ЕУ не го суспендираше безвизниот режим за Македонија и Србија

3 копии

Министерскиот Совет на ЕУ за внатрешни работи и правда во Луксембург не донесе одлука за суспензија на безвизниот режим за Македонија и Србија „Ние не предвидовме суспензија на (безвизниот режим). Механизмот за суспензија беше разгледуван денеска, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула“, нагласи европската комесарка за внатрешни работи Сесилиа Малмстром , јави Дојче веле . Имено според документот на Европската комисија, разгледуван во Луксембург, за враќање на визите може да одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци, една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 проценти на баратели од азил, или пак зголемување за 50 проценти на илегалци или пак 50 насто повеќе реадмисии за една иста земја. Малмстром пред новинарите нагласи дека за случајот на Македонија и Србија денеска се водеше долга дискусија на Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ овде во Луксембург. „Јасно е ...
| | веќе видена | слични

Луксембург - Брисел не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и за Србија со ЕУ, но прашањето ќе се отвори повторно за време на полското претседателство бидејќи бројот на азиланти, особено од нашата држава, е недозволив за некои од земјите членки на ЕУ. „Ние не предвидовме суспензија на безвизниот режим за Македонија и за Србија. Механизмот за суспензија беше разгледуван денес, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула“, изјави во Луксембург европската комесарка за внатрешни работи Сесилија Малмстром. Според документот на Европската комисија, разгледуван на Советот за правда и внатрешни работи во Луксембург, за враќање на визите за една земја може да се одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 отсто на баратели од азил, или зголемување од 50 отсто на илегалци или, пак, 50 отсто повеќе реадмисии за една ...
| | веќе видена | слични

ЕУ ЗАГРИЖЕНА ОД ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА БАРАЊАТА ЗА АЗИЛ Во Македонија постојат закони, но недоволно се спроведуваат, а македонските власти не работат доволно за да ги разубедат своите граѓани да ја напуштат земјата, оценува ЕУ Краткорочните мерки што ги презема Македонија за да ги спречи барателите на азил да заминат во земјите на шенген-зоната се слаби и неефикасни и Белгија веќе во септември најавува воведување визи за нашата земја, доколку состојбата не се поправи во летните месеци. Ова е заклучокот на експертите на Европската комисија (ЕК) кои во мај беа во Македонија во мониторинг мисија, содржан во доверлив извештај до земјите-членки на ЕУ, до кој дојде „Дневник“. „Вториот бран на миграција на крајот на 2010 година докажа дека краткорочните мерки што ги презедоа властите мора да бидат зајакнати и да станат поефикасни“, пишува во документот. Врз основа на оваа анализа на комисиските експерти и статистиките во земјите-членки во однос на барателите на азил од нашата земја, Белгија, Луксембург, Шведска и ...
| | веќе видена | слични

Во документот е наведено дека државата успешно се справува со злоупотеребите на визната либерализација, а 80 отсто од лажните баратели на азил се Роми Македонските граѓани не треба да стравуваат од враќање на визниот режим. По мониторингот на терен Европската комисија констатирала дека дека домашните институции успешно се справуваат со злоупотребата на визната либерализација, па затоа нема основа за нејзина евентуална суспензија. Во извештајот кој Комисијата го презентираше во Луксембург пред Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ е наведено дека 80 отсто од оние кои бесправно бараат азил се Роми, па според еврокомесарот за правда и за внатрешни работи Сесилија Малстром за да се спречи појавата на лажни азиланти, земјите треба да спроведат повеќе информативни кампањи, да ги интегрираат во општеството и да им го подобрат животниот стандард. Составен дел на презентираниот извештај е и констатацијата дека најголем дел од патниците од Македонија и од Србија доаѓаат во земијите на ЕУ со добра намера. - Немаше ...
| | веќе видена | слични

Видно незадоволен од минимизирањето на ризикот за повторно воведување на визниот режим за Македонија, државниот секретар за азил на Белгија, овојпат одлучи поенергично да ја пренесе лошата вест „Европската Комисија предлага критериуми за замрзнување на визната либерализација, тие критериуми не ги правев ни јас, ни Шведска, ни Луксембург, значи ако ги читам тие критериуми, Македонија за жал ги исполнува. - Влегува во условите на Комисијата. Во смисла на бројки, таа ги исполнува условите за замрзнување на визната либерализација. Оваа е посебно загрижувачки за Македонија“, рече Мелкиор Ватле, државен секретар за азил на Белгија. Од четири блока визни реформи кои во 2009 имаа позитивни оценки, Македонија две години подоцна доби единица. „Кога го читам извештајот на ЕК, кој ја оценува ситуацијата во Македонија и ако го споредам овој текст со тој од 2009-та во области како процедурата за азил, како борбата против корупција и организирам криминал, интеграцијата на малцинствата, особено Ромите, ситуацијата во ...
| | веќе видена | слични

ЕУ Во Луксембург Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ не донесе одлука за суспендирање на слободниот визен режим за Македонија и Србија со Европската унија, јавува германското радио Дојче веле - програма на македонски јазик. - Ние не предвидовме суспензија на безвизниот режим за Македонија и Србија. Механизмот за суспензија беше разгледуван денес, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула - изјави во Луксембург европската комесарка за внатрешни работи Сесилиа Малмстром. Според документот на Европската комисија, разгледуван во Луксембург, за враќање на визите за една земја може да одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 отсто на баратели од азил, или зголемување од 50 отсто на илегалци или, пак, 50 отсто повеќе реадмисии за една иста земја. Земјите од ЕУ треба притоа да се оправдаат за нивниот избор пред Комисијата, која ќе го ...
| | веќе видена | слични

Со визната либерализација за Западен Балкан е остварена главната цел - олеснување на врските меѓу луѓето, подобрување на можностите за деловни контакти и за културна размена и подобро запознавање со ЕУ, се вели во извештајот кој се разгледува денес во Луксембург на заседанието на Советот за внатрешни работи и правда на ЕУ, кој е во рамките на механизмот за следење на визната либерализација се наведува дека, Општо земено, според информациите кои се достапни во Луксембург, како што јави дописникот на МИА, билансот на шестмесечните извештаи изработени во рамките на механизмот за следење на визната либерализација е позитивен, посебно во делот кој се однесува на сигурноста и безбедноста на документите, борбата против корупцијата и криминалот. Од друга страна како проблем се посочува зголемениот број на азиланти од земјите од регионот, односно злоупотребата на правото на азил. Тоа беше проблематично по укинувањето на визниот режим, кога граѓани од земјите со визна либералзиација почнаа да бараат азил, додека ...
| | веќе видена | слични

Србија и Македонија ризикуваат да ја загубат слободата да влегуваат во слободниот шенгенски простор без визи бидејќи нивните влади не го запираат протекот од лажни баратели на азил. Вакво јасно предупредување вчера испрати белгискиот министер за миграција Мелшиор Ватле пред почетокот на состанокот на Европската комисија, на кој се расправаше за мерките што треба да бидат усвоени за справување со бранот азиланти. Тој нагласи дека откако во 2009 година беа укинати визите, европските држави, пред се Белгија и Шведска, се пренатрупани со молби за политички азил од македонски и од српски државјани, кои се обидуваат да го злоупотребат системот. - Извештајот нема да биде многу позитивен за Србија и ќе биде многу, многу негативен за Македонија бидејќи бројките на лажни баратели на азил остануваат многу лоши - рече Ватле. Белгискиот министер нагласи дека помалку од еден процент од барателите на азил од балканските земји се сметаат за можни кандидати за прифаќање на статусот азилант. Поради азилантската криза, пред ...
| | веќе видена | слични

Министерскиот Совет на ЕУ за внатрешни работи и правда во Луксембург расправаше за извештајот на Европската комисија за контролниот механизам за визна либерализација на Западен Балкан. - Ние не предвидовме суспензија на (безвизниот режим). Механизмот за суспензија беше разгледуван денеска, но не во овој контекст. Суспензијата ќе се прави во специфични услови, утврдени од Комисијата, што ќе се најде во законодавството за визите, како заштитна клаузула, нагласи европската комесарка за внатрешни работи Сесилиа Малмстром. Имено според документот на Европската комисија, разгледуван во Луксембург, за враќање на визите може да одлучи во три случаи: ако во период од шест месеци, една земја на ЕУ констатира зголемување од 50 проценти на баратели од азил, или пак зголемување за 50 проценти на илегалци или пак 50 насто повеќе реадмисии за една иста земја, јави DW. Земјите од ЕУ треба да се оправдаат за нивниот избор пред Комисијата, која ќе го има последниот збор. Односно како што се нагласува во Брисел, нема да има ...
| | веќе видена | слични

Официјални бројки покажуваат дека во Белгија барања за азил во мај поднеле 91 македонски државјани. За споредба, претходниот месец, азил во Белгија побарале 100 македонски државјани. Според бројот на азилнатите во Белгија, како што јави дописникот на МИА, Македонија се најде на седмото место во мај, додека во април беше на петто место. Вкупно од почетокот на 2011 година, во Белгија азил побарале 452 македонски државјани, со што тие се на седмото место според вкупниот број на баратели на азил. Од сите овие барања, статут на бегалец или азилант добило само едно лице. Во врска со ризиците за повторно враќање на визниот режим за Македонија и Србија, белгискиот државен секретар за имиграција и азил Малшиор Ватле изјави дека тие постојат. - Постои ризик, тоа е јасно, тој е тука. Побаравме мониторинг, постоеа извесен број на услови кои изгледа беа исполнети во 2009 година, денес повеќе не се, посебно за Македонија. Ние сме се уште со над сто случаи на ниво на Белгија, при што азил им се признава на помалку од еден ...
| | веќе видена | слични

Останато

Федералната администрација за воздухопловство ги предупреди американските комерцијални авиони кои летаат над водите на Персискиот Залив, дека ризикуваат да ...
сите 164 | | | веќе видена

„Не беше меѓу првите 10 на обложувалниците, но направи изненадување“; „Песната може да ја сметаа за аутсајдер, но се покажа дека има динамика“, се дел од ...
сите 281 | | | веќе видена

Вклучувањето на опозицијата во евроинтегративните просеци, пред сè во реформската агенда, може да биде првиот чекор во помирувањето. Новиот претседател Стево ...
сите 245 | | | веќе видена

Ова беше нивна прва средба, со оглед дека премиерот не присуствуваше на инаугурацијата на шефот на државата пред четири дена. Денеска портпаролот на Владата , ...
сите 196 | | | веќе видена

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува ...
сите 192 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ЕУ не го суспендираше безвизниот режим за Македонија и Србија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: