Светска банка со позитивни прогнози за Македонија


4 копии

Светска банка гледа позитивен тренд во регионот на Западен Балкан и има позитивни прогнози за економскиот раст во Македонија во блиска иднина. Ова беше истакнато на денешната презентација на Редовниот економски извештај на Светска банка за Западен Балкан. – Економското влијание на политичката криза во Македонија беше подолго од очекуваното. Растот забави на нула во 2017 година заради големото намалување на инвестициите. Но, економијата веќе започнува да закрепнува во 2018 година предводено од потрошувачката и закрепнување на инвестициите, изјави директорот на Канцеларијата на Светска банка во Македонија, Марко Мантованели. Според Светска банка, интеграцијата на Македонија во НАТО и ЕУ може да ги забрза структурните реформи и да ја зголеми довербата на инвеститорите, а забрзаниот раст ќе помогне во фискалната консолидација. Препорачуваат континуирани заложби на фискална консолидација, воведување даночни реформи, подобрување на квалитетот и ефикасноста на социјалните трошења, рационализација на субвенциите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Политичката криза имаше сериозно влијание врз македонската економија, таа доведе до исчезнување на инвестициите од формулата за развој, а секако во земјата е пожелно да се видат инвестиции, а не само трошење. Ова го порача директороот на Светска банка за Македонија и Косово Марко Мантованели вечерва во интервју за емисијата „24 Анализа“. - Една од критичните лекции за малите економии е дека политичката стабилност е мошне важен фактор, кој автоматски се одразува на динамиката на економијата, на јавните и приватните инвестиции, вели Мантованели. Напомена дека порастот првично лани можел да достигне 1,5 отсто, но завршил на нула. - Иако видовме знаци на подобрување во однос на излез од кризата и оценивме дека работите во 2018. ќе тргнат во позитивна насока, сепак сметаме дека ќе треба подолго време за придвижување од нула растот, додаде тој. Смета дека економскиот раст на земја во развој секако не треба да се потпира само врз растот во еден сектор, во нашиот случај градежништвото, односно јавните инвестиции за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Светска банка подготвува регионален проект со кој би требало да се олесни трговијата на територијата на Балканот, изјави вишиот економист на Светска банка, Лазар Шестовиќ.Тој смета дека нема логика на границите да се гледаат километарски колони камиони. Проектот треба да биде одобрен летово, а досега начелно за негова примена се заинтересирани Македонија, Србија и Албанија, пренесува „Политика“. Весникот наведува дека секојдневно камионите со стока кои чекаат на граница го чинат регионот 800 милиони евра.
| | веќе видена | слични
2 копии

Светска банка ја поддржа даночната реформа со која се предвидува прогресивно оданочување. Посочија дека рамниот данок повеќе не ги дава очекуваните резултати и е на штета на посиромашните слоеви во земјава. Но предложија да се направат добри анализи пред да биде определен прагот. Според податоците на банката Македонија по Албанија и Косово е трата земја во регионот која има најниски приходи по основ на даноци. Според извештајот Македонија лани има и најмал еконмски раст. Поради продлабочувањето и пролонгирањето на политичката криза значитително се намалиле инвестициите , БДП достигна 0 проценти. Новоотворените 18 илјади работни места не помогнале да се реши и проблемот со невработеноста. Ова е главната причина за високата миграција во странство. Досега 25 отсто од граѓаните се иселиле, пикот бил во 2015 година. Од банката очекуваат годинава економијата полека да закрепнува 2018 да се заврши со раст од 3,2 отсто. Посочија дека има и повеќе опции за подобрување на состјобата на пензискиот систем, од ...
| | веќе видена | слични

После политичката криза лани, Светска Банка има позитивни прогнози за македонската економија оваа година. Но сепак проценките се дека со ваков раст ќе ни требаат дури 60 години за да го достигнеме европскиот стандарт. Светска Банка ја поддржува реформата за воведување на прогресивен данок, што ја најави Министерството за финансии, зашто Македонија заедно со Косово и Албанија сега има најмали даночни приходи во буџетот во целиот Западен Балкан. „Севкупно пораката во оваа фаза е дека можеме да поддржиме она што министерството за финансии го анализира и вклучува и сугестиите кои ги даваат, прашањето на прагот треба подетално да се анализира за да се види кое е влијанието на сите групи, а севкупно оди во исправна насока со оглед на податоците кои ги имаме денеска на располагање.“ - изјави Марко Мантованели, Светска Банка. Светска Банка е загрижена за иселувањето од сите Балкански земји. Од Македонија дури 25 проценти од граѓаните ја напуштиле земјата. Загрижува фактот што се повеќе се иселуваат високообразовани ...
| | веќе видена | слични

Македонија имала најмал економски раст на Балканот минатата година, со значително намалување на инвестициите, пад во градежниот и преработувачкиот сектор, а годинава ќе оствари раст од 3.2%. Македонија имала најмал економски раст на Балканот минатата година, со значително намалување на инвестициите, пад во градежниот и преработувачкиот сектор, а годинава ќе оствари раст од 3.2%. Светска Банка во најновиот полугодишен извештај наведува дека биле отворени 18 илјади работни места, невработеноста се намалувала, но не доволно. Земјава со години има проблем со емиграцијата, поради што економијата не може позначително да тргне напред без неопходниот кадар. 25% од населението ја напуштило земјава, а во последниве години тоа се висококвалификувани работници со факултетско образование. Светска Банка го поддржува планот на владата за зголемување на даноците и покрај тоа што политиката на рамен данок во изминативе години го стимулираше стопанството и ја сведе даночната евазија ...
| | веќе видена | слични

Економијата почна да закрепнува, Светската банка со позитивни прогнози за раст во 2018- та. Економското влијание на политичката криза беше подолго од очекуваното, лани е регистрирано големо намалување на инвестициите и нула раст - стои во извештајот, годинава се очекува придвижување предводено од потрошувачката и враќање на довербата кај инвеститорите. „Во четвртиот квартал од минатата година се забележува постепено мало закрепнување во преработувачката индустрија, што секако е позитивен тренд. Би напоменал дека овој тренд го гледаме и во првите месеци од 2018-та година, што упатува на можност за позабрзан раст“, изјави изјави Бојан Шимбов, економист во канцеларијата на Светска банка во Македонија. Светската банка препорачува континуирани заложби на фискалната консолидација, да се подобри управувањето со јавни финансии и инвестиции, квалитетот и ефикансоста на социјалните трошења, да се воведат нови даночни реформи. Со став дека Македонија заедно со Албанија и Косово, се земји со најниски приходи, а рамниот ...
| | веќе видена | слични

Македонија минатата година ја заврши без економски раст, но економијата закрепнува од тековните шокови, стои во најновиот редовен извештај на Светската банка за Западен Балкан. Марко Мантованели, директор на Канцеларијата на Светска банка во Македонија, рече дека влијанието на политичката криза во Македонија врз економијата траело подолго од очекуваното. „Но, економијата веќе почнува да закрепнува во 2018 година, предводена од потрошувачката и закрепнувањето на инвестициите. Нашите прогнози се позитивни за блиска иднина“, кажа Мантованели. Бруто домашниот производ во регионот, според извештајот, е намален од 3,1 процент во 2016 година на проценети 2,4 проценти лани, како резултат на острата зима и на помалите инвестиции. Растот се прогнозира да се зголеми на 3,2 проценти годинава и на 3,5 проценти следната година. Линда Ван Гелдер, регионален директор во Светска банка за земјите од Западен Балкан, кажа дека економскиот тренд во регионот на Западен Балкан е позитивен. „Сè повеќе луѓе наоѓаат работа, а платите ...
| | веќе видена | слични

Околу 25% од граѓаните се отселиле, покажуваат податоците на Светска банка. покажува - висококвалификуваниот кадар е меѓу најбројниот кој си заминал од земјава. За утеха, емиграцијата во Босна и Косово изнесува  50 проценти. Згоемување во деведесетти, намалување 2010 па у 2015та . во однос на квалификација. Висококвалификувани кои се значајни да се задржат. Но и нискоквалификувани, може да се земе како сезонска емиграција. Но битно е да се напомене емиграцијата на висококвалификувани, истакна Бојан Шимбов, економист од канцеларија на Светска банка. Невработеноста е се уште на високо ниво. Пролонгираната политичка криза влијаела за застој на економијата, но сега велат, закрепнува. Прогнозираат раст на БДП. Интеграцијата во НАТО и ЕУ би можеле да го забрзаат растот, и да ја вратат довербата на инвеститорите. Светска банка дава зелено светло за прогресивното одданочување. Земјава заедно со Албанија и Косово имаат најниски приходи. Според нив тоа дава можност за воведување на даночната реформа. Со порака до ...
| | веќе видена | слични

Зелено светло од Светска банка за прогресивното оданочување со кое Владата планира да стартува од идната година. Порачаа дека Министерството за финансии со оваа реформа се движи во исправна насока, но потребни се подетални анализи дали прагот над кој ќе се воведе повисоката стапка од 18 отсто, треба да изнесува 1.000 евра. Светските банкари имаат повеќе аргументи, еден од нив е што рамниот данок кој сега е на сила, иако едноставен за примена, недоволно ја полни буџетската каса, па Македонија, заедно со Албанија и Косово, има најниски приходи во Европа. „Првата порака е дека во Македонија вкупните приходи процентуално, како учество во БДП, се едни од најниските, а втората порака е дека иако има некои предности, рамниот данок има и неповолности, бидејќи претставува поголемо оптоварување врс сиромашните“, вели Марко Мантованели, директор на Канцеларијата на СБ во Скопје. Прагот сепак ќе го утврди Владата, ќе и помогнат експерти од Светска банка од Вашингтон, кои сега ги скенираат бројките. Нивните анализи се ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Уште едно чудо го обележало настанот со Нотр Дам, катедралата која настрадала во катастрофалниот пожар.Пчелите, околу 180.000, кои живееле во кошници на кровот ...
сите 808 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Вмро-Дпмне и Коалицијата, Гордана Силјановска Давкова гостуваше во емисијата Еден на Еден и ги покажа своите танцувачки ...
сите 80 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 109 | | | веќе видена

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 121 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Светска банка со позитивни прогнози за Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: