Втора седница на Собранието на Република Македонија

4 копии

Собранието на Република Македонија денеска ќе ја одржи втората седница на чиј дневен ред е Предлог одлуката за утврдување на бројот на потпретседатели на Собранието. На дневниот ред е и Предлог одлуката за основање постојани работни тела на Собранието на Република Македонија, поднесен од пратениците Илија Димовски, Имер Алиу, Силвана Бонева, Игор Ивановски, Горан Мисовски, Талат Џафери и Рејхан Дурмиши. На седницата се очекува да се разгледа и Предлог одлуката за основање делегации, пратенички групи и други облици на остварување на меѓународна соработка на Собранието на Република Македонија, поднесен од пратениците Илија Димовски, Силвана Бонева, Игор Ивановски, Имер Алиу, Горан Мисовски, Талат Џафери и Рејхан Дурмиши. Пратениците ќе дискутираат и по Предлог одлуката за изменување на Одлуката за основање Национален совет за евроинтеграции, поднесен од пратениците Илија Димовски, Силвана Бонева, Игор Ивановски, Имер Алиу, Горан Мисовски, Талат Џафери и Рејхан Дурмиши.
| | веќе видена | слични

Светлана Јакимовска од ВМРО – ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ ќе бидат новите заменици на собранискиот спикер Трајко Вељаноски. Јакимовска и Макрадули оваа функција ја извршуваа и во претходниот парламентарен состав. Единствено изненадување е предлогот на ДУИ, Сузана Салиу, која првпат седнува во пратеничките клупи. Изборот не помина без жестока расправа меѓу власта и опозицијата. – Голема привилегија. Салиу ќе биде првата жена Албанка заменик претседател на Собранието. Таа била 7 години новинарка, правничка. Била заменик народен правобранител, но и заменик јавен обвинител, рече Џевад Адеми од ДУИ. - Се чудиме зошто цело време од ДУИ брифираат дека спикерското и заменичкото место се многу битни функции, кога Албанците во Македонија имаат многу посериозни проблеми. ДПА смета дека парламентарното мнозинство не се разликува од претходното, рече Имер Алиу од ДПА. Не останаа покуси ниту ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Власта ќе го гласа Макрадули но смета дека е лошо решение ...
| | веќе видена | слични

Собраниска пирамида Се комплетира собраниското раководство. Комисијата за избори и именувања вчера ги утврди тројцата кандидати за потпретседатели што ќе ги водат седниците на парламентот кога спикерот Трајко Вељаноски ќе биде отсутен. И во овој парламентарен состав потпретседатели ќе бидат Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ и Јани Макрадули од опозицискиот СДСМ. ДУИ, пак, изненади со предлогот потпретседателка на законодавниот дом да биде Сузана Салиу, на која ова и' е прв пратенички мандат. Најбучна дискусија се разви околу кандидатурата на Макрадули откако од противничката ВМРО-ДПМНЕ се изјаснија дека ќе гласаат за него, иако не го поддржуваат. „Во трите години додека беше потпретседател на Собранието, Макрадули ниту еднаш не успеа својата функција да ја стави над неговата политичка и партиска припадност во СДСМ“, забележа Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ. Емилијан Станковиќ од СДСМ, пак, рече дека Макрадули има богато политичко искуство и дека ќе го вложи сиот свој капацитет за да му ја врати на Собранието ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и ДУИ добија по едно потпретседателско место во законодавниот дом. Власта, иако го поддржа предлогот на социјалдемократите, Јани Макрадули да биде еден од нив, но со сериозни забелешки дека во минатиот собраниски состав не успеа функцијата да ја стави над партиската припадност Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ ќе бидат потпретседатели на Собранието. Собраниската комисија за избор и именувања вчера ги утврди трите предлози од власта и опозицијата за заменици на спикерот Трајко Вељановски. Тие ќе бидат изгласани на првата пленарна седница. Јакимовска и Макрадули по втор пат ќе бидат потпретседатели на законодавниот дом, а Салиу е првата жена Албанка која ќе седне во потпретседателската фотелја. ВМРО-ДПМНЕ гласаше за предлогот на социјалдемократите, Макрадули да го заземе едното потпретседателско место, но пратениците од најголемата владеачка партија изнесоа серија сериозни забелешки за работата на Макрадули во претходниот собраниски состав. Според ...
| | веќе видена | слични

НОВИОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН СОСТАВ СЕ ЕКИПИРА Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ се тројцата потпретседатели на Собранието што Комисијата за избори и именувања ќе ги предложи за избор на следната пленарна седница. Иако нивниот избор беше претходно договорен меѓу координаторите на пратеничките групи, комисиската седница не помина без конфронтации меѓу пратениците од власта и од опозицијата. За претседателот на Комисијата, Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ, спорен беше предлогот на СДСМ, Јани Макрадули повторно да биде собраниски потпретседател. Тој нагласи дека неговата пратеничка група ќе гласа за Макрадули единствено поради законската обврска што ја има, но не ја поддржува неговата кандидатура. - Изминативе три години како потпретседател на Собранието, Макрадули ниту еднаш не успеа интересите на парламентот да ги стави пред неговата партиска припадност во СДСМ - рече Димовски. Реплицираше Емилијан Станковиќ од СДСМ кој смета дека Макрадули ќе стори с` за да ја врати ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Потпретседатели на Собранието на Македонија ќе бидат Сузана Салиу од ДУИ, Јани Макрадули од СДСМ и Светлана Јакимовска од ВМРО – ДПМНЕ. Предлозите за потпретседатели на Собранието денеска поминаа и на седницата на Комисијата за прашања на избор и именување. Нивното изгласување се очекува да биде на следната парламентарна седница. „За старите пратеници на ДУИ е чест што пред вас ќе излеземе со ваков предлог и уште еднаш да сведочиме за нови придонесувања не само со квалитетни туку и со родово застапени кадри и убеден сум дека госпоѓата Сузана Салиу, заедно со нашата почитувана колешка, идната потпретседателка Светлана Јакимовска ќе бидат не само добри потпретседателки, туку и достоинствени жени во политиката“- Џеват Адеми – пратеник на ДУИ „Интересно е дека пред неколку дена имавме пленарна седница каде беше избран претседателот на Собранието и имавме временски период од неколку недели кога ДУИ брифираше во јавноста дека ќе биде во еден од клучните функции на државата и според нив крајно време е на една од ...
| | веќе видена | слични

Ермира Мехмети-Деваја останува пратеник. Нема да биде дел од извршната власт. Беше фаворит за шефица на владиниот сектор за евроинтеграции. Нејзиното име беше споменувано како кандидат за собраниски спикер, па за потпретседател на Парламентот. Мехмети денеска на новинарите им соопшти дека колку што таа е информирана, ќе раководи со Комитетот за односи меѓу заедниците. Изненадувачки, заменик на Вељановски од редовите на ДУИ ќе биде екс-обвинителката Сузана Салиу. Додека од партијата на Ахмети се пофалија дека даваат придонес за родовата рамноправност, кандидатурата на Салиу од ДПА ја оценија како потценувачка. За разлика од кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ, старо-новата потпретседателка Светлана Јакимовска за чија кандидатурата немаше дебата, предлогот на СДСМ, Јани Макрадули да биде втор човек на Собранието предизвика жестока полемика на комисиската расправа. ВМРО-ДПМНЕ не го поддржа предлот, но гласаше за него. Според информации на АЛФА при крај се преговорите за составување на новиот владин кабинет на ...
| | веќе видена | слични

Надлежната комисија ги усвои предлозите за тројцата потпретседатели на македонскиот парламент и одлуките за избор на претседателите на собраниските комисии. За првпат Собранието ќе има две жени потпретседатели. Светлана Јакимовска од ВМРО-ДПМНЕ, Јани Макрадули од СДСМ и Сузана Салиу од ДУИ се предлози на пратеничките групи за потпретседатели на Собранието. Комисијата за прашања на изборите и именувањата на денешната седница ги утврди овие предлози и ќе ги достави до Собранието. Утврдени и одлуките за составот на собраниските комисии Првпат македонскиот Парламент ќе има две жени потпретседатели, а исто така првпат оваа функција ќе ја извршува жена Албанка. Макрадули и Јакимовска, по втор пат ќе бидат потпретседатели на Собранието, додека на Салиу ова и‘ е прв пратенички мандат. Пратениците ќе гласаат за утврдените предлози на следната седница, која најверојатно ќе биде закажана в понеделник. Комисијата за прашања на изборите и именувањата денеска ги утврди и одлуките за избор на претседатели, заменици ...
| | веќе видена | слични

Скопје 07 јули - Комисијата за прашања на изборите и именувањата денеска ги утврди кандидатите за претседатели, заменици претседателите, членови и нивни заменици на комисиите на Собранието. Како што и сaмиот потенцираше,Антонио Милошоски ќе ја води комисијата за надворешна политика, прв човек на комисијата за европски прашања ќе биде Хајрула Мисини, за политички систем и односи меѓу заедниците, Илија Китановски. Од старите остануваат Благородна Дулиќ останува претседател на законодавно-правната комисија, Александар Николовски во деловнички и мандатно имунитетни прашања, Влатко Ѓорчев во одбрана, Љубисав Иванов Ѕинго во економски прашања. Со комисијата за локална самоупраа ќе раководи Џевад Адеми, а со транспорт и врски Реџаил Исмаили. Од комисиите со кои се подразбира дека претседател е пратеник од опозиција, Тито Петковски од НСДП ќе ја води таа за надзор на прислушувањето, Горан Минчев од СДСМ за работата на ДБК, Марјанчо Николов од СДСМ за финанасии. Потпретседателот на социјалдемократите Гордан ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Комисијата за прашања на изборите и именувањата денеска ги утврди и одлуките за избор на претседатели, заменици претседателите, членови и нивни заменици на комисиите на Собранието. Исто така на денешната седница беа утврдени и одлуките за и избор на шеф, членови и заменици членови на делегациите во Парламентарното собрание на Советот на Европа, во Парламентарното собрание на НАТО, во Парламентарното собрание на ОБСЕ, во Парламентарната димензија на Централно - европската иницијатива (ПС ЦЕИ) и во Парламентарното собрание на Медитеранот. Овие одлуки ќе бидат разгледани на собраниска седница и пратениците треба да се изјаснат по истите. Од предложените се Антонио Милошоски за претседател на Комисијата за надворешна политика, Александар Николовски за Комисијата за деловнички и мандатно имунитетни прашања, Комисија за образование и наука - Александар Спасеновски, Комисија за одбрана- Влатко Ѓорчев, Комисија за култура – Гордан Георгиев, Комисија за земјоделство- Ленче Николовска, Комисија за локална ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Уште едно чудо го обележало настанот со Нотр Дам, катедралата која настрадала во катастрофалниот пожар.Пчелите, околу 180.000, кои живееле во кошници на кровот ...
сите 804 | | | веќе видена

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 297 | | | веќе видена

ДИК и набљудувачките тимови потврдија дека сите избирачки места се отворени на време и дека гласањето тече без никакви проблеми Граѓаните денеска на шестите ...
сите 302 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Вмро-Дпмне и Коалицијата, Гордана Силјановска Давкова гостуваше во емисијата Еден на Еден и ги покажа своите танцувачки ...
сите 100 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 108 | | | веќе видена

Француската полиција за време на денешните протести на „жолтите елеци“ користеше сина течност од водените топови, најверојатно за да ги обележи демонстрантите, ...
сите 75 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Втора седница на Собранието на Република Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: