СДСМ: Власта ќе треба да одговара за потрошените пари на граѓаните


4 копии

Груевски, Канческа Милевска и власта на ВМРО-ДПМНЕ според експертските ревизорски наоди за проектот Скопје 2014 се фатени во милионски криминал и оттаму се нивните огромни нервоза и немир. На тендерите за Скопје 2014, според ревизијата, биле прифаќани понуди поскапи и до 227 проценти. Констатирано е и местење тендери и штети по општина Центар од неверојатни 8 милиони евра. Власта на Груевски ќе треба да одговара за досега незапаметените злоупотреби пари на граѓаните. Вториот ревизорски извештај за контоверзниот проект Скопје 2014 само ги потврдува тврдењата на СДСМ дека станува збор за криминален мега скандал, невиден од независна Македонија. СДСМ укажува дека сите надлежните иституции треба да го испитаат случајот по службена должност. Во спротивно ќе бидат соучесници во матните бизниси на власта на Груевски во врска со проектот Скопје 2014.
| | веќе видена | слични

„Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014.Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите.Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг" се вели во реакцијата. ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш го повика Жерновски веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните институции и да не чека други да ја вршат неговата работа. „Ние не се плашиме од соочување на фактите, затоа што сме убедени дека во сите постапки се почитувани правните нормативи од Законот за јавни набавки и од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Андреј Жерновски денес повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП, се вели во писмената реакција од владејачката партија, насочена кон денешната изјава на градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски. „Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од превземањето на лична одговорност за поднесување на кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во Македонија. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот „Скопје 2014“, тврдат од ВМРО-ДПМНЕ.
| | веќе видена | слични

Откако Андреј Жерновски денеска поднесе извештај до Јавното обвинителство за кој вели дека е кривична пријава, ВМРО-ДПМНЕ реагира дека се работи за обичен извештај за СКопје 2014. - Андреј Жерновски денес повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014. Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигуен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите, велат од ВМРО. ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ реагира на денешниот настап на Андреј Жерновски пред Основното јавно обвинителство „Андреј Жерновски денес повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП. Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од превземањето на лична одговорност за поднесување на кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014. ВМРО-ДПМНЕ инсистира Жерновски, како градоначалник на општина Центар, веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните институции и да не чека други да ја вршат неговата работа. Ние не се плашиме од соочување на фактите, затоа што сме убедени дека во сите ...
| | веќе видена | слични

Според него, обвинувањата и повиците на ВМРО-ДПМНЕ да поднесе кривична пријава се спинови. „Ова, е кривична пријава бидејќи се нотирани незаконитостите и се основа за постапување на обвинителството" рече Жерновски. Тој го повика премиерот, Никола Груевски да каже дали е точно или не, тоа што е наведено во ревизијата. „Некои велат дека сум се криел позади соопштенија. Јас не се кријам, еве денеска сум тука. Некој друг се крие. Премиерот го нема три дена да даде одговор само на едно прашање - дали она што е наведено во ревизијата е точно или неточно. Во демантите на ВМРО - ДПМНЕ нема негирање, само кажуваат дека за нив незаконски потрошените осум милиони евра за лиење на споменици биле малку пари", изјави Жерновски. Во врска со интервјуто на како што ја нарече, омилената авторка на ВМРО-ДПМНЕ, Валентина Стевановска, во кое изјави дека е чиста и дека сите обвинувања се политички напади врз нејзе, Жерновски потсети на изјава на еден политичар дека вистината е како шило, боде и секогаш излегува на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски денеска до обвинителството го достави вториот извештај за фактичката состојба за реализацијата на проектот Скопје 2014 во општина Центар. Спинови се, вели Жерновски, некои обвинувања деновиве дека наводно не сакал да покрене кривична пријава. Ова, вели, е кривична пријава бидејќи се нотирани незаконитостите и се основа за постапување на обвинителството. "Некои велат дека сум се криел позади соопштенија. Јас не се кријам, еве денеска сум тука. Некој друг се крие. Премиерот го нема три дена да даде одговор само на едно прашање – дали она што е наведено во ревизијата е точно или неточно. Во демантите на ВМРО – ДПМНЕ нема негирање, само кажуваат дека за нив незаконски потрошените осум милиони евра за лиење на споменици биле малку пари", изјави Жерновски. Потсети дека нивната омилена авторка, Валентина Стевановска, изјавила дека не примила пари. Жерновски потсети на изјава на еден политичар дека вистината е како шило, боде и секогаш излегува на виделина. ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Прашувам дали овој потпис што стои во договорот е на Валентина Стевановска или не? Стевановска за „Воинот и воинот на коњ“ има добиено на име на авторски договор повеќе од два милиони евра и за сето ова има потписи во општината. Еве и да се согласам со неа кога вели дека не ги зела парите, денеска нека каже кој во нејзино име ги земал тие пари, праша граоначалникот на Центар, Андреј Жерновски кој денеска до Обвинителството го достави вториот извештај за фактичката состојба за реализацијата на проектот „Скопје 2014“ во општина Центар. Градоначалникот на Центар посочи дека ревизијата покажала очигледен пример на местење на тендери и незаконски јавни набавки за овој проект. Спинови се, вели Жерновски, некои обвинувања деновиве дека наводно не сакал да покрене кривична пријава. Ова, вели, е кривична пријава бидејќи се нотирани незаконитостите и се основа за постапување на обвинителството. - Некои велат дека сум се криел позади соопштенија. Јас не се кријам, еве денеска сум тука. Некој друг се крие. Премиерот го ...
| | веќе видена | слични

Вториот извештај на општина Центар за реализацијата на проектот „Скопје 2014“ градоначалникот Андреј Жерновски го предаде во Обвинителство. Очекува тие да постапат оти фактите покажувале дека се местеле тендери и се злоупотребувале функции вели Жерновски.Не му е јасна позицијата на владеачката партија која според него сака да го минимизира извештајот, сведувајќи го на осум милиони евра штета по граѓаните.Обидите да се прикаже дека сумата е мала биле неиздражни.Побара премиерот Никола Груевски јасно да се произнесе за наодите во вториот ревизорски извештај и да не се крие зад партиски соопштенија.Жерновски посочи дека не се точни тврдењата на Валентина Стевановска дека не земала пари за изработка на „Воинот на коњ“.На документите достапни во општината стоел нејзин потпис за исплатени хонорари во висина од 2 милиони евра.Градоначалникот на Центар праша ако не ги земала Стевановска тие пари јавно да излезе и да каже во кој џеб завршиле.„Ја слушнав авторката омилена од нивна страна дека наводно не примила ...
| | веќе видена | слични

Предавањето е закажано за 12:00 часот во новиот објект на Основното јавно обвинителство, којшто се наоѓа до новата зграда на МНР. Според Жерновски, проектот Скопје 2014 е школски пример за незаконски наместени тендери. „Власта велеше дека се работи за патриотизам, но овде не се работи за градење, туку за крадење" изјави Жерновски. ВМРО-ДПМНЕ пак го повика Жерновски лично, како градоначалник да поднесе кривични пријави против оние за кои смета дека наводно учествувале во постапки спротивни на законот, а во врска со реализација на проектот Скопје 2014.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателката на комисијата Билјана Ивановска во интервју за Радио Слободна Европа вели дека освен изборната кампања и финансирањето на политичките партии, ...
сите 241 | | | веќе видена

Оставки од претседателот Александар Вучиќ, премиерката Ана Брнабиќ, собранискиот спикер Маја Гојковиќ, оставка на раководството на РТС и обезбедување услови за ...
сите 300 | | | веќе видена

Извршниот директор на Етиопиан Ерлајнс Теволде Гебремариам, по несреќата на атиопскиот авион во кој загинаа 157 лица, изјави дека предупредувањата и барањата ...
сите 52 | | | веќе видена

На Власта и се брза, опозицијата не попушта од своите принципиелни барања, а судбината на СЈО мора да биде решена час поскоро, бидејќи тоа е еден од клучните ...
сите 217 | | | веќе видена

Илјадници луѓе се собраа денеска во повеќе новозеландски градови во спомен на 50 убиени муслимани во Крајстчрч, но и во знак на протест против расизмот. ...
сите 133 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

СДСМ: Власта ќе треба да одговара за потрошените пари на граѓаните

Од:
До кого (е-маил):
Порака: