Кога може да се очекува првиот снег во градовите низ Македонија?

5 копии

Ако може да им се верува на долгорочните прогнози, тогаш оваа зима нема да видиме некој голем студ. Неколкумесечните прогнози велат дека до крајот на годината само утринските температури ќе бидат во минус и тоа само неколку степени, додека дневните во најстудените денови ќе надминуваат 5 степени. Оние кои го сакаат снегот, веројатно нема да се радуваат многу оваа година. Снежни врнежи не се најавуваат во градовите се до крајот на годината. Услови за снег ќе се создадат во последните денови но според она што сега се прогнозира, тоа нема да биде интензивно и веројатно нема да се формира снежна покривка. Дека вакви метеоролошки услови ќе имаме до крајот на годината аргумент плус дава и топлото време во втората половина на октомври, кога во текот на денот температурите надминуваат и 25 степени, што е далеку над просекот за овој период од годината. Долгорочните прогнози ретко даваат прецизна слика за временските услови кои не очекуваат, но сепак, добри се за да дадат каква-таква претстава за времето. ИЗвор: ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Новиот влажен бран кој го зафати нашето подрачје ги помести долгорочните прогнози за снег на пониските места. Според последните анализи, наместо на крајот од годината, снегот во градовите можно е да дојде уште на крајот од наредниот месец. Сепак, тоа се долгорочни прогнози кои не нудат некоја посебна прецизност. Затоа, на краток рок извесно е дека следи значително намалување на температурите, а утринските почнувајќи од викендот ќе почнат да се спуштаат и под нулата. Најстудено утро се очекува да има на почетокот на наредната недела кога температурите ќе се спуштат и до 5 степени под нулата. Во текот на викендот, за прв пат утринските ќе бидат 2 степени под нула, а разведрувањето кое се очекува за време на викендот и почетокот на наредната недела, дополнително ќе ги спушти дневните температури, па во понеделник ќе имаме максимални 10, а во вторник само 7 степени над нулата. Кога сме кај снегот и долгорочните предвидувања, метеоролозите велат дека најснежно ќе биде во втората половина на декември, но дека ...
| | веќе видена | слични

Ние сме на таква местоположба и сме на директен удар на сибирските воздушни маси од север и североисток и тропските од југот на Европа. Значи пред нас се години со студени зими и топли или многу топли лета но секако и во ова може да има промени во прогнозите, вели метеорологот Славчо Попоски, која пишува на сајтот meteomax . За тоа дали климатските промени ќе влијаат на Македонија и Балканот како што пишуваа многу регионални и светски медиуми, вели дека тоа се нормални процеси. „Видете вака тоа не се климатски промени туку нормален процес низ кој минува земјата, мора да го заборавиме глобалното затоплување и климатските промени. Претстојната зима барем гледано според моменталните анализи на времето кој ние ги направивме би била во границите на просекот со можност за еден до два степени истата да биде потопла од просекот што не е некое огромно отстапување на температурите на воздухот. Покрај ова не значи дека не треба да очекуваме некој поизразен студен продор од север и североистокот на Европа и температури ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Додека Северна Европа има влажна зима, Балканот го чека нешто сосема поинакво од досега изложеното. Сите сакаат да знаат какво време ќе не очекува зимава што следува, а квалитетна прогноза вчера се појави на специјализираниот сајт „AccuWeather“. Ако е точно тоа што го пишуваат, а познати се како релевантен извор на информации, Балканот го очекува топла зима со недостаток на снег и дожд. Како што е наведено во прогнозата, зимата остро ќе започне на северна и западна Европа, со чести бури кои ќе донесат ветер и дожд. Додека на Балканот главна карактеристика за оваа зима ќе биде – сушата. -Тоа не значи дека во овие подрачја нема да има дожд за време на зимските денови, но нема да биде доволно, што додатно ќе ја влоши сушата која е во тек – изјавил метеорологот Алан Реперт. Во многу од тие подрачја сушата ќе биде уште полоша на крајот од зимата, што може да донесе сериозни последици врз земјоделството следната година, а и да го зголеми ризикот од пожари летото и есента, ако дождовите на пролет повторно бидат ...
| | веќе видена | слични

Во првата половина на месец декември, максималните дневни температури ќе бидат во плус, и ќе одат до десет степени над нулата. Луѓето кои сакаат зима, најмногу и се радуваат поради снегот, меѓутоа оваа зима снежните покривки нема долго да се задржуваат, и можеме да ги очекуваме дури во втората половина на зимата, поточно кон крајот на јануари и текот на февруари. Ова лето температурите достигнуваа екстремни температури на термометарот, а зимата која ни претстои ќе биде блага. Во декември, јануари и февруари не очекува количина на врнежи која ќе биде помала отколку што е вообичаено за овој период од годината. Ова се прогнозите на реномираниот сајт AccuWeather. ДЕКЕМВРИ Во првата половина на месец декември, максималните дневни температури ќе бидат во плус, и се очекува да одат и до десет степени над нулата. Воглавно времето ќе биде облачно со повремени врнежи од дожд. Во втората половина на декември ќе дојде до благ пад на температурите, но и понатаму максималната дневна температура ќе биде над нула. За оние ...
| | веќе видена | слични

Американската приватна метеоролошка компанија „AкуВедр“ ја објави сезонската прогноза за Европа. Прогнозата се однесува за декември, јануари и февруари. Северна Европа и делови од Западна Европа на почеток ги очекуваат големи проблеми во форма на остри и чести бури, а тие во овие област ќе донесат големи количини на врнежи од дожд, предвидува „АкуВедр“. Иако почетокот на зимата во поголемиот дел од Европа нема да донесе вообичаени ниски температури, прогнозите укажуваат на тоа дека на крајот од зимата ќе биде доста постудено, со температури под просекот за овој период од годината. Областа од југот на Шпанија, преку Италија, па сè до Балканскиот Полуостров, ја очекува зима со пониски врнежи од просечните. „Помалку врнежи од вообичаеното за зимските месеци ќе ја зголеми можноста за суша, но и ризикот од пожари во областа на јужниот дел на Шпанија до Балканскиот Полуостров. Додека зимите во северниот дел на Европа ќе имаат поголеми количини на врнежи, на Балканот не може да се очекуваат чести и долги врнежливи ...
| | веќе видена | слични

Специјализираниот сајт за временска прогноза AccuWeather објави прогноза за зимата што следува. Според информациите, Балканот го очекува топла зима со недостаток на снег и дожд. Зимата остро ќе започне на северна и западна Европа, со чести бури кои ќе донесат ветер и дожд. Умерениот почеток на зимата на поголемиот дел од континентот потоа ќе премине во доцносезонско заладување во делови од средна и источна Европа, додека на Балканот главна карактеристика за оваа зима ќе биде – сушата. – Тоа не значи дека во овие подрачја нема да има дожд за време на зимските денови, но нема да биде доволно, што додатно ќе ја влоши сушата која е во тек – изјавил метеорологот Алан Реперт. Во многу од тие подрачја сушата ќе биде уште полоша на крајот од зимата, што може да донесе сериозни последици врз земјоделството следната година, а и да го зголеми ризикот од пожари летото и есента, ако дождовите на пролет повторно бидат под вообичаеното ниво.
| | веќе видена | слични
7 копии

- „Акуведр“ (AccuWeather) објави долгорочна прогноза за претстојната зима, која се однесува на декември, јануари и февруари. На самиот почеток на зимата, Северна Европа и делови од Западна Европа ќе бидат погодени од силни бури, кои ќе донесат обилни врнежи, соопшти „Акуведр“. Температурите на почетокот на зимата нема да бидат под просекот, но затоа, крајот на зимата, посебно во февруари ќе донесе поостри временски услови. Подрачјето од југот на Шпанија, од Италија па се до Балканскиот Полуостров, очекува зима со количество на врнежи помало од просечните. - Помалите количества врнежи од вообичаените за зимските месеци ќе ја зголемат можноста за суша, но и опасност од пожари на подрачјето од југот на Шпанија до Балканскиот Полустров, наведуваат прогнозерите. - Додека зимата на северот на Европа ќе биде обележана со поголемо количество врнежи, на подрачјето на Балканот не се очекуваат чести и долги периоди на дожд, што ќе доведе до продолжување на периодот на суша. Тоа не значи дека на ова подрачје воопшто ...
| | веќе видена | слични

Додека во северна Европа имаат влажна зима, Балканот ќе дочека сосема нешто поинаку. Сите сакаат да знаат какво време не очекува оваа зима, а квалитетните прогнози уште од вчера осамнаа на сајтот на AccuWeather Ако е точно тоа што го пишуваат, а се познати како релевантен извор, Балканот го очекуваат неколку месеци буквално време какво што не сме имале досега...
| | веќе видена | слични

Оваа зима на Балканот не се очекуваат силни врнежи од дожд и снег, туку ретки и краткотрајни. Најголеми шанси за снежни врнежи ќе има во втората половина на зимата, односно кон крајот на јануари и почетокот на февруари, прогнозира американскиот метеоролошки сервис „Акуведр“, кој деновиве објави глобална прогноза за претстојната зима, односно за декември, јануари и февруари.Подрачјето од југот на Шпанија, од Италија па сѐ до Балканскиот Полуостров, го очекува блага зима со количество врнежи помало од просечните.- Помалите количества врнежи од вообичаените за зимските месеци ќе ја зголемат можноста за суша, но и опасноста од пожари на подрачјето од југот на Шпанија до Балканскиот Полустров - наведуваат метеоролозите.Според „Акуведр“, на подрачјето на Балканот не се очекуваат чести и долги периоди на дожд, што ќе доведе до продолжување на периодот на суша. Тоа не значи дека на ова подрачје воопшто нема да врне дожд за време на зимските месеци, туку дека врнежите ќе бидат под просекот.На самиот почеток на зимата ...
| | веќе видена | слични

Останато

Во наредниот период ќе преовладува облачно време со слаби локални врнежи од дожд, а на планините од снег. По одделни котлини ќе има појава на магла, а повеќе ...
сите 239 | | | веќе видена

Граѓаните да бидат спокојни и да ја одбијат омразата на ВМРО-ДПМНЕ, порача владејачкиот СДСМ, од каде тврдат дека Законот за јазиците е во согласност со ...
сите 209 | | | веќе видена

Во поликлиниката „Идадија“ има 15 од спорните вакцини против мали сипаници со погрешна декларација. Здравство ја отвори вратата за камерата на 1ТВ, која ...
сите 175 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Кога може да се очекува првиот снег во градовите низ Македонија?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: