Покрај прогресивниот данок, Владата ќе ја засилува наплатата и кај другите даноци


2 копии

Покрај воведувањето на прогресивниот данок, што треба да донесе поголема социјална правда, Владата ќе ја засилува фискалната дисциплина и ќе ја подобрува наплатата и кај другите даноци. Особено ќе се стегне ременот околу компаниите кои имаат свои фирми ќерки во други држави, кои преку меѓусебните трансакции наоѓаат начини да го избегнат плаќањето на даноците, најави вицепремиерот Кочо Анѓушев. „Пред се, трансферните цени на компаниите кои имаат своии ќерки во странство, и начинот на префактурирање, односно наплаќање на цените кога си продаваат мајка на ќерка, тоа е причина за пропаќање на многу фирми во земјава, и една од причините заради која ФЕНИ се најде во оваа ситуација“, рече Анѓушев. Тој најави и засилена наплата кај земјоделските производи, кои, вели, директно од нива, одат директно на кванташките пазари, и парите завршуваат надвор од финансиските бтекови на земјата. Експертите, пак, сметаат дека Македонија е подготвена за прогресивно оданочување, една од причините е што сегашниот рамен данок не ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Во емисијата Тренд aнализа која се одржа вчера на ТВ 24 во која учествуваа универзитетскиот професор и поранешен министер Трајко Славески, универзитетскиот професор и актуелниот економски советник во владата на Заев, Ванчо Узунов и економскиот аналитичар Слободан Најдовски стана збор и за прогресивното оданочување на персоналниот данок. Узунов истакна дека треба да се објасни која е основната причина за воведување на оваа промена во оданочувањето. Тој кажа дека рамниот данок има свои предности како ефикасност на наплата, пораст на вработеноста, пораст на плати, но дека исто така има негативно како социјално раслојување. На ова реагираше Трајко Славески дека изнесените тези од страна на Узунов за рамниот данок не се точни. Тој вели дека рамниот данок донесе намалување на невработеноста и дека тоа го има во Извештајот на Европската комисија дека просечно од периодот кога невработеноста беше скоро 40 % се намалувала просечно од 2006 до 2016 за 2, 8 % годишно. Стапката на сиромаштија се намалила. Славески ...
| | веќе видена | слични

Сивата економија претставува нечесна конкуренција за дуќанџиите и сите оние кои редовно плаќаат данок, вели претседателот на Комората на занаетчиите, Никола Петров. За ова прашање, Петров рече дека често пати реагирал, но дека никој до сега не презел ништо. Изразено во проценти, неофицијално, сивата економија изнесува околу 30%. За сивата економија во Македонија, исто така се зборува и во Извештајот на Европската комисија за 2017 година. Ден претходно, зборувајќи токму за Извештајот на ЕК, вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, рече дека против сивата економија треба сите да се борат бидејќи таа е присутна во секој сегмент од живеењето. Анѓушев вети дека ќе се преземе иницијатива против ваквите активности. Не изостанаа ниту обвиненијата од опозициската ВМРО-ДПМНЕ . Според нив, даночните политики што планира да ги преземе владата на Заев, преминувајќи на прогресивен данок, ќе се зголеми даночната евазија, со што голем број трговски субјекти, наместо да ги пријавуваат своите приходи, целосно ќе ...
| | веќе видена | слични

Во емисијата Тренд Анализа на ТВ 24, вчера гости беа универзитетскиот професор и поранешен министер за финансии Трајко Славески, универзитетскиот професор и актуелен економски советник во Владата, Ванчо Узунов и економскиот аналитичар, Слободан Најдовски. На дебатата стана збор и за прогресивното оданочување на персоналниот данок . Узунов истакна дека треба да се објасни која е основната причина за воведување на оваа промена во оданочувањето. Тој кажа дека рамниот данок има свои предности како ефикасност на наплата, пораст на вработеноста, пораст на плати но дека исто така има негативно како социјално раслојување. На ова реагираше Трајко Славески, кој кажа дека изнесените тези од страна на Узунов за рамниот данок не се точни. Тој вели дека рамниот данок донесе намалување на невработеноста и дека тоа го има во Извештајот на Европската Комисија, дека просечно од периодот кога невработеноста беше скоро 40 % се намалувала просечно од 2006 до 2016 за 2, 8 % годишно. Славески истакна и дека стапката на сиромаштија ...
| | веќе видена | слични

Вчера во емисијата Тренд Анализа на ТВ 24 гостуваа универзитетскиот професор и поранешен министер Трајко Савески, универзитетскиот професор и актуелниот економски советник Ванчо Узунов и економскиот аналитичар Слободан Најдовски, Имено во емисијата се дискутираа повеќе теми како пуштањето на автопатот Демир Капија- Смоквица , ребалансот на буџетот и прогресивното оданочување. Имено, во емисијата беше најавено дека ВМДО ДПМНЕ ја започна изградбата на автопатот Демир Капија – Смоквивица огромен капитален проект додека СДСМ ја сечеше лентата. Актуелниот советник во владата истакна дека овој автопат е од големо стратешко значење поради фактот дека претставуваше тесно грло и дека сега со изграба на овој автопат Македонија доби голем проект бидејќи овој коридор е многу значаен за Македонија бидејќи има поврзаност Север -Југ. Најдовски истакна дека секоја изградба на нов пат има позитивен ефект за развој на економијата посебно вложување во инфраструктурата или таканаречените капитални инвестиции кои ...
| | веќе видена | слични

Каква ќе е користа од прогресивниот данок, кој се ќе биде опфатен и дали воопшто вреди да биде воведен – се прашања за кои немаме одговор, вели Томе Неновски. Препорачува внимателност. -Прагот е во прашање,дали илјада евра или 80 илјади, треба да е многу сериозно, не би било згодно да влеземе во ситуација да оди под прагот и да влезе во сива економија. Засега немаме најава само дека ќе има. Мора да се знае колку лица ќе се опфатени – илјада, илјада и двесте ? и што тоа ќе значи, вели Томе Неновски, професор. Најпрво да видиме кој е богат и што претставува богатство, вели Борче Треновски. Колкави ни се трошоците, а какви ни се примањата. Прогресивниот данок како модел со себе носи ризици од сива економија, даночна евазија, изнесување на парите од државата. Моделот, мора да биде добро осмислен. -Добро треба да се образложи. 500 евра е потрошувачката кошница, а ова е дупло. Значи платата од илјада евра не е голема. Со примања над илјада евра се многу малку и се сензитивни, така да можат да ги пренасочуваат ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во емисијата Клик Плус на Тв 24, вчера гостуваа актуелиот вицепремиер Кочо Анѓушев, поранешниот министер и универзитетски професор Трајко Славески, Иво Вучков од Finance Think и универзитетскиот прoфесор Владимир Филиповски. Во емисијата се коментираа економските состојби и извештајот од Европската Комисија за развојот на земјите од Западен Балкан во кој спаѓа и Македонија. Поранешниот министер и универзитетски професот Трајко Славески, истакна дека оценката на извештајот никако не е поврзана со реалните економски параметри, туку дека повеќе беше во поглед на исполнување на договорот од Пржино. Славески потенцираше и дека економијата има големи слабости со кои мора да се избори за да може да се оспособи и да биде конкурентна на европскиот пазар. Иво Вучков од Finance Think кажа дека реалната слика од извештјот на Европската комисија е дека нема значителни помрднувања во економијата и дека тоа се должи на политичката криза. Во однос на намерите на владата за воведување прогресивен данок, Трајко ...
| | веќе видена | слични

Повисок прогресивен данок и построга контрола кај данокот на добивка. За да се полни буџетот и да се справи со сивата економија, Владата најавува поголе ма фискална дисциплина , посебно кај трансферните цени на компаниите, односно поголема контрола на парите кои фирмите керки си ги префрлаат во други земји во фирмите мајки - Спорен е начинот на префактурирање, односно на наплаќање или ценовната политика на компаниите кога си продаваат компанија мајка на ќерка од една во друга држава. Тоа е причината за многу пропаднати фабрики во земјава како и една од најголемите причини поради кои Фени дојде во ситуацијата во која дојде, рече Анѓушев и посочи дека треба да се зголеми имплементацијата на легислативата за трансферни цени, изјави министерот Анѓушев. Експертите пак, препорачуваат, наместо да се почне со зголемување на персоналниот данок на доход за повисоките плати, да се зголеми данокот на добивка за компаниите. -Не може една банка која оставарила добивка од 36 милиони евра да плаќа данок од 10% и лицата ...
| | веќе видена | слични

Опозицијата веќе подолг период предупредува за евентуалните негативни влијанија врз економијата што би произлегле од растот на даноците. Во Македонија во моментов се води дебата само за зголемување на персоналниот, а не и на другите видови даноци – дециден е Вицепремиерот Анѓушев по критиките на Европската Комисија која во последниот извештај наведе дека земјава има краткорочни мерки, но не и долгорочни решенија за фискална консолидација. Тој вели дека ќе следи обемна дебата околу ова прашање, но смета дека ова е правично решение за најголем дел од населението. Владата има и други начини како да собере повеќе пари. Експертската јавност веќе реагираше дека плановите за среднорочно планирање на министерството за финансии се спротивни на несигурноста што Владата ја наметна со реформите во даночната политика, особено при воведувањето прогресивен персонален данок кое беше одложено од 2018 за 2019 година и кое е пропратено со значајни внатрешни несогласувања во Владата ...
| | веќе видена | слични

Во Македонија во моментов се води само дискусија за промена на персоналниот данок, а сите останати даноци и понатаму остануваат исти, оцени денеска вицепремеирот за економски прашања Кочо Анѓушев. - Данокот на добивка, данокот на имот и сите останати даноци остануваат исти и не се под прашање. Предмет на дискусија во Владата е само прагот на платата над која ќе се зголеми персоналниот данок. Таа дискусија ќе ја прошириме со целокупната зантересирана јавност и сите чинители на економското живеење во земјава, изјави вицепремеирот Анѓушев, одоговарајќи на прашање по промоцијата на Прекотот за зголемување на компетитивноста на малите и средните претпријатија во земјава со цел да се подобри нивната соработка со странскте инвестиции. Тој потенцира дека зголемувањето на персоналниот данок за одредена категорија граѓани претставува социјална правда и порамномерен товар на даночната политика. - Секоја држава носи сопствена даночна политика така како што цени дека ќе биде атрактивна за економијата, рече Анѓушев и ...
| | веќе видена | слични

Останато

За неа тврдат дека е внука на рускиот олигарх која разговарала со Штрахе во вилата на Ибица. Идентитетот на жената која ја глумела внуката на рускиот олигарх ...
сите 206 | | | веќе видена

Пратеникот Емил Димитриев даде изјава која ја сметаме за недоследна: Изјава: „Не можам да му одземам нешто што не сум му дал“ [Извор: РСЕ – Виси ...
сите 43 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Покрај прогресивниот данок, Владата ќе ја засилува наплатата и кај другите даноци

Од:
До кого (е-маил):
Порака: