Безвизниот режим пред Комитетот на ЕУ

6 копии

Мешовитиот комитет на ЕУ, заедно со Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарија, денеска под лупа ќе го стави предлогот за измена на правилата за слободен визен режим со земјите од Западниот Балкан, јави Дојче Веле Членовите на Мешовитиот комитет во Луксембург на располагање ќе имаат четири часа да ги слушнат мерките кои ги предлага Европската комисија за контрола на безвизниот режим со земјите од Западниот Балкан. Според дипломатски извор на Дојче Веле, спектакуларни одлуки не треба да се очекуваат. Комисијата ќе го претстави извештајот за ситуацијата со барателите на азил од последниве месеци. Во него ќе се најдат и мерките кои ги преземаат матичните држави на барателите на азил, меѓу кои е и Македонија, а ќе бидат претставени и финансиските трошоци кои за згрижување на барателите на азил ги имале државите на ЕУ. Предвидено е да се дискутира и за механизмите за контрола од кои ќе зависи во кои ситуации ќе може слободниот визен режим да се суспендира. „Невозможно е македонските државјани да бараат азил ...
| | веќе видена | слични

Луксембург - Брисел не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и за Србија со ЕУ, но прашањето ќе се отвори повторно за време на полското претседателство бидејќи бројот на азиланти, особено од нашата држава, е недозволив за некои од земјите членки на ЕУ. „Ние не предвидовме суспензија на безвизниот режим за Македонија и за Србија. Механизмот за суспензија беше разгледуван денес, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула“, изјави во Луксембург европската комесарка за внатрешни работи Сесилија Малмстром. Според документот на Европската комисија, разгледуван на Советот за правда и внатрешни работи во Луксембург, за враќање на визите за една земја може да се одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 отсто на баратели од азил, или зголемување од 50 отсто на илегалци или, пак, 50 отсто повеќе реадмисии за една ...
| | веќе видена | слични

ЕУ ЗАГРИЖЕНА ОД ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА БАРАЊАТА ЗА АЗИЛ Во Македонија постојат закони, но недоволно се спроведуваат, а македонските власти не работат доволно за да ги разубедат своите граѓани да ја напуштат земјата, оценува ЕУ Краткорочните мерки што ги презема Македонија за да ги спречи барателите на азил да заминат во земјите на шенген-зоната се слаби и неефикасни и Белгија веќе во септември најавува воведување визи за нашата земја, доколку состојбата не се поправи во летните месеци. Ова е заклучокот на експертите на Европската комисија (ЕК) кои во мај беа во Македонија во мониторинг мисија, содржан во доверлив извештај до земјите-членки на ЕУ, до кој дојде „Дневник“. „Вториот бран на миграција на крајот на 2010 година докажа дека краткорочните мерки што ги презедоа властите мора да бидат зајакнати и да станат поефикасни“, пишува во документот. Врз основа на оваа анализа на комисиските експерти и статистиките во земјите-членки во однос на барателите на азил од нашата земја, Белгија, Луксембург, Шведска и ...
| | веќе видена | слични

Во документот е наведено дека државата успешно се справува со злоупотеребите на визната либерализација, а 80 отсто од лажните баратели на азил се Роми Македонските граѓани не треба да стравуваат од враќање на визниот режим. По мониторингот на терен Европската комисија констатирала дека дека домашните институции успешно се справуваат со злоупотребата на визната либерализација, па затоа нема основа за нејзина евентуална суспензија. Во извештајот кој Комисијата го презентираше во Луксембург пред Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ е наведено дека 80 отсто од оние кои бесправно бараат азил се Роми, па според еврокомесарот за правда и за внатрешни работи Сесилија Малстром за да се спречи појавата на лажни азиланти, земјите треба да спроведат повеќе информативни кампањи, да ги интегрираат во општеството и да им го подобрат животниот стандард. Составен дел на презентираниот извештај е и констатацијата дека најголем дел од патниците од Македонија и од Србија доаѓаат во земијите на ЕУ со добра намера. - Немаше ...
| | веќе видена | слични
3 копии

ЕУ Во Луксембург Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и Србија со Европската унија, јавува германското радио Дојче веле - програма на македонски јазик. - Ние не предвидовме суспензија на безвизниот режим за Македонија и Србија. Механизмот за суспензија беше разгледуван денес, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула - изјави во Луксембург европската комесарка за внатрешни работи Сесилиа Малмстром. Според документот на Европската комисија, разгледуван во Луксембург, за враќање на визите за една земја може да одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 отсто на баратели од азил, или зголемување од 50 отсто на илегалци или, пак, 50 отсто повеќе реадмисии за една иста земја. Земјите од ЕУ треба притоа да се оправдаат за нивниот избор пред Комисијата, која ќе го ...
| | веќе видена | слични

Со визната либерализација за Западен Балкан е остварена главната цел - олеснување на врските меѓу луѓето, подобрување на можностите за деловни контакти и за културна размена и подобро запознавање со ЕУ, се вели во извештајот кој се разгледува денес во Луксембург на заседанието на Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ, кој е во рамките на механизмот за следење на визната либерализација се наведува дека, Општо земено, според информациите кои се достапни во Луксембург, како што јави дописникот на МИА, билансот на шестмесечните извештаи изработени во рамките на механизмот за следење на визната либерализација е позитивен, посебно во делот кој се однесува на сигурноста и безбедноста на документите, борбата против корупцијата и криминалот. Од друга страна како проблем се посочува зголемениот број на азиланти од земјите од регионот, односно злоупотребата на правото на азил. Тоа беше проблематично по укинувањето на визниот режим, кога граѓани од земјите со визна либералзиација почнаа да бараат азил, додека ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Србија и Македонија ризикуваат да ја загубат слободата да влегуваат во слободниот шенгенски простор без визи бидејќи нивните влади не го запираат протекот од лажни баратели на азил. Вакво јасно предупредување вчера испрати белгискиот министер за миграција Мелшиор Ватле пред почетокот на состанокот на Европската комисија, на кој се расправаше за мерките што треба да бидат усвоени за справување со бранот азиланти. Тој нагласи дека откако во 2009 година беа укинати визите, европските држави, пред се Белгија и Шведска, се пренатрупани со молби за политички азил од македонски и од српски државјани, кои се обидуваат да го злоупотребат системот. - Извештајот нема да биде многу позитивен за Србија и ќе биде многу, многу негативен за Македонија бидејќи бројките на лажни баратели на азил остануваат многу лоши - рече Ватле. Белгискиот министер нагласи дека помалку од еден процент од барателите на азил од балканските земји се сметаат за можни кандидати за прифаќање на статусот азилант. Поради азилантската криза, пред ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Министерскиот Совет на ЕУ за внатрешни работи и правда во Луксембург не донесе одлука за суспензија на безвизниот режим за Македонија и Србија. „Ние не предвидовме суспензија на (безвизниот режим). Механизмот за суспензија беше разгледуван денеска, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула“, нагласи европската комесарка за внатрешни работи Сесилиа Малмстром, јави Дојче веле. Имено според документот на Европската комисија, разгледуван во Луксембург, за враќање на визите може да одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци, една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 проценти на баратели од азил, или пак зголемување за 50 проценти на илегалци или пак 50 насто повеќе реадмисии за една иста земја. Малмстром пред новинарите нагласи дека за случајот на Македонија и Србија денеска се водеше долга дискусија на Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ овде во Луксембург. „Јасно е дека ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерскиот Совет на ЕУ за внатрешни работи и правда во Луксембург расправаше за извештајот на Европската комисија за контролниот механизам за визна либерализација на Западен Балкан. - Ние не предвидовме суспензија на (безвизниот режим). Механизмот за суспензија беше разгледуван денеска, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула, нагласи европската комесарка за внатрешни работи Сесилиа Малмстром. Имено според документот на Европската комисија, разгледуван во Луксембург, за враќање на визите може да одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци, една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 проценти на баратели од азил, или пак зголемување за 50 проценти на илегалци или пак 50 насто повеќе реадмисии за една иста земја, јави DW. Земјите од ЕУ треба да се оправдаат за нивниот избор пред Комисијата, која ќе го има последниот збор. Односно како што се нагласува во Брисел, нема да има ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Официјални бројки покажуваат дека во Белгија барања за азил во мај поднеле 91 македонски државјани. За споредба, претходниот месец, азил во Белгија побарале 100 македонски државјани. Според бројот на азилнатите во Белгија, како што јави дописникот на МИА, Македонија се најде на седмото место во мај, додека во април беше на петто место. Вкупно од почетокот на 2011 година, во Белгија азил побарале 452 македонски државјани, со што тие се на седмото место според вкупниот број на баратели на азил. Од сите овие барања, статут на бегалец или азилант добило само едно лице. Во врска со ризиците за повторно враќање на визниот режим за Македонија и Србија, белгискиот државен секретар за имиграција и азил Малшиор Ватле изјави дека тие постојат. - Постои ризик, тоа е јасно, тој е тука. Побаравме мониторинг, постоеа извесен број на услови кои изгледа беа исполнети во 2009 година, денес повеќе не се, посебно за Македонија. Ние сме се уште со над сто случаи на ниво на Белгија, при што азил им се признава на помалку од еден ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Времето во Македонија ќе биде сончево со мала до умерена облачност и со слаб до умерен ветер од северен правец. Утринската температура ќе се движи од минус ...
сите 219 | | | веќе видена

Четворица повредени во сообраќајната несреќа на автопатот Скопје – Тетово, што се случи пред една недела, се уште се во критична состојба. Двајца од нив се на ...
сите 273 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 274 | | | веќе видена

Дали сте подготвени да платите повеќе за одмор без пластика? Заслужено да уживате, а притоа да придонесувате против загадувањето на животната средина. Тоа е ...
сите 123 | | | веќе видена

Српскиот фолк-пејач Шабан Шаулиќ ќе биде погребан во Алејата на заслужни граѓани во Белград. Пејачот ќе почива покрај актерот Небојша Глоговац, кој почина во ...
сите 207 | | | веќе видена

Денеска завршува конкурсот на СДСМ за пријавување на кандидати за претседател на државата, но останува да се види колку тоа ќе има влијание на конечниот избор, ...
сите 179 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 106 | | | веќе видена

Против петмина осомничени за „крвавиот четврток“, Основното јавно обвинителство поведе истражна постапка, а меѓу нив е и поранешниот премиер, Никола Груевски. ...
сите 113 | | | веќе видена

Шефицата на обвинителството за организиран криминал, Вилма Рускоска, денеска на заедничклата прес-конференција со главниот јавен обвинител Љубомир Јовевски ...
сите 222 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Безвизниот режим пред Комитетот на ЕУ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: