Општините со интерес за вградување фотоволтаични системи на јавните објекти


Општините заинтересирани за користење на средства за вградување фотоволтаични системи на јавни објекти. На објавениот повик се добиени голем број апликации од 30-те општини кои можат да аплицираат а се од региони со понизок БДП по глава на жител. На располагање се два милиони евра грант средства од ИПА на ЕУ. – Пред извесно време најавивме дека општините ќе може да аплицираат за средства за фотоволтаични системи во јавни објекти. Ние сме задоволни бидејќи добивме голем број апликации од општините кои се наоѓаат во региони со понизок БДП по глава на жител. Станува збор за околу 30 општини тие аплицираа со проекти преку кои ќе постават фотоволтаични системи во објекти на училишта, противпожарни станици, административни згради, печистителни станици.., изјави министерот за финансии вчера одговарајќи на новинарски прашања по потпишувањето договори со општините во рамки на Проектот за подобрување на општинските услуги на Министерството и Светска банка. Тој појасни дека ќе следи анализа на проектите, а потоа ќе ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Завршена е рехабилитацијата на регионалниот пат Новаци-Битола, инвестиција од околу милион евра, обезбедени преку Јавното претпријатие за државни патишта. Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески при денешната посета на општина Могила се запозна со тековните активности за подобрување на патната инфраструктура и се сретна со градоначалничката Јасмина Гулевска. Сугарески најави дека наредната година преку Министерството за транспорт и врски ќе има и нови проекти за локални патишта кои освен со општински средства ќе бидат поддржани и со средства од државниот буџет. - На општините ќе им помогнеме преку проект поддржан од Светска банка чиј износ е околу 70 милиони евра, а имаме и уште еден проект кој е поддржан од Европска инвестициска банка преку кој на општините на расплагање ќе им бидат околу 50 милиони евра за изградба на локална инфраструктура. Имаме и дополнителни средства за општинска поддршка кои ги обезбеди Владата на Република Македонија или вкупно 170 милиони евра за комунална инфраструктура, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на демократијата, во Скопје се одржа работилница на која присуствуваа повеќе од 70 претседатели на општински совети и дискутираа за начините да се направи локалната власт по инклузивна, по транспарентна и отчетна.На работилницата, организирана од страна на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), беше објавен и јавниот повик за учество на општините во проектот Јакнење на општинските совети.Со овој проект се веќе опфатени шест општини: Чаир, Охрид, Струмица, Свети Николе, Валандово и Велес. Уште 9 општини ќе бидат избрани преку компетитивен процес во ноември 2018, а во 2019 година ќе следуваат дополнителни 9 општини.Општините кои ќе бидат избрани ќе добијат обука која што ќе им помогне на општинските советници поефективно да ги надгледуваат локалните буџети и подиректно да комуницираат со граѓаните при утврдување на приоритетите за трошење на буџетски средства на општината.На овој начин, проектот има за цел да ја зајакне позицијата на општинските совети во ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Општините Чаир, Охрид, Струмица, Свети Николе, Валандово и Велес, како и дополнителни 18 општини, кои ќе бидат избрани во ноември 2018 година и 2019 година, ќе добијат по 62.000 долари за проекти од јавен интерес кои се утврдени како приоритетни од страна на граѓаните. Тоа беше соопштено на денешната работилница одржана по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на демократијата, каде присустуваа повеќе од 70 претседатели на општински совети и дискутираа за начините како да се направи локалната власт поинклузивна, потранспарентна и отчетна. На работилницата, што беше организарана од страна на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), беше објавен и јавниот повик за учество на општините во проектот „Јакнење на општинските совети“, финансиран од страна на Швајцарската агенција за развој и соработка. Општините, што ќе бидат избрани во компетитивен процес, ќе добијат обука која што ќе им помогне на општинските советници поефективно да ги надгледуваат локалните буџети и подиректно да комуницираат со ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески денеска ќе ја посети општина Могила, каде на средба со градоначалничката Јасмина Гулевска ќе разговара за тековните и идни проекти за развој на општината. Сугарески ќе ги претстави можностите што им се на располагање на општините за подобрување на комуналната инфраструктура. Преку Светска банка се обезбедени 70 милиони евра за изградба и санација на локалните патишта. Општините ќе можат да аплицираат и за добивање финансии за проекти за изградба на водоводни и канализациски системи обезбедени преку Европската инвестициска банка. На располагање се 13 милиони евра, а дополнително ќе бидат обезбедени уште 50 милиони евра.
| | веќе видена | слични
4 копии

Преку Министерството за транспорт и врски за подобрување на комуналната инфраструктира во наредниот период ќе бидат обезбедени 170 милиони евра, најави денеска министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. Седумдесет милиони евра ќе бидат наманети за изградба и санација на локалните патишта преку Светска банка. Покрај 13 милиони евра што општините се уште не ги искористиле од кредитната линија од Европската инвестициска банка (ЕИБ) за водоводна и канализациска мрежа, од истата банка за таа намена се преговара за уште 50 милиони евра. Дел од најавениот пакет се и 50-ина милиони евра со пренамена на парите што турски ТАВ требаше да ги инвестира во карго аеродром, а дел од буџетите на јавните претпријатија за водоводни и канализациски системи. На овој начин, нагласи Сугарески, сметаме дека покрај основните буџети кои ги имаат општините државата во голема мерка ќе им помогне во решавање на проблемите од комуналната инфраструктира. - Со оваа мерка ќе го помогнеме развојот на сите општини и апелирам до ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Осум договори за национално кофинансирање на проекти во рамки на Програмата за прекугранична соработка меѓу Македонија и Косово 2014-2020, од првиот јавен повик во вредност од 1,5 милиони евра, беа потпишани денеска во Скопје. Корисниците кои ги потпишаа договорите се градоначалниците на општините Куманово и на Крива Паланка, Национален совет за родова рамноправност-Македонија, Здружението за одржлив развој и соработка Алка“, Здружението „Креација“ од Скопје, Центарот за промоција на одржливи земјоделски практики и рурален развој, Здружение Институт Балкан про Европа Скопје и хотелот „Радика“. Програмата за прекугранична соработка меѓу Македонија и Косово 2014-2020 година почна со реализација на 15 јануари 2016 година и располага со фонд од 8,4 милиони евра за заеднички проекти меѓу Косово и Македонија, како и техничка помош за имплеметнација на програмата. Корисници на средствата можат да бидат општини, Центри за развој на планските региони, јавни претпријатија, национални паркови, невладини организации... ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу денеска ги потпиша договорите за кофинансирање на осум проекти од Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Македонија и Република Косово.На настанот, присуствуваа носителите и партнерите на проектите, претставници од надлежното Министерството на Косово како и претставник од делегацијата на Европската Унија.-Со цел да ги помогнеме домашните апликанти и да ги поттикнеме да подготвуваат проекти, Министерството за локална самоуправа ги покрива трошоците за национално кофинансирање, во вредност од 15 насто од вкупниот износ. Проектите ќе овозмозможат поголема соработка и социјална кохезија меѓу граѓански организации од двете земји, поттикнување на развојот на локалниот туризам, мапирање на туристичките потенцијали и искористување на природните ресурси, заштита на културното наследство во регионот. Нашата перспектива е во отворањето на нови можности за соработка и максимално користење на предпристапните фондови на Европската Унија, особено на програмата ...
| | веќе видена | слични

Со заеми од Светска банка и Европската инвестициска банка во вкупен износ од 120 милиони евра Владата палнира да ги помогне инвестиционите активности на општините за изградба на патишта, водоводи и канализациона мрежа. Парите за општините ќе бидат достапни од средината на следната година, до кога и општините треба да ги подготват проектите. Ова го најави денеска министерот за траснспорт и врски, Горан Сугарески. – Од Светска банка ќе бидат обезбедени 70 милиони евра за локаната платна инфраструктура, додека пак од Европската инвестициска банка ќе се обезбедат 50 милиони евра кои ќе бидат наменети за водоводи и канализации во општините. За вториот проект дополнително од буџетот на владата и вратените пари од нереализиараната изградба на карго аеродромот ќе се обезбедат уште 50 милиони евра. Што значи инвестициите во општините ги помагаме со 170 милиони евра – изјави Сугарески. Тој апелираше општините да не чекаат да се објави оглас за аплицирање на проектите за патна инфраструктура и за водоводи и ...
| | веќе видена | слични

Дел од општините тонат во долгови, немаат доволно пари за целосно реализирање на проектите а средствата кои ги добиваат од централната власт не стигнуваат за капиталните проекти – рече првиот човек на Зелс и актуелен градоначалник на главниот град, Петре Шилегов на седницата на заедничкиот консулатитевн комитет меѓу македонија и ЕУ. Тој не крие дека проблеми има но очекува со помош на Зелс и со промената во фискалната децентрализација да се подобри кондицијата на општините. „Следната година ќе ги зпаочнеме преговорите за полноправно членство и должни сме како градоначалници и ЗЕЛС да ги организираме единиците на локалната самоуправа на ниво да можат да излезатво пресрет на очекуваната фискална децентрализација, но и подобрување на перформансите на администрацијатаво рамките на општините.“ - изјави Петре Шилегов – претседател на ЗЕЛС. Министерот за локална самоуправа Сухејл Фалију очекува општините да се фокусираат на искористување на парите од еу фондовите. Следниот период на располагање ќе им бидат ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Aко некој на јавна функција носи одлуки без да има правен основ, тоа е кривично дело за злоупотреба на положбата и тоа е кривично дело кое не застарува и нема ...
сите 449 | | | веќе видена

Само еден ден пред сведочењето на бизнисменот Орце Камчев во случајот „Рекет“, утринава полицијата влезе во неколку негови фирми. Причината за упадот е наводен ...
сите 460 | | | веќе видена

Истражители, експерти, стручна и административна служба можеле да бидат дел од Специјалното јавно обвинителство, а за тоа одлучувала специјалната јавна ...
сите 93 | | | веќе видена

Во Скопје се одржa протестен Марш за чист воздух, преку кој граѓаните побараа ефикасност од надлежните институции во борбата со загадувањето на воздухот.На ...
сите 56 | | | веќе видена

Синоќа во 20,26 часот било пријавено дека во Битола, на улицата “Никола Тесла“ патничко моторно возило “БМВ“ со битолски регистарски ознаки управувано од ...
сите 120 | | | веќе видена

Партијата нема должничко-доверителски односи со компаниите коишто беа споменати денеска во медиумите, рече вечерва во Ѓорче Петров претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ...
сите 224 | | | веќе видена

Во интервју за магазинот „ГО“, Златан Ибрахимовиќ имаше остри зборови кон Кристијано Роналдо. Италија Запрашан дали со враќањето во Серија А ќе го види ...
сите 203 | | | веќе видена

Пендаровски, како што инфомираат од претседателскиот кабинет,  ќе има обраќање на конференцијата „Балкански дијалози“ на тема „Проширување на ЕУ – неисполнето ...
сите 239 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Општините со интерес за вградување фотоволтаични системи на јавните објекти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: