Арифи: За законот за јазици да функционира потребни се казни


Универзитетската професорка Беса Арифи вели дека Законот за јазици од 2008 многу малку се применувал. Според неа, фактот што државните службеници многу малку биле информирани дека постои еден ваков закон, го покажува нивото на имплементација на законот во пракса. -Овој закон впрочем е донесен во 2008 година, а во пракса особено во одредени институции многу малку се спроведува, вели Арифи. Арифи смета дека казните предвидени во Законот за употреба на јазиците се потребни за негова имплементација. На конференцијата за „Законот за употреба на јазиците од 2008 година во државните институции“, таа заклучи дека претходните законски решенија, не биле имплементирани во пракса.
| | веќе видена | слични

Од предлог текстот на законот за употреба на јазиците произлегоа многу дилеми. Она што е во согласност со Рамковниот договор преточен во Уставот е јасно. Или амандман 5 став 5 е јасен. Во него се вели „во органите на државната власт во Република Македонија службен јазик различен од македонскиот јазик, може да се користи во согласност со закон“. Што значи, како што неодамна професорот Владо Поповски еден од креаторите на Уставот, и на Рамковниот договор, со ова е отворена вратата за користење на друг јазик во органите на државната власт уште одамна, во 2001 година кога се направија уставните измени. Но според него во целост предлог законот не е во согласност со Уставот зошто говори и за установи кои вршат јавна дејност, како на пример јавни претпријатија. Значи делови од преглог текстот на законот се врзуваат со амнадман 5, но има конфузија зошто не се дефинирани на кои се установи со јавна дејност се мисли. -Не се знае кој е целиот список на установи кои треба да го употребуваат албанскиот јазик, констатира ...
| | веќе видена | слични

Поднесување на амандмани на закон на кој е ставено вето од страна на претседателот на државата е можно само во врска со укажувањата на претседателот, тоа го дозволува чл.38 ст.4 од Законот за Собрание, пишува професорот Љубомир Цуцуловски, откако во последно време одредени кругови блиски до власта ја оспоруваат можноста за поднесување на амандмани во овој дел од постапката. Тој појаснувајќи го својот вчерашен статус на социјалните мрежи во кој беше дециден амандманите во овој дел од постапката на гласање на законот се можни напиша: - МОЖНО Е ПОДНЕСУВАЊЕ АМАНДМАНИ НА ЗАКОНОТ ЗА УПОТРЕБА НА ЈАЗИЦИТЕ. Мојот претходен пост се однесуваше на дебатната емисија „Топ тема“ (емитирана на Телевизија „Телма“) во која професорката д-р Гордана Силјановска и Маргарита Цаца Николовска расправаа дали е можно поднесување на амандмани на Законот за употреба на јазиците после неговото непотпишување од Председателот на Република Македонија. Мислам дека дилемата е разрешена со Законот за Собранието на Република Македонија. ...
| | веќе видена | слични

Според Џелал Хоџиќ, директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците под 20 отсто, Законот за јазиците го затвора последното прашање од Рамковниот договор и е важен за новото парламентарното мнозинство. На прашањето на Цивил медиа, како и дали ќе помогне овој закон на помалку бројните заедници во Македонија, Хоџиќ вели: Овој закон ќе помогне во повеќе аспекти. Првиот аспект е дека се релаксираат меѓуетничките односи, вториот аспект е дека го регулира, постои член во законот кој прецизно регулира употреба на јазиците на населението кои се под 20 проценти, во патните исправи, пасошот и личните документи, но и во општините каде што тие заедници се над 20 проценти. Постои и една пракса која произлегува од релаксирачките меѓуетнички односи, а тоа е дека повеќе општини во Македонија, го воведуваат јазикот на одредена заедница која не е над 20 проценти, како знак на добра волја и почит кон граѓаните, и пример за тоа ќе ја дадам најавата на градоначалникот на општина Чаир, дека ќе го воведе ...
| | веќе видена | слични

Додека јавноста е во очекување што ќе се случи со законот за употребата на јазиците, а собраниските служби ги преведуваат 35 000 амандмани на ВМРО-ДПМНЕ, Владата чека Законот да биде изгласан од народните избраници, па испратен пред Венецијанската комисија да го преиспитува. Адвокатот Давидовиќ вели дека Венецијанската комисија ќе даде оценка колку законските одредби се европски. Коалициските партнери во Владата денеска брифираат дека сите забелешки од Венецијанската комисија ќе бидат вметнати во законот за јазици. До Венецијанската комисија преиспитување на законот може да испратат пратеници членови на Парламентарното собрание на Советот на Европа а не само  овластени предлагачи на текстот. До сега ниту една од пратеничките групи во парламентот нема испратено предлог за преиспитување на Законот. Такво барање може да испрати и шефот на државата. Уставноста на законскиот текст го оценува единствено Уставниот суд. До сега ни до Уставниот суд не е пристигнато барање за оценување на уставноста на законот. ...
| | веќе видена | слични

Испровоцирана од вчерашната емисија„Топ Тема“што се емитува на Тв Телма, аво врска со лупинзите на Цаца, не можев а да не напишам збор два за „аргументите“ што некогашната ни судијка во Стразбур (дотолку повеќе тежината на нејзините лупинзи е поголема!) ги изнакажа на јавна сцена. Според мислењето на Цаца, „амандманска расправа во оваа фаза од постапката за законот за јазици била невозможна затоа што таа веќе поминала. Сега, доколку се дозволи амандманска расправа и доколку се донесе некое решение во кое што некој од амандманите ќе бидат прифатени, ние го немаме стариот закон, ние веќе имаме нов закон“. Цаца покажа елементарно непознавање на парламентарното право и на Деловникот на Собранието. Знае ли Цаца дека во член 173 од Деловникот стои дека: (1) Претседателотна Собранието, веднаш по донесувањето, законот го доставува до претседателот на Републиката заради потпишување на указот за прогласувањеназаконот. (2) Ако претседателот на Републиката одлучи да не го потпише указот за прогласување на законот, ...
| | веќе видена | слични

Експертската дебата за Законот за јазици наликува на правна мизерија и хаос, вели универзитетскиот професор Љубомир Цуцуловски. Експертската дебата за Законот за јазици наликува на правна мизерија и хаос, вели универзитетскиот професор Љубомир Цуцуловски коментирајќи ја дебатата помеѓу екс судијката Цаца Николовска, за која не постоела правна можност поднесените илјадници амандмани да го менуваат изгласаниот закон и професорката Гордана Силјановска за која со гласањето на овој закон се прекршени низа процедури, па ветото на претседателот е оправдан чекор согласно Уставот. За Цуцуловски оние експерти кои се обидуваат да го оправдаат Законот за јазици, запаѓаат во циркузијада. „Ако е така, тогаш која е смислата Претседателот да има право да не го потпише Законот, како и да даде свое мислење/забелешки за некои негови делови, ако не е можно накнадно поднесување амандмани?“, пишува Цуцуловски. Бројни аргументи дека е прекршена деловничката процедура, злоупотребено европското знаменце кое стои пред законот, но ...
| | веќе видена | слични

Адвокатот Давидовиќ вели дека Венецијанската комисија ќе даде оценка колку законските одредби се европски... Коалициските партнери во Владата денеска брифираат дека сите забелешки од Венецијанската комисија ќе бидат вметнати во законот за јазици. До Венецијанската комисија преиспитување на законот може да испратат пратеници членови на Парламентарното собрание на Советот на Европа а не само  овластени предлагачи на текстот. До сега ниту една од пратеничките групи во парламентот нема испратено предлог за преиспитување на Законот. Такво барање може да испрати и шефот на државата. Уставноста на законскиот текст го оценува единствено Уставниот суд. До сега ни до Уставниот суд не е пристигнато барање за оценување на уставноста на законот. Димовски кој најави дека ќе достави ваква иницијатива вели дека ќе почека законот да биде изгласан во Собрание. Инаку даденото мислење од венецијанската комисија нема задолжителен карактер туку само советодавна природа.
| | веќе видена | слични
3 копии

Законот за употреба на јазиците е таков што требаше да оди во редовна постапка вели професорката Гордана Силјановска во емисијата Топ Тема. Таа притоа посочи дека кога се носи ваков тип на закон во скратена постапка тогаш второто и третото читање се заедно. Во однос на големиот број на амандмани таа кажува дека тоа е сосема легитимна постапка која е дозволена со деловникот. -Не смееме да заборавиме. Деловникот изричито споменува дека амандмани може да се поднесуваат. Ова во било која друга земја би било прашање за импичмент, бидејќи секаде има не само импичмент за кршење на уставот во однос на претседателот туку и на министрите, судиите и претседателот на собранието, вели Силјановска. Во однос на Венецијанската комисија таа откри дека последната седница на венецијанската комисија беше во декември и дека од претседателот на комисијата за европски прашања ништо не кажал дека се испратени одредени членови на разгледување. Според неа тоа значи дека ниту биле пратени ниту ги разгледувала Венецијанската комисија. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Законот за јазиците предложен од СДСМ создава правен хаос. Експертите кои се обидуваат да го оправдаат истиот запаѓаат во циркузијада, додека целата ситуација наликува на правна мизерија и хаос. Ова е накусо сижето на фејсбук статусот на професорот Љубомир Цуцуловски, кој коментирајќи ја вчерашната дебата на Телма, меѓу професорката Гордана Силјановска и поранешната судијка во ЕСЧП Маргарита Цаца Николовска и коментирајќи го ставот на Николовска дека не можело да се предложуваат амандмани во оваа фаза на законот, напиша: „Ако е така, тогаш која е смислата Претседателот да има право да не го потпише Законот, како и да даде свое мислење/забелешки за некои негови делови, ако не е можно накнадно поднесување амандмани?“ Во продолжение целосниот ФБ статус на професорот Цуцуловски: ПРАВНА МИЗЕРИЈА И ХАОС. Следејќи ја емисијата „Топ тема“ на Телевизија Телма, човек се прашува, или барем јас се прашувам, дали живееме во држава или во нешто што е налик на држава, но кое не е држава, туку е парадржава. Учесници во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

* РУСКОВСКА: Во понеделник очекувам вештачењето на телефонот на Катица да биде готово Јавнотото обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција во ...
сите 116 | | | веќе видена

Извори од СЈО за КОД велат дека најмалку два пати Бојан Јовановски ја посетил Катица Јанева во нејзината канцеларија во СЈО.Снимките предадени во ...
сите 396 | | | веќе видена

Рожер Федерер на болен начин го загуби неделното финале со Новак Ѓоковиќ на Вимблдон, но од друга страна пак, импресионираше со тенисот кој го прикажа во ...
сите 250 | | | веќе видена

Британскиот министер за надворешни работи, Џереми Хант, денеска изјави дека инцидентот со нафтениот танкер во Ормускиот проток може да биде знак дека Иран ...
сите 221 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Арифи: За законот за јазици да функционира потребни се казни

Од:
До кого (е-маил):
Порака: