ЧЕТВРТИНА ВЕК СОРАБОТКА: Швајцарија со 76 милиони франци ќе го помага развојот на македонското општество


Општата цел на новата стратегија е да ја подржи Македонија во нејзините реформи да ги постигне европските стандарди и вредности и да продолжи со социјално инклузивната демократија и пазарна економија, воедно обезбедувајќи ефикасно управување со природните ресурси Со проект вреден 76 милиони швајцарски франци, Швајцарија ќе го помага развојот на македонското општество. Тоа е во рамките на т.н. Швајцарска стратегија за соработка 2017-2020 која официјално претставен на 31 овој месец во Скопје. „ Општата цел на новата стратегија е да ја подржи Македонија во нејзините реформи да ги постигне европските стандарди и вредности и да продолжи со социјално инклузивната демократија и пазарна економија, воедно обезбедувајќи ефикасно управување со природните ресурси “, се вели во соопштението испратено по повод одбележувањето на јубилејот, 25 години соработка и поддршка од страна на Швајцарија кон Македонија. Стратегијата, како што е најавено, во основа е практичен пристап кој се фокусира на подобрување на условите за ...
| | веќе видена | слични

Запрашан за средбата со претседателот Ѓорге Иванов, новиот премиер Зоран Заев рече: „Јас во присуство со целиот владин кабинет, заедно со господинот Иванов, констатиравме потреба од соработка. Јас знам дека ќе ми треба соработка со претседателот на државата. Истовремено, тој и неговиот кабинет знае дека ќе треба соработка со Владата, заради тоа што постоиме и ги извршуваме функциите во интерес на граѓаните и државата. Искрено се надевам на соработка, ќе направиме се оваа соработка да биде на највисоко можно ниво, заради тоа што од таквата соработка интерес имаат граѓаните. Ако ја нема соработката, на крајот тоа ќе го чувствуваат и граѓаните. Јас сум за соработка со сите. Како што гледате, ја повикав и опозицијата на соработка. Верувам дека на Македонија ѝ треба оптимизам, ѝ требаат позитивни пораки, за да тргне процесот кој ќе донесе живот за сите“.
| | веќе видена | слични

Речиси 70 милиони евра ќе донира Швајцарија за Македонија во следните 4 години. Парите ќе бидат доделени на институциите и невладините организации кои ќе аплицираат со проекти од областа на економијата, демократското владеење како и животната средина. Од Амбасадата информираат дека годишниот износ на грантови е 17 милиони евра а само за вработување и економски развој се обезбедени 20 милиони евра. - Со швајцарска помош во следните 4 години се очекува да се отворат нови 4 400 работни места како и да се подобри состојбата со водоснабдувањето на дополнителни 115 000 жители во земјава. Во реализацијата ќе можат да се вклучат и заинтересираните микро мали и средни претпријатија. Фокусот ќе биде ставен на вработување на младите и социјално исклучените групи. Ќе се работи и на подобрување на квалитетот на јавните услуги и поефикасно управување со природните ресурси. - Особено внимание ќе им посветиме на потребите на најранливите групи граѓани во Македонија затоа што нема вистински просперитет на општество кое ...
| | веќе видена | слични
18 копии

Шеесет и девет милиони евра ќе добие Македонија во наредните четири години од Швајцарија преку грантови за процесот на реформи и исполнување на европските стандарди, градење социјално инклузивна демократија и пазарна економија и ефикасно управување со природните ресурси. Со новата швајцарска стратегија за соработка за периодот 2017-2020 година, што ја претстави денеска амбасадорката Сибил Сутер, годишно ќе се распределуваат по 17 милиони евра. Од планираните 69 милиони евра, 19,5 милион евра се наменети за поддршка на економијата. Дел од очекуваните резултати од новата стратегија меѓу другото се креирање 4.400 нови работни места, поголема транспарентност и отчетност на локалната власт, како и пристап до менаџирање на водните ресурси за дополнителни 115.000 жители. Според амбасадорката Сутер, со партиите и институциите ќе се работи на подобрување на политичката култура и поголема ефективност на изборниот процес, ќе се помогне на стручните училишта во нивната поддршка на младите работници да стекнат вештини ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Швајцарија ја претстави новата Стратегија за соработка со Македонија за периодот од 2017 до 2020 година, пришто амбасадорката Сибил Сутер потенцираше дека нејзината земја ја подржува политичката, социјалната и економската транзиција на Македонија од 1992 година, а новата стратегија има за цел да продолжи со оваа поддршка во следните четири години преку практичен пристап фокусиран на резултати. „Драго ми е што Швајцарија ја поддржува Македонија во последните 25 години. Постигнавме многу и подготвени сме да ја продолжиме поддршката кон Македонија, овозможувајќи развој на одговорни институции, создавање инклузивни работни места, подобрување на квалитетот на јавната инфраструктура и заштита на животната средина“, изјави амбасадорката на Швајцарија, Сибил Сутер. „Денес Швајцарија е меѓу најголемите билатерални партнери за соработка на Македонија и посветена e на понатамошно унапредување на односите со Македонија преку продлабочување на дипломатските и развојните активности во државата“, додаде Сутер. Новата ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Македонија ќе добие 69 милиони евра помош од Швајцарија во периодот од 2017 до 2020 година како дел од новата швајцарска стратегија за соработка која беше промовирана денеска во Скопје. Главната цел е да се поддржи Македонија во процесот на реформите и во исполнувањето на европските стандарди, како и да се изгради социјално инклузивна демократија и пазарна економија, истовремено обезбедувајќи ефикасно управување со природните ресурси. „Драго ми е што Швајцарија ја поддржува Македонија во последните 25 години. Постигнавме многу и подготвени сме да ја продолжиме поддршката кон Македонија, овозможувајќи развој на одговорни институции, создавање инклузивни работни места, подобрување на квалитетот на јавната инфраструктура и заштита на животната средина“, изјави амбасадорката на Швајцарската конфедерација во Македонија, Сибил Сутер Тејада. Дел од очекуваните резултати од новата стратегија се поголема транспарентност и отчетност на локалната власт, креирање на 4.400 нови работни места, како и пристап до ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Со новата швајцарска стратегија за соработка за периодот 2017-2020 година, што ја претстави денеска амбасадорката Сибил Сутер, годишно ќе се распределуваат по 17 милиони евра. Од планираните 69 милиони евра, 19,5 милион евра се наменети за поддршка на економијата. Дел од очекуваните резултати од новата стратегија меѓу другото се креирање 4.400 нови работни места, поголема транспарентност и отчетност на локалната власт, како и пристап до менаџирање на водните ресурси за дополнителни 115.000 жители. Според амбасадорката Сутер, со партиите и институциите ќе се работи на подобрување на политичката култура и поголема ефективност на изборниот процес, ќе се помогне на стручните училишта во нивната поддршка на младите работници да стекнат вештини што му се потребни на приватниот сектор и на пазарот на трудот, а на општините ќе им се помогне да подготват планови за управување со цврст отпад и за намалување на ризиците од катастрофа. - Особено внимание ќе им посветиме на потребите на најранливите групи граѓани во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Денес Швајцарија ја претстави новата Стратегија за соработка со Македонија за периодот од 2017 до 2020 година. Швајцарија ја подржува политичката, социјалната и економската транзиција на Македонија од 1992 година. Новата стратегија има за цел да продолжи со оваа поддршка во следните четири години преку практичен пристап фокусиран на резултати. „Драго ми е што Швајцарија ја поддржува Македонија во последните 25 години. Постигнавме многу и подготвенисме да ја продолжиме поддршката кон Македонија, овозможувајќи развој на одговорни институции, создавање на инклузивни работни места, подобрување на квалитетот на јавната инфраструктура и заштита на животната средина“, изјави Амбасадорката на Швајцарија, Сибил Сутер. Таа додаде „Денес Швајцарија е меѓу најголемите билатерални партнери за соработка на Македонија и посветена e на понатамошно унапредување на односите со Македонија преку продлабочување на дипломатските и развојните активности во државата.“ Новата Швајцарска стратегија за соработка 2017 – 2020 ...
| | веќе видена | слични

Следната генерација чипови се очекува до крајот на годината, а и натаму ќе бидат базирани на 14 нанометарската архитектура Претстојната осма генерација процесори на Intel би можела да биде поинтересна отколку што се мислеше. Иако компанијата напомена дека новата генерација ќе донесе подобрување од 15 проценти во однос на седмата генерација, Intel во текот на Computex откри дека новите процесори ќе нудат подобрувања за околу 30 проценти. Секако, оваа изјава моментно е базирана само на резултатите на Sysmark benchmarк, но секако претставува охрабрувачка вест кога се во прашање подобрувањата на вкупните перформанси на следната серија процесори. Осмата генерација чипови на Intel се очекува до крајот на годината, а и натаму ќе бидат базирани на 14 нанометарската архитектура, како и претходната генерација. Компанијата накратко ја прикажа Quanta машината, која ја покренува еден од новите чипови, но повеќе детали не се откриени, ИЗВОР: Engadget
| | веќе видена | слични

Швајцарија ја подржува политичката, социјалната и економската транзиција на Македонија од 1992 година. Оваа долгорочна соработка доаѓа од швајцарската традиција на солидарност и одговорност и го одразува значењето кое Швајцарија го придава на стабилноста и развојот на Македонија и регионот. Швајцарија е одлучна да гипродлабочи односите со Македонија преку унапредување на дипломатските и развојните активности во државата. Во последните 25 години, Швајцарската програма за соработка допринесе не само кон процесот на транзиција во Македонија, туку и кон развојот на цврсти и взаемно корисни односи помеѓу швајцарски и македонски институции, компании и граѓански организации. Швајцарија ја призна Република Македонија на 12 мај 1993 година и во билатералните односи го користи уставното име на Република Македонија. Од 2014 година, Швајцарската програма за соработка е клучната активност во Швајцарската амбасада во Република Македонија. Високо посветен тим редовно ја координира поддршката која Швајцарија ја ...
| | веќе видена | слични

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 160 | | | веќе видена

Ова тесто е готово за десет минути излегува меко, не се лепи за раце, добро се меси и што е најважно – не се распаѓа. 4 шолји од 2 дл брашно 2 лажици шеќер ...
сите 84 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ЧЕТВРТИНА ВЕК СОРАБОТКА: Швајцарија со 76 милиони франци ќе го помага развојот на македонското општество

Од:
До кого (е-маил):
Порака: