Министерот Канческа-Милевска на свеченоста по повод 150-годишнината од „Зборникот на браќата Миладиновци“

Скопје - Министерот за култура Елизабета Канческа-Милевска денес во 11 часот во Националната и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ ќе се обрати на свеченоста по повод 150-годишнината од издавањето на „Зборникот на браќата Миладиновци“ и 50-годишнината од манифестацијата „Струшки вечери на поезијата“. На свеченото одбележување на двата големи јубилеја, реч за капиталното дело на струшките браќа ќе одржи Раде Силјан, претседател на Друштвото на писателите на Македонија, а за претстојниот јубилеј на СВП – 50 години во слава на поезијата, ќе зборува директорот на манифестацијата, Данило Коцевски.
| | веќе видена | слични

Јубилеите 150 години од Зборникот на Миладиновци и пет децении од „Струшки вечери на поезијата“ се одбележаа вчера во НУБ Свеченост по повод двата значајни јубилеи во македонската култура, 150 години од Зборникот на народните умотворби на браќата Миладиновци и пет децении од најпрестижната поетска манифестација „Струшки вечери на поезијата“ вчера напладне се одбележа во НУБ „Св. Климент Охридски“. Директорот на НУБ, Миле Бошески, истакна дека двата јубилеја се слават во време кога „секој аргумент, од која било сфера на општествениот живот, е исклучително значаен во борбата за зачувување на националниот идентитет и самобитноста на македонскиот народ, историја и култура“. За првите македонски преродбеници кои дадоа централно место, презентирајќи ги посебностите на македонскиот народ и култура, поздравна реч одржаа министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, претседателот на Друштвото на писателите, Раде Силјан и претседателот на „Струшките вечери на поезијата“, Данило Коцевски. - Делото на браќата ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Фестивалот „Струшки вечери на поезијата“ (СВП) вчера одбележа 50 години од своето постоење и 150 години од објавувањето на Зборникот на народни умотворби на браќата Константин и Димитрија Миладинови во чијашто чест и се организира најпознатиот и најстар поетски фестивал на Балканот. Полувековниот јубилеј на СВП ќе биде под покровителство на УНЕСКО. Во чест на нивното дело, Министерството за култура целосно ќе го обнови спомен-домот на браќата Миладиновци во Струга, каде што ќе биде сместена и канцеларијата на фестивалот и струшкиот музеј, со постојана изложбена постановка. Делото на Миладиновци е камен-темелник на „Струшките вечери на поезијата“ зашто почнуваат во 1961 година, по повод 100 години од објавувањето на „Зборникот“ (24 јуни 1861). - Ние денес сме само продолжувачи на нивната голема мисија и идеја настојувајќи да ја оправдаме довербата и да бидеме на висината на нивното дело - истакна директорот на СВП Данило Коцевски, кој се осврна на почетоците на фестивалот, кој од собир на домашни поети ...
| | веќе видена | слични

По повод 50 годишнината од Струшките вечери на поезијата, на претстојниот фестивал ќе биде промовирана јубилејна поштенска марка, како и монографија на македонски и англиски јазик и документарен филм. Исто така во рамки на манифестацијата ќе бидат одбележани и 150 години од излегувањето на Зборникот за браќата Миладиновци во Загреб. Добитник на престижната награда Златен венец годинава е Матеја Матески, а на фестивалот внимание ќе биде посветено и на македонската поезија, најави Славе Ѓорго Димоски, претседател на Управниот одбор на фестивалот. На јубилејното издание на Струшките вечери на поезијата своето учество го потврдиле околу 120 поети од странство, меѓу кои неколкумина добитници на Златниот венец, како и уште толку домашни поети. OhridNews
| | веќе видена | слични

150 ГОДИНИ ОД ЗБОРНИКОТ НА МИЛАДИНОВЦИ Зборникот на браќата Миладиновци има капитален придонес за македонската национална преродба како непресушна ризница на меморијата на македонскиот народ. Тоа е антологиски запис на македонската народна поезија и историска книга која на Европа и на нејзината културна и научна јавност и го докажа постоењето на македонскиот народ како посебен народ, со своја традиција и историја. Со овие зборови министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска вчера им се обрати на присутните на свеченоста што се одржа во НУБ „Св.Климент Охридски“ во Скопје, со која се одбележаа 150 години од издавањето на Зборникот и 50 години од фестивалот „Струшки вечери на поезијата“. За најстарата поетска манифестација на Балканот и пошироко таа рече дека претставува мост меѓу литературните меридијани на светот. - Основни придобивки на овој импозантен собир на поетите се афирмацијата на европските вредности и на културата, обединувањето на најзначајните имиња на светската поезија и пренесувањето на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Два значајни јубилеја: 150 години од објавувањето на Зборникот на браќата Миладиновци и 50 години од постоењето на поетската манифестација „Струшките вечери на поезијата“ свечено беа одбележани во Народната универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје. Отварањето на церемонијата беше проследено со поетско читање на песната „Т'га за југ“ од Константин Миладинов, а потоа присутните ги поздрави директорот на библиотеката, Миле Бошевски, кој истакна: „Ги славиме овие јубилеи во време кога секој аргумент од било која сфера на општествениот живот исклучително е значаен во борбата за зачувување на националниот идентитет и самобитноста на македонскиот народ, историја и култура“. Министерката за култура, Елизабета Канческа Милевска најави изготвување на проект за целосна обнова на спомен-домот посветен на браќата Миладиновци во Струга каде ќе бидат сместени канцелариите на манифестацијата „Струшки вечери на поезијата“ и Струшкиот музеј. „Овој спомен-дом“, подвлече Канческа-Милевска, „ќе биде и ...
| | веќе видена | слични

Зборникот на народни умотворби е капитален придонес кон македонската национална преродба, непресушна ризница на меморијата на македонскиот народ "Јас го посеав семето - вие бидете здрави и живи да го ожнеете неговиот плод" - на овие зборови на Димитар Миладинов вчера потсети претседателот на Друштво на писатели на Македонија, Раде Силјан. Во НУБ на свеченоста по повод 150-годишнината од издавањето на Зборникот на браќата Миладиновци и 50-годишнината од Струшки вечери на поезијата се кажаа уште многу зборови за делото на браќата Миладиновци. "Тие се нашите први преродбеници и дејци кои на македонската духовна култура и дадоа централно место и достоинствено, и одговорно пред европската јавност ги презентираа посебностите на македонскиот народ. Како народни трибуни гласно ги истакнаа начелата и важноста на националната борба за самобитност и отворено истапија со барањата за воведување на народен, македонски јазик во училиштата", рече министерката за култура, Елизабета Канческа - Милевска, нарекувајќи го ...
| | веќе видена | слични

„Зборникот“ на народни умотворби на „Браќата Миладиновци“, дело со речиси 600 македонски народни песни и 77 бугарски излегол од печат на 24 јуни 1861 година, од печатницата на Анте Јакиќ, во Загреб. Проблематичната одредница б ‘лгарски, која македонската наука за литература ја избегнува, се должи на бугарската азбука на која е пишуван Зборникот. Денеска НУБ „Св. Климент Охридски“, беше домаќин на чествувањето на 150 годишнината од излегувањето на Зборникот на македонските преродбеници. „Капитално дело на македонската духовна, национална и историска преродба, непресушна лектира за македонските генерации, продолжувачи на подвигот на „Големите струшки браќа““, вели Раде Силјан, претседател ан ДПМ. Министерката Канчевска Милевска најави целосна обнова на спомен куќата на „Браќата Миладиновци“ во Струга. Струшките вечери на поезијата, во чест на македонските преродбеници „Браќата Миладиновци“, прв пат се одржале на 15 јули 1961. Во изминатите 50 години, оваа манифестација, стана еден од водечките поетски ...
| | веќе видена | слични

Македонија оваа година одбележува два значајни јубилеи. 150 години од објавувањето на зборникот на браќата Миладиновци кој е доказ за постоењето на македонскиот народ како посебен со своја традиција и историја и 5 децении од постоењето на Струшките вечери на поезијата, настан кој ги зближува творците и народите од сите меридијани на едно место. - Како народни трибуни гласно ги истакнаа начелата и важноста на националната борба за самобитност... Зборникот е антологиски запис на македонската народна поезија, но и историска книга која на Европа и на нејзината културна и научна јавност и го докажаа постоењето на македонскиот народ како посебен, со своја традиција и историја, истакна Канческа-Милевска. Поетите горди што по сето она што Константин и Димитрија го направиле за македонската култура, историја и традиција тие ќе можат да го продолжат преку нивни дела, настојувајќи да ја оправдаат довербата на Миладиновци. - Нивната заветна дејност е наш долг кој треба да прерасне во национален интерес од прв ранг. ...
| | веќе видена | слични

По повод 150 години од издавањето на Зборникот на Миладиновци и 50 години од почетокот на манифестацијата Струшки вечери на поезијата, вчера во Народната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” се одржа свеченост на која присуствуваше и годинешниот добитник на „Златен венец”, Матеја Матевски. Директорот на НУБ „Климент Охридски”, Миле Бошевски истакна дека Зборникот на Миладиновци е од исклучително значење за продолжување на културната мисија на браќата и нивното влијание во културата. Министерката за култура, Елизабета Канчевска Милевска, пак рече дека ова дело е капитално за македонската култура и нагласи дека во име на значајноста на Миладиновци се обновува нивниот спомен-дом кој ќе претставува ново навраќање на нивното дело. Претседателот на друштвото на писатели, Раде Сиљан, Зборникот го нарече завет и света книга која има голем придонес за македонскиот народ кој ја воскреснал идејата за духовна творба и будење на потиснатиот македонски дух. О.Н.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

,,Пчелите се живи. Ми олесни кога гио видов сателитските снимки , на кои се гледа дека три кошници не се изгорени.” , вели пчеларот Николас Гант. Тој објаснува ...
сите 746 | | | веќе видена

Полицијата привела едно лице во гласачко место во кумановското село Тромеѓа кое го фотографирало гласачкото ливче, информираат од Општинската изборна комисија ...
сите 254 | | | веќе видена

Не стивнува ширењето на морбилите меѓу населението. Прогласена е епидемија на целата територија на земјава, а бројката на заболени е во постојан пораст. Според ...
сите 174 | | | веќе видена

Уше од самиот почеток на следната недела нашата држава ќе подпадне под влијание на СИЛНО југозападно воздушно струење па така особено од среда кон нашата ...
сите 167 | | | веќе видена

Кисела Вода гласаше за кандидатката поддржана од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска-Давкова. Според податоците до кои дојде Република, таму е висока предноста за ...
сите 253 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Министерот Канческа-Милевска на свеченоста по повод 150-годишнината од „Зборникот на браќата Миладиновци“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: