Прогресивното оданочување за подобрување на социјалните аспекти во државата


4 копии

Премиерот Зоран Заев на денешниот брифинг со новинарите рече дека донесувањето на прогресивното или фер оданочување очекува да се влијае на социјалните аспекти во државата. – Ако успееме, а тоа ќе го знаеме до крајот на септември оваа година ќе бидеме подготвени од 1 јануари да донесеме закон и одлуки социјалната помош од просечно 4.200 денари да ја покачиме на 11.550 денари. Тоа не е покачување за 10 отсто, туку е три пати повеќе и е за насиромашните и најранливите категории. Ама притоа тие мора да прифатат работа кога ќе им понуди државата. Не може да се водат на 12 илјади денари, а да одбиваат работа. Активните баратели мора да прифатат работа, истакна Заев. Додаде дека во дравата има ранливи категории кои социјалната помош ја добиваат од тој аспект. – И ако тоа го успееме се создава резервоар да ја воведеме државна социјална пензија. Во државата имаме повеќе од 15 илјади мажи кои навршиле 65 години, немаат 15 години стаж и немаат пензија. И не може државата да не се запраша од што живеат тие луѓе. ...
| | веќе видена | слични

Донесувањето на прогресивното или фер оданочување да влијае на социјалните аспекти во државата, очекува премиерот Зоран Заев. – Ако успееме, а тоа ќе го знаеме до крајот на септември оваа година ќе бидеме подготвени од 1 јануари да донесеме закон и одлуки социјалната помош од просечно 4.200 денари да ја покачиме на 11.550 денари. Тоа не е покачување за 10 отсто, туку е три пати повеќе и е за најсиромашните и најранливите категории. Ама притоа тие мора да прифатат работа кога ќе им понуди државата. Не може да се водат на 12 илјади денари, а да одбиваат работа. Активните баратели мора да прифатат работа, истакна Заев викендов. Додаде дека во државата има ранливи категории кои социјалната помош ја добиваат од тој аспект. – И ако тоа го успееме се создава резервоар да ја воведеме државна социјална пензија. Во државата имаме повеќе од 15 илјади мажи кои навршиле 65 години, немаат 15 години стаж и немаат пензија. И не може државата да не се запраша од што живеат тие луѓе. Државата мора да води грижа за нив, затоа ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Дебатата за промена на даночниот модел дефинитивно ќе земе замав, но не со толкав интензитет во овој период, туку кога ќе се завршат пред се политичките и правните реформи, како и подобрувањето на стандардите во јавната администрација. Во принцип тие се чекорите кои ќе ги води владата на Заев, па така крупниот „залак" за промени на даночниот систем ќе ги остави за имплементација од наредната 2019 година, со тоа што при крајот на тековната година ќе се знаат многу повеќе детали, ќе се развие поширока дискусија и тогаш ќе се разгледаат повеќе видови на решенија. Секако, јасна е определбата на оваа левичарска влада како што сака да ја дефинира премиерот Заев, дека тие што имаат повисоки примања и приходи можат и ќе треба да издвојат поголема сума за данок кон државата за креирање на буџетот и покривање на заедничките потреби. Дел од парите што ќе се собираат во буџетот по овој основ ќе одат за повисока социјална помош која ќе стигне до 11.550 денари и воведување на социјална пензија. „Имаме во државата повеќе ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев детално одговараше на прашањата на новинарите на темата на економските постигнувања и на реформите во оваа сфера, на отворениот брифинг со новинарите. Тој на почетокот подробно ја опиша затекнатата, „душмански“ уништена економија заради долговите и истакна дека само долговите за „Скопје 2014“ и за општините ја надминаа бројката од 380 милиони евра. Премиерот Заев информираше дека до крајот на јуни ќе бидат исплатени долговите од проектот „Скопје 2014“ и долгот од 120 милиони евра на општините. Според премиерот, поранешната популистичката политика од правела притисок врз општините да работат без разлика дали имаат пари и финансиско покритие или не, и дека актуелниот долг во кој биле втурнати општините има сериозни импликации врз испорачување на услугите на локално ниво кон граѓаните и мора да го решиме. Погубното реализирање на инфраструктурните проекти дополнително ги поскапе и го одложи нивното реализирање. „За дел од аспектите не постоеше проектна ...
| | веќе видена | слични

Влеговме во пролетна офанзива, обезбедени се 270 милиони евра за 800 километри патишта. Исто така, влеговме и во проектирање на секундарната мрежа во градовите паралелно со развивањето на примарната, национална гасоводна мрежа. Почнавме со изградба на мрежите во градовите. Тоа значи и екологија, мерка за отстранување на загадениот воздух во Скопје, Битола, Тетово, во сите градови каде што го има. Ако успееме, а тоа ќе го знаеме до крајот на септември оваа година ќе бидеме подготвени од 1 јануари да донесеме закон и одлуки социјалната помош од просечно 4.200 денари да ја покачиме на 11.550 денари. Тоа не е покачување за 10 отсто, туку е три пати повеќе и е за најсиромашните и најранливите категории. Ама притоа тие мора да прифатат работа кога ќе им понуди државата. Не може да се водат на 12 илјади денари, а да одбиваат работа. На вчерашниот отворен брифинг со новинарите, истакнав дека враќањето на опозицијата во Собранието ќе придонесе за нови инвестиции. Ние досега потпишавме договори за инвестирање со 10 ...
| | веќе видена | слични

- Ако успееме, а тоа ќе го знаеме до крајот на септември оваа година ќе бидеме подготвени од 1 јануари да донесеме закон и одлуки социјалната помош од просечно 4.200 денари да ја покачиме на 11.550 денари. Тоа не е покачување за 10 отсто, туку е три пати повеќе и е за насиромашните и најранливите категории. Ама притоа тие мора да прифатат работа кога ќе им понуди државата. Не може да се водат на 12 илјади денари, а да одбиваат работа. Активните баратели мора да прифатат работа, истакна Заев. Додаде дека во дравата има ранливи категории кои социјалната помош ја добиваат од тој аспект. - И ако тоа го успееме се создава резервоар да ја воведеме државна социјална пензија.  Во државата имаме повеќе од 15 илјади мажи кои навршиле 65 години, немаат 15 години стаж и немаат пензија. И не може државата да не се запраша од што живеат тие луѓе. Државата мора да води грижа за нив, затоа што работеле 14 години, давале свој придонес или најголем број се земјоделци кои плаќале ддв, даноции, сметки... Тоа мора да го ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Моделот за воведување на прогресивен данок ќе се знае до крајот на сепметври, до кога ќе завршат и сите јавни дебати за реформата на даночниот систем. Премиерот Заев на брифингот со новинарите рече дека повисокиот данок ќе се воведе од следната, 2019 година, а парите што ќе се собираат во буџетот по овој основ ќе одат за повисока социјална помош која ќе стигне до 11.550 денари и воведување на социјална пензија. „Имаме во државата повеќе од 15 000 татковци и дедовци кои имаат 65 години, а немаат 15 години страж и немаат пензијата и не може државата да не се запраша од што живеат тие луѓе. Може децата им се во странство и државата мора да води грижа за нив, а работеле 14 години, давале свој придонес или најголем дел се земјоделци кои плаќале ддв и сметки.“ - изјави Заев. Начекавме душмански урнисана држава, но сега, рече Заев, можеме да стигнеме до 4 % раст на економијата ако реализираме 80% од она што го планираме. Капиталните инвестиции се важни за растот на БДП, но премиерот очекува и повеќе работа од ...
| | веќе видена | слични

Посочи дека до крајот на јуни ќе бидат исплатени долговите од проектот „Скопје 2014“ и голем дел е репрограмирано и договорено како ќе се враќаат тие долгови по сите основи, а дел од тоа е пакетот од 120 милиони евра на општините. Според премиерот, популистичката политика од порано правела притисок врз општините да работат без разлика дали имаат пари и финансиско покритие или не. И сега ако тоа не го решиме, потенцира, ќе има сериозни импликации врз испорачување на услугите на локално ниво кон граѓаните и мора да го решиме. - За дел од аспектите не постоеше проектна документација. Проектот за автопатот Миладиновци – Штип немаше решено експропријација, не беа поместени далноводите, а треба да продолжите во реализацијата и апсолутно да потпишете анекс заради временскиот рок кој веќе беше пробиен и беше до крајот на април или почетокот на мај, а Владата беше избрана на 30 мај, беше пробиен рокот. И тогаш тргнувате да ги решите сите претходни прашања, да го испреговарате анексот со самите датуми и Парламентот го ...
| | веќе видена | слични

Душмански урнисана држава, вака премиерот Заев ја опиша состојбата во која ја затекна и ја презема власта. Сепак тој е оптимист дека работите може да се променат. Огромноите долгови на локално ниво полега се расчистуваат вели Заев, а до јуни целосно ќе исплатен и проектот „Скопје 2014“ кој чини повеќе од половина милијарда евра. Уште еднаш ги напомена катастрофалните пропусти како што вели, направени при градењето на автопатиштата во земјава, додавајќи дека владата е во преговори за околу 200 странски инвестиции од кои признава дека дел можеби почнале да преговараат со претходната власт. Доколку одлучат да инвестираат во Македонија тоа ќе биде заеднички успех, вели Заев. Опозицијата пак не се согласува дека власта е посветена на екопномијата. Тврди дека годинава се собрале помалку даноци во споредба со лани, дека се издадени помалку дозволи за градење, државната ЕЛЕМ дека произвела помалку струја од истиот период лани, дека е зголемено задолжувањето а намалени странските инвестиции. Во врска со економската ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Се соочивме со 383 милиони долгови на општините и на институциите, и 280 милиони евра екстра од „Скопје 2014“, рече македонскиот премиер Зоран Заев на денешниот отворен брифинг со медиумите. Посочи дека до крајот на јуни ќе бидат исплатени долговите од проектот „Скопје 2014“ и голем дел е репрограмирано и договорено како ќе се враќаат тие долгови по сите основи, а дел од тоа е пакетот од 120 милиони евра на општините. Според премиерот, популистичката политика од порано правела притисок врз општините да работат без разлика дали имаат пари и финансиско покритие или не. И сега ако тоа не го решиме, потенцира, ќе има сериозни импликации врз испорачување на услугите на локално ниво кон граѓаните и мора да го решиме. – За дел од аспектите не постоеше проектна документација. Проектот за автопатот Миладиновци – Штип немаше решено експропријација, не беа поместени далноводите, а треба да продолжите во реализацијата и апсолутно да потпишете анекс заради временскиот рок кој веќе беше пробиен и беше до крајот на април ...
| | веќе видена | слични

Останато

Донациите собрани за обнова на Богородичната црква во Париз, според првичните проценки, далеку ги надминуваат трошоците за поправка. Од минатата недела, кога ...
сите 104 | | | веќе видена

Голем пресврт во политичкото расположение на скопјани по само година и пол од последните локални избори. Вака би можело да се опише она што се случи во првиот ...
сите 378 | | | веќе видена

Пред да започне состанокот со севернокорејскиот лидер Ким Јонг Ун и рускиот претседател Владимир Путин, неколку детали го привлекоа вниманието на новинарите. ...
сите 168 | | | веќе видена

Полицијата привела едно лице во гласачко место во кумановското село Тромеѓа кое го фотографирало гласачкото ливче, информираат од Општинската изборна комисија ...
сите 155 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 158 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Прогресивното оданочување за подобрување на социјалните аспекти во државата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: