Прогласена епидемија на мали сипаници

Епидемија на мали сипаници ја тресе цела Македонија, вчера во земјава е прогласена вонредна состојба, кога бројот на регистрирани случаи на ова преносливо вирусно заболување достигна бројка до околу 800. Морбилите своите канџи најмногу ги пуштаат врз бебињата и децата, група која редовно е на удар на заразните заболувања. На скопската Инфективна клиника моментално лежат 30 пациенти, кои добиле компликации од морбилите, а и околу 20 здравствени работници завршиле со осип по телото. Иако здравствените власти упорно апелираат за вакцинација, сепак признаваат дека немаат доволно тимови за вакцинирање кои би ги покриле сите градови. Од потребните 200 тима, тие располагаат со 136, кои не се доволни. Алармантната состојба низ средните и основните училишта ќе се решава со вонредна имунизација, која ќе ја добијат сите ученици кои го пропуштиле редовниот календар за вакцинирање. Министерот за здравство Бујар Османи на вчерашната прес-конференција изјави дека донесен е заклучок да се вакцинираат сите лица ...
| | веќе видена | слични

Медицинските тимови во Гостиварско задолжени за заштита на населението од морбили, работат на терен и го проверуваат опфатот на вакцинирани. Засега, освен трите претходно евидентирани, нема нови случаи на заболени. Медицинарите при проверките во дива ромска населба во месноста Русино откриле 17 невакцинирани деца. - Овие деца веднаш ја примија вакцината против морбили. Во меѓувреме, се вршат контроли и низ училиштата и градинките. Децата кај кои ќе се констатира дека не биле вакцинирани според редовниот календар, ќе добијат заштита на лице место - вели Воислав Огњаноски, раководител на епидемиолошкото одделение на Центарот за јавно здравје. Од минатата недела во гостиварскиот регион се спроведува вонредна вакцинација против мали сипаници. (З.Г.М.)
| | веќе видена | слични
3 копии

Во Македонија до вчера се регистрирани вкупно 703 заболени или сомнителни случаи на мали сипаници, соопшти Министерството за здравство. Во текот на вчерашниот ден имало 20 нови пријави. Од нив 14 се во Скопје, три во Велес и по еден случај во Тетово, Штип и Пробиштип. Најголем број од заболените се деца од една до четири години, како и возрасната група над 30 години. Од вкупниот број заболени - 10 случаи се од машки, а 10 од женски пол. Карактеристично е дека 17 лица (85%) од новопријавените случаи биле невакцинирани. Останатите лица се со непознат вакцинален статус, или само со една примена вакцина. Во текот на вчерашниот ден, во Скопје биле вакцинирани 300 лица, од кои 100 како дел од редовна вакцинација, а 200 во рамки на вонредната вакцинација. Во другите градови биле вакцинирани над 200 лица, но прибирањето на податоци од градовите е се уште во тек. Новопријавени случаи на заболени од морбили има од центрите за јавно здравје од Штип, Пробиштип, Кавадарци и Кочани. Министерството за здравство завчера ...
| | веќе видена | слични

Епидемијата со мали сипаници и натаму се шири низ земјава. Вчера уште 20 лица заболеле од морбили, со што вкупниот број на заразени изнесува 703 соопштија од Министерството за здравство. Најголем дел од вчера пријавените случаи 17, биле лица кои досега не биле вакцинирани. Децат и натаму се најчувствителна категорија, но зарарзата се шири и помеѓу возразните кои се невакцинирани. Вчера вакцина за заштита од мали сипаници во Скопје примиле 300 лица.Во останатите градови во Македонија вакцина примиле над 200 лица, информираа здравствените власи.
| | веќе видена | слични

"Портпаролот на ФЗОМ, Бранко Аџигогов, денес истакна дека по прогласувањето на епидемијата на морбили, вчера и денес биле исконтактирани сите подрачни служби на фондот и дадено им е дополнително задолжение. За да не дојде до компликации со епидемијата на морбили, Аџигогов потенцираше на кој начин работат здравствените служби. Во Македонија до вчера се регистрирани вкупно 703 заболени или сомнителни случаи на мали сипаници. Најголем број од случаите се деца од една до четири години и лица над 30 години. Вчера во Скопје биле вакцинирани 300 лица, а во другите градови над 200. "
| | веќе видена | слични

Вчера во Македонија се регистрирани 20 нови случаи на заболени од мали сипаници. Вкупшниот број на заразени досега достигна 703 лица. Најмногу пријавени, или вкупно 14 се во Скопје, три има во Велес, а по еден во Штип, Пробиштип и Тетово. Најголем број се деца од една до четири години, како и возрасната група над 30 години. Од вкупниот број заболени - 10 случаи се од машки пол и 10 случаи се од женски пол. Министерството за здравство констатира дека 17 лица од новопријавените случаи биле невакцинирани, со што ја потврдува потребата и апелот за вакцинирање. Останатите случаи едно лице се со непознат вакцинален статус, или само со една примена вакцина. Во текот на вчерашниот ден, во Скопје биле вакцинирани 300 лица, од кои 100 како дел од редовна вакцинација, а 200 во рамки на вонредната вакцинација. Во другите градови биле вакцинирани над 200 лица, но прибирањето на податоци од градовите е с? уште во тек. Инаку, Министерството за здравство пред два дена прогласи епидемија во целата држава. (Крај)
| | веќе видена | слични

Само во текот на вчерашниот ден пријавени се дваесет нови заболени од морбили, со што бројката на заболени достигна 703 заболени, информираат денес од Министерството за здравство. По завчерашното прогласување на епидемија на морбили (мали сипаници), вчера во Скопје биле пријавени нови 14 случаи, во Велес три, и по еден нов случај во Тетово, Штип и Пробиштип. Новопријавени случаи на заболени од морбили има од центрите за јавно здравје од Штип, Пробиштип, Кавадарци и Кочани. „Најголем број од заболените се’ уште се деца од една до четири години, како и возрасната група над 30 години. Од вкупниот број заболени - десет случаи се од машки пол и десет случаи се од женски пол“, се вели во соопштението од МЗ. Карактеристично е дека 17 лица (85 отсто) од новопријавените случаи биле невакцинирани, а едно лице е со непознат вакцинален статус, или само со една примена вакцина. Во текот на вчерашниот ден, во Скопје биле вакцинирани 300 лица, од кои 100 како дел од редовна вакцинација, а 200 во рамки на ...
| | веќе видена | слични

Според податоците кои се собираат од сите здравствени институции, до вчера во Македонија се регистрирани 703 пријави за заболени, сомнителни случаи на мали сипаници, односно 20 нови заболени од морбили само во текот на вчерашниот ден. Во Скопје се регистрирани 14 случаи, Велес – три случаи и во Тетово, Штип и Пробиштип по еден случај. Најголемиот број од заболените се деца од една до четири години. Карактеристично е дека 17 лица (85 отсто) од ново пријавените случаи биле невакцирани, со што се потврдува апелот на Министерството за здравство за вакцинирање. Останатите случаи имаат примено само едно доза вакцина, а за едно лице не е познат вакционалниот статус. Во текот на вчерашниот ден, во Скопје биле вакцинирани 300 лица, од кои 100 се во редовна, а 200 во вонредната вакцинација. И во останатите градови продолжува вакцинацијата.
| | веќе видена | слични

Во текот на вчерашниот ден имало 20 нови пријави. Од нив 14 се во Скопје, три во Велес и по еден случај во Тетово, Штип и Пробиштип. Најголем број од заболените се деца од една до четири години, како и возрасната група над 30 години. Од вкупниот број заболени - 10 случаи се од машки, а 10 од женски пол. Карактеристично е дека 17 лица (85%) од новопријавените случаи биле невакцинирани. Останатите лица се со непознат вакцинален статус, или само со една примена вакцина. Во текот на вчерашниот ден, во Скопје биле вакцинирани 300 лица, од кои 100 како дел од редовна вакцинација, а 200 во рамки на вонредната вакцинација. Во другите градови биле вакцинирани над 200 лица, но прибирањето на податоци од градовите е се уште во тек. Новопријавени случаи на заболени од морбили има од центрите за јавно здравје од Штип, Пробиштип, Кавадарци и Кочани. Министерството за здравство завчера прогласи епидемија на мали сипаници на целатат територија на Македонија.
| | веќе видена | слични

Само во текот на вчерашниот ден во државава се забележани 20 нови случаи на заболени од мали сипаници со што вкупната бројка се искачи на 703 заразени лица. Од пријавените нови случаи 14 се во Скопје, три во Велес, а по еден заболен има во Тетово, Штип и Пробиштип. Најголем број од заболените се уште се деца од една до четири години, како и возрасната група над 30 години. Од вкупниот број заболени - 10 случаи се од машки пол и 10 случаи се од женски пол. Министерството за здравство констатира дека 17 лица од новопријавените случаи биле невакцинирани, со што ја потврдува потребата и апелот за вакцинирање. Останатите случаи едно лице се со непознат вакцинален статус, или само со една примена вакцина. Во текот на вчерашниот ден, во Скопје биле вакцинирани 300 лица, од кои 100 како дел од редовна вакцинација, а 200 во рамки на вонредната вакцинација. В Во другите градови биле вакцинирани над 200 лица, но прибирањето на податоци од градовите е сѐ уште во тек. Поради забрзаното ширење на морбилит Министерството ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Нашата евровизиска претставичка Тамара Тодевска блесна на сцената во смарагден фустан кој е дело на врвниот дизајнер Александар Ношпал.На својот Фејсбук ...
сите 280 | | | веќе видена

Претседателот на САД, Доналд Трамп, го спречи поранешниот советник на Белата куќа Дон Мекган да сведочи пред Конгресот во врска со извештајот на специјалниот ...
сите 71 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Прогласена епидемија на мали сипаници

Од:
До кого (е-маил):
Порака: