Центар за јавно здравје: Кочани и регионот со 95% опфатеност со имунизација


27.04.2018 Со предавање и средба со учениците од кочанските училишта и со едукативни совети за тоа колку е од голема важност да се вакцинираат децата и од што штитат вакцините, Центарот за јавно здравје Кочани ја одбележа Неделата на имунизација. На предавањето пред учениците беше истакнато дека секој човек заслужува да биде заштитен од болести што може да се спречат со вакцинација и да игра клучна улога во заштитата на другите со тоа што ќе одбере да се вакцинира. Имунизацијата спасува милиони животи и е широко признаена како една од најуспешните и најекономични здравствени интервенции во светот.
| | веќе видена | слични
2 копии

Имунизацијата е една од најфантастичните научни иновации која има огромен придонес во превенирањето на смртта. Но денес, и покрај фактите на науката, мора да се бори со митовите и конгломератот на лажни приказни.Бил Гејтс отиде минатата недела во Бостон на годишниот собир на Медицинското друштво на Масачусетс за да објави дека неговиот оптимизам во борбата против заразните болести не запира. Милијардерот филантроп преку својата фондација досега вложи 1,6 милијарди долари во Глобалниот фонд за борба против сидата, туберколозата и маларијата и уште посебни две милијарди долари во грантови за искоренување на маларијата во светот. Борбата против заразните болести изгледа како единствената животна цел на човекот кој вреди 92 милијарди долари. Во говорот во Бостон тој соопшти дека заедно со директорот на конгломератот „Алфабет", Лари Пејџ, ќе донираат 12 милиони долари во развојот на универзална вакцина против грип.Во однос на парите издвоени за борба против маларијата овие средства изгледаат мали, дури и ...
| | веќе видена | слични

Бил Гејтс отиде минатата недела во Бостон на годишниот собир на Медицинското друштво на Масачусетс за да објави дека неговиот оптимизам во борбата против заразните болести не запира. Милијардерот филантроп преку својата фондација досега вложи 1,6 милијарди долари во Глобалниот фонд за борба против сидата, туберколозата и маларијата и уште посебни две милијарди долари во грантови за искоренување на маларијата во светот. Борбата против заразните болести изгледа како единствената животна цел на човекот кој вреди 92 милијарди долари. Во говорот во Бостон тој соопшти дека заедно со директорот на конгломератот „Алфабет“, Лари Пејџ, ќе донираат 12 милиони долари во развојот на универзална вакцина против грип. Во однос на парите издвоени за борба против маларијата овие средства изгледаат мали, дури и безначајни, но симболиката на гестот е многу поголема. Оваа најава доаѓа точно сто години по големата светска пандемија на шпанскиот грип во 1918 година, кога вирусот Х1Н1 уби меѓу 50 и 100 милиони луѓе на планетава. ...
| | веќе видена | слични

Во Македонија има десетина заболени, но во соседните земји бројот заразени лица со морбили е по неколку стотини, а Србија регистрираше дури и 15 жртви, повеќето од нив не вакцинирани лица. Неинформираноста на младите родители, но и збунетоста кај голем број здравствени работници, се главните причини за сомнежот кај нив во квалитетот и можните последици од вакцините , вели д-р Катерина Ставриќ. И покрај гласноста на родителиоте против вакцините, неодамнешната сондажа од невладината организација Хелтгрупер покажува дека доминира поддршката за имунизацијата: Но извесен број родители и натаму се сомничави. Не само во квалитетот, во потребата, туку се против и наметнувањето на вакцините како задолжителна обврска. Здравствените власти уверуваат дека набавката на вакцините е строго контролиран процес, од производители од кои се снабдуваат и другите европски земји. И предупредуваат дека опаѓањето на вакцинирани деца на нешто над 80 насто претставува ризик за здравјето на целото населени. Билјана Георгиевска
| | веќе видена | слични
2 копии

Во период од три години, од 2015 до 2017 година на подрачјето на општините Крива Паланка и Ранковце регистрирани биле десет случаи на лица заболени од туберкулоза, информираат од Подрачната единица на хигиено-епидемиолошката служба пир Центар за јавно здравје, Крива Паланка. Според статистиките на Центарот за јавно здравје, во изминатите три години од вакцинопревентабилни заболувања во двете општини регистрирани се 14 случаи, од кои најмногу се лица со ТБЦ (туберкулоза). – Вкупно 14 лица заболеле од болести што во минатото биле актуелни, пред воведувањето на вакцинација. Десетте регистрирани лица заболени до туберкулоза се на различна возраст, а кај сите изворот на зараза не е познат. Три лица заболеле од Хепатит Б, и тоа две на возраст од 40 -49 години и еден на возраст од 15 до 19 години. Ова се пациенти кои ја немаат примено вакцината против Хепатит Б бидејќи истата во календарот за редовна имунизација е воведена во 2005 година. И кај овие лица изворот на зараза е непознат, информира доктор Елена ...
| | веќе видена | слични

Некои родители во Македонија сметаат дека вакцините се причина за промената во здравјето кај нивните деца. Поради ова донеле одлука да прекината со понатамошното вакцинирање Гоце Цветковски од Охрид е еден од родителите во Македонија кои се залагаат за ревидирање на политиката на задолжително вакцинирање на децата додека не се провери валидноста на вакцините. Тој се приклучил на оваа група откако неговата ќерка по неколку вакцини примени во првата година, добила промени на кожата, кои и денес, кога девојчето има пет години, не се излекувани. Цветковски е убеден дека вакцините се причина за здравствените проблеми кај неговата ќерка. Неговото но, и искуствата на другите, го натерале да го прекине вакцинирањето на децата. „Потрошивме многу пари и ништо не помага. Тоа се случи веднаш после вакцината, бидејки претходно немаше таква состојба. Во Охрид познавам уште пет родители чии што деца имаат проблеми после вакцинирањето со новите шествалентни вакцини,“ вели Гоце Цветковски. Но, таквиот став може да доведе до ...
| | веќе видена | слични

Антивакциналните кампањи го намалија процентот на вакцинирани деца во гостиварско. Изминатите години, значителен дел од родителите носат одлука да ги избегнат задолжителните вакцини од календарот за имунизација. Лекарите потврдуваат дека се јавува отпор кон вакцинацијата и потенцираат дека тоа доаѓа под влијание на кампањите кои се особено актуелни по социјалните мрежи. Предупредуваат дека таквиот тренд носи висок ризик за појава на епидемии на заразни болести кај децата. Точните податоците се уште се обработуваат, но од епидемиолошкото одделение во Гостивар велат дека најголем отпор има кон вакцините против МРП (морбили, рубеола,заушки) и ХПВ (хуманопапилома вирус). По повод Европската недела на имунизација, медицинските лица испраќаат апел до родителите редовно да ги вакцинираат децата. „Вакцините се сигурни, безбедни и ефикасни и обезбедуваат заштита на детето против болеста за која се вакцинира. Спречуваат заболување, инвалидност, па во некои случаи и смртност. Со оглед на антивакциналните кампањи, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Десеттина деца фантоми без никакви документи и без примени вакцини биле регистрирани во месноста Кванташка Депонија во Гази Баба од страна на лекари од Здравствен дом кои ги проверуваат вакциналните картони на терен. Децата биле имунизирани а во ова подрачје лани имаше епидемија на морбили со неколку заразени случаи. Според податоците, критична општина во Скопје е и Центар каде опфатот со МРП вакцината е околу 60 проценти. ХПВ, пак, примиле помалку од 50 проценти од девојчињата во главниот град. Откако опфатот на имунизација во земјата опадна и веќе не гарантира колективен имунитет од опасни заразни болести, лекарски тимови изминатата недела ги бараа невакцинираните. - Триесет тимови се на терен од здравствен дом Скопје. Покрај пребарување на вакциналните картони, истите разговараат и со родителите и имаме информации дека на едукации што ги прават нашите лекари по градинки и училишта доаѓаат родители на невакцинирани деца, вели др.Бурак Шабани од Здравствен дом Скопје За министерот за здравство ...
| | веќе видена | слични

Негативната кампања која се води извесен период придонела опфатот за одредени вакцини во струмичкиот регион да падне под задоволителното ниво од 95%. Посебно бил опаднат процентот кај ревакцинацијата. Докторите од Центарот за јавно здравје и здравствен дом - Струмица велат до пред неколку години таков проблем немале. Анти кампањата за вакцините може да направи повторно да се вратат дел од заразните болести кои со години се искоренети. Затоа е потребно да се подигне свеста кај граѓаните од потребата за вакцинација и јакнење не само на поединечниот туку и на колективниот имунитет, велат здравствените работници. - Вакцинацијата е една најголема придобивка што може да ја има здравството. Значи против одредени заразни заболувања против кои се врши вакцинација веќе и не постојат кај нас, веќе се искоренети. Но, тоа не значи дека ако трае оваа анти кампања и ако се прошири и понатаму тоа не значи дека и нашиот регион ќе остане изолиран, односно нема да ни се повторат некои искоренети заразни ...
| | веќе видена | слични

Дебар се на врвот со опфатеност на децата со вакцинација, според најновата евиденција, а тоа го потврдуваат од службата за имунизација при здравствен дом, Малиот град од реканскиот крај може да се земе како пример и за поголемите градови,како што се Скопје, Тетово, Гостивар. - Високиот процент на реализација на задолжителната вакцинација не е само последица на ангажираноста на вработените во нашата служба, туку и на високото ниво на здравствена култура кај граѓаните, кои навистина се грижат за здравјето на своите деца. Тие секогаш навремено, што се гледа и од процентот, се јавуваат за вакцинација на нивните деца, додаваат од таму. Проблеми нема и кога станува збор за ХПВ вакцината што ги заштитува од канцер на грлото на матката.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Ова беше нивна прва средба, со оглед дека премиерот не присуствуваше на инаугурацијата на шефот на државата пред четири дена. Денеска портпаролот на Владата , ...
сите 254 | | | веќе видена

Федералната администрација за воздухопловство ги предупреди американските комерцијални авиони кои летаат над водите на Персискиот Залив, дека ризикуваат да ...
сите 163 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена

Не стивнуваат реакциите за Тамара Тодевска и нашата делегација во Израел во европската но и меѓународната јавност по вчерашниот евровизиски настап. Голем број ...
сите 62 | | | веќе видена

Британскиот принц Вилијам, неодамна говорејќи за смртта на својата мајка, принцезата Дијана, ја опиша тагата што ја почувствувал како болка што не може да се ...
сите 52 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Центар за јавно здравје: Кочани и регионот со 95% опфатеност со имунизација

Од:
До кого (е-маил):
Порака: