Дамовски сведочеше во процесот за обвинетите од „Перо нАКОВ“

2 копии

На процесот против обвинетите од „Перо Наков“ денеска сведочеше управителот на „Време Еч“, Александар Дамовски. Тој остана на исказот кој го дал пред истражен судија, на што адвокатите приговараа. Дамовски во истрагата бил испрашан од друг истражен судија, а не од тој што го води случајот и од друг обвинител, кој исто така не го водел случајот. За време на неговиот исказ, тогаш не бил присутен ниту еден од бранителите на останатите обвинети. Судот го отфрли барањето на адвокатите, таквиот исказ на Александар Дамовски да не се земе пред вид. За адвокатите тоа е незаконско дејствие и флагрантно кршење на човековите права на обвинетите. Дамовски во својот исказ потврди дека бил управител на „Време Еч“ и дека тој ги договарал условите за соработка со одредени фирми. Во судот тврдеше дека „Време Еч“ не примало пари во кеш од доверителите.
| | веќе видена | слични

Отворена претстечајна постапка за А1 телевизија Ацо Петров назначен за привремен стечаен управник Денеска на барање на Јавното Правобранителство отворена е предстечајна постапка. Правобранителството барањето го поднело во име на Управата за јавни приходи. Судот донел одлука за привремен стечаен управител да го назначи Ацо Петров, потврдуваат за Пресс 24 од судот. За привремен стечаен управник се определува лицето Ацо Петров од Скопје, со адреса ул."Рузвелтова бр.1/3 Скопје. СЕ ОДРЕДУВА ОПШТА ЗАБРАНА за располагање со целокупниот имот на должникот и овластувањето за располагање со истиот преминува на привремениот стечаен управник СЕ ЗАБРАНУВА одредувањето или спроведувањето на присилно извршување или обезбедување против должникот. СЕ ЗАБРАНУВААТ исплатите од сметките на должникот. СЕ ЗАДОЛЖУВА привремениот стечаен управник да го заштити имотот на должникот со сите соодветни средства, да дава согласност на органите за управување на должникот за водење на работењето се до донесување на одлука за отворање на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

На денешното рочиште за судскиот процес ,,Пајажина“ одбрана даде поранешниот управител на ,,Време еч“ Александар Дамовски кој изјави дека за финансиското работење на весникот одговорни биле службите од „Перо Наков. На неговиот исказ реагираа адвокатите на Рамковски. - Јас бев само управител и втор потписник, сопственик на фирмата беше Ерхан Чичек, негов застапник беше Велија Рамковски, а за целото сметководствено и финансиско работење беше одговорен тимот на Рамковски од „Перо Наков“, ова денеска пред судот го изјави Александар Дамовски поранешен управител на компанијата „Време Еч“, издавач на весникот Време. Сведочењето на Дамовски и неговата одбрана предизвика реакции од адвокатите на Рамковски. Дамовски пред судот рече дека останува на исказот даден пред истражниот судија за време на истрагата, но адвокатите на Рамковски бараа тој да одговара на прашањата бидејќи сведочел пред друг истражен судија и обвинител. Судот сепак реши да го сослуша обвинетиот Дамовски, кој изјави дека не се ...
| | веќе видена | слични

Со распит на последните тројца обвинети, скопскиот Кривичен суд ја затвори листата на оние што треба да дадат своја одбрана за случајот „Пајажина“. Поранешниот управител на компанијата „Време ЕЧ“, Александар Дамовски, рече дека го разбрал обвинителниот акт и оти останува на она што веќе го кажал пред истражен судија. Дамовски рече дека формирањето на фирмата „Време ЕЧ“, каде што тој, неговиот колега Георги Барбаровски и турскиот државјанин Ерхан Чичек се јавуваат како основачи, било направено за да се отвори нов дневен весник. „Одлука за формирање дневен весник донесовме јас, Барбаровски и господинот Рамковски. Инвеститорот Ерхан Чичек сум го видел само еднаш во мојот живот, во канцеларијата на Рамковски, и тоа на две минути“, посведочи Дамовски и кажа оти се' што нему му доаѓало на потпис веќе било потпишано од обвинетата Невин Рауф што, пак, само му потврдувало дека се работело во согласност со законот. Дамовски посведочи дека знаел за долгот кон печатниците „Европа 92“ и „Цетис“ и кон „Скопски пазар“, ...
| | веќе видена | слични

Заврши испрашувањето на сведоците, ќе почне доказната постапка: Плати во кеш, неисполнети договори, фиктивни трансфери, заеми, фактури, аванси. Дамовски во својата одбрана пред судот кажа дека целото сметководствено и финансиско работење на "Време ЕЧ", каде што бил управител, било под ингеренции на Рамковски и лоцирано на "Перо Наков" Александар Дамовски ја тргна маската - откри како работеле фирмите на Велија Рамковски. Тој е поранешен главен и одговорен уредник во весникот "Време" и еден од основачите на фирмата, а подоцна и управител на "Време ЕЧ". Плати во кеш, неисполнети договори, фиктивни трансфери, заеми, фактури, аванси. Дамовски во својата одбрана пред судот кажа дека целото сметководствено и финансиско работење на "Време ЕЧ", каде што бил управител, било под ингеренции на Рамковски и лоцирано на "Перо Наков". Иако Велија Рамковски формално не бил основач на весникот и фирмата, конците биле во негови раце. Сашо Дамовски сведочеше дека токму газда Велија присуствувал на сите преговори со оштететните ...
| | веќе видена | слични

Откако одлучи да не даде одбрана, осомничениот управител на Време Еч, новинарот Александар Дамовски, одговараше на прашањата од судот, обвинителството и адвокатите во случајот „Пајажина“. Денеска во Кривичниот суд, Дамовски појасни дека заедно со Рамковски, ги потпишале договорите за соработка со Европа 92, Скопски пазар и Цетикс, но по само неколку месеци, Велија не ги исплатувал услугите кон фирмите. Рече дека неколку пати му укажувал на Рамковски да го исполни она што го потпишале заедно. Дамовски призна и дека бил потписник на документ со кој се извршил пренос на возилата на Време Еч на име друга фирма од Перо Наков, за што отпосле дознал од фирмата Европа 92 дека го добила судскиот спор и дошло до извршно решение за наплата на долгот од Време Еч. Дамовски го потврди и делот од обвинението во кое стои дека вработените во фирмата каде тој управувал исплаќале плати во кеш. Тврдеше дека сметките на Време Еч биле подготвувани од сметководството на Перо Наков, иако редакцијата на весникот била сместена во ...
| | веќе видена | слични

Александар Дамовски ја тргна маската, откри како работеле фирмите на Велија Рамковски. Плати во кеш, неисполнети договори, фиктивни трансфери, позајмици, фактури. Дамовски во својата одбрана пред судот кажа дека целото сметководствено и финансиско работење на Време Еч, каде тој бил управител, било под ингеренции на Рамковски и лоцирано на Перо Наков. Иако Рамковски формално не бил оснивач на весникот и фирмата, конците биле во негови раце. Дамовски сведочеше дека токму газда Велија присуствувал на сите преговори со оштететните печатници Цетис и Европа 92 како и со Скопски пазар. Неколку месеци по потпишувањето на договорите Рамковски одлучувал да престане со плаќање и да ги изигра. Дамовски потврди и дека дел од вработените во весникот Време платата ја добивале во кеш. Адвокатите на семејството Рамковски најпрво се обидоа исказот на Дамовски даден пред истражните судии да го прогласат за незаконски за подоцна исказот на уредникот и директор на Време да го наречат небулозен. - Тоа се небулозни тврдења, ...
| | веќе видена | слични

Поранешниот уредник на весникот Време и основач и управител на „Време Еч“, Александар Дамовски во Судот рече дека Велија Рамковски не ги исплаќал долговите кон печатниците „Цетис“ и „Европа 92“, како и кон „Скопски пазар“... Поранешниот уредник на весникот Време и основач и управител на „Време Еч“, Александар Дамовски во Судот рече дека Велија Рамковски не ги исплаќал долговите кон печатниците „Цетис“ и „Европа 92“, како и кон „Скопски пазар“ во чии простории биле сместени вработните. Според него, финансиер на весникот бил Ерхан Чичек, деловен соработник на Рамковски од Турција. Но, со него се видел само еднаш, а за весникот се договарал лично со Рамковски. Дамовски бил надлежен за уредувачката политика, а за сметководството и финасиите биле надлежни службите од „Перо Наков“. Дамовски рече дека неколку пати го предупредил Рамковски за долговите кон печатницата и кон „Скопски пазар“, но од него не добил позтивен одговор . Адвокатот на Рамковски пак вели дека се работи за деловни односи кои се решаваат на ...
| | веќе видена | слични

Мартин Пушевски Во Време Еч дел од вработените земале плата на рака – призна пред Судот ексуправителот на компанијата Александар Дамовски. Не знаеше од каде доаѓал кешот, бидејќи изјави оти фирмата не работела со готовински промет. Дамовски тврдеше со мнозинскиот акционер Чичек се видел само еднаш, на 2 минути во канцеларијата на Рамковски. За цело време, во име на Чичек управуваше Велија, рече Дамовски. За финансиите и за книговодственото работење на Време Еч бил надлежен сметководствениот тим од Перо Наков. Дамовски заедно со третообвинетата Невин Рауф биле потписници на сметката на фирмата. Адвокатот на Рамковски ги отфрли тврдењата на Дамовски за платата во кеш како небулозни. “Ако некој кажува дека му се давани пари, а не знае од каде се тие пари, или пак дека се исплаќани пари од неговата фирма спрема вработените, а не знае од каде ги наоѓа парите, мислам нема потреба од коментар”, изјави Мирослав Вујиќ, адвокат на Велија Рамковски и на дел од обвинетите во Пајажина Во време додека Дамовски ...
| | веќе видена | слични
2 копии

За финансиското работење на весникот „Време“ беше одговорен сметководствениот тим од „Перо Наков“, тврдеше во својата одбрана еден од обвинетите во „Пајажина“, Александар Дамовски, управител во фирмата „Врем еч“, кој за првпат потврди дека во фирма од случајот „Пајажина“, дел од вработените добивале пари во кеш, но не знаеше да каже од каде стигнувал кешот. Според неговите кажувања пред Судскиот совет, во 2003-тата година Дамовски заедно со Ѓорѓи Барбаровски и Велија Рамковски се договориле за основање на нов дневен весник. Бидејќи Рамковски не можел да биде сопственик и на електронски медиум и на печатен медиум тројцата се договориле управител на фирмата да биде, Дамовски. Рамковски како главен инвеститор во овој проект го посочил Ерхан Чичек, како негов партнер, но Дамовски како управител на „Време Еч“ немал никакви контакти со Чичек. Цело време во име на мнозинскиот сопственик Чичек, одлучувал Рамковски. Дамовски бил главен и одговорен уредник на весникот „Време“, а исто така ги користел и неговите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Договорот за името ќе биде ратификуван во грчкиот Парламент, според очекувањата на упатените. Претседателот на грчкиот Парламент, Никос Вуцис порача дека иако ...
сите 368 | | | веќе видена

Откако британскиот Парламент отфрли договор за брегзит на премиерката Тереза Меј со Брисел, можноста Велика Британија да ја напушти Европската унија без ...
сите 404 | | | веќе видена

Водици беше прославен насекаде низ земјите каде што живеат православни Македонци, првпат годинава и во Данска Православните верници и Македонската православна ...
сите 366 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша пред неколку дена, отпатува кај сопругот Душко Тошиќ за да се обиде да ги испегла односите по аферата. Без оглед на фотографиите кои Јелена ги ...
сите 216 | | | веќе видена

Лидерот на „Независни Грци“ Панос Каменос, во интервју за грчата телевизија „Скај“, истакна дека договорот од Преспа е невалиден затоа што на него го нема ...
сите 61 | | | веќе видена

Зоран Заев на сметка на уставниот поредок, на сметка на државните и национални интереси се самопромовира во лидер со најголем рејтинг меѓу етничките Албанци, ...
сите 349 | | | веќе видена

Никос Вуцис, претседателот на грчкиот парламент, денеска соопшти дека на вчерашните масовни протести во Атина против Преспанскиот договор имало организиран ...
сите 136 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Дамовски сведочеше во процесот за обвинетите од „Перо нАКОВ“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: