Неколку знаци дека вашето дете има висока интелегенција

Секој родител мисли дека неговото дете е генијалец. Но, се чини дека постои начин на кој родителите може да се осигураат во ова уште на рана возраст. Научниците откриле неколку начини на кои може да се препознае интелигенцијата кај детето уште од мали нозе. Новороденчиња Интелигентните деца се потешки. Колку е поголема тежината, толку е повисока интелигенцијата на детето, кога станува збор за новороденчињата. Ова го покажува истражување спроведено на над 3.000 бебиња. 12-24 месеци Дали детето слуша повеќе јазици? Можете да му се обраќате на детето на различни јазици? Еден начин за поттикнување на брзиот мозочен развој кај малото дете е зборувањето на различни јазици, покажува извештај од „Child development“. Децата кои се родени со родители кои зборуваат повеќе од еден јазик имаат повисоки коефициенти на интелигенција. 3 години Повисоки се од останатите деца. Високите деца почесто добиваат високи резултати на тестовите, покажува истражување од Австралија. 4 години Уметничките души кои може да нацртаат ...
| | веќе видена | слични

Едно на 66 деца во светски рамки има знаци на аутизам. Во Македонија нема официјален регистар за оваа состојба, но според експертите, во последните години бројот на аутистични деца рапидно е зголемен. Од научното здружение за аутизам велат дека свесноста кај родителите е разбудена и се почесто имаат јавувања на загрижени мајки и татковци кои бараат совети доколку нивното дете не зборува или се уште не ги направило првите чекори на една и пол годишна возраст. - Свесноста е зголемена, а кај аутизмот е важно доколку рано било откриено тогаш и можностите за порано вклучување на детето во општествениот живот е подобар. Ако забележат дека на година ипол не зборува, бараат совети, вели др. Јасмина Трошанска од македонското научно здружение за аутизам Родителите се свесни, но проблем се затворените врати на надлежните институции. Во развиени земји, Трошанска вели дека деца со аутизам завршуваат и факултет а добиваат и вработувања, што не е случај во Македонија каде не се вклучени во општествениот живот. Таа ...
| | веќе видена | слични

Втори Април е Светски ден за подигнување на свеста и борбата против аутизмот, а за нас како семејство втори април е секој ден, вели Маја Дугановска, мајка на седугодишно момче со аутизам. Проблемите на децата со аутизам и нивните семејства почнуваат уште со самото дијагностицирање на нивната состојба, а продолжуваат во текот на целиот живот. Фото: understood.org Маргинализирани, стигматизирани, неразбрани од околината, речиси отфрлени од општеството, битките на овие луѓе често наликуваат како оние на Дон Кихот со ветерниците. Но, не губат надеж. Во мачното секојдневие, полни со љубов, но и страв и стрес за тоа што ќе се случи со нивните деца, особено кога тие веќе нема да се со нив, и поединечно и заеднички се обидуваат да ги променат состојбите за да го имаат заслужениот квалитет на живот. Долго до дијагноза - Пет години како се бориме со состојбата на нашето дете – вели Маја. Нејзиното синче сега има 7 години. Првите знаци на оваа состојба се јавиле некаде околу неговата втора година. - Прво се јави ...
| | веќе видена | слични

Јасмина Трошанска е доктор по дефектолошки науки и 13 години работи во пракса со децата со аутизам во посебно училиште за деца со интелектуална попреченост, учествува во голем број проекти, конференции, посетува и држи обуки и семинари од областа на аутизмот. Таа зборува за тоа со што се се соочуваат и лицата со аутизам и нивните семејства и за тоа како може да се олесни нивниот живот, а сите ние да се вклучиме во тоа Со какви проблеми и предизвици се соочуваат лицата со аутизам и нивните семејства? - Семејството на децата со аутизам денес се соочува со предизвици уште при дијагностицирањето. Родителите ги поминуваат сите институции и професионалци за да добијат дијагноза. Откако ќе ја добијат дијагнозата не добиваат никаква поддршка во насока на семејно советување. Оставени сами на себе, често запаѓаат во депресија, негација на состојбата, отрфлање на детето или на проблемот. Одговорите на сите прашaња родителите ги бараат на Интернет, каде, често се измамени и насочени кон погрешен третман на детето. ...
| | веќе видена | слични

Тетките имаат големо и важно влијание врз детето, кое целосно се разликува од она кое го имаат родителите. Тетките се „кул” возрасни личности Со оглед на фактот дека нема одговорност како родителот, тета ја покажува својата детска страна. Кога се сеќаваме на нашите тетки, обично тоа се забавни моменти преполни со игра. Тетката умее и смее да биде вистински забавувач. Таа е верен советник Децата често разговараат со тетките на теми за кои им е непријатно да зборуваат со своите родители. Таа дава одлични совети без предрасуди, чува тајни и отворено зборува за своите искуства. Тука е кога другите немаат време Таа секогаш ќе пронајде време да го сошие фустанчето за куклата, да го одведе внучето на концерт или претстава. Тетката е значаен дел од искуството на детето. Таа е секогаш тука кога е потребна и децата се чувствуваат посебно во нејзиното присуство. Тета е пример Во ова модерно време, децата се под влијание на медиуми и пријатели, кои не секогаш се позитивен пример. Тетката е алтернативен пример на ...
| | веќе видена | слични

Повеќе негативно отколку позитивно влијание има технологијата врз развојот на децата, покажале повеќето досегашни истражувања на глобално ниво, а Канадското друштво за педијатри и Американската академија на педијатри лани предупредија дека децата до двегодишна возраст воопшто не треба да бидат изложени на технологија, додека на малку повозрасните деца изложеноста треба да им биде ограничена. Дека секојдневната употреба на компјутери, телефони и таблет-компјутери, како и гледањето цртани филмови на странски јазици, не ги прави децата попаметни, туку ги онеспособува за нормално функционирање и здрав раст и развој, согласни се и упатените во оваа проблематика во Македонија. Тие уште забележуваат и дека, освен што негативно влијае врз емотивниот, менталниот и физичкиот развој на децата, технологијата во голема мера ги онеспособува и за учењето на мајчиниот јазик.Секојдневното користење технологија може да има негативно влијание и врз говорот и слухот кај децата. Интеракцијата е клучна за здравото развивање на ...
| | веќе видена | слични

Се работи според програма „Учење преку игра“, според која децата имаат можност да одберат што сакаат да прават (уметност, спознавање, драма, читање и сл.), а воспитувачот треба да го следи нивниот интерес и да се вклучи интерактивно во развивањето на детската креативност. Канада е земја на која од многу причини секојдневно ѝ се одушевуваме, добро организирано општество, граѓанинот на прво место, современ премиер кој дава пример за цел свет. Тоа нè испровоцира да провериме како градинките, кои се особено важни за раст и развој на децата, се организирани во оваа земја. Поразговаравме со Билјана Тасевска, родена скопјанка, која 15-ина години со своето семејство живее во Торонто, а од пред неколку години работи како воспитувачка во детска градинка. Завршила колеџ за претшколска возраст, а денес работи во градинка која е дел од школа за англиски јазици, каде што новите имигранти имаат можност да учат англиски јазик, а додека се на час, нивните деца се згрижени во градинката. Тоа го добиваат бесплатно. - Ова е ...
| | веќе видена | слични

„Коузон“ и оваа година го организира – наj популарниот летен одмор за децата од Македонија. Иако во основа 8 дневниот престој во кампот во Грција претставува форма на заслужен одмор, престојот во детскиот камп не е класичен одмор. Причината за ова е концептот на активности кој е креиран како целодневна програма исполнета со спортско-едукативни и забавни содржини. Присуството во кампот го развива тимскиот дух – децата се сместени во групи од по 10 деца во бунгалови од тврда градба. Сите активности од утро до вечер ги изведуваат како група. Во кампот – посебно внимание посветуваме на социјализацијата со останатите деца од нашите групи и децата од другите држави. Голема привилегија е тоа што во нашиот камп во топ сезоната престојуваат 2.500 деца во една смена. Искуството како за децата така и за нас е незаменливо! Културната програма застапена е секоја вечер со различни музички и забавни содржини. Од непроценливо богатство за децата е можноста да присуствуваат на овие забавни вечери и да учествуваат во истите ...
| | веќе видена | слични

Дали сте вие од родителите кои бараат баланс помеѓу времето посветено на детето и времето посветено на себеси? Можно е да почувствувате сериозна вина ако не успеете да најдете доволно време кое ќе го поминете со вашето дете играјќи се, помагајќи му околу домашната задача или пак, слушајќи ги неговите грижи. И покрај тоа што заедничкото време е многу важно за правилниот развој на детето, истата важност ја има и самостојноста на детето. За него е добро што побрзо да научи да си игра само. Ова се неколку предности од самостојната игра: Се поттикнува имагинацијата и креативноста Детето ќе биде покреативно кога нема возрасните постојано да го насочуваат и да му кажуваат што треба да прави. Може едноставно да се опушти со играта и да се упати онаму каде што го води имагинацијата. Се обезбедува мирно време за детето Електронските уреди не му дозволуваат на детето да поминува време во мир тишина. Самостојната игра како цртање на пример, може да му обезбеди мир, а некогаш и да биде медитација за него за да се опушти ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Средствата за комуникација помеѓу децата претрпеа значителни промени во изминатите 10 години. Телефонските повици и средбите во живо стануваат сè поретки, но затоа тие се во постојан контакт со своите пријатели преку социјалните медиуми.. На возраст од 11 до 14 години (и во зависност од актуелните тинејџерски трендови) бидете сигурни дека вашиот син или ќерка ќе посака да отвори сопствен профил на Facebook, Instagram, Snapchat или некоја од останатите популарни мрежи, а информациите кои тие ќе ги споделат на интернет во најголема мера зависат од насоките (правилата) кои ќе ги добијат од своите родители. Забраната за користење е бескорисна Некои родители сметаат дека постои „волшебна“ возрасна граница која треба да се помине пред да им дозволат на своите деца да се регистрираат на социјалните медиуми. Обидот да им забраните да се регистрираат пред да наполнат, на пример 16 години, секако ќе биде залуден затоа што тинејџерите сакаат да се вклопат во нивното друштво. Ако сте одлучни да им забраните да ги ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, соопштил дека пратениците ќе гласаат за ратификување на Преспанскиот договор со Македонија до крајот на ...
сите 531 | | | веќе видена

Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози во западните и југозападните делови од државата. Во останатите делови од државата коловозите се ...
сите 153 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 223 | | | веќе видена

По повеќемесечно натегање пратениците од власта и од опозицијата успеаја да постигнат компромис и по скратена постапка го донесоа новиот антикорупциски закон, ...
сите 56 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Неколку знаци дека вашето дете има висока интелегенција

Од:
До кого (е-маил):
Порака: