Увезеното млеко во Македонија нема да се продава

Млекото кое се увезува, одреден период ќе биде складирано кај увозниците и нема да се продава се додека не бидат готови резултатите од земените мостри. Врз основа на информациите дека е можно присуство на афлатоксини и во млекото и преработките од млеко по потекло од земји членки на Европската Унија, по минатонеделното решение за задолжително испитување на афлатоксини во млекото и преработките од млеко кои се увезуваат од Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и од Косово, Агенцијата за храна и ветеринарство, издаде решение за задолжително земање на мостри за лабораториско испитување на афлатоксини во целокупните количини млеко и преработки од млеко кои се увезуваат во земјава. До добивање на резултатите од анализите на мострите, млекото и преработките од млеко кои се увезуваат ќе бидат складирани кај увозниците, односно, нема да се пуштат во промет се додека за нив не се добијат позитивни резултати дека се безбедни. Доколку анализите потврдат присуство на афлатоксини над дозволеното, увезените количини ...
| | веќе видена | слични

Аферата со контаминираното млеко излезе од контрола и веројатно ќе се прошири низ цела Европа. Во Македонија во моментот се контролира целото млеко од увоз вклучувајќи ги и брендовите кои беа повлечени во соседните држави. Домашното млеко е проверено и безбедно бидејќи домашните производители не ги хранат кравите со контаминирана пченка од Србија. Повеќе за скандалот со млекото погледнете од видеото на НОВА. Дејан Рунтевски директор на Агенцијата за храна и ветеринарство Во моментот се контролира целото млеко од увоз кое се наоѓа на рафтовите во маркетите. Домашното млеко најсигурно, контаминираната пченка од Србија не стигнала до млекопроизводителите. (Видео – НОВА )
| | веќе видена | слични

Увозното млеко во земјава речиси и не се продава. Залихите во големите маркети растат, иако цените по кои се нуди ова млеко со многу пониски од претходно. Млекото Дукат со 2,8% масленост збогатено со витамин Д претходно во зависност од маркетот чинеше од 55 до 60 денари за литар, сега четири читри се продаваат за 188 денари. Но продажба нема, иако надлежните неколку пати повторија дека производите на Дукат кои се во продажба се исправни, а спорните се во магацин и не се пуштени во промет. Се трупаат залихите и на српско млеко. Па, откако беше објавено дека во млекото на Нишката млекарница има афлатоксини и тоа не се продава иако цената му падна на 40 денари за литар. Од големите маркети во земјава велат дека продажбата на млеко од увоз е намалена за 50%. Од избивањето на аферата за канцерогеното млеко увозните млечни производи речиси и да не се продаваат. Засега се продаваат само македонското и германското млеко.
| | веќе видена | слични

Црна Гора повлекува шест видови млеко од Србија и БиХ Министерството за земјоделство на Црна Гора и нареди на Ветеринарната управа да го повлече од пазарот млекото на шест произведувачи од Србија и Босна и Херцеговина. Во тие производи лабораториските испитувања покажале висока концентрација на афлатоксин. На Ветеринарската управа наредено и’ е и дополнително, превентивно да ги преконтролира црногорските произведувачи на млеко. Во дописот од црногорскиот министер за земјоделство Петар Ивановиќ се наведува без одложување да се известат сите увозници и дистрибутери на контаминираното млеко и да се превземат сите мерки за негово повлекување од продажба.
| | веќе видена | слични

Од Агенцијата за храна и ветеринарсво (АХВ) информираат дека од увезените млека од Србија спорна е единствено одредена количина од производот “MOJA KRAVICA 2,8 отсто MM“, со рок на траење до 14-ти август 2013.4EN 10, од производителот IMLEK Белград. Инспекторите на АХВ по добиеното официјалното известување од српската Управа за ветеринарство за повлекување од продавниците во Србија на повеќе видови млеко од различни производители, кај кои е утврдено зголемено присуство на афлатоксин М1 над дозволените граници, веднаш излегле на терен и започнале со контролите на продажните места и во магацините на увозниците. Целокупната увезена количина се наоѓа во магацините на увозникот, што значи дека спорниот производ не е пуштен во промет. “Инспекторите од Агенцијата зедоа мостри од наведениот производ со цел потврдување на резултатот, и со истиот ќе се постапува во зависност од лабораторискиот извештај“, велат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Како резултат на донесеното Решение за задолжително ...
| | веќе видена | слични

Постојат неколку причините поради кои свежото млеко е подобро од преработеното односно пастеризираното млеко. Непреработеното млеко има повисоките нутритивни вредности од пастеризираното млеко бидејќи витамините од Б групата се уништуваат при термичката обработка. Антимикробиотските протение во свежото млеко штитата од инфекции, но и тие се намалуваат при пастеризацијата. На другите протеини исто така им се намалува хранливата вредност. Пастеризираното млеко потешко се вари во човечкиот организирам. Млечниот шеќер од лактоза се менува во бета-лактоза при пастеризацијата, предизвикувајќи побрза абсорпција на шеќерот во крвотокот. Пастеризираното млеко исто така може да придонесе за атопична алегија на млеко и млечни производи. Пастеризирањето млеко, процес наметнат од претерано високите хигиенски стандарди, е како да користите токмак за да скршите орев.
| | веќе видена | слични
3 копии

Од увезените млека од Србија спорна е единствено одредена количина од производот “MOJA KRAVICA 2,8%MM“, со рок на траење до 14 август 2013.4EN 10, од производителот IMLEK Белград. Ова го соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство на Македонија, чии инспектори по вчера добиеното официјалното известување од српската Управа за ветеринарство за повлекување од продавниците во Србија на повеќе видови млеко од различни производители, кај кои е утврдено зголемено присуство на афлатоксин М1 над дозволените граници, веднаш излегле на терен и започнале со контролите на продажните места и во магацините на увозниците. Според Агенцијата, целокупната увезена количина се наоѓа во магацините на увозникот, што значи дека спорниот производ не е пуштен во промет. - Инспекторите од Агенцијата зедоа мостри од наведениот производ со цел потврдување на резултатот, и со истиот ќе се постапува во зависност од лабораторискиот извештај, велат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Во насока на информирање на јавноста, ...
| | веќе видена | слични

Инспектори од Агенцијата проверуваат дали во млекото „Моја кравица“ на српскиот производител Имлек има зголемено присуство на афлатоксинот M1, откако Агенцијата за храна и ветеринарство добила известување од Србија дека се повлечени повеќе видови на млеко од различни производи кај кои е утврена зголема количина на афлатоскин. Инспекторите од Агенцијата извршиле контроли на продажните места и во магацините на увозниците и утрдиле дека во Македонија од Србија било увезено само млекото „Моја кравица 2,8 отсто MM“ од Имлек. Спорното млеко со рок на траење до 14.07.2013 година се наоѓа во магацините на увозниците и не е пуштено во продажба. „Инспекторите од Агенцијата зедоа мостри од наведениот производ со цел потврдување на резултатот, и со истиот ќе се постапува во зависност од лабораторискиот извештај. Во продолжение, а во насока на информирање на јавноста, ја даваме листата на производи во Србија кај кои е утврдено зголемено присуство на афлатоксин“, соопштуваат од Агенцијата за храна и ветеринарство. По ...
| | веќе видена | слични

Агенцијата за храна и ветеринарство излезе со официјално соопштение за јавноста! Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Македонија во текот на вчерашниот ден доби официјално известување од Управата за ветеринарство на Република Србија за повлекување од продавниците во Србија на повеќе видови на млеко од различни производители, кај кои е утврдено зголемено присуство на афлатоксин М1 над дозволените граници. По добивањето на известувањето, инспекторите од Агенцијата за храна и ветеринарство веднаш започнаа со контролите на терен (на продажните места и во магацините на увозниците), при што е утврдено дека од сите наведени видови на млеко, во Република Македонија е увезена одредена количина единствено од производот “MOJA KRAVICA 2,8%MM“, со рок на траење до 14.07.2013.4EN 10, од производителот IMLEK Белград. Целокупната увезена количина се наоѓа во магацините на увозникот, што значи дека спорниот производ не е пуштен во промет. Инспекторите од Агенцијата зедоа мостри од наведениот производ со цел ...
| | веќе видена | слични

Инспекторите од Агенцијата извршиле контроли на продажните места и во магацините на увозниците и утрдиле дека во Македонија од Србија било увезено само млекото „Моја кравица 2,8 отсто MM“ од Имлек. Спорното млеко со рок на траење до 14.07.2013 година се наоѓа во магацините на увозниците и не е пуштено во продажба. „Инспекторите од Агенцијата зедоа мостри од наведениот производ со цел потврдување на резултатот, и со истиот ќе се постапува во зависност од лабораторискиот извештај. Во продолжение, а во насока на информирање на јавноста, ја даваме листата на производи во Србија кај кои е утврдено зголемено присуство на афлатоксин“, соопштуваат од Агенцијата за храна и ветеринарство. По направените лабораториски испитувања, Агенцијата за храна и ветеринарство утврдила зголемено присуство на афлатоксин и „Млеко дукат УХТ 2,8 отсто ММ +7 витамини 1Л“ со рок на траење до 19.04.2013. „Целото количество од овој производ (околу две илјади литри), се наоѓа во магацинот на увозникот, односно воопшто не е ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Обвинителката Вилма Рускоска не знае каде е специјалната обвинителка Катица Јанева, која на почетокот на неделава си поднесе неотповиклива оставка, а неколку ...
сите 549 | | | веќе видена

Претседателот Стево Пендаровски во интервју за Радио Слободна Европа вели дека се залага за помиpyвање, а на забелешките на ВМРО-ДПМНЕ дека помиpyвањето го ...
сите 108 | | | веќе видена

Фејсбук статус на пратеникот на СДСМ, Александар Кирацовски: Случајот „Рекет“ е олицетворение на рекет-културата којашто како лоша практика се создаде за време ...
сите 36 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Увезеното млеко во Македонија нема да се продава

Од:
До кого (е-маил):
Порака: