МЗШВ: Договорите со Србија нема да го зголемат увозот на брашно во Македонија


3 копии

Минатата година увозот на брашно од Србија достигнал 53.000 тони и овие количини не се очекува да се зголемат со потпишување на договорите за унапредување на размената зашто толкава е потребата на македонскиот пазар, соопшти Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Како што изјави претпладнево министерот Љупчо Николовски, со преговорите за надминување на бариерите, можно е донесување одлука за целосно укинување на маркичките за брашното. Николовски рече дека до 30 јуни годинава треба да се усогласат и потпишат двата договора со Србија од областа на безбедноста на храната и фитосанитарната соработка, што ќе значи меѓусебно признавање на сертификатите, побрз проток на пратките, пониски трошоци и поконкурентни македонски производи. – Со меѓусебното признавање на сертификатите при извозот на македонските месни преработки двојно ќе се намалат цените за лабораторските испитувања зашто анализата во Србија е просечно околу 500 евра, а кај нас 200 евра, чекањето на граница за добивање резултати од ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Министерот за земјоделство, водостопанство и шумарство, Љупчо Николовски, присуствуваше на собир со министрите за земјоделство од земјите од Западен Балкан во Загреб, во организација на Томислав Толушиќ, министер за земјоделство на Република Хрватска. На состанокот се дискутираше за теми кои се важни за целиот регион, како што се иницијативата за воспоставување директива на фер трговска пракса, регистрирање на традиционални земјоделски производи и справување со вишокот храна. Република Македонија има конструктивен пристап во примената на одредбите од ЦЕФТА договорот. Ова има за цел да обезбеди слободно движење на стоки и особено на земјоделски производи во рамките на трговската зона ЦЕФТА, со примена на сите обврски кои произлегуваат од договорот и практиките кои се познати во ЕУ. „Mакедонското Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе ги применува и воведува про-европските политики и практики во справувањето со сите отворени прашања што се јавуваат меѓу нашите земји, вклучувајќи ...
| | веќе видена | слични

Собирот на министрите за земјоделство од земјите на Западен Балкано го организира хртватскиот министер Томислав Толушиќ. - Македонија има конструктивен пристап во примената на одредбите од ЦЕФТА договорот. Ова има за цел да обезбеди слободно движење на стоки и особено на земјоделски производи во рамки на трговската зона ЦЕФТА, со примена на сите обврски кои произлегуваат од договорот и практиките кои се познати во ЕУ, рече Николовски. Според него, македонското Министерство за земјоделство ќе ги применува и воведува проевропските политики и практики во справувањето со сите отворени прашања меѓу земјите од регионот, вклучувајќи го и усогласувањето со Заедничката земјоделска политика (ЗЗП) на ЕУ. Министерството, додаде, цели и кон целосно почитување на фитосанитарните и ветеринарните стандарди и поддржува законски решенија за регулирање и редуцирање на отпадот на храна. - Вишокот и отпадот на храна е сериозен проблем за сите држави во Европа, а соодветните законски решенија и регионални соработки во овој правец ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Воспоставување фер трговска пракса, регистрирање традиционални земјоделски производи и справување со вишокот храна, беа темите на денешниот регионален собир во Загреб на кој учествува и министерот за земјоделство, водостопанство и шумарство Љупчо Николовски. Собирот на министрите за земјоделство од земјите на Западен Балкано го организира хртватскиот министер Томислав Толушиќ. - Македонија има конструктивен пристап во примената на одредбите од ЦЕФТА договорот. Ова има за цел да обезбеди слободно движење на стоки и особено на земјоделски производи во рамки на трговската зона ЦЕФТА, со примена на сите обврски кои произлегуваат од договорот и практиките кои се познати во ЕУ, рече Николовски. Според него, македонското Министерство за земјоделство ќе ги применува и воведува проевропските политики и практики во справувањето со сите отворени прашања меѓу земјите од регионот, вклучувајќи го и усогласувањето со Заедничката земјоделска политика (ЗЗП) на ЕУ. Министерството, додаде, цели и кон целосно почитување на ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа работен состанок на Секторската работна група во којашто членуваат претставници од МЗШВ, од Делегацијата на ЕУ, од надлежните институции во секторот земјоделство, странски донатори и невладини организации. На состанокот се разгледаа тековните проекти финансирани од Инструментот за претпристапна помош на ЕУ, како и идната финансиска помош од ИПА 2019 која е во фаза на програмирање. Воедно, беа разгледани и областите во секторот земјоделство што ќе се финансираат преку ИПА 2019, за што веќе се обезбедени околу 15 милиони евра. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, посочи дека овој состанок е добра можност за дискусија за идните приоритетни политики за развој на земјоделството. „Развојот на земјоделството зависи од политиките и мерките што ќе ги имплементира Министерството во соработка со сите чинители од секторот земјоделство. Секторската работна група ќе служи како платформа за поставување на политиките ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Тековните проекти финансирани од Инструментот за претпристапна помош на ЕУ, како и идната финансиска помош од ИПА 2019 која што е во фаза на програмирање, и областите во секторот земјоделство што ќе се финансираат преку ИПА 2019, за што веќе се обезбедени околу 15 милиони евра, беа разгледувани на редовниот работен состанок на Секторската работна група во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Во групата членуваат претставници од МЗШВ, од Делегацијата на ЕУ, од надлежните институции во секторот земјоделство, странски донатори и невладини организации. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски посочи дека овој состанок е добра можност за дискусија за идните приоритетни политики за развој на земјоделството. – Развојот на земјоделството зависи од политиките и мерките што ќе ги имплементира Министерството во соработка со сите чинители од секторот земјоделство. Секторската работна група ќе служи како платформа за поставување на политиките и перспективите од ...
| | веќе видена | слични

На панел дискусијата, министерот Николовски истакна дека македонската Влада активно работи на земјоделски иновативни системи и на унапредување на информациските и комуникациски технологии. - По поврзаноста помеѓу регистрите и базите на податоци на релевантните институции - Министерството, Платежната агенција и Агенцијата за храна и ветеринарство, како и дигитализацијата на земјишните парцели преку Системот за идентификација на земјишни парцели, имаме постигнато целосно спроведување на Интегрираниот Систем за Администрација и Контрола – ISAC. Поднесувањето на барањата за државна поддршка се врши по електронски пат, а Регистарот за земјоделски стопанства и Мрежата на сметководствени податоци на земјоделските стопанства (FADN) е надграден со повисоки стандарди, рече Николовски. Како позитивен пример за примена на информатичките и комуникациските технологии, Николовски го посочи Преспанскиот регион, каде земјоделците имаат можност да донесат подобри одлуки за примена на пестициди и наводнување што придонесува за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Воведувањето на новите технологии во земјоделството е приоритет на секоја држава која што цели кон создавање на едно модерно, развиено и конкурентно земјоделско производство, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски на денешната меѓународна конференција „Заедно за силно дигитално земјоделство“, што се одржува во Софија, Република Бугарија. Конференцијата е во организација на Министерството за земјоделство, храна и шумарство на Република Бугарија, Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации и Институт за Агростратегии и иновации, а присуствуваа министри за земјоделство од европската унија, Tурција и од Западен Балкан, како и претставници на ФАО, земјоделци и експерти од областа на земјоделството. На панел дискусијата министерот Николовски потенцираше дека Владата на Република Македонија активно работи на воспоставување на земјоделски иновативни системи, како и унапредување на информациските и комуникациски технологии. „По поврзаноста помеѓу регистрите и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Побрз проток на пратки, намалени трошоци и зголемен извоз во Србија е бенфитот за македонските производители со отстапките што ги направи земјава во спорот со српското брашно. Македонските млечни производи по неколку години ќе се најдат на српскиот пазар.Јогуртот и киселото млеко кои имаат краток рок на траење поради долгото чекање на граница се расипуваа и нашите производители претрпуваа штети. Со кратењето на времето за лабораториските анализи ваквата состојба ќе се надмине и тие ќе бидат конкурентни на пазарот во Србија. Истото важи и за месните производи. Од Министерството уверуваат дека овие нови договори со Србија нема да го зголемат увозот на српско брашно кој лани достигна 53 000 тони. - Веќе е договорено олеснување при извозот на оризот во Србија, радиоактивноста ќе се проверува на границата без да се чека, за ГМО ќе се признаваат нашите сертификати, анализи за листерија ќе се земаат само при проценка на ризик, а не постојано како сега, се кратат процедурите и за извоз на нашите градинарски ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Наместо да ги заштити домашните мелничари со контрола на увозот на брашно, македонската влада им задава финансиски удар, форсирајќи го увозот, на сметка на домашното производство. Сето тоа под превезот и изговорот за подобрување на добрососедските односи со Србија, која ќе го има најголемиот ќар од најавата за можно укинување на маркичките на брашното. Контролните маркички за брашно беа воведени за заштита на пазарот и домашните потрошувачите, од неконтролираниот влез на брашно од соседството и истите воведоа ред во делот на производството и продажбата на брашното. Со маркичките домашните производители и увозниците на брашно се обврзани, пред да го пуштат во промет секое пакување на брашно да го означат со контролни маркички кои треба да се видливи и читливи. Македонија во февруари годинава воведе измени на правилникот за контролни маркички, со кои се предвидиваше маркичките да се издаваат дури откако за брашното ќе се добијат резултатите од лабораториските анализи од Агенцијата за храна и ветеринарство, со ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Памела Андерсон беше гостинка на синоќешната вечера на фудбалскиот клуб Олимпик од Марсеј , каде се собирала помош за сиромашните деца од градот. наеднаш , во ...
сите 225 | | | веќе видена

Демократска партија на Турците преку соопштение изрази загриженост за случувањата во Исламската верска заедница.„Крајно сме загрижени поради последните ...
сите 355 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 332 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 229 | | | веќе видена

Многу мачнини, многу заматена и нечиста атмосфера и лошење тоа го донесе силното југозападно воздушно струење во државава и токму ова слободно може да се каже ...
сите 175 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

МЗШВ: Договорите со Србија нема да го зголемат увозот на брашно во Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: