Не ризикувајте - возете безбедно и во зима


Вашата и безбедноста на вашите најблиски се бесценети. На неа никогаш не може да штедите, со исклучок на зимската опрема за вашиот автомобил. Сé што треба да направите е да ги прегледате советите подоле и понудите на трговците со ПОПУСТИ И ДО 40% ТУКА ! Возете безбедно зимава и заштедете. Зимските гуми се основен дел од зимската опрема на автомобилите. Да ве потсетиме, опремата е законски задолжителна од 15 ноември. Уште поважно е дека зимските гуми се најсигурна гаранција дека возилото ќе може да го контролирате и на заледен или влажен коловоз. Треба да ги поставите на сите четири тркала бидејќи со летни гуми секое од нив може да пролизга, посебно при кочење. Дополнително, летните гуми во зимски услови се трошат и за 20% побрзо; ако не ги замените со зимски всушност и не заштедувате. Новите зимски гуми сигурно ќе ги користите неколку години, а какви типови и модели се нудат на пазарот видете ОВДЕ . Дел се со попуст дури од 40%, а цените започнуваат од 2.250 ден. Ако веќе имате зимски гуми не заборавајте ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Од утре, 15 ноември, ќе почне примената на законската обврска за задолжително поседување на пропишана зимска опрема за моторните возила и работните машини кога учествуваат во сообраќај на пат надвор од населено место. Обврската ќе биде во сила до 15 март идната годин, соопшти Министерството за внатрешни работи согласно одредбите од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (член 404, став1). Глоба во износ од 15 евра во денарска противвредност, во мандатна постапка, ќе му се изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбата од членот 404 став 1 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата.
| | веќе видена | слични
3 копии

Министерството за внатрешни работи ги информира граѓаните дека, согласно одредбите од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (член 404, став1), од утре (15.11.2014) ќе започне примената на законската обврска за задолжително поседување на пропишаната зимска опрема за моторните возила и работните машини кога учествуваат во сообраќај на пат надвор од населено место, а која ќе биде во сила во периодот од 15 ноември до 15 март идната година. Интегрално го пренесуваме соопштението од Министерството за внатрешни работи Во таа насока, истовремено, МВР информира дека со членот 11 од -“Правилникот за задолжителна опрема на возилото, велосипедот и запрежното возило за безбедно учество во сообраќајот на патиштата, како и на трактори за безбедно извршување на земјоделски, односно шумски работи“ („Службен весник на РМ“ бр. 31/10), прецизно е наведена зимската опрема по категоризација на возила, што возачите мораат да ја поседуваат во своите возила во наведениот период. Имено, во правилникот по однос на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Зимски гуми и синџири за автомобили, џипови и на лесни камиони од утре, 15 ноември, ќе бидат задолжителни за патиштата во земјава. Стариот Правилник за зимска опрема важи и годинава, а се најавуваат и почести прегледи и казни за оние чии шари на гумите не се длабоки најмалку четири милиметри. Доколку автомобилот е со летни гуми шарите мора да се со истата длабочина, но и да се носат и соодветни синџири во багажникот.Експертите велат дека сепак е добро сите возачи што се во можност да набават зимски гуми . Нивниот состав ја подобрува ефикасноста на сопирањето и го намалува патот на кочењето, со што ја зголемува и сопствената, како и безбедноста на другите учесници во сообраќајот. Зимските гуми имаат значително подобро прилагодување на патот и пократок пат на кочење, благодарение на подлабоките шари. Се одбираат гуми што се соодветни на патот, се набавуваат во специјализирани продавници со сервиси каде што се гарантираат монтажата и квалитетот на производите. Еден од нив е и Церес – авторизираниот увозник ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Од 15 ноември почнува обврската за поседување зимска опрема во возилата. Еве што ви е потребно. 1. Како зимска опрема на моторни возила со најголема дозволена маса која не надминува 3.500 кг. се подразбира - зимски пневматици на сите тркала, со минимална длабочина на шарите на слојот што гази по обем и широчина, од 4 мм, - пневматици со летен профил на сите тркала со длабочина на шарите на слојот што гази по обем и широчина, со минимум од најмалку 4 мм. ако возилото во приборот има синџири за снег со адекватна големина за погонските тркала или други соодветни помагала. - Како зимска опрема за моторни возила со погон на четири тркала (4-4) се подразбира зимски пневматици на сите тркала, со минимална длабочина на шарите на слојот што гази по обем и широчина, од 6 мм, како и пневматици со летен профил на сите тркала, со длабочината на шарите на слојот што гази по обем и широчина, со минимум од најмалку 4 мм. Ако во возилото во приборот има синџири за снег и во случај кога имаат постојан погон, синџири за ...
| | веќе видена | слични

Стариот Правилник за зимска опрема важи и годинава, а се најавуваат и почести прегледи и казни за оние чии шари на гумите не се длабоки најмалку четири милиметри.  Доколку автомобилот е со летни гуми шарите мора да се со истата длабочина, но и да се носат и соодветни синџири во  багажникот. Експертите велат дека сепак е добро сите возачи што се во можност да набават зимски гуми . Нивниот состав  ја подобрува ефикасноста на сопирањето и го намалува патот на кочењето, со што ја зголемува и сопствената, како и безбедноста на другите учесници во сообраќајот. Зимските гуми имаат значително подобро прилагодување на патот и пократок пат на кочење, благодарение на подлабоките шари. Се одбираат гуми што се соодветни на патот, се набавуваат во специјализирани продавници со сервиси каде што се гарантираат монтажата и квалитетот на производите. Еден од нив е и Церес  - авторизираниот увозник и дилер на пневматици во Македонија, со сопствен сервисно -продажен центар  СКОПЈЕ ГУМА, на улица ...
| | веќе видена | слични

Подгответе се – зимата доаѓа, а со неа доаѓаат и ниските температури, снегот и завеаните или замрзнати патишта. Треба да знаете како да се справите со годишното време кое не им е омилено на возачите. Веќе сме зборувале за законски обврзувачката зимска опрема и дадовме неколку совети како да возите на снег . Сега ќе го повториме тоа, но и ќе го прошириме со дополнителни совети и идеи. Веќе знаете дека од 15-ти Ноември започнува сезоната на обавезна зимска опрема. Еднаш веќе зборувавме што тоа значи, но да повториме. Под обврзувачка зимска опрема за вашето возило се подразбира: Зимски пневматици на сите тркала со минимална длабочина на шарата од 4 милиметри или Летни пневматици на сите четири тркала со минимална длабочина на шарата од 4 милиметри и соодветни синџири за снег За возилата со погон на сите четири тркала, потребна е следната опрема: Зимски пневматици на сите четири тркала со минимална длабочина на шарата од 6 mm или Летни пневматици на сите четири тркала со минимална длабочина на шарата од 4 mm и ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Актуелно Од 15-ти ноември започнува да важи задолжителната обврска за носење зимска опрема во возилата – во автомобили, џипови и лесни камиони е задолжително носење на синџири, а за возачите на автобуси и на тешки камиони и лопата, ако на погонските тркала не може да се постават синџири за снег. Санкционирањето во претстојната зимска сезона ќе биде согласно постојниот правилник за зимска опрема во автомобилите, со кој се пропишува казна од 15 евра. Со новиот закон за безбедност во патниот сообраќај чија подготовка е во тек, според најавите, се предвидени казни од 45 евра за неносење зимска опрема. Член 404 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата предвидува дека моторните возила и работните машини кога учествуваат во сообраќај на пат надвор од населено место, во периодот од 15-ти ноември до 15-ти март, задолжително треба да поседуваат пропишана зимска опрема. Полицискиот службеник ќе нареди на возачот да го прекине натамошното движење на возилото, ако не постапи според сообраќајниот знак за ...
| | веќе видена | слични

Како зимска опрема на моторни возила со најголема дозволена маса која не надминува 3.500 кг. се подразбира зимски пневматици на сите тркала, со минимална длабочина на шарите на слојот што гази по обем и широчина, од 4 мм, пневматици со летен профил на сите тркала со длабочина на шарите на слојот што гази по обем и широчина, со минимум од најмалку 4 мм. ако возилото во приборот има синџири за снег со адекватна големина за погонските тркала или други соодветни помагала. Како зимска опрема за моторни возила со погон на четири тркала (4-4) се подразбира зимски пневматици на сите тркала, со минимална длабочина на шарите на слојот што гази по обем и широчина, од 6 мм, како и пневматици со летен профил на сите тркала, со длабочината на шарите на слојот што гази по обем и широчина, со минимум од најмалку 4 мм. Ако во возилото во приборот има синџири за снег и во случај кога имаат постојан погон, синџири за снег треба да имаат најмалку за задната осовина, а во случај на преклоплив погон, синџири за снег треба да ...
| | веќе видена | слични

Можете да имате врвен автомобил, но во услови на снег, без прикладни зимски гуми, од истиот можете да направите само луксузна и скапа санка.Летните гуми, ги губат своите својства на температури под 7 степени Целзиусови. Според тоа, зимската гума не е наменета само за снег, туку и за температури на воздухот под 7-иот степен. Законските одредби викаат вака: во периодот од 15 ноември до 15 март идната година, задолжително треба да се поседува пропишаната зимска опрема при учество во сообраќај надвор од населено место. Задолжителна зимска опрема на моторни возила со најголема дозволена маса која не надминува 3.500 kg претставува: - Зимски пневматици на сите тркала со минимална длабочина на шарата од 4mm или доколку возилото поседува летни пневматици со минимална длабочина на шарата од 4mm да поседува синџири за снег кои одговараат на големината на погонските тркала. Дали знаете која е разликата помеѓу гумите со симболи “три планински врвови со снег” и “М+S”? возачите да бидат внимателни кога купуваат зимски ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 140 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 102 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев на денешната прес-конференција, на која што ги објави имињата на разрешените носители на раководни функции, одговараше на низа новинарски ...
сите 274 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Не ризикувајте - возете безбедно и во зима

Од:
До кого (е-маил):
Порака: