Руски монах ја пее Господовата молитва на Сириски-Арамејски! Видео!


Многумина ќе речат дека театарот има моќ да го менува светот на подобро. Сведоци сме дека тоа не е така, но, сепак, театарот има моќ да го менува човекот, да создава подобри светови од оној во кој секојдневно живееме, да создава слики што порано не сме ги виделе, јазик што сите го разбираме и на кој заедно се смееме или плачеме, напиша Благој Мицевски, костимограф, режисер, уметнички директор на Народен театар од Битола, во македонската порака по повод 27 март, Меѓународниот ден на театарот, кој денеска се одбележува во целиот свет. - Некои, пак, велат дека театарот е во криза. И со тоа не се согласувам. Во криза е човекот, кој не сака безгрижноста на својот дом, удобноста на својата фотелја и виртуелниот свет да ги замени со реален, вистински контакт и возбуда.Во светот во кој еден фејсбук-статус ве прави да се чувствувате како херој или како голем уметник или како сестран експерт, знам дека е тешко да се биде реален - стои во пораката на Мицевски. Додава и дека тој и театарот веќе немаат потреба од долги ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Меѓународниот ден на театарот – 27 март, денеска низ светот ќе се одбележи со претстави и читање на пораките за сценската уметност. Француската филмска и театарска глумица, 64-годишната Изабел Ипер е автор на светската порака, а македонската порака ја напиша Благој Мицевски, костимограф, режисер, уметнички директор на Народниот театар од Битола. – Додека ви се обраќам, јас не сум јас, не сум актерка, јас сум една од многуте луѓе благодарение на кои театарот постои. Тоа е и наша должност, но пред сè наша потреба; како се вели: „Не постои театарот поради нас, туку ние постоиме благодарејќи му нему. Театарот е силен. Тој се спротивставува и преживува сè: војни, цензури, сиромаштија, вели Ипер. Меѓународниот ден е проект инициран од ИТИ – Интернационалниот театарски институт, меѓународно здружение на УНЕСКО основано со цел да се поврзат театарските работници и полесен проток на информации меѓу нив. – За мене театарот е „оној другиот“, тој е дијалог, тој е отсуство на омраза. Пријателство меѓу народите – не знам ...
| | веќе видена | слични
7 копии

- Додека ви се обраќам, јас не сум јас, не сум актерка, јас сум една од многуте луѓе благодарение на кои театарот постои. Тоа е и наша должност, но пред сè наша потреба; како се вели: „Не постои театарот поради нас, туку ние постоиме благодарејќи му нему. Театарот е силен. Тој се спротивставува и преживува сè: војни, цензури, сиромаштија, вели Ипер. Меѓународниот ден е проект инициран од ИТИ - Интернационалниот театарски институт, меѓународно здружение на УНЕСКО основано со цел да се поврзат театарските работници и полесен проток на информации меѓу нив. - За мене театарот е „оној другиот“, тој е дијалог, тој е отсуство на омраза. Пријателство меѓу народите – не знам што тоа точно значи, но верувам во заедницата, во пријателството меѓу публиката и актерите, во трајното единство меѓу народите кои театарот ги спојува – преведувачи, едукатори, костимографи, декоратери, професори, практичари и публика. Театарот нè штити, нè  засолнува... Јас верувам дека театарот нè сака... онолку колку што ние го сакаме..., ...
| | веќе видена | слични

Со што да се прослави светскиот ден на театарот, ако не со многу театар? Академската сцена на Факултетот за драмски уметности денеска од 12 часот ги кани сите љубители на театарот да дојдат и заеднички да уживаат во театарските дела создадени од студентите и професорите на ФДУ. Точно на пладне ќе бидат прочитани светската и македонската порака за театар, чии автори годинава се француската актерка Изабел Ипер и македонскиот костимограф и режисер Благој Мицевски. -Театарот постоел насекаде. Од Теспис преку актерите-патувачи, потоа Ајсхил, Софокле, Еврипид, подоцна Брехт, Чехов - најдобрите автори на сите времиња. Театарот е како жива материја... Постоел и ќе постои засекогаш... Но во 1961 година е прогласен светскиот ден на театарот, со цел да се промовира мир и пријателство помеѓу различните нации, кои меѓусебно ќе соработуваат и разменуваат искуства од областа на уметностите. Театарот е една од најсуптилните, но динамични уметности кои преку глумата на талентираните актери, пренесува најразлични чувства и ...
| | веќе видена | слични

На Факултетот за драмски уметности денеска со почеток во 12:00 часот, ќе започне одбележувањето на Светскиот ден на театарот со повеќечасовна театарска и музичка програма. „Театарот е една од најсуптилните, но динамични уметности кои преку глумата на талентираните актери, пренесува најразлични чувства и емоции кои авторот сака побликата да ги почуствува, да се соживее и конечно да го добие максималното чувство на прочистување – катарза. Ние годи нава ќе се погрижиме за вашето уметничко прочистување заедно со нашите колеги од останатите уметнички факултети, од ликовна, музичка академија и архитектура“, стои во најавата за настанот. Во продолжение, погледнете ја целата програма за „Театарскиот маратон“:
| | веќе видена | слични

Со десетина претстави, премиери во професионалните театри, но и маратон од студентски испитни претстави, во Македонија денеска ќе биде одбележен Светскиот ден на театарот. По повод 27 март, Светскиот ден на театарот, и оваа година, како и минатата, актерите ќе одиграат по една претстава во чест на децата од СОС Детско село Македонија, а приходите од претставите ќе бидат донација за нивното посреќно детство. Одбележувањето ќе започне напладне на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Прославата ќе ја отвори шпански перформанс на студентите од катедрата за актерска игра под менторство на проф. Kренаре Невзати, а ќе продолжи со читање на светската и македонската порака. Потоа ќе започне маратон од студентски испитни претстави, музички изведби, ликовни, архитектонски и фотографски изложби. Три премиери Три театри вечерва со премиери ќе го одбележат празникот на театарот. Театар „Kомедија“ ќе ја одигра Шекспировата комедија „Сон на летната ноќ“, со која најавува дека ќе се занимава со класичната комедија ...
| | веќе видена | слични

„Еве веќе 55 години, секоја година во пролет се собираме за да го прославиме Светскиот ден на театарот. Само еден ден, само 24 часа за да се прослави театарот во целиот свет, почнувајќи од Но и Бунраку театрите, преку Пекиншката опера и Катукали, задржувајќи се меѓу Грција и Скандинавија, од Есхил до Ибсен, од Софокле до Стриндберг, меѓу Англија и Италија, преку Сара Кејн и Пирандело, а тука е и Франција меѓу останатите, и Париз кој како светски град и понатаму дочекува најголем број театарски групи од целиот свет. Нашите 24 часа од Франција н` водат во Русија, од Расин и Молиер до Чехов, а оттаму преку Атлантикот во некој кампус во Калифорнија каде што млади луѓе можеби повторно ќе го измислат театарот. Бидејќи театарот секојпат повторно се издигнува од својата пепел; се ослободува од старите конвенционалности заземајќи некоја модернистичка форма: тој така останува жив. Театарот има плоден живот кој им пркоси на просторот и времето; најсовремените пиеси се потпираат на достигнувањата од минатите векови, а ...
| | веќе видена | слични

Тој се спротивставува и преживува сè: војни, цензури, сиромаштија, вели познатата француска филмска и театарска глумица, 64-годишната Изабел Ипер, која годинава е авторка на меѓународната порака по повод 55 Светски ден на театарот, кој се одбележува на 27 март. Меѓународниот ден е проект инициран ИТИ - Интернационалнито театарски институт, меѓународно здружение на УНЕСКО основано со цел да се поврзат театарските работници и полесен проток на информации меѓу нив. - За мене театарот е „оној другиот“, тој е дијалог, тој е отсуство на омраза. Пријателство меѓу народите – не знам што тоа точно значи, но верувам во заедницата, во пријателството меѓу публиката и актерите, во трајното единство меѓу народите кои театарот ги спојува – преведувачи, едукатори, костимографи, декоратери, професори, практичари и публика. Театарот нè штити, нè  засолнува... Јас верувам дека театарот нè сака... онолку колку што ние го сакаме..., нагласува Ипер во пораката. Таа во пораката се осврнува на историјата на тој уметнички проект, но ...
| | веќе видена | слични

Под паролата „Уметност засекогаш“ Академска сцена на Факултетот за драмски уметности во Скопје, утре ќе го одбележи Светскиот ден на театарот 27 март, со културна програма од пладне до полноќ. „Театарот постоел насекаде. Од Теспис преку актерите-патувачи, потоа Ајсхил, Софокле, Еврипид, подоцна Брехт, Чехов – најдобрите автори на сите времиња. Театарот е како жива материја… Постоел и ќе постои засекогаш… Но во 1961 година е прогласен светскиот ден на театарот, со цел да се промовира мир и пријателство помеѓу различните нации, кои меѓусебно ќе соработуваат и разменуваат искуства од областа на УМЕТНОСТИТЕ. Театарот е една од најсуптилните, но динамични уметности кои преку глумата на талентираните актери, пренесува најразлични чувства и емоции кои авторот сака побликата да ги почуствува, да се соживее и конечно да го добие максималното чувство на прочистување – катарза. Ние годи нава ќе се погрижиме за вашето уметничко прочистување заедно со нашите колеги од останатите уметнички факултети, од ликовна, музичка ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, соопштил дека пратениците ќе гласаат за ратификување на Преспанскиот договор со Македонија до крајот на ...
сите 539 | | | веќе видена

Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози во западните и југозападните делови од државата. Во останатите делови од државата коловозите се ...
сите 153 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 71 | | | веќе видена

По повеќемесечно натегање пратениците од власта и од опозицијата успеаја да постигнат компромис и по скратена постапка го донесоа новиот антикорупциски закон, ...
сите 111 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша и Огњен Врањеш имаат порно филм кој секој момент може да се појави во јавност. Пејачката и нејзиниот љубовник се снимале за време на секс во ...
сите 170 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата, досега, се вакцинирани 2.925 деца. Денеска до 13 часот вакцинирани се 181 дете, соопшти Министерството за здравство. За време ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Руски монах ја пее Господовата молитва на Сириски-Арамејски! Видео!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: