Ќе следи ли оставка на генералниот секретар на ДИК и сопругата на Игор Милев?


Сите членови на Државата изборна комисија поднесоа оставка, освен претставникот од БЕСА, Ермира Асани-Алија. Сепак се поставува прашањето дали можеби покрај овие оставки можеби треба да следуваат и други понатаму. Во јавноста се поставува прашањето дали оставка ќе поднесе и генералниот секретар на ДИК, Добре Јанчев, кадар на СДСМ. Тие велат дека покрај членовите и тој треба да поднесе оставка. Имено, иако генералниот секретар на ДИК треба да биде независен, сепак тој и во минатото, а може да се каже и сега е политички активен, тој е сопруг на претседателката на Советот на град Скопје, Љубица Јанчева, која беше на советничката листа на СДСМ. Брачниот пар Јанчеви често можеа да се видат на протести организирани од страна СДСМ. Околу случајот со брачниот пар Јанчеви од ВМРО-ДПМНЕ реагираа уште пред повеќе од 2 месеци. -Во овој случај имаме κласичен судиρ на интеρеси и непотизам а пρетседателот на Дρжавната избоρна κомисија, Чичаκовсκи κој е паρтисκа испостава на СДС и Зоρан Заев, пρодолжува да молчи за овој ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Судскиот совет денеска ќе ја одржи 269 седница, на која треба да донесе одлука за објавување оглас за избор на претседател на Апелациониот суд во Скопје бидејќи сегашната претседателка Лилјана Ивановска-Шопова заминува во пензија, како и избор на претседател на Основниот суд во Дебар. На седницата ќе биде објавен оглас за судија кривичар во Врховниот суд и еден судија кривичар во Апелациониот суд во Скопје. Судскиот совет ќе расправа и за извештајот на комисијата во повторената постапка по предметот на ексапелациониот судија Јордан Митриновски, а ќе утврдува нестручно и несовесно вршење на судиската функција. Извештајот на работната група при Министерството за правда за злоупотребите на АКМИС-системот не се на дневен ред на седницата на членовите на Судскиот совет.
| | веќе видена | слични

Да се испочитува стратегијата за реформа на правосудниот сектор на владата и Специјалното јавно обвнителство да продолжи да постои и по 2020-та година. Итно да се донесат законски решенија со кои ќе можеме да поднесуваме обвиненија. Ова се барањата и очекувањата на специјалната обвинителка Катица Јанева пред да ги соопшти 7-те нови и дополнети истраги кои се воделе по истекот на рокот за поднесување на обвиненија. По, три месеци од реформаторската правосудна стратегија, владата засега го оствари барањето на Јанева за предлог измени во законот за заштитени сведоци кои чекаат на дневен ред за гласање во Собранието. Јанева и тимот до 30 јуни или последниот рок за поднесување истраги го искористија за на Кривичниот суд да му испорачаат 17 обвиненија за 18 предмети. Аудио „бомбите“ не им давале мир на обвинителите кои цела есен преслушувале и лоцирале криминал, вели обвинителот Љубомир Лапе, прашан како во иднина ќе постапува ова обвинителство. Со полна пареа освен денешните комплетирани истраги СЈО работи и на ...
| | веќе видена | слични

Поминаа 12 дена откако Министерот за правда, Г-дин Биљен Саљији, на прес конфернција ја извести јавноста дека имало злоупотреби со АКМИС системот во Скопскиот Кривичен Суд и во Врховниот Суд на Македонија. Министерсот Саљији, извести дека извештајот ќе биде доставен до надлежните институции, но не појасни кога и до кои.Најверојатно, извештајот не е пратен во Судскиот Совет, бидејќи со соопштение од 15.12.2017 година, или една недела по одржаната прес конференција за Извештајот, објавен е дневниот ред за 269-тата седница која ќе се одржи на дваесети овој месец, а точка на дневен ред за разгледување на овој извештај нема!Од друга страна малку е веројатно, дека ако Судскиот Совет да го добие извештајот веднаш нема да постапи по него, имајќи ги во предвид најавените неправилности, пишува Судство.мкИако по повод контолата за АКМИС системот, Министерот за правда одржа прес коференција и изјави дека постојат злоупотреби, битни детали не беа откриени, а тоа е за кои странки се рачно доделуваните предмети и кои судии ...
| | веќе видена | слични

Специјалното јавно обвинителство не се откажува од истрагата во случајот „Талир“ откако се повлече од барањето за замрзнување на седиштето на ВМРО-ДПМНЕ, велат од ова обвинителство за Плусинфо. На нашето прашање кои се причините поради кои СЈО во минатата недела со поднесок до Врховниот суд СЈО го повлекло барањето за заштита на законитоста со кое бараа судот да ја преиспита основаноста на одлуките на Кривичниот суд со кои беше одбиено барањето на Катица Јанева за замрзнување на имотот на ВМРО-ДПМНЕ, меѓу кој и главното седиште на партијата, во обвинителството ни најавија дека наскоро јавноста ќе биде информирана за тоа. Истрагата во случајот „Талир“ се однесува на финансирање на ВМРО-ДПМНЕ. СЈО има основано сомневање дека првоосомничениот, претседателот на партијата, во период од 2009 до 2015 прифатил пари и со помош на другите осомничени лица овозможил акумулирање на финансиски капитал за потребите на партијата преку перење пари.
| | веќе видена | слични
15 копии

Специјалното јавно обвинителство се откажало од барањето за замрзнување на седиштето на ВМРО-ДПМНЕ, објави ТВ 24. СЈО минатата недела со поднесок до Врховниот суд го повлекло барањето за заштита на законитоста со кое се бараа да се преиспита основаноста на одлуките на Кривичниот суд со кои беше одбиено нивното барање за замрзнување на имотот на ВМРО-ДПМНЕ, вклучувајќи го и централното седиште на партијата. По поднесокот на СЈО, Врховниот суд одлучи да го се отфрли првичното барање за замрзнување на имотот на ВМРО-ДПМНЕ, а одлуката е објавена на сајтот на судот. СЈО во рамки на истрагата за случајот „Талир“, која се однесува на незаконското финансирање на партијата, побара замрзнување на имотот на ВМРО-ДПМНЕ. Иако ова обвинителство не успеа да ја затвори истрагата до истекувањето на крајниот рок за покревање обвинение, од СЈО соопштија дека ќе продолжат да испитуваат како партијата се стекнала со толкав имот. Под истрага беа 11 лица, меѓу кои и поранешниот премиер Никола Груевски.
| | веќе видена | слични
6 копии

Специјалното јавно обвинителство (СЈО) се откажало од барањето за заштита на законитост со кое бараше замрзнување на седиштето на ВМРО-ДПМНЕ. Со барањето за заштита на законитоста СЈО сметаше дека Врховниот суд треба да ги поништи сите претходни судски одлуки кои оневозможуваа замрзнување на имотот на партијата во рамки на истрагата што ја води ова обвинителство „Талир“. Барањето за заштита на законитоста се отфрла. Според член 460 став 1 од Законот за кривичната постапка, ако јавниот обвинител го повлече барањето за заштита на законитоста, судот со решение ќе го отфрли барањето, се наведува во одлуката на Врховен, донесена на 14. месецов. „Талир“ е една од истрагите на СЈО кои произлегуваат од незаконски прислушуваните разговори. При нејзиното објавување од СЈО информираа дека се однесува на незаконско финансирање на ВМРО-ДПМНЕ при што постои основано сомнение дека во периодот од 2009 до 2015 година се злоупотребени 4,9 милиони евра, кои потекнуваат од кривично дело сторено од група лица што преку месните ...
| | веќе видена | слични

Специјалното јавно обвинителство го повлече барањето за замрзнување на импозантното партиско седиште на ВМРО-ДПМНЕ во центарот на Скопје. Со поднесок до Врховниот суд, СЈО го повлекло барањето за заштита на законитоста со кое бараа од Врховниот суд да утврди дека решението на Кривичниот совет на Одделението за организиран криминал и корупција на Основниот суд Скопје I Скопје, со кое беше одбиено барањето на СЈО за обезбедување на дел од имотот на политичката партија, било незаконито. Одлуката на Врховниот суд со која се отфрла ова барање е објавена на сајтот на судот. Истата е донесена два дена откако СЈО го испратило своето откажување од палатата на ВМРО-ДПМНЕ. „Барањето за заштита на законитоста се отфрла. Според член 460 став 1 од Законот за кривичната постапка, ако јавниот обвинител го повлече барањето за заштита на законитоста, судот со решение ќе го отфрли барањето“, стои во одлуката на Врховен, донесена на 14.12.2017. Барањето за замрзнување на имотот на ВМРО ДПМНЕ беше дел од истрагата за случајот ...
| | веќе видена | слични

Наводите за местење предмети на рака и со јавување на претседателите на судовите во судската писарница на Кривичниот и на Врховниот суд, се уште не стигнале до Јавното обвинителство. Од Министерството за правда, кое го подготви извештајот велат дека доверливиот документ во текот на неделава ќе биде доставен до институциите. До сега, потврдуваат од Правда, извештајот за Акмисот го побарал само Јово Вангеловски, претседателот на Врховниот суд. Во негово време, 2017 година, работната група утврдила дека не се користел електронскиот систем туку конкретните предмети ги добивале очекувани судии, не се почитувала нивната специјализација, а распоредот бил променет девет пати. Иако Врховен најави реакција таа беше одложена. И Јавното обвинителство и Судскиот совет велат дека ќе го чекаат извештајот со сериозните индиции пред да коментираат дали има основи за кривична одговорност на претседателите на судови. Дека треба да има одговорност за судиите, но и реформа на Судскиот совет кој ја злоупотребил главната функција ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Првото е за имотот на ВМРО-ДПМНЕ, а второто за пресудата по спогодба на обвинетиот Ѕвонко Костовски во случајот Пуч, во која Врховниот суд открива дека СЈО го смета Костовски за сведок. Врховниот суд ја потврди казната за нелегално следење на комуникации за Костовски и му одреди една година казна, но му ја поништи и врати на првостепено одлучување пресудата за помагање на шпионажа, бидејќи се уште не е откриен и осуден извршител на тоа дело. СЈО го презеде случајот Пуч, но потоа го отфрли обвинението поради доказите откриени во истрагата Таргет кои укажуваат дека други лица го извршиле нелегалното прислушување. Тогаш СЈО се откажа од гонење на 5-мината обвинети меѓу кои беа и актуелниот премиер Зоран Заев и Зоран Верушевски, кој беше обвинет за шпионажа откако учествуваше во откривање и објавување на таканаречените бомби во кои се слушаат разговори полни со сомнежи за криминал, корупција и противзаконско постапување на тогашните функционери. Од СЈО досега не одговорија дали ќе се повлечат и од обвинението ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На синоќешното гласање доверба во грчкиот Парламент, Алексис Ципрас со 151 гласа „за“, доби поддршка за неговата влада. Од пратениците, 148 гласаа „против“, а ...
сите 723 | | | веќе видена

Правилната форма на државјанството напишано на личните документи на албански јазик треба да биде државјанство „на Македонија“ („E Maqedonisë”), а не како што ...
сите 248 | | | веќе видена

Портпаролот на Бачев, Христијан Мицкоски бадијала се дообјаснува, нека се спрема за пораз на какви било избори Мицкоски повторно си ги дообјаснува своите ...
сите 293 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќе следи ли оставка на генералниот секретар на ДИК и сопругата на Игор Милев?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: