Владата се пофали со вработување млади, ВМРО ДПМНЕ вели се примаат „партиски војници“


Владата денеска се пофали дека создала услови за вработување на 586 лица. Министерката за труд и социјална работа, Мила Царовска уверува дека тоа се должи на работата на нејзините служби, фокусирани на вработувањето млади луѓе. Но опозицијата тврди дека станува збор за вработување на партиски војници, пракса за што ВМРО беше остро критикувана во минатото. Во одговорот од министерката Царовска се вели дека во нејзиното министерство, вработувањата се константни уште од почетокот на нејзиниот мандат. Царвска додаде дека вработувањата се резултат на специјалната програма за вработување млади, односно дека од околу 700 лица вклучени во програмите за стекнување вештини, работа добиле преку 580 млади. Стапката на невработеност во Македонија изнесува околу 23 отсто од работната сила и се смета за висока во однос на земјите од регионот, а особено со тие од Европската Унија. Најпогодени се младите, кои поради немањето сопствени средства, се меѓу највозрасните во Европа, во момент кога заминуваат од семејниот дом за да ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Успешно се спроведуваат Оперативниот план за вработување 2018 и пилот-програмата Гаранција за млади. Тоа покажува дека создадовме ефикасни механизми за намалување на невработеноста во Македонија, а веројатно во наредниот период позитивните резултатите ќе се видат и кај младите кои се уште се без работа, соопшти министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. За мерките за вработување од Оперативниот план годинава има највисок буџет, односно 987 милиони денари, што е двојно повеќе од 2016 година кога изнесувал 435 милиони денари. Висок процент на оствареност има во мерките обука за занаети, новата мерка за обука за персонални асистенти, обука за вештини од финансиско и банкарско работење, обуки за ИТ-вештини и вештини од областа на безбедноста, обука за странски јазици... - Заклучно со минатата недела, во десет од мерките имаме речиси стопроцентна реализација. Досега со мерките за вработување се опфатени 4023 лица од планираните 6410 на годишно ниво, што покажува ефикасност во имплементацијата на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Вработувањата во центрите за социјална работа и во градинките не се предреферендумски туку континуирани во текот на една година, а тој тренд ќе продолжи затоа што е време системот за социјална и за детска заштита да се исправи на нозе, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. - Затоа што наследивме систем во кој за детска заштита недостигаат 2000 вработувања. Ги држеа на определено време со цел партиски да ги експлоатираат и токму затоа ние на сите кои беа на определено време им дадовме договори на неопределено и вработивме повеќе од 800 нови, рече Царовска на прес-конференција посветена на резултатите од Оперативниот план за вработување и пилот-програмата Младинска гаранција. одговарајќи на новинарско прашање за вработувања во нејзиниот ресор, по тврдењата од опозицијата за масовни вработувања во државните институции Соопшти дека во центрите за социјална работа се вработени околу 200 лица, затоа што, рече, досега имало систем во кој 50 проценти од вкупниот број вработени во центрите ...
| | веќе видена | слични

Вработувањата не се предизвикани од референдумот, туку од потребата за стручен кадар, објаснува министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска. Таа вели дека трендот на вработувања ќе продолжи зашто сега е време системот за социјална и детска заштита да се исправи на нозе. ”Она што можам да кажам за мојот сектор е дека вработуваме континуирано една година во Центарот за социјална работа и во детските градинки зашто наследивме систем каде во детската заштита недостигаат 2.000 вработувања, а сакаме квалитет во детските градинки. Невозможно. Им дадовме договори на неопределено на сите што беа вработени на определено време. Во центрите за социјална работа се вработени околу 200 лица зашто до сега имавме систем во кој што повеќе од 50% од вкупниот број на вработени во центрите е нестручен, средно стручен или неквалификуван за социјална работа и социјална заштита.”, вели Мила Царовска. Од Агенцијата за вработување велат дека кај нив нема промена на бројот на вработени споредено со јули минатата година и ...
| | веќе видена | слични

Единствените кои се вработуваат се партиските војници на власта, притоа рушејќи ги сите креитериуми и мерит системот. Додека Царовска се фали на прес конференции, нејзиниот колега Тевдовски прави незаконски вработувања на 6.000 партиски војници. Повторуваме 6.000 партиски војници кои ќе бидат на државна сметка. Има еден критериум, а тоа е да се има членска книшка на СДСМ. Масовна корупција во очи на референдумот. И додека ова се случува владата молчи, но и сите други субјекти на јавноста под контрола на власта. Скандал од невидени размери. И притоа мора да има кривична одговорност и за министерот за финансии, бидејќи дал согласност за вработувања, а истите не се предвидени согласно годишните планови. Што се однесува до младите тие се оставени на цедило од Владата и на работ на егзистенција. Со образование кое е на дното, со систем корумпиран во невидени размери младите единствениот спас го наоѓаат надвор од оваа земја. Затоа СДСМ мора да одговара.
| | веќе видена | слични

Како да се сопре трендот на иселување? Има ли државни механизми кои доволно ќе ги мотивираат младите да останат во Македонија? Голем дел од нив се скептици и песимисти, па и ова прашање го прифаќаат со доза на потсмев. „Ха ха..тешко прашање... Не знам... Има во одредени области. На пример јас сум во ИТ секторот и тука се гледам, меѓутоа во друга област, тешко.“ „Оние што останале тука, борба за опстанок“, велат дел од анкетираните Ниските плати, образовниот систем и економската нееднаквост се меѓу главните причини што младите си одат од Македонија. Велат се револтирани, бидејќи од се она што го вложиле низ годините за образование и кариера, денес ништо не им се исплати. „Мизерни плати, мизерни услови за работа, работодавците се однесуваат како да треба да сме благодарни ако работиме било каква работа, а тоа не е точно“, велат дел од анкетираните Надлежните велат посветено работат на механизми како да ја сопрат потенцијалната миграција. Велат токму младите се во фокусот и на владиниот оперативен план за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека во Изборниот закон и во Законот за спречување на корупција еден од најординарните форми на корупција се вработувањето, особено времените вработувања „за услуги“. Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски денеска кажа дека откако е распишан Референдумот власта тргна во партиски вработување на 6.000 лица, некои времено, некои на подолг рок, во јавната администрација, со буџетски средства. -Законот вели: Секоја вонредна исплата на државни пари е забранета во време на распишани избори. Ова не се избори, но намерата е иста – да се влијае на резултатот. Ова е поткуп на гласачи. Референдумот е исто така изјаснување на граѓанинот. Не само што го организира ДИК, туку и како што постои изразување за одредена политичка партија, постои и изразување за определена политика. Сега референдумот е изјаснување за определена политичка опција! Со тоа е исто и важат истите правила како и за избори за партии. Тоа се вика правна аналогија. Во овој период е забрането да има огласи за привремени ...
| | веќе видена | слични

Оперативниот план за вработување 2018 и пилот- програмата Гаранција за млади успешно се спроведуваат. Ова денеска на прес конференција го соопштија министерката за труд и социјала Мила Царовска и директорката на агенцијата за вработување Билјана Јовановска. Оперативниот план за вработување оваа година има највисок буџет, двојно поголем од 2016та година. Министерката Царовска се пофали дека реализацијата на мерките за вработување е успешна, а висок е и процентот на реализација на обуките за занаети, за персонални асистенти, обука за вештини од финансиско и банкарско работење, обуки за ИТ-вештини и вештини од областа на безбедноста. Пилот програмата Гаранција за млади се спроведува во градовите Скопје, Струмица и Гостивар. Претседателот на мултиетничкиот синдикат при ССМ, Драги Јовановски, телефонски за Телма изјави дека ваквите мерки се добри бидејки ја сторпираат невработеноста, но се недоволни. Од опозициската Вмро Дпмне реагираат на прес конференцијата на министерката Царовска, критикувајки дека единствени ...
| | веќе видена | слични

Десетина мерки и програми од оперативниот план за вработување се речиси 100 процентно реализирани, заклучно со минатата недела. Пилот програмата Младинска гаранција, пак се покажа како исклучително ефикасна. Постојано се зголемуваат и парите наменети за оперативниот план. Годинава буџетот за вработување е за 100 милиони денари поголем од лани и изнесува 987,5 милиони денари, односно е речиси двојно поголем од 2016 година кога за истата намена претходната власт издвои 552,6 милиони денари. Ова го соопштија министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска, на денешната заедничка прес конференција посветена на досегашната реализација на оперативниот план за вработување и на Гаранцијата за млади. „Овие мерки даваат резултати, трендовите се позитивни и со тоа очекуваме позитивно да влијаат на невработенoста, особено кај младите во Македонија.Трендот на зголемување на буџетот за оперативниот план ќе продолжи и во следните години, а по ...
| | веќе видена | слични

Расте бројот на дипломирани студенти, но во исто време продолжува масовниот одлив на висококвалификуван кадар во странство. Незадоволни од можностите кои ги нуди домашниот пазар, младите се повеќе бараат спас во земјите надвор од Македонија кои им овозможуваат подобар животен стандард. Последните податоци од Статистика покажуваат дека минатата година на факултетите во земјава дипломирале 8548 студенти, што е раст од 3,6 отсто во споредба со 2016 година. Но, проценката на Светска банка е дека речиси 30 отсто од стручниот кадар живее и работи надвор од земјава. Оваа алармантна состојба е предизвик за Владата која, барем засега, презема одредени чекори со цел да го намали општото ниво на невработеност – но и да ги стимулира младите да останат и своето знаење да го применат во домашните компании. Пилот-програмата „Гаранција за млади“ ги покажува и првите резултати, вели министерката Царовска. „За пет месеци преку оваа програма се опфатени 1979 млади лица до 29 години. Од овие, 586 се вработиле, 705 се вклучиле ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

- Помина речиси цела недела, а Зоран Заев и Вице Заев молчат и не кажуваат што разговарале со обвинетата Катица Јанева и со веќе осудениот Милески-Кичевскиот. ...
сите 503 | | | веќе видена

Зошто сè уште постои дополнителен заменик министер во труд и социјала, ако веќе нема технички министер и која е улогата на заменичката, праша пратеничката од ...
сите 309 | | | веќе видена

Според расположливите податоци, околу 14.900 лица чекаат нови патни исправи, додека уште неколку илјади граѓани се во процедура на вадење нови лични ...
сите 190 | | | веќе видена

Во обид да го прикаже својот шеф Заев како борец против криминалот, Бојан Маричиќ, вечерва на Ал Сат во дуел со Стефан Андоновски, а во врска со случајот ...
сите 256 | | | веќе видена

Илјадници луѓе низ германија вчеравечер им оддадоа почит на жртвите во нападот во Ханау. Во повеќе од 50 градови во земјата имаше собири на граѓани, политичари ...
сите 84 | | | веќе видена

Ливерпул со неповолни 1:0 загуби на гостувањето во шпанската престолнина против Атлетико Мадрид, ситуација која секако не ја посакуваа играчите на англискиот ...
сите 135 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Владата се пофали со вработување млади, ВМРО ДПМНЕ вели се примаат „партиски војници“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: