170 лекови добиваат пониски цени од четврток

170 лекови добиваат пониски цени од четврток На 170 лекови позитивната листа им се намалува доплатата, од нив на 110 им се намалува и партиципацијата, а 21 лек првпат на осигурениците ќе им бидат достапни без доплата. Маја Парнарџиева Змејкова, директор на ФЗОМ, изјави дека новите референтни цени стапуваат во сила од 19 декември (четврток) . Според Змејкова, ова е четврта по ред ревизија на цените, што ќе значи заштеда на Фондот за здравствено осигурување на Македонија од 88 милиони денари годишно, а за пациентите од 31 милион денари или вкупно 119 милиони денари заштеда на целиот здравствен систем. Змејкова наведува дека цел на Фондот е во следните две години да обезбеди 100 отсто од генериките да имаат по еден лек без доплата. „Рекордни 442 лека стануваат без доплата, а доплатите до 50 денари се зголемуваат. Првпат имаме 85 отсто од сите заштитени имиња да бидат или без доплата или со доплата од нула до 100 денари“, рече Змејкова. Таа појасни дека фармацевтите и матичните лекари ќе ги информираат ...
| | веќе видена | слични

Во македонските аптеки нема фалсификувани лекови, покажале контролите на 270 лека. Инспекторите од Бирото за лекови постојано се на терен и спроведуваат контроли не само во аптеките, туку и во производството и во дистрибуција. Според Катерина Алексоска, директорка на Бирото за лекови на Македонија, најчесто фалсификуваат лековите "цијалис" и "вијагра" кои се за зголемување на потенцијата кај мажите, "диклофенак" - антиревматик, АД" капки за подигнување на општото здравје. - Последиците за здравјето на луѓето кои користеле фалсификувани лекови се многу големи. Тоа се лекови кои не содржат активна супстанца рече Алексоска на работилницата за добра производна практика на лековите, што вчера во Скопје ја организира Бирото за лекови. Во Европа актуелни се две групи фалсификувани лекови. Во првата спаѓаат "вијаграта" и лековите кои се користат во козметиката како што се препарати за опаѓање на косата, а во втората се лекови кои се употребуваат во секојдневниот живот, како што е "аспиринот".
| | веќе видена | слични

Вијаграта и аспиринот се најфалсификувани лекови. 1 до 3 проценти од медикаментите кои се во продажба произведени се нелегално и во несоодветни услови, предупредуваат експертите. Фалсификатите најчесто се продаваат преку интернет. Зад нив стои мафијата. - Луѓето имаат тенденција да го поврзуваат нелегалното производство на лекови со некоја конретна држава. Потеклото нивно е од мафијата и не може да се поврзе со ниту една држава затоа што присуството е апсолутно во сите држави. Кога нарачувате лекови и медицински уреди преку интернет треба да се советувате со фармацевтите и со докторите, истакна Хозе Естебан Фернандес, експерт за фалсификувани лекови и професор по јавно здравје во Шпанија. Ниту Македонија не е изоставена од мапата за продажба на фалсификат лекови. И кај нас во неколку наврати е запленета небезбедна терапија. Најчесто тоа се апчиња за зголемување на потенцијата, медикаменти против реума и и капки за релаксација. - Последиците по здравјето на луѓето кои користеле фалсификувани лекови се многу ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Инспекторите од Бирото за лекови постојано се на терен, немаме пронајдено фалсификувани лекови. Ако имаме сознанија за фалсификувани лекови кои би дошле во Македонија, во соработка со другите институции, ќе се преземат соодветни мерки согласно законот. Постојано се спроведуваат контроли во аптеките и во сите релевантни институции опфатени во овој дел - како на производство, така и на нивна дистрибуција. Земени се над 270 лекови за контрола. Сите лекови се безбедни за здравјето на луѓето и нема ниту еден лек кој покажал неправилности. Oва денеска го изјави директорката на Бирото за лекови на Македонија, Катерина Алексоска, која учествува на работилница за добра производна пракса на лековите, на која предавачите се од Словенија, Хрватска, Унгарија и од Шпанија, а која се одржува во Скопје. Целта на работилницата е подигнување на стандардите во делот на производство и дистрибуција на лекови на домашните производители и дистрибутери согласно европските упатства и регулатива, како и едукација во делот на ...
| | веќе видена | слични

Постојано се спроведуваат контроли во аптеките и во сите релевантни институции опфатени во овој дел - како на производство, така и на нивна дистрибуција. Земени се над 270 лекови за контрола. Сите лекови се безбедни за здравјето на луѓето и нема ниту еден лек кој покажал неправилности. Oва денеска го изјави директорката на Бирото за лекови на Македонија, Катерина Алексоска, која учествува на работилница за добра производна пракса на лековите, на која предавачите се од Словенија, Хрватска, Унгарија и од Шпанија, а која се одржува во Скопје. Целта на работилницата е подигнување на стандардите во делот на производство и дистрибуција на лекови на домашните производители и дистрибутери согласно европските упатства и регулатива, како и едукација во делот на следливост на лековите во Европа и фалсификувани лекови. Според Алексоска, важно е што ќе се стекнат со нови знаења и ќе се едуцираат инспекторите од Бирото кои ќе можат континуирано да работат на терен со поголеми знаења и искуства. Укажа дека најчесто ...
| | веќе видена | слични

Инспекторите од Бирото за лекови постојано се на терен, а доколку дојдат до сознанија за фалсификувани лекови во соработка со другите институции превземаат соодветни мерки. Ова денеска го изјави директорката на Бирото за лекови на Македонија, Катерина Алексоска, која учествува на работилница за добра производна пракса на лековите, на која предавачите се од Словенија, Хрватска, Унгарија и од Шпанија, а која се одржува во Скопје. Според Алексоска, најчесто фалсификувани лекови се цијалис и вијагра кои се за зголемување на потенцијата кај мажите, диклофенак како антиревматик, ад капки за подигнување на општото здравје. - Последиците по здравјето на луѓето кои користеле фалсификувани лекови се многу големи. Тоа се лекови кои не содржат активна супстанца односно може да содржат и една вода во една ампула, што значи дека најдобро е кога сите ние заедно ќе придонесеме и ќе се грижиме за здравјето на луѓето, додаде Алексоска. Од своја страна и професорот по јавно здравје од Шпанија, Хозе Естебан Фернандес, истакна ...
| | веќе видена | слични

Предновогодишна честитка на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, бидејќи од овој четврток, 19 декември, на 170 лекови им се намалува доплатата, а на 60% од нив, или на 110 лека, им се намалува и партиципацијата. Тоа значи заштеда за осигурениците од 31 милион, а за Фондот од 89 милиони денари, или вкупно 119 милиони денари, заштеди за целиот здравствен систем. Ова е четврто намалување на цените на лековите при што веќе 76,5 проценти од лековите се без доплата, односно 299 генерики, а за 23,5 проценти од лековите осигурениците се уште ќе плаќаат при земањето на лековите. Како што објасни Маја Парнарџиева - Змејкова во следниве две години Фондот планира да овозможи до сто проценти од нашите генерики да имаат по еден лек без доплата. - Од четврток уште 21 лек за 15 терапии ќе бидат достапни без доплата. Тоа значи вкупно 299 генерики на лекови без доплата за осигурениците, а се работи за терапии наменети за дигестивни пореметувања, за кардиоваскуларни, антиревматски лекови, антибиотици, антипаркинс, ...
| | веќе видена | слични

Од Фондот за здравство стигна најава за поевтинување на лековите од позитивната листа. Новите референтни цени стартуваат од четврток, што значи дека на 170 лекови им се намалува доплатата, од кои 110 ќе имаат и пониска партиципација. Станува збор за лекови од различни категории, од аналгетици и антибиотици, се до лекови за епилепсија, ревматски или кардио заболувања. 21 лек пак за првпат ќе се даваат бесплатно на пациентите. Заштеди освен граѓаните ќе има целиот здравствен систем, тврдат од Фондот за здравство. Според директорката, Маја Парнарџиева Змејкова, последнава или веќе четврта ревизија на цените од ФЗОМ, ќе значи заштеда годишно од 88 милиони денари за Фондот и заштеда од 31 милион денари за пациентите. Според Парнаџиева Змејкова, се работи на тоа, во следните две години за 100 отсто од генериките да има по еден лек без доплата. „Засега тој број беше 73 отсто или 284 генерики, а од 19 декември дополнителни 15 терапии ќе бидат со лекови без доплата или вкупно 299 генерики стануваат без доплата за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

21 лек за 15 медицински терапии од четврток граѓаните ќе можат да ги земат без да доплатат. 21 лек за 15 медицински терапии од четврток граѓаните ќе можат да ги земат без да доплатат. Станува збор за антибиотици, лекови за дигестивни, респираторни, кардиваскуларни и антиревматски заболувања, лекови за тиродната жлезда. Преку преговори со сите 42 фармацевтски компании Фондот овој пат ја намали цената на 253 лекови, со што Фондот годишно ќе заштедува приближно 1,4 милион, а граѓаните околу 500 илјади евра. Матичните лекари имаат обврска да ги информираат своите пациенти кои лекови можат да ги земат без да доплатат, а аптеките треба да истакна список со бесплатните лекови. Во последните 4 години 76,5% од лековите за примарна здравствена заштита се обезбедени без доплата за граѓаните. Елена Ставровска
| | веќе видена | слични

Аналгетици, антибиотици, лекови за деца, за епилепсија, ревматски и кардиоваскуларни заболувања, дополнително ќе бидат ставени на позитивната листа. За помалку од три дена, цената на повеќе од 170 лекови ќе биде намалена, а 21 лек ќе бидат без доплата за осигурениците. Заштеди освен граѓаните ќе има целиот здравствен систем, тврдат од Фондот за здравство. Ова е последно во низата намалувања на цените на дел од лековите, од страна на Фондот за здравство. Но и покрај намалената партиципација и доплата за лекови, граѓаните најмногу пари трошат за фармацевтски услуги, покажуваат последните анализи. Пред само неколку дена Државниот завод за статистика го објави извештајот во кој трошоците на живот пораснале за 8% во здравствениот сектор, во првите девет месеци од годинава, споредбено со лани. Според статистиките, забележано е дури зголемување на трошоците за лекови, за 11,6% за истиот период од годинава.
| | веќе видена | слични

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 158 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

170 лекови добиваат пониски цени од четврток

Од:
До кого (е-маил):
Порака: