Во Словенија просечната плата највисока, во Македонија најниска во регионот


4 копии

Словенија има највисока просечна плата во регионот, а најниска Македонија. Просечната плата во Словенија во октомври годинава во Словенија изнесува 1.056,47 евра, додека во Македонија 381,90 евра, објави Анадолија. Во Хрватска просечната плата изнесувала 795,53 евра, Црна Гора 511 евра, Босна и Херцеговина 436 евра, Србија 396,29 евра. Во текот на 2017 година најголем раст просечната плата имала во Хрватска за 45,83 евра, а најмалку во Босна и Херцеговина за 8,13 евра и Црна Гора за осум евра. Во Словенија во текот на 2017 година просечната плата е зголемена за 36,07 евра во Србија за 26,59 евра и во Македонија 18,10 евра. Според податоците на Државниот завод за статистика на Република Македонија просечната плата во октомври изнесувала 23.356 денари, а просекот за првите десет месеци од годинава 22.808 денари.
| | веќе видена | слични

Факт е дека кога станува збор за патните трошоци, нашите пратеници не се разликуваат многу во поглед на штедењето и трошењето. Огромни суми пари се исплатени од собраниската каса за патните трошоци на народните избраници во Македонија, покажува најновото истражување на новинарската мрежа СКУП. По објавата дека пратениците од земјава побарале многу повеќе пари во споредба со колегите во регионот, ТВ21 ги објавува „топ десеттемина“ – пратениците во македонското Собрание кои во 2017 имаат приложено најмногу сметки за бензин, патарина, и други давачки за пат. Иако два од првите 6 месеци од годинава собранието не работеше, сметките за службени патувања на депутатите достигнуваат износ од околу 4 илјади евра по пратеник . И тоа во земја каде што најоддалечното место од главниот град , во просек не е подалеку од 200 километри. Алија Камберовски 4.280 евра Сашо Поцков 3.975 евра Лилјана Затуровска 3.942 евра Мира Стојчевска 3924 евра Агим Шакири 3.911 евра Александар Кирацовски 3.844 евра Сашо Василевски 3.843 евра ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Огромни суми пари се исплатени од собраниската каса за патните трошоци на народните избраници во Македонија, покажува најновото истражување на новинарската мрежа СКУП . По објавата дека пратениците од земјава побарале многу повеќе пари во споредба со колегите во регионот, ТВ21 ги објавува „топ десеттемина“ – пратениците во македонското Собрание кои во 2017 имаат приложено најмногу сметки за бензин, патарина, и други давачки за пат. Иако два од првите 6 месеци од годинава собранието не работеше, сметките за службени патувања на депутатите достигнуваат износ од околу 4 илјади евра по пратеник . И тоа во земја каде што најоддалечното место од главниот град , во просек не е подалеку од 200 километри. Алија Камберовски 4.280 евра Сашо Поцков 3.975 евра Лилјана Затуровска 3.942 евра Мира Стојчевска 3924 евра Агим Шакири 3.911 евра Александар Кирацовски 3.844 евра Сашо Василевски 3.843 евра Томислав Тунтев 3.843 евра Васко Ковачевски 3.829 евра Лилјана Кузмановска 3.829 евра ТВ21 поразговара со Горан Лефков, автор ...
| | веќе видена | слични

Моменталната македонска просечна плата изнесува 380 евра месечно или 4.560 евра годишно. Моментално директорите на топ 100-те компании во Британија (што не значи дека се и 100 најскапо платени луѓе во земјата) се платени по 1.011 евра на час. По оваа математика, ако директориве во вторникот на 2-ри јануари, биле на работа во 8 часот наутро, до 12:30 дента тие веќе ја имаат заработено вашата годишна плата. Оригиналната математика е од британска студија, каде работите се нешто подобри, па наместо 4,5 часа колку што им требаше на директорите на топ 100 компании да го заработат македонскиот просек, за достигнување на британскиот им требаат неполни три денови. Или ако почнале во вторник со работа лимитот ќе го достигнат до четврток на пладне (со регуларно работно време). Британскиот просек за полно работно време изнесува 32.357 евра годишно, додека просечната плата на првите луѓе на топ 100-те компании на британската берза е 3,88 милиони евра годишно, разлика од околу 120 пати. Ако споредбата се направи меѓу топ ...
| | веќе видена | слични

Висината на платите во Македонија ја одразува реалната слика за животниот стандард во регионот. И на истекот на 2017 земјата е на дното според примањата на граѓаните. Официјалните податоци покажуваат дека последната исплатена просечна плата изнесува 23.350 денари или 380 евра. Тоа е скоро три пати помалку од просекот во Словенија, 1050 евра, речиси два пати помалку од просекот во Хрватска, 800 евра, и за 15 евра помалку од просеко во соседна Бугарија, инаку најсиромашната земја во Европската Унија, со просечна плата од 530 евра. Следуваат Црна Гора и Босна и Херцеговина со 510 односно 430 евра. Нешто повисок стандард од граѓаните на Македонија имаат Србите, Албанците и граѓаните на Косово. НЕТО ПЛАТИ ВО РЕГИОНОТ Словенија 1050 ЕВРА Хрватска 800 ЕВРА Бугарија 530 ЕВРА Црна Гора 510 ЕВРА Б и Х 430 ЕВРА Македонија 380 ЕВРА Податоците на Државниот завод за статистика покажува дека трошоците за живот се зголемуваат минимално но континуирано. Најчесто растат цените за храната ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Македонските работници имаат убедливо најниски плати во регионот, а Словенија има највисока просечна плата на Балканот – објави агенцијата Анадолија. Просечната плата во Македонија во октомври изнесувала едвај 382 евра за разлика од 1056 евра колку што во просек земаат работниците во Словенија. Во Хрватска просечната плата изнесувала 796 евра, во Црна Гора 511 евра, во Босна и Херцеговина 436 евра, а и Србите земаат повеќе од Македонците. Таму просекот е 396 евра.
| | веќе видена | слични

За сите растела, за работниците од североисточна Македонија паѓала. Во однос на 2011 година платата од Куманово до Крива Паланка се намалила за 0,3%. Но, таа не е најниска во земјава. Во регионот на Делчево, Берово и Пехчево се земаат најниските плати. Просекот во земјава изнесува околу 380 евра. Скопје има просек на државниот, сите други се далеку под него. Потрошувачката кошница изнесува над 500 евра. Анализите покажуваат дека на четиричлено семејство му фалат меѓу 100 и 150 евра за пристоен живот. Јазот станува се поголем како расте бројот на членови во семејството. Експертите препорачуваат Владата да креира мерки кои ќе го подобрат животниот стандард. Покачувањето на минималната плата е една од нив, но реформи во образованието треба да биде врвен приритет во следната година. Според истражувањето на Виенскиот инсститут само Албанија и Косово имаат пониска плата од Макеоднија. Според истражувањетп пак на турската Анадолија, Макеоднија е на дното во регионот, а Словенија на прво место.
| | веќе видена | слични

Македонците заедно со граѓаните на Косово и на Албанија имаат најниски плати во регионот. Според податоците на статистика, просечната плата во Македонија изнесува 23. 356 денари или скоро 380 евра. Од поранешните Југословенски републики највисоки плати зимаат Словенците. Таму месечно, во просек се исплаќаат по 1.050 евра. На второ место се Хрватите со речиси 800 евра, Црна Гора со 511 евра, Босна и Херцеговина со 433 евра, а во Србија нето платата во ноември изнесувала рамно 400 евра. Експертите велат дека ниските плати во земјава се резултат на погрешните политики со кои работниците во Македонија им се продаваа како евтина работна сила на инвеститорите. „Тоа е кога имате странски инвеститори кои доаѓаат и ги плаќаат минималните плати Секако дека и домашното стопанство ќе го применува истото. Може да очекуваме нешто во долгорочен план да се смени, а во краток рок за да имаме зголемување на просечна плата исплатена во стопанството има и други предуслови“, вели Фатим Битиќи - економски аналитичар Владата сега ...
| | веќе видена | слични

Maкедонските работници примаат најниски плати во регионот. Во малку подобра положба се Србите, а другите котираат повисоко. Словенија ја има највисоката просечна плата, а најниската плата е во Македонија. Просечната плата во Словенија во октомври 2017 година била 1.056,47 евра, додека во Македонија 381,90 евра, објави Анадолија. Во Хрватска просечната плата изнесува 795,53 евра, во Црна Гора 511 евра, во Босна и Херцеговина 436 евра, и во Србија 396,29 евра. Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната исплатена плата во октомври изнесувала 23.356 денари, а просекот за првите десет месеци од годинава е 22.808 денари.
| | веќе видена | слични

Со просечна плата од 381,90 евра во октомври, Македонија е на последното место меѓу шесте републики на поранешна Југославија. Убедливо на врвот е Словенија со 1.056,47 евра, пред Хрватска со 795,53, Црна Гора со 511, Босна и Херцеговина со 436 и Србија со 396,29. Во однос на растот на просечната плата во текот на 2017 година, пак, Македонија со зголемувањето од 18,10 евра е четврта меѓу шесте земји. Најголем раст е остварен во Хрватска од 45,83 евра, следува Словенија со 36,07, па Србија со 26,59, а зад Македонија се БиХ со 8,13 и Црна Гора со 8. Според податоците на Државен завод за статистика, просечната плата во Македонија во октомври изнесува 23.356 денари, а просекот за првите десет месеци е 22.808.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Предраг Васиљевиќ Кога Црна Гора влезе во НАТО, неофицијално, стана Монтенегро. Македонија за да влезе во Алијансата беше преименувана во Северна Македонија. ...
сите 125 | | | веќе видена

Сите министерства и државни институции на своите веб-страници го сменија името на државата во Република Северна Македонија, освен претседателот Ѓорге Иванов, ...
сите 157 | | | веќе видена

Владата на Црна Гора го утврди предлог-законот за ратификација на Протоколот за пристап на Република Северна Македонија во НАТО и го достави до Парламентот за ...
сите 155 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 213 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) ќе донираат средства во висина од 1.200.000 денари како помош за семејствата на настраданите во ...
сите 191 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 113 | | | веќе видена

Во скопското обвинителство кое ја води предистрагата за трагедијата кај Ласкарци не можат да ги потврдат првичните сознанија што ги објави Алсат – дека засега ...
сите 231 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во Словенија просечната плата највисока, во Македонија најниска во регионот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: