ВМРО-ДПМНЕ: Демократијата и владеењето на правото да се вратат во Македонија

Дурловски, Јовановски, Дамовски, Илиевски, Божиновска, Чавков и останатите приведени меѓу кои и шесте пратеници не се терористи, туку политички затвореници. Никогаш ниту сториле, ниту имале намера да сторат нешто против сопствената земја. Притворените лица од 27-ми април се жртва на политички прогон. Против нив се води случај без никакви докази и аргументи само заради тоа што имаа храброст гласно да го изразат негодувањето со политиките на власта. Против десетици луѓе беше покренат конструиран случај и беа приведени незаконски, пред очите на своите семејства. Кај овие луѓе кои политички ги прогласија за терористи, полицијата која беше испратена во нивните домови не пронајде ниту едно парче оружје или било каков предмет со кој би можела да се загрози безбедноста. Тоа го докажува апсурдот на обвинението и го дава одговорот на прашањето какви се тие “терористи” чие главно оружје е театарско сценарио, оперско либрето или некоја книга. Постапките кои што се спроведуваат против уставобранителите се незаконски и ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Патриотите во притвор се политички обвинети. Тие мора да бидат ослободени, велат од ВМРО-ДПМНЕ. „Конструираниот случај против десетици невини луѓе за фабрикувано дело тероризам мора да запре. Десетици неправедно и неосновано осомничени патриоти се наоѓаат во притвор заради неаргументирани барања на ОЈО. Тие се жртва на политичката инквизиција која и се случува на Република Македонија. Правосудните органи мора да се ослободат од стегите и притисокот и своите одлуки да ги донесуваат исклучиво согласно позитивните законски норми. Независното судство е право на граѓаните, кое не смее да им биде скратено. Судот пред себе има доволно аргументи кои говорат дека делото тероризам за кое се товарат патриотите е монтиран случај. Судот врз основа на аргументите и законите треба да ги укине притворите и да му стави крај на овој политички монтиран случај. Судот има обврска да ја гарантира законитоста и да биде чувар на демократијата. Судот има одговорност пред Евроатлантските аспирации на земјата да постапува исклучиво ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Најголемата опозициска партија, ВМРО-ДПМНЕ, повторно реагира на притворите за лицата од 27 април кои учествуваа во крвавиот четврток во Собранието. Од партијата велат дека тие се патриоти кои политички се обвинети и мораат да бидат ослободени. Според нив, случајот е конструиран за да се гонат десетици невини луѓе за фабрикувано дело тероризам. „Правосудните органи мора да се ослободат од стегите и притисокот и своите одлуки да ги донесуваат исклучиво согласно со позитивните законски норми. Независното судство е право на граѓаните, кое не смее да им биде скратено. Судот пред себе има доволно аргументи кои говорат дека делото тероризам, за кое се товарат патриотите, е монтиран случај. Судот врз основа на аргументите и законите треба да ги укине притворите и да му стави крај на овој политички монтиран случај“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Според нив, судот има обврска да ја гарантира законитоста и да биде чувар на демократијата, а исто така има одговорност пред евро-атлантските аспирации на земјата да постапува ...
| | веќе видена | слични
12 копии

„Невини луѓе, без никаква правна основа, политички се држат во притвор во Истражниот затвор Скопје. Правосудните органи ја развлекуваат процедурата поврзана со одлучувањето по жалбите, иако станува збор за итни предмети. Ваквото однесување е уште едно недозволиво кршење на правата на притворените. Судот мора да биде заштитник на законитоста и гарант за правична постапка. Оваа обврска на судот не смее да биде погазена од судиите, без разлика со каков притисок се соочуваат. Судот не смее да биде соучесник во конструираниот прогон за тероризам на десетици македонски патриоти. Апелациониот суд има шанса да застане во одбрана на демократијата и правната држава и да стави крај на конструираниот случај против десетици патриоти за настаните од 27 април минатата година во Собранието. Судот пред себе има доволно факти кои укажуваат дека станува збор за конструиран случај. Судот има на увид документи кои упатуваат на кршење на правата на граѓаните во текот на целата постапка, од чинот на апсење до истражниот затвор во ...
| | веќе видена | слични

До Апелациониот суд вкупно се стигнати 16 жалби за продолжувањето на притворот, а вчера доцна попладне стигнале одговори од Вишото јавно обвинителство на жалбите против продолжувањето на притворот за осомничените за насилствата од 27 април. Обвинителство побара укинување на мерката притвор за актерот Владо Јовановски, кој е осомничен за поврзаност со настаните од 27 април. Првата јавна седница на која се разгледуваат жалбите на притворените за настаните од 27 април во Собранието, се уште трае, а се расправа на барање на актерот Владо Јовановски и осомничените Горан Ѓошевски, Мунир Пепиќ и Оливер Поповски. Обвинителството побара притворот да се укине само за Јовановски, не и за останатите. Дали ќе се повлече притворот, Судот одлучува дополнително. Кривичниот совет на Основниот суд Скопје 1, на 27 декември минатата година донесе одлука и го прифати предлогот на Обвинителството за организиран криминал и на 23 осомничени им го продолжи притворот за уште 30 дена, а на шест мерката куќен притвор. Меѓу нив се и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Дали судиите ја заборавија судиската заклетва? Со судијата не смее да управува никој, освен правната норма и неговата совест Пред стапувањето на должност судијата дава свечена изјава што гласи: „Изјавувам и се колнам дека во вршењето на судиската функција ќе ги почитувам Уставот на Република Македонија, законите и меѓународните договори ратификувани во согласност со Уставот на Република Македонија, дека ќе судам законито, чесно, совесно, независно и одговорно и дека ќе ги заштитувам слободите и правата на човекот и граѓанинот“.Од содржината на оваа свечена изјава, односно заклетва што секој судија ја дава пред да почне да ја врши судиската функција, се гледа каква личност треба да биде судијата. Тој, освен што мора да ги има стручните квалитети што се бараат за оваа функција, мора да биде и независен, праведен, непоткуплив, чесен, совесен, професионално да ја врши судиската функција, треба да биде личност со интегритет. Тој мора да биде храбар и не смее да покажува слабост пред другите органи на власт, без ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ денеска со соопштение за јавноста реагираа на притворите на пратениците за 27. април. „Невини луѓе, без никаква правна основа, политички се држат во притвор во Истражниот затвор Скопје. Правосудните органи ја развлекуваат процедурата поврзана со одлучувањето по жалбите, иако станува збор за итни предмети. Ваквото однесување е уште едно недозволиво кршење на правата на притворените. Судот мора да биде заштитник на законитоста и гарант за правична постапка. Оваа обврска на судот не смее да биде погазена од судиите, без разлика со каков притисок се соочуваат. Судот не смее да биде соучесник во конструираниот прогон за тероризам на десетици македонски патриоти, велат од партијата. Апелациониот суд има шанса да застане во одбрана на демократијата и правната држава и да стави крај на конструираниот случај против десетици патриоти за настаните од 27 април минатата година во Собранието.Судот пред себе има доволно факти кои укажуваат дека станува збор за конструиран случај. Судот има на увид документи кои ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Судот има единствена шанса да застане на страна на правдата и законот и да им сврти грб на притисокот и политички конструираните обвиненија. Судот има можност водејќи се по словото на законот да стави крај на оваа конструкција со која недолжни граѓани се обвинуваат за тероризам и да застане на страната на правдата. Апелацискиот суд мора да се издигне над дневната политика и притисокот. Судот не смее да биде соучесник во конструиран случај. Случај во кој се кршат законите и правата на човекот. Незаконитоста ја предочи и Народниот правобранител. Прекршени се правата на граѓаните при нивното приведување, нивните права се кршат во истражниот затвор, а целата постапка е една огромна конструкција која служи само за втерување страв. Овие факти судот не смее да ги занемари. Правосудните органи како репрезенти на третата власт се гарант за законитоста и Уставноста и почитувањата на човековите правда. Правосудните органи во интерес на правдата, демократијата, владеењето на правото и Евроатланските аспирации на ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ во пресрет на носењето одлука на Апелациониот суд по жалбите за притворот на осомничените за насилствата во Собранието побара судот да се издигне над дневната политика и да обезбеди правда. „Судот има единствена шанса да застане на страна на правдата и законот и да им сврти грб на притисокот и политички конструираните обвиненија. Судот има можност водејќи се по словото на законот да стави крај на оваа конструкција со која недолжни граѓани се обвинуваат за тероризам и да застане на страната на правдата. Апелациониот суд мора да се издигне над дневната политика и притисокот. Судот не смее да биде соучесник во конструиран случај. Случај во кој се кршат законите и правата на човекот“ велат од ВМРО-ДПМНЕ. Опозицијата обвинува дека предметот формиран од обвинителството е политички констриуран. „Незаконитоста ја предочи и Народниот правобранител. Прекршени се правата на граѓаните при нивното приведување, нивните права се кршат во истражниот затвор, а целата постапка е една огромна конструкција која служи ...
| | веќе видена | слични

Апелацискиот суд мора да се издигне над дневната политика и притисокот. Судот не смее да биде соучесник во конструиран случај. Случај во кој се кршат законите и правата на човекот. Незаконитоста ја предочи и Народниот правобранител. Прекршени се правата на граѓаните при нивното приведување, нивните права се кршат во истражниот затвор, а целата постапка е една огромна конструкција која служи само за втерување страв. Овие факти судот не смее да ги занемари. Правосудните органи како репрезенти на третата власт се гарант за законитоста и Уставноста и почитувањата на човековите правда. Правосудните органи во интерес на правдата, демократијата, владеењето на правото и Евроатланските аспирации на државата, мора да се издигнат над партиските нарачки и да стават крај на овој политички прогон. Власта и сите општествени чинители во Република Македонија мора да знаат дека државата нема да тргне ни милиметар кон ЕУ и НАТО се додека не се почитуваат законите, а институциите се злоупотребуваат за монтирање на кривични ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Територијата на нашата држава се наоѓа под влијание на многу постудена воздушна маса која се спушта од северните гфеографски широчини и истата и понатаму ќе ...
сите 219 | | | веќе видена

Бугарската Влада го одобри Протоколот за НАТО, односно приклучувањето на Република Северна Македонија кон Алијансата, што беше потпишан од земјите членки на 6 ...
сите 158 | | | веќе видена

Првите мечеви од осмина финалето на Лигата на шампионите во кои се среќаваат Манчестер Јунајтед - Пари Сен Жермен и Рома - Порто почнаа со оддавање почит на ...
сите 105 | | | веќе видена

На свечена церемонија денеска пред Владата на Република Македонија беше кренато знамето на НАТО. Професорката Гордана Силјановска Давкова, една од кандидатите ...
сите 73 | | | веќе видена

Интегрален текст од соопштението на ВМРО-ДПМНЕ Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, д-р Христијан Мицкоски придружуван од Меѓународниот секретар д-р Тимчо Муцунски, ...
сите 115 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 114 | | | веќе видена

По пишувањето на „Нова Македонија“ и забелешките во јавноста зошто на денот на потпишувањето на Протоколот за членство на Македонија во НАТО во Брисел, на ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ВМРО-ДПМНЕ: Демократијата и владеењето на правото да се вратат во Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: