Еврообврзница од 500.000.000 евра


Македонија се задолжи со половина милијарда евра кај инвеститори од Европа и САД за да исплаќа поголеми плати во образованието, здравството и Армијата предвидени со Буџетот за 2018 година.Со издавањето на еврообврзницата која има рок на доспевање од седум години, министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека ќе се покрива и дел од доизградба на железницата, автопатиштата, но и за гасификација. Според Тевдовски за прв пат во историјата каматата за еврообврзнивцата е пониска од предвидениот економски раст за годинава што значи дека растот ќе ја јаде каматата, а парите се очекува да легнат на сметка на државата за една недела.„Македонија успешно издаде еврообврзница со историски убедливо најниска каматна стапка од 2,75 проценти. Интересот на инвеститорите беше огромен, тие беа подготвени да вложат над три ипол милијарди евра. Ова е најцврст можен доказ дека меѓународните инвеститори веруваат во перспективите на македонската економија и долгорочната стабилност на земјава. За споредба претходните пет ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Ниската камата за еврообврзницата ни заштеди 90 милиони евра а парите нема да ги трошиме на споменици и жалби врби“, изјави министерот за Финансии образложувајќи ја новата еврообврзница. Тевдовски се правда дека еврообврзницата е издадена со историски најниска каматна стапка а дека парите ќе бидат вложени главно за покривање на буџетскиот дефицит. „За споредба, претходните пет еврообврзници беа издадени по значително повисоки каматни стапки кои се движат помеѓу 3,975% и 9,875%, односно нивната пондерирана просечна каматна стапка изнесува 5,34%. Со дупло пониската каматна стапка од 2,75%, постигнуваме заштеди по камати во вкупен износ од околу 90,6 милиони евра, во однос на случајот ако се издадеше еврообрзница на истиот износ и рочност, но со повисоката просечна каматна стапка (од 5,34%)“, рече министерот Тедовски. Посликовито, како што истакна, ова ќе биде користено меѓу другото и за повисоки плати и инвестиции во образование и здравство, поддршка на домашните и странските претпријатија, зголемување на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

ВМРО-ДПМНЕ: Од Нова година црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека СДСМ економски ќе ја уништи Република Македонија. Во реакцијата на прес конференцијата на на министерот за финансии, Драган Тевдовски, се вели дека нивната неспособност и расипништво ќе го плаќаат граѓаните долго време по заминувањето на оваа катастрофална гарнитура на власт. -СДСМ ќе го качи јавниот долг на Република Македонија над 50 %, а самите тие велеа дека земјата е пред банкрот уште кога долгот надмина 40% во време на владеењето на ВМРО ДПМНЕ. Од нова година до сега, за неполни две недели, тајно, зад затворени врати, црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра. За само 12 дена секој граѓанин во Република Македонија, благодарение на СДСМ должи нови, приближно 300 евра. Заев, Тевдовски и Анѓушев на едно четиричлено семејство за нова година му подарија нов долг од приближно 1 200 евра, се ...
| | веќе видена | слични

Земавме еврообврзница, но не грижете со ниската каматна стапка ќе заштедиме 90 милиони евра, ова го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски за новото огромно задолжување од 500 милиони евра кои треба да ги вратиме во рок од седум години. Земавме еврообврзница, но не грижете со ниската каматна стапка ќе заштедиме 90 милиони евра, ова го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски за новото огромно задолжување од 500 милиони евра кои треба да ги вратиме во рок од седум години. Тевдовски истакна дека оваа голема сума на пари е земена за да се покрие буџетскиот дефицит, за плати во образование и здравство, за одбраната, но и враќање на поранешни долгови. На прашањето, зошто додека СДСМ биле во опозиција, обвинувале дека ВМРО-ДПМНЕ се задолжува непотребно за зголемување на пензии и плати на администрацијата, а пак Тевдовски тоа го правда со ниската каматна стапка, а пак немало да се користи за жални врби, ниту пак, споменици. Според него, ова користење на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нивната неспособност и расипништво ќе го плаќаат граѓаните долго време по заминувањето на оваа катастрофална гарнитура на власт. СДСМ ќе го качи јавниот долг на Република Македонија над 50 %, а самите тие велеа дека земјата е пред банкрот уште кога долгот надмина 40% во време на владеењето на ВМРО ДПМНЕ. Од нова година до сега, за неполни две недели, тајно, зад затворени врати, црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра. За само 12 дена секој граѓанин во Република Македонија, благодарение на СДСМ должи нови, приближно 300 евра. Заев, Тевдовски и Анѓушев на едно четиричлено семејство за нова година му подарија нов долг од приближно 1 200 евра. Најпоразително е тоа што нови капитани инвестиции нема, освен оние кои беа предвидени од ВМРО ДПМНЕ. Владата на СДСМ се задолжи за над поливина милијарда евра без реална потреба. Со задолжувањето ќе го покриваат огромниот буџетски дефицит, на најголемиот и расипнички буџет во историјата на државата, во кој ...
| | веќе видена | слични

Парите од новата еврообврзница ќе се користат за повисоки плати во образованието здравството и повисоки капитални инвестиции. Односно покривање на буџетскиот дефицит и враќање на старите долгови, вели министерот Тевдовски. Задолжувањето го првда со историски најниската каматна стапка од 2,75 отсто. Според него државата ќе заштеди 90 милиони евра ако се змеат в предвид каматите од другите еврообврзници. Малата камата е одраз на довербата на меѓународните кредитори во македонската економија. Тевдовски не одговори конкретно на кои капитални проекти ќе се трошат парите. Само посочи дека дел од средствата ќе одат за гасификација и трошењето на парите ќе биде продуктивно. Одлуката била транспарентна и објавена во Службен весник. Но поради ценовната чувствителност на информацијата јавноста не е информирана пред издавањето. Првиот финансиер додаде дека за првпат каматната стапка е пониска од економскиот раст, и нема да ја загрози проекцијата од 3,2 %. Побарувачката на инвеститорите била во износ кој надминува ...
| | веќе видена | слични
3 копии

СДСМ ќе го качи јавниот долг на Република Македонија над 50 проценти, а самите тие велеа дека земјата е пред банкрот уште кога долгот надмина 40 отсто во време на владеењето на ВМРО ДПМНЕ, реагира опозицијата по прес-конфренцијата на министерот за финансии Драган Тевдовски. „Од нова година до сега, за неполни две недели, тајно, зад затворени врати, црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра. За само 12 дена секој граѓанин во Република Македонија, благодарение на СДСМ должи нови, приближно 300 евра. Заев, Тевдовски и Анѓушев на едно четиричлено семејство за нова година му подарија нов долг од приближно 1 200 евра“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Според нив, најпоразително било тоа што нема нови капитани инвестиции, освен оние кои биле предвидени од претходната власт, а новата се задолжила за над поливина милијарда евра без реална потреба. „Со задолжувањето ќе го покриваат огромниот буџетски дефицит, на најголемиот и расипнички буџет во историјата на државата, ...
| | веќе видена | слични

„Средствата ќе се користат за покривање на буџетскиот дефицит, за поголеми плати, за капиталните инвестиции и за враќање на стари долгови“ – министерот Тевдовски за новата еврообврзница. Вели дека задолжувањето е со историски најниска каматна стапка... Првиот финансиер смирува- задолжувањето со шестатата еврообврзница од половина милијарда евра е постигнато по историски најниска каматна стапка од 2,75 проценти. Рокот на достасување ѝ е 7 години. Според Тевдовски, големата побарувачката од инвеститорите е доказ дека тие веруваат во перспективите на македонската економија и во долгорочната стабилност на земјата, условите на меѓународниот пазар на капитал биле поволни. „Претходните пет еврообврзници беа издадени со значително повисоки каматни стапки кои се движат меѓу 3,975% и 9,875%, односно нивната пондерирана просечна каматна стапка изнесува 5,34%. Со двојно пониската каматна стапка од 2,75%, постигнуваме заштеди по камати во вкупен износ од околу 90,6 милиони евра во однос на случајот ако се издадеше ...
| | веќе видена | слични

За два дена неделава Владата се задолжи со над 570 милиони евра. Вчера беше издадена еврообврзницата во висина од 500 милиони евра, во вторникот по основ на државни хартии од врендост запиша 73,7 милиони. Тогаш владата се задолжи со повеќе државни хартии од врендост кои доспеваат во различен рок, за шест месеци, една, три 10 и 15 години. Објаснувањето е дека со овие пари ќе се враќа долгот кој доспеваше на 09 и 10 јануари во речиси ист износ како позјамените пари. Вакво прецизно објаснување за намената за парите од еврообврзницата нема. Се наведува дека ќе се сервисираат бутеските потреби, дефицитот, старите долгови. Експертите регираат токму на ова. Институтот за економски истражувања Фајнанс тинк смета дека потегот со емитување еврообврзница е очекува, каматата е поволно, но остануваат отворени две прашања. Прво, Владата не отвори јавна дебата пред финализирање на издавањето на еврообврзницата. Ваквата дебата, колку и да не влијае врз конечната одлука, е корисна како за информирање на општата јавност, ...
| | веќе видена | слични

По синоќешното писмено објавување дека Министерството за финансии преку издавање на еврообврзница се задолжило на меѓународниот пазар половина милијарда евра, денеска министерот Тевдовски се обиде да образложи за што ќе се трошат парите. Ги напомена капиталните инвестиции и платите за административците, но и враќање на стари долгови. Тевдовски неколку пати повтори дека клучно за ова задолжување било ниската каматна стапка по која ќе се враќаат парите, а таа изнесува 2,7%. „За прв пат со оваа каматна стапка Македонија има практично стапка на камата која што е пониска од очекуваниот раст на економијата . И тоа значи дека растот би требало да го намалува долгот. Тоа е успешно менаџирање на јавниот долг“, рече Тевдовски. Од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека парите од новото задолжување власта нема да ги искористи за проекти од кои корист ќе имаат граѓаните. „Граѓаните на Република Македонија ја видоа сета деструкција на власта и антидржавните политики кои ги спроведуваат. Ја задолжуваат Македонија ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 180 | | | веќе видена

Во продолжение ја гледаме атмосферата во дел од нив, но и од Мелбурн Австралија каде Македонците се организираа за одбележување на овој  верскиот празник.
сите 259 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

Секс-скандалот со експлицитни фотографии и преписките помеѓу Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш, уште е главна тема во медиумите од соседството. ...
сите 189 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Еврообврзница од 500.000.000 евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: