ВМРО-ДПМНЕ почнува со постапка за измена на Статутот


2 копии

Статутарната комисија на ВМРО-ДПМНЕ започна постапка за измена и дополнување на Статутот на партијата, согласно заложбите на новиот претседател на Христијан Мицкоски, соопшти ВМРО-ДПМНЕ. Членството се повикува да се вклучи со свои предлози. Целта, како што се посочува е зацврстување на партиските органи, нивната независност и дополнителна демократизација на партијата. - Врз основа на фактот што внатрепартиската иницијатива за реформи во текот на месец јуни 2017 година има доставено до Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ Предлог-Декларација за демократизација и модернизација на ВМРО-ДПМНЕ и Предлог-измени на Статутот на ВМРО-ДПМНЕ, ги повикуваме со свои претставници да земат учество во работата на Статутарната комисија, со цел усогласување на ставовите за предметните измени, стои во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Се повикуваат сите тела на партијата, како и членови кои што сакаат да учествуваат во процесот на демократизација на Статутот на ВМРО-ДПМНЕ со свои предлози да се обратат до Статутарната комисија на ...
| | веќе видена | слични

Судовите не треба да бидат соизвршители на политички монтираниот случај за тероризам против десетици граѓани за настаните од 27-ми април, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ. Судската власт треба да биде гарант на законитоста во кривичните постапки, а не алатка во процесот на политичка пресметка и не смее да остане нема на прекршувањата што ги нотираше Народниот правобранител, стои во дописот. Според опозициската партија, Република Македонија во 21 век ја живее новата инквизиција. Нема да тргне ни чекор кон ЕУ и НАТО сѐ додека институциите се користат за пресметка со политичкиот противник. Демократијата и правната држава се право на граѓаните и тоа право не смее да им биде скратено. Невините и неправедно притворени мора да бидат ослободени.
| | веќе видена | слични
12 копии

Во интерес на демократијата и владеењето на правото судовите не треба да бидат соизвршители на политички монтираниот случај за тероризам против десетици граѓани во врска со настаните од 27 април. Судската власт треба да биде гарант на законитоста во кривичните постапки, а не алатка во процесот на политичка пресметка. Апсурдноста на делото што им се става на товар на десетици македонски патриоти е надвор од секоја правна логика. Целиот процес е конструкција и не ѝ служи на правдата, туку на политиката, се вели во соопштението на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партијата, судот како орган што ја донесува одлуката не смее да остане нем на прекршувањата во постапката што ги нотира народниот правобранител. Судот не смее да ги занемари ни фактите дека притворените се лишени од основните права што им се гарантираат со закон, како што неколкукратно информираа медиумите. „Притворот се користи како средство за притисок и казна, а целиот правосуден систем е ставен во погон за монтирање случаи за пресметка со политички ...
| | веќе видена | слични

Судската власт треба да биде гарант на законитоста во кривичните постапки, а не алатка во процесот на политичка пресметка. Апсурдноста на делото кои им се става на товар на десетици македонски патриоти е вон секоја правна логика. Целиот процес е конструкција и не и служи на правдата, туку на политиката. Судот како орган кој ја донесува одлуката, не смее да остане нем на прекршувањата во постапката кои ги нотираше Народниот правобранител. Судот не смее да ги занемари ни фактите дека притворените се лишени од основните права кои им се гарантираат со закон, како што неколкукратно информираа медиумите. Притворот се користи како средство за притисок и казна, а целиот правосуден систем е ставен во погон за монтирање случаи за пресметка со политички неистомисленици. Македонските граѓани се лишени од основните човекови права. Република Македонија во 21 век ја живее новата инквизиција. Декларативните заложби на власта за демократизација и владеење на правото, се само празни флоскули, кои го затскриваат кршењето на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Апсурдноста на делото „тероризам“ кои им се става на товар на десетици македонски патриоти во врска со настаните од 27 април е вон секоја правна логика. Целиот процес е конструкција и не и служи на правдата, туку на политиката, велат од ВМРО-ДПМНЕ. „Судот како орган кој ја донесува одлуката, не смее да остане нем на прекршувањата во постапката кои ги нотираше Народниот правобранител. Судот не смее да ги занемари ни фактите дека притворените се лишени од основните права кои им се гарантираат со закон, како што неколкукратно информираа медиумите. Република Македонија во 21 век ја живее новата инквизиција. Декларативните заложби на власта за демократизација и владеење на правото, се само празни флоскули, кои го затскриваат кршењето на законите, Уставот и меѓународните конвенции“, се вели во партиското соопштение. Од ВМРО-ДПМНЕ додаваат дека Република Македонија нема да тргне ни чекор кон ЕУ и НАТО се додека институциите се користат за пресметка со политичкиот противник.
| | веќе видена | слични
11 копии

Вистината за политички притворените уметници се пробива надвор од границите на Република Македонија. Нивни колеги сè повеќе се запознаваат и реагираат на фактот дека Македонија не е демократска држава, туку држава во која политички за терористи се прогласуваат истакнати уметници и интелектуалци, а потоа системот без никакви докази ги фрла во притвор, велат од ВМРО-ДПМНЕ. „Десетици невино гонети патриоти лежат во притвор, а Зоран Заев и пријателите трошат по 100.000 евра на приватни забави во соседството. Десетици македонски патриоти неосновано се во ќелиите во Шуто Оризари, а претставници на власта лицитираат со имиња на аеродроми, улици, патишта, па дури и со името на државата на приватни забави“, велат од партијата. Од таму додаваат дека притворот, наместо како мерка за претпазливост, се користи како казна и средство за изживување. Според ВМРО-ДПМНЕ, органите на прогонот се користат за монтирање судски случаи и пресметка со сопствените граѓани што мислат поинаку. „Притворените се соочени со кршење на ...
| | веќе видена | слични

Во време кога власта декларативно изјавува заложба за членство на државата во ЕУ и НАТО, институциите под контрола на истата таа власт ги кршат правата на граѓаните кои се темелот на овие организации, се вели во соопштението на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Надвор од демократските практики на современиот свет, во Република Македонија десетици луѓе се ставени во притвор, како дел од монтиран случај, само затоа што изразиле спротивен став и гласно се спротивставиле на една политика, се вели во партиското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ.
| | веќе видена | слични

Секоја генерација има своја борба, секоја генерација има свое време, времето носи различни предизвици а со тоа и различен начин на делување, покрај товарот секоја генерација носи и одговорност кон делото за кое се обврзала дека ќе ја продолжила борбата. Денеска често ќе чуете дека ВМРО е врежана во македонскиот код, но тоа почесно место Организацијата го добила заради способноста својата борба и начин на делување го менува и прилагодува согласно приликите. Благодарение на тоа Организацијата опстојала над 120 години, но уште поважно од нејзиното опстојување е опстанокот на идејата која е жива до ден денешен. Доколку ВМРО не еволуирала согласно приликите денеска таа ќе беше само еден мал дел од историските учебници и немаше да го има тоа посебно место кај секој од нас. Во моменти кога на власт имаме луѓе на кои единствен приоритет им е политички прогон на неистомислениците, а благосостојбата на граѓаните и државните интереси им се во втор план, повторно ВМРО ДПМНЕ е таа која, тргнувајќи од себе, правејќи ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Десетици невино гонети патриоти лежат во притвор, додека Зоран Заев и пријателите трошат по 100.000 евра на приватни забави во соседството. Десетици македонски патриоти неосновано се во ќелиите  во Шутка, додека претставници на власта лицитираат со имиња на аеродроми, улици, патишта, па дури и со името на државата на приватни забави. Во време кога власта декларативно изјавува заложба за членство на државата во ЕУ и НАТО институциите под контрола на истата таа власт ги кршат правата на граѓаните кои се темелот на овие организации. Надвор од демократските практики на современиот свет, во Република Македонија десетици луѓе се ставени во притвор, како дел од монтиран случај, само затоа што изразиле спротивен став и гласно се спротивставиле на една политика. Притворот наместо како мерка за претпазливост се користи како казна и средство за изживување. Органите на прогонот се користат за монтирање на судски случаи и пресметка со сопствените граѓани кои мислат поинаку. Притворените се соочени со кршење на нивните ...
| | веќе видена | слични

Судот и Основното јавно обвинителство остануваат неми и се однесуваат како соизвршители во ова незаконие вослучајот со политички притворените уметници. Правниците во судовите и ОЈО не треба да дозволат, да бидат обележани во учебниците по право како пример како не треба да постапува еден судија или обвинител. Законската постапка е право на граѓаните, правичноста и законитоста обврска на судијата. Судиите и обвинителите се должни да издржат и да не потпаѓаат под притисок, бидејќи нивната професија го налага тоа, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.„Вистината за политички притворените уметници се пробива надвор од границите на Република Македонија. Нивни колеги сѐ повеќе се запознаваат и реагираат на фактот дека Македонија не е демократска држава, туку држава во која политички се прогласуваат за терористи истакнати уметници и интелектуалци, а потоа системот без никакви докази ги фрла во притвор.Десетици невино гонети патриоти лежат во притвор, додека Зоран Заев и пријателите трошат по 100.000 евра на приватни забави во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Гордана Силјановска-Давкова ги премолчи дваесетината прашања на вмровскиот реформатор. Одговорите на тие прашања ќе го разјаснеа нејзиното политичко кредо. Но ...
сите 167 | | | веќе видена

Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска од Нови Сад порача дека властите повеќе нема да дозволат насилство на протестите, како она од минатата сабота, ...
сите 210 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денес е во посета на Општина Битола каде што оствари средба со жителите на населбата Јени Мале и битолско ...
сите 208 | | | веќе видена

До понеделник ќе се задржи стабилно и топло време, а во вторник ќе настапи промена на времето. Ќе има зголемена облачност со повремен дожд и ќе дува умерен до ...
сите 158 | | | веќе видена

Барањето на Владата – ВМРО-ДПМНЕ да достави предлози во вид на амандмани околу предлог-законот за Обвинителството, македонската опозиција го нарекува обид за ...
сите 165 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ВМРО-ДПМНЕ почнува со постапка за измена на Статутот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: