Секогаш е згодно дома да се има по некоја тегла домашен органски мед кој освен што е изворедeн по многу нешта, нуди многу можности и инспирира да се искористи и со него да се направи некој посебен десерт. Оваа медова торта е токму таков рецепт.Многу сме среќни што медовникот испадна она како што го замислувавме. Бидејќи самата постапка е малку компликувана пред се заради подготовката и печењето на корите, се плашевме да не го добиеме посакуваниот резултат.За наша среќа како што можете да видите и на фотографиите добивме совршени слоеви на кои можат да ни позавидат и познатите пекари и слаткари. Што се однесува до самиот вкус на тортата, тешко можат да се најдат зборови да се опише колку е добра.За да се доживее тоа чувство ќе мора самите да ја направите. Најблиските наши го имаа тоа задоволство. Најчестиот коментар беше дека ова е една од најдобрите торти кои имале можност да ја пробаат во последно време. А, зарем има подобар комплимент од најблиските кои секогаш се најдобрите критичари и секако поддржувачи ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Калориите растат со неверојатна брзина, но што да правиме кога е толку вкусно. Состојки: 500 г. брашно, 260 мл. млака вода, 15 г. сол, 1 лажица масло За фил: 2-3 лажици масло, 1 главица кромид ситно исецкан, 500 гр. јагнешко, пола лажичка сол, пола лажичка мелен бибер, 120 мл. масло Подготовка: Измесете тесто од 500 г. брашно, вода и сол. Месете, а потоа обликувајте 8 топчиња. Секое точе нека тежи 100 грама. Во сад сипете 120 мл. масло и во него ставете ги топчињата и оставете ги да отстојат во маслото 30 минути до 1 час во ладилник. Ако ги оставите преку целата ноќ уште подобро, со тоа што пред развивање мора да отстојат 20 минути на собна температура. Филот правете го така што на загреано масло (1-2 лажици) ќе го испржите кромидот додека да стане стакленикав, потоа додадете го меленото месо, промешајте, додадете сол и бибер, па динстајте додека месото не добие боја. Тргнете од оган и оладете. На памучна крпа сипете малку брашно и на него ставете ги топчињата. Тегнете прво со рацете а потоа со сукало до ...
| | веќе видена | слични

Лошиот здив некогаш знае да не доведе во многу непријатна ситуација. Постои едноставен и брз начин за решавање на овој проблем. Многумина барем еднаш се нашле во ситуација да, колку и да ги мијат забите, никако не можат да се ослободат од непијатниот здив. Ова е рецептот кој делува моментално. Состојки: 1/2 лажичка цимет во прав 1/2 лажица мед 2 лимони Постапка: 1. Во сад ставете цимет и мед па прелијте со шолја топла вода. 2. Мешајте додека медот не се истопи и додајте сок од лимон. 3. Се` заедно уште еднаш добро измешајте, ставете во тегла со капаче и ставете во фрижидер. 4. Со течноста темелно исчистете ја устата и проголтајте ја. 5. Постапката повторете ја кога и да мислите дека е потребно. loading...
| | веќе видена | слични

Печењето на совршени празнични печива знае да биде предизвик и авантура, посебно ако го имате вистинскиот рецепт. Замислете си го мирисот кој ќе се прошири низ дома и аромата која ќе ги привлече сите, од најмлади до најстари, околу кујната. Оваа новогодишна елка со Нутела е токму таква – вксуна, мека, топла и слатка. Потребни состојки: 450g брашно 70g шеќер 2 лажички сув квасец Малку сол 30g стопен путер 180ml стоплено млеко 2 жолчки од јајца (белките сочувајте ги за премачкување) 1 шолја Нутела Подготовка: Измешајте го квасецот во ¼ шолја топла вода и оставете да отстои 10 минути. Во друг сад измешајте го брашното со солта и шеќерот. Додадете го квасецот и мешајте 5-7 минути додека не добиете убаво тесто. Покријте со пластична фолија и оставете да нарасне на топло место околу 1 час. Извор: Црнобело
| | веќе видена | слични

Состојки:За кората: 7 јајца, 250 грама чоколадо, 250 грама маргарин, 250 грама шеќер во прав, 4 лажици брашноЗа филот: 7 јајца, 250 грама чоколадо, 250 грама маргарин, 250 грама шеќер во правЗа кремот: 10 грама чоколадо, 100 мл слатка павлакаПодготовка:Кора:1. Пенасто изматете ги жолчките и постепено додавајте го шеќерот во прав. 2. Додајте го омекнатиот маргарин и истопеното чоколадо, па продолжете со матење. 3. Посебно изматете ги белките во цврст снег, па додавајте лажица по лажица во претходната смеса, со лесно мешање. 4. На крајот додадете го брашното и промешајте да се соедини. 5. Смесата поделете ја на 4 делови, па еден дел печете го во замастена округла тепсија во рерна загреана на 200 степени – 15 минути. На истиот начин испечете уште 4 кори.Фил:1. Во длабок сад изматете ги жолчките со шеќер во прав, а потоа додадете го омекнатиот маргарин. 2. Истопете го чоколадото на пареа, па додадете го во садот и продолжете со матење. 3. Посебно изматете ги белките во цврст снег, па постепено додавајте ги во ...
| | веќе видена | слични

Ако сте љубител на десертите со кафе, овој десерт дефинитивно ќе ве воодушеви, а нема да ви бидат потребни повеќе од 10 минути за негова подготовка! Во оригиналниот рецепт стои калуа-кафе, пијалок којшто кај нас тешко се наоѓа. Секако, по свој вкус наместо поинтензивно кафе, може да додадете и овошен сок по желба или пак некој ликер.Потребни состојки:● 500 мл слатка павлака● 200 мл еспресо кафе● 2 кутии од омилените бисквитиПодготовка: Сматете ја слатката павлака со кафето или пак со другиот пијалок по ваша желба, така што да добиете цврста смеса. Подгответе тавче за торта и обложете го со хартија за печење. Земајте еден по еден бисквит, премачкувајте го со кремот којшто сте го подготвиле и редете во тавчето сè додека не ги потрошите сите состојки. Оставете ја тортата добро да се излади во фрижидер, слободно тоа нека биде преку цела ноќ, а потоа послужете. Уживајте!
| | веќе видена | слични
2 копии

Направете смеса која ќе ви ја поправи крвната слика, а вие ќе станете поенергични. За овој вкусен еликсир потребни ви се 200 мл мед, 200 гр ореви, 200 гр суво грозје, 200 мл сок од морков, 200 мл сок од цвекло и два лимони. ПОДГОТОВКА: Измијте ги лимоните, пресечете ги на половина и од секоја половина извадете ги семките. Сомелете ги лимоните заедно со кората, освен ако лимонот е прскан, а потоа масата ставете ја во стаклена тегла од еден литар. Додајте мед, сок од цвекло и морков и се добро измешајте. Потоа додајте ги мелените или ситно сецкани ореви и суво грозје и повторно измешајте. Подготвената смеса чувајте ја во тегла во фрижидер. Земајте по една лажица од оваа смеса пред секој оброк, три пати дневно.
| | веќе видена | слични

ПОТРЕБНО Е: 800 г филети ослиќ, сок од лимон,сол,свежо мелен црн пипер, 1 лажица масло,билни зачини За тесто: 250 г брашно, 200 мл пиво, 2 јајца, 2 белки, сол Исечете ги филетите на 3-4 см долги парчиња. Маринирајте ги со лимонов сок, свежо мелен црн пипер, сол и зачинал. Пивското тесто подгответе го така што ќе ги замесите брашното, јајцата, солта и пивото. Направете меко тесто и оставете го да отстои 15-20 мин. Потоа повторно измешајте го и додадете го снегот од белки. Убаво вмешајте во тестото. Со виљушка ставете го секое парче риба во тестото и потоа пржете во врело масло.
| | веќе видена | слични

Подготовка: 500 гр мешано мелено месо 2 свежи меснати пиперки 2 помали главици кромид 1 јајце 1/2 парче стар леб 20-30 мл млеко 1/4 лажичка сода бикарбона 2/3 лажичка сол на врв на нож бибер за преливот: 1/2 китка свеж копар 50 гр мајонез 1 лажица кисела павлака Подготовка: – Во месото ставете ја содата, солта, биберот и замесете го со раце за да се соединат состојките. – За преливот, ситно сецканиот копар помешајте го со мајонезот и павлаката. Оставете го во ладилник до сервирањето. – Пиперките измијте ги и убаво и исчистете ги од семките. Потоа исечете ги на мали коцкички. И кромидот ситно исецкајте го. Лебот прелијте го со млекото и издробете го. – Во месото додадете го лебот, јајцето и зеленчукот и со рака убаво измесете го. Оваа смеса оставете ја во ладилник околу половина час. Потоа со масни раце вадете топчиња со големина на јајце и обликувајте мали сплескани ќофтиња. – Во тава на рингла загрејте масло на средна температура и потоа ставете ги ќофтињата да се пржат отприлика по 5 минути на секоја ...
| | веќе видена | слични

Мала умешност во комбинирањето на потребните состојки ќе ви го дадат реномираниот и безвременскиот вкус на грчкото ѕаѕики, мезе од кое никој не останал рамнодушен. Комбинирајте го по ваша желба. Потребни состојки: * 400 мл. цврст јогурт * 4 краставици * 2 чешниња лук * 2 лажици маслиново масло * ½ лимон * Сол, бибер * Малку копар, по желба Начин на подготовка: Краставиците изрендајте ги и оставете ги малку да отстојат. Добро исцедете ги, додајте го ситно сечканиот лук и копар доколку сакате, маслиновото масло и лимоновиот сок. На крај измешајте го цврстиот јогурт и оставете ја салатата во фрижидер неколку часа за вкусовите да се соединат.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Миле Јанакиески и Кирил Божиновски се жртви на политичкиот прогон и терор, но и одмазда, во контекст на покривањето на грешките на оваа хунта на власт. Со ...
сите 398 | | | веќе видена

Денес времето ќе биде облачно и студено со повремени врнежи, кои во западните делови ќе бидат претежно од снег. Во попладневните часови врнежите ќе преминуваат ...
сите 253 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски вечерва на трибината во Гостивар рече дека ќе победат на следните парламентарни избори без разлика дали тие биле ...
сите 229 | | | веќе видена

Кризниот штаб против промена на Уставот, распуштање на Собранието и распишување избори „Македонија-блокира“ и Координативното тело на дијаспората во Европа ...
сите 52 | | | веќе видена

Она што се случуваше вчера околу седиштето на ВМРО-ДПМНЕ беше класична политичка хајка организирана од Зоран Заев и Оливер Спасовски, ова денеска на ...
сите 345 | | | веќе видена

Албански медиуми кои се повикуваат на полициски извори тврдат дека поранешниот премиер Никола Груевски во Албанија влегол нелегално и тоа во близина на ...
сите 203 | | | веќе видена

Буџетот кој криминогената власт го предлага за 2019 година е мегаломански, расипнички и дополнително ќе ги осиромаши граѓаните на Република Македонија. Ова ...
сите 258 | | | веќе видена

Во недостаток на официјални информации од македонските, но и од унгарските власти, регионалните и европските медиуми продолжуваат со шпекулации за бегалецот ...
сите 366 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Медовник

Од:
До кого (е-маил):
Порака: