Дали Македонија ќе стане црна точка за трансплантација на органи


Приватните болници ќе може да конкурираат за добивање лиценца за изведување трансплантација на органи и ткива. Наскоро ќе биде објавен јавниот повик, откако изминатите денови Владата ги објави регулаторните одлуки за овој процес и притоа ги утврди одлуките за издавање лиценци. Министерот Филипче уверува дека се предвидени заштитни мерки од евентуални криминални злоупотреби на системот. Во мај, претставници на Еуротрансплант под чиј надзор ќе се спроведува целиот процес ќе ја посетат Македонија. Телма дојде до писмо од февруари 2014 година, испратено од страна на Меѓународната организација за трансплантација како и Националниот координатор на Хрватска е наведена реакција до Министерството за здравство и тогашниот министер Тодоров, дека не е безбедно во системот за трансплантација на органи и ткива да се вклучат и приватните болници. Приватна клиника која ќе добие лиценца да изврши трансплантација, ќе биде обврзана во изведувањето на комплетниот зафат да вклучи и доктори од јавното здравство кои ќе бидат ...
| | веќе видена | слични

Министерот за здравство, Венко Филипче, се сретна со Уран Исмаили, министер за здравство на Република Косово, придружуван од косовска делегација. За време на официјалната посета министрите за здравство од Република Македонија и Република Косово остварија билатерална средба на која се дискутираше за можностите за заедничка соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји. Министерот за здравство на Република Косово, Уран Исмаили, изрази голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој Термин“ во земјава, цената на лековите и можноста за едукација на кадри. Министерот за здравство на Република Македонија, Венко Филипче, изрази голема поддршка и најави блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово. Исто така беше истакнато и дека заедничката соработка меѓу двете земји ќе биде и голем сигнал за Европската Унија која ќе го гледа напредокот во градењето на мостови и одлични билатерални односи меѓу ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Можностите за соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји биле тема на разговор на средбата на министерот за здравство Венко Филипче со Уран Исмаили, министер за здравство на Република Косово. Како што соопштија од Министерството за здравство, министерот Исмаили изразил голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој термин“ во земјава, цената на лековите и можноста за едукација на кадри. Министерот Филипче, пак, изразил голема поддршка и најавил блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово. – Исто така беше истакнато и дека заедничката соработка меѓу двете земји ќе биде и голем сигнал за Европската Унија која ќе го гледа напредокот во градењето на мостови и одлични билатерални односи меѓу двете земји, стои во соопштението. Официјалната средба продолжила со посета на универзитетските клиники за онкологија и радиотерапија, за неврохирургија и Универзитетска клиника за детски болести. ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Можностите за заедничка соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји беа во фоксуот на разговорите што ги остварија министерот за здравство, Венко Филипче, и неговиот колега од Косово, Уран Исмаили, придружувани од македонска и косовска делегација. Исмаили изрази голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој термин“ во земјата, цената на лековите и можноста за едукација на кадри. Филипче изрази голема поддршка и најави блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово. Исто така, беше истакнато и дека заедничката соработка меѓу двете земји ќе биде и голем сигнал за Европската Унија, која ќе го гледа напредокот во градењето мостови и одлични билатерални односи меѓу двете земји. Официјалната средба продолжи со посета на Универзитетската клиника за онкологија и радиотерапија, Универзитетската клиника за неврохирургија и Универзитетската клиника за детски болести. Косовската делегација имаше ...
| | веќе видена | слични

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, придружуван од заменик министерот за здравство, д-р Гоце Чакаровски, државниот секретар, д-р Владимир Милошев, директорот на ФЗОМ, Ден Дончев, директорот на ФЗОМ, Орхан Рамадани, се сретнаа со Уран Исмаили, министер за здравство на Република Косово, придружуван од косовска делегација.За време на официјалната посета министрите за здравство од Република Македонија и Република Косово остварија билатерална средба на која се дискутираше за можностите за заедничка соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји.Министерот за здравство на Република Косово, Уран Исмаили, изрази голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој Термин“ во земјава, цената на лековите и можноста за едукација на кадри.Министерот за здравство на Република Македонија, д-р Венко Филипче, изрази голема поддршка и најави блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово.Исто така беше ...
| | веќе видена | слични

Нема одговор од Министерството за здравство што ќе го советуваат тројцата посебни советници, какви познавања од здравство треба да имаат, како се пресметува платата и дали сметаат дека е превисока бидејќи не кореспондира со платите на државните службеници во Министерството за здравство кои никогаш не биле повисоки од 40 000 денари Оглас за тројца посебни советници во кабинетот на министерот за здравство Венко Филипче, распиша Министерството за здравство. Во огласот кој важи до 2.ри мај, односно пет дена од денот на објавување се бара посебен советник во кабинетот на министерот за здравство поврзани со имплементација и креирање на здравствени политики и меѓународни проекти , тројца извршители. Од кандидатите се бара висока стручна подготовка, пет години работно искуство, познавање на англиски јазик и компјутери и ефективна усна и писмена комуникација. Од тројцата посебни советници од кои покрај работата преку работната недела, се бара и работа за време на неделен одмор, за време на празници заради ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Собраниската комисија за здравство на денешната седница со шест гласа „за“, четири „воздржани“ и ниту еден глас против констатираше дека Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за лекови и медицинските средства е прифатлив и може да се даде на натамошно второ читање. Министерот за здравство Венко Филипче во образложението на измените и дополнувањата на Законот рече дека се обезбедува лековите кои се увезуваат преку паралелен увоз да се квалитетни, сигурни и поеднакво ефикасни, како и останатите лекови. Посочи дека за да добие одобрение за паралелен увоз одредена веледрогерија или здравствена установа до Агенцијата за лекови и медицински средства најпрво мора да достави сертификат од анализа на квалитетот за лекот од производителот кој ќе биде предмет на паралелен увоз. Освен тоа, нагласи, треба да достави и сертификат од анализа на квалитетот на лекот од лабораторија која е овластена од надележен орган на земјата производител на лекот или на земјата извозник на лекот за вршење на соодветното ...
| | веќе видена | слични

Министерот за здравство Венко Филипче во образложението на измените и дополнувањата на Законот рече дека се обезбедува лековите кои се увезуваат преку паралелен увоз да се квалитетни, сигурни и поеднакво ефикасни, како и останатите лекови. Посочи дека за да добие одобрение за паралелен увоз одредена веледрогерија или здравствена установа до Агенцијата за лекови и медицински средства најпрво мора да достави сертификат од анализа на квалитетот за лекот од производителот кој ќе биде предмет на паралелен увоз. Освен тоа, нагласи, треба да достави и сертификат од анализа на квалитетот на лекот од лабораторија која е овластена од надележен орган на земјата производител на лекот или на земјата извозник на лекот за вршење на соодветното испитување на лекот или лабораторија овластена од Агенцијата. Појасни дека за вакцини и лекови добиени со преработка на човечка крв или човечка плазма треба да се достави сертификат за пуштање на серија на лек во промет од официјална лабораторија за контрола на лекови издаден од ...
| | веќе видена | слични

Министерството за здравство објави оглас за вработување посебен советник во кабинетот на министерот за здравство за прашања поврзани со имплементација и креирање на здравствени политики и меѓународни проекти. Потребни се три извршители. Огласот погледнете го овде
| | веќе видена | слични

Случајот со приватната болница Санте плус отвора неколку прашања - велат од партијата Левица. Според нив тоа што судот привремено и ја врати дозволата за работа на болницата, откако Министерството за здравство и ја одзеде, е доказ дека државата не е сервис на граѓаните туку на приватниот капитал. Ако стручната комисија од министерството за здравство утврдила нестручност во работењето, како може судот да пресуди дали има или нема ризици за пациентите таа установа да продолжи со работа, прашуваат од Левица. „Или судот го брани приватниот капитал суспендирајќи го мислењето на стручната комисија и изложувајќи го на ризик здравјето на граѓаните. Или стручната комисија тенденциозно и со намера да ѝ напакости на приватната здравствена установа дала намерно неточен извештај. Она што е уште поважно, а што овој случај најдобро го открива, е первертираниот однос помеѓу приватното и државното здравство кое е резултат на спроведувањето на неолибералистичката агенда во областа на здравствената заштита и која е причина за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Знаат ли бугарските безбедносни служби дека Орце Камчев се одмора на јахта во пристаништето во Варна, прашува бугарскиот портал АФЕРА.БГ. Вчера во Северна ...
сите 619 | | | веќе видена

На прашањето: дали очекува да почнат лични дисквалификации врз неа и врз дел од обвинителите во тимот како тоа дека против Катица Јанева се водела судска ...
сите 379 | | | веќе видена

Од понеделник, откако ќе се достават дополнителни списи кои недостасуваат, Советот на јавни обвинители ќе решава по извештајот на Обвинителството за гонење на ...
сите 210 | | | веќе видена

Обвинителката Вилма Рускоска потврди дека има судир на интереси адвокатот Стеван Павлески да ја застапува специјалната јавна обвинителка Катица Јанева додека е ...
сите 310 | | | веќе видена

Поранешниот член на групата „Нокаут“ и нов заменик-министер за економија Кирил Колемишевски, воскресна во политиката преку шарените трибини пред Владата за ...
сите 81 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Дали Македонија ќе стане црна точка за трансплантација на органи

Од:
До кого (е-маил):
Порака: