До крајот на јуни се очекува да се заврши рехабилитација на автопатната делница од Скопје кон Тетово


До крајот на јуни се очекува да се заврши рехабилитација на автопатската делница од Скопје кон Тетово.Во тек се градежните активности и досега се асфалтирани и рехабилитирани околу девет километри а се очекува да се санираат уште 8 километри од најоштетената делница.Од Јавното претпријатие за државни патишта очекуваат до крајот на јули да се рехабилитира и асвалтната лента од автопатот Тетово – Скопје. Директорот на претпријатието Зоран Китанов, вели дека се одлучиле на ваков чекор затоа што оваа делница била многу оштетена. Министерот за транспорт и врски Горан Сугаревски, кој беше во посета на градежните активности на автопатот, вели дека за патиштата низ западна Македонија се обезбедени големи средства, со кои ќе се рехабилитира и Автопатот Тетово – Гостивар.За реконструкцијата на Автопатот Тетово Скопје се обезбедени 1,1 милион евра од Буџетот на ЈП за државни патишта. Градежните работи почнаа во ноември 2017 година.Зоран Димовски
| | веќе видена | слични

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, изврши увид во градежните работи за изградба на автопатот Кичево – Охрид. При посетата на терен, тој изврши обиколка на целата траса каде се одвиваат градежните работи. Од разговорите со Надзорниот орган, се констатираше дека се надминуваат наследените проблеми поврзани со изградба на осумтте клучки и алтернативни патишта кои недостасуваа со претходниот проект, состојбата со изгрaдба на тунелот, изведбата на косините и обезбедување на свлечиштата. Во изјава за медиумите, министерот Сугарески нагласи дека градежните работи се интензивираат и дека во наредниот период се очекува засилени активности на терен за да може да се испочитува рокот на изградба на автопатот до месец јуни, 2021 година. Исто така тој потенцираше дека поради слабата реализација на овој проект што се јави како резултат на катастрофалните грешки во проектите, истиот има негативно влијание врз стапката на раст на градежниот сектор. “Сите овие проблеми што ги спомнав за автопатот Кичево – ...
| | веќе видена | слични

Охрид, 10. јуни 2018 (ИНПРЕС) – Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, денес изврши увид во градежните работи за изградба на автопатот Кичево – Охрид. Тој изврши обиколка на целата траса каде се одвиваат градежните работи. Од разговорите со Надзорниот орган, се констатираше дека се надминуваат наследените проблеми поврзани со изградба на осумтте клучки и алтернативни патишта кои недостасуваа со претходниот проект, состојбата со изгрaдба на тунелот, изведбата на косините и обезбедување на свлечиштата. Во изјава за медиумите, министерот Сугарески нагласи дека градежните работи се интензивираат и дека во наредниот период се очекува засилени активности на терен за да може да се испочитува рокот на изградба на автопатот до месец јуни, 2021 година. Исто така тој потенцираше дека поради слабата реализација на овој проект што се јави како резултат на катастрофалните грешки во проектите, истиот има негативно влијание врз стапката на раст на градежниот сектор. – Сите овие проблеми што ги спомнав за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нови клучки и алтернативни патишта ќе се дел од автопатот Кичево-Охрид. Дополнителни осум клучки и 40 километри алтернативни патишта до населените места, ќе треба да се изградат како дел од автопатот Кичево - Охрид. Ќе треба да се ископаат и уште осум милиони метри кубни земја за да се стабилизираат свлечиштата и усеците кои во првичниот проект биле со големи наклони, оцени денеска министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.По увидот во изградбата на автопатот Кичево - Охрид, Сугаревски најави интензивирање на активностите со напомена дека за отстранувањето на грешките ќе бидат потребни и време и пари. Клучно ќе биде, како што рече, работите да завршат до утврдениот во 2021 година.
| | веќе видена | слични

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески денеска ќе изврши увид во изградбата на автопатот Кичево -Охрид. Увидот ќе биде извршен кај тунелот близу местото Извор, од страна на Кичево. За изградбата на делницата долга 57 километри се предвидени 374 милиони евра од EXIM BANK и од буџетот на Јавното претпријатие за државни патишта. Вкупниот прогрес на градежните работи е 60 отсто. За проектот е потпишан Анекс на договорот за продолжување на рокот до 30 јуни 2021 година.
| | веќе видена | слични

 Ќе треба да се ископаат и уште осум милиони метри кубни земја за да се стабилизираат свлечиштата и усеците кои во првичниот проект биле со големи наклони, оцени денеска министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. По увидот во изградбата на автопатот Кичево - Охрид, Сугаревски најави интензивирање на активностите со напомена дека за отстранувањето на грешките ќе бидат потребни и време и пари. Клучно ќе биде, како што рече, работите да завршат до утврдениот во 2021 година.  - Проблеми создава и изградбата на тунелот зашто е утната категоријата на земјиштето, а тоа налага дополнителни материјали за заштита и потпора при ископ и забавено изведување на работите, истакна Сугарески. Според него, градежништвото ќе се врати на посакуваниот правец, а тоа се двоцифрените стапки на раст.  - Имаше забавување на работите бидејќи наследивме огромни проблеми со проектите и слабата реализација во изградбата на „Синохидро“, „Трансмет“ и други компании. Сите тие проблеми што ги наследивме за автопатот Кичево - Охрид и за ...
| | веќе видена | слични

Денес Министерот за транспорт и врски Владо Сугарески, престојуваше на автопатот во изградба Кичево-Охрид, а ги посети и тунелите кај село Попоец. По разгледувањето на самиот терен и разговорите со надзорот, министерот беше детално информиран за состојбите на терен. -Денеска сум во обиколка на целата траса на автопатот Кичево Охрид. Надзорот ме информираше за градежните активности што се одвиваат на терен. Мора да признаам дека имаше забавување на работите бидејќи наследивме огромни проблеми со проектите и слабата реализација во изградбата на компаниите: Синохидро, Трансмет и останатите , кои се вклучени во изградбата на автопатот-рече Сугаревски. Сите проблеми што ги наследивме на автопатот Кичево- Охрид и автопатот Миладиновци Штип, беа реална причина да има забавување на терен, што силно влијаеше врз намалување на стапката на раст на градежништвото и генерално врз БДП-истакна Министерот Сугарески и најави дека проблемите на терен почнаа да се решаваат а тоа ќе придонесе со што позасилено темпо да се ...
| | веќе видена | слични

Градежните работи за реконструкција на регионалниот пат Гостивар – Колари се одвиваат со забрзана динамика, изјави при денешниот увид во работите, министерот за транспорт и врски Горан Сугаревски. Се работи за делница во должина од 28 километри, а инвестицијата е тешка 6,2 милиони евра. Од нив 4 милиони се наменети за реконструкција на патот, додека останатите за петте мостови. „Во оваа прилика сакам да се обратам до сите граѓани кои го користат патот да имаат трпение. Од страна на изведувачот максимално се вршат активности, се со цел побрзо да завршиме. Имаме сериозно динамизирање на работите бидејќи рокот веќе беше еднаш променет. Сакам да најавам дека годинава со 1,4 милиони евра ќе биде реконструиран и патот Колари – Кичево, со што ќе имаме целосно реконструиран пат во регионот“, изјави Сугаревски. Директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Зоран Китанов изјави дека доколку продолжи да се работи со вакво темпо, очекува реконструкцијата да заврши кон крајот на октомври. „Овој пат е насушна ...
| | веќе видена | слични

Со што позитивно ќе влијаат врз растот на Бруто домашниот производ, рече министерот за транспорт и врски Горан Сугарески по увидот на градежните работи на државниот пат Гостивар-Кичево. Сугарески смета дека резултатите од активностите во сферата на градежништвото ќе бидат видливи во третиот и четвртиот квартал - Во втората половина од 2018 година ќе имаме силен раст во градежништвото и тоа позитивно ќе влијае врз бруто домашниот производ. Ова го тврдам со сигурност, бидејќи од март годинава отпочна силна градежна офанзива на целата територија на државата. Се градат патишта, пруги и други капитални проекти. Резултатите ќе бидат видливи во следниот квартал, кога и очекувам зголемени бројки кои ќе покажат и сериозен раст на градежништвоото, подвлече Сугарески. Како потврда, Сугарески ги напомена градежните активности на повеќе патишта меѓу кои реконструкцијата и рехабилитацијата на патот Гостивар-Кичево до селото Колари, за што се инвестирани 6,2 милиони евра. Поголемиот дел од планираните активности на овој ...
| | веќе видена | слични

Градежните работи и други капитални проекти на патната мрежа ќе придонесат за раст на градежништвото во втората половина на оваа година со што позитивно ќе влијаат врз растот на Бруто домашниот производ, рече министерот за транспорт и врски Горан Сугарески по увидот на градежните работи на државниот пат Гостивар-Кичево. – Во втората половина од 2018 година ќе имаме силен раст во градежништвото и тоа позитивно ќе влијае врз бруто домашниот производ. Ова го тврдам со сигурност, бидејќи од март годинава отпочна силна градежна офанзива на целата територија на државата. Се градат патишта, пруги и други капитални проекти. Резултатите ќе бидат видливи во следниот квартал, кога и очекувам зголемени бројки кои ќе покажат и сериозен раст на градежништвоото -рече Сугарески. Како потврда, Сугарески ги напомена градежните активности на повеќе патишта меѓу кои реконструкцијата и рехабилитацијата на патот Гостивар-Кичево до селото Колари, за што се инвестирани 6,2 милиони евра. Поголемиот дел од планираните активности на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На основа на работни групи ќе се разгледаат сите модалитети како да се имплементира препораката на Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, ...
сите 341 | | | веќе видена

Британскиот премиер, Борис Џонсон денеска ја повика нацијата на единство за надминување на поделбите за Брегзит, кои ја поделија земјата.– Ќе се обединиме… ќе ...
сите 217 | | | веќе видена

Зоран Заев е исплашен од претстојниот изборен пораз затоа што знае дека тоа ќе значи крај на амнестијата на криминалот и отворање на сите коруптивни скандали ...
сите 140 | | | веќе видена

Пронајдени се телата на уште шест жртви од ерупцијата на вулканот на Белиот остров во Нов Зеланд. Специјалните единици на војската поминале четири часа на ...
сите 129 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 126 | | | веќе видена

Бизнисменот Орце Камчев, кој се јавува како главен сведок во случајот „Рекет“, потврдува дека негов е гласот што се слуша на аудио-снимките кои се појавија во ...
сите 169 | | | веќе видена

Ако се прашувате зошто сè уште не сте ја запознале личноста за која знаете дека е вистинската и со која сакате да бидете до крајот на животот, можеби ѕвездите ...
сите 145 | | | веќе видена

ВМРО-Народна партија реагира во однос на, како што наведува, непринципиелноста на коалицијата помеѓу ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ особено кога и двете партии настапуваат ...
сите 49 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

До крајот на јуни се очекува да се заврши рехабилитација на автопатната делница од Скопје кон Тетово

Од:
До кого (е-маил):
Порака: