лесно да се одвои “жртвата“ од оној што го бара дејството. Најчесто се нуди поткуп на докторите, полицијата и професорите. Подлежни на мито се и катастарските услуги. - Секој што ќе плати мито барем еднаш, тоа го прави во просек шест пати годишно или секои два месеца. Во околу една третина од случаите на подмитување, граѓаните сами го иницираат плаќањето. Според психологијата на нашето население, мислат дека така полесно ќе завршат работа или ќе ја забрзаат процедурата, рече директорката на ДЗС Благица Новковска. Речиси половина од сумата, 45 отсто, се плаќа во готово, а четвртина во храна и пијалаци. Најголем дел од македонските граѓани не го сметаат митото за криминал, туку за нешто што треба да го прават. Ова ги ...
| | веќе видена | слични

Кога се работи за здравје, казни и оценки, граѓаните секогаш се подготвени да потплатат. Истражувањето што го спроведе Заводот за статистика покажало дека во просек граѓаните плаќаат по 470 евра за мито. Најголеми митаџии се докторите, полицајците и професорите. Кога се работи за здравје, казни и оценки, граѓаните секогаш се подготвени да потплатат. Ова го покажало истражувањето на Заводот за статистика спроведено минатата есен во целиот регион и во Македонија. Најголем дел од македонските граѓани даваат рушвет затоа што мислат дека така треба и митото не го сметаат за криминал. Во Македонија, за разлика од земјите од регионот луѓето даваат поретко мито, но сумите се поголеми. Или просекот е 470 евра, што е повеќе од една просечна плата. На прашањата одговарале 3.500 испитаници, а 10,8 отсто рекле дека имале некакво искуство со корупција. Но, само еден процент од оние кои дале мито или им било побарано пријавиле во институциите. Луѓето немаат верба дека ќе се уапси митаџијата, а други ...
| | веќе видена | слични

Останато

Претставникот на Европскиот парламент за Брегзит, Ги Верхофштат изјави дека сме сведоци на „момент за вистински револт“ поради Брегзит во Велика Британија, ...
сите 284 | | | веќе видена

Вчерашното соопштение на Министерството за правда во кое беше наведено дека законот за јавно обвинителство со кое се одредува идниот статус на Специјалното ...
сите 196 | | | веќе видена

Функцијата на Претседател на Републиката не е супститут на Владата. Оваа Влада ќе плати насоро висока цена за својата неспособност, неработење, индолентност, ...
сите 133 | | | веќе видена

Австриската полиција изврши претрес во стан на десничарското движење „Идентитарист“ Мартин Селнер поради можна врска со Брентон Тарант, кој во напад на две ...
сите 155 | | | веќе видена

Српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ денеска изјави дека власта нема да исполни ниедно барање на опозицијата и ги повика граѓаните да не ги ...
сите 105 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Граѓаните во просек плаќале 470 евра за мито

Од:
До кого (е-маил):
Порака: