Одбраната за „Топлик“ бара записник за примопредавање на снимките од СДСМ, СЈО не дава одговор


2 копии

Одбраната во случајот „Топлик“, за Сончев град, бара судот да побара од СЈО да се достави записник за примопредавање на аудио материјалите, кои според тврдењето на СЈО им биле доставени на 30.12.2015 година од страна на политичката партија СДСМ. СЈО истите ги предложило како докази во листата на докази поднесена до судот, како прилог кон обвинителнито акт во оваа правна работа од нивна страна. Обвинителката Ленче Ристовска, пак, на 15.01.2016-та година има изјавено дека нема записник. За Апелација крунски доказ при прифаќање на снимките е токму тој записник. Одбраната во случајот за „Сончев град“ го бара записникот да се види што и колку снимки има предадено СДСМ на СЈО. СЈО не даде никаков коментар, а судот донесе одлука дека сите снимки се дел од записникот, но потенцира дека судот го нема тој записник на увид, ниту е дел од листата на докази. Дали има записник за примопредавање на снимките? СЈО ја темели својата надлежност востановена со Законот за Јавно Обвинителство за Гонење на Кривични Дела поврзани и ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Врховниот суд нема да ги изземе судиите во случаите „ТНТ“ и „Насилство во Општина Центар“. Со барањето за предметот на СЈО „ТНТ“ за иземање на в.д. претседателката на Апелациониот суд – Скопје, Лидија Димчевска, и нејзиниот заменик, судиите одлучиле дека барањето е неосновано. „Врз основа на ова решение, а постапувајќи по барање на одбраната во предметот „ТНТ“, за иземање на претседателот на Основниот суд Скопје 1 – Скопје Иван Џолев и неговиот заменик, Апелациониот суд – Скопје на 20.04.2018 година, донел решение со кое барањето на одбраната се отфрла како недозволено. Претседателот на кривичниот суд во Скопје, постапувајќи по барање на одбраната за иземање на судискиот совет кој постапува во предметот „ТНТ“ на 23.4.2018 година, донесе решение со кое барањето за иземање се одбива како неосновано. Истите одлуки важат и за случајот „Насилство“. Адвокатите на обвинетите во неколку наврати побараа изземање на судиите, поради можноста дека биле прислушувани и дека може да се јават како оштетени во постапките.
| | веќе видена | слични
6 копии

Врховниот суд постапувајќи по барање на одбраната во предметот на Специјалното јавно обвинителство „ТНТ“ за изземање на в.д. претседателот на Апелациски суд-Скопје Лидија Димчевска и нејзиниот заменик, на 16 овој месец донел решение со кое барањето за иземање се одбива како неосновано. Решението преку Апелациски суд-Скопје е доставено до Основниот суд Скопје 1. Како што соопшти Основен суд Скопје 1, врз основа на ова решение, а постапувајќи по барање на одбраната во предметот „ТНТ“ за изземање на претседателот на Основниот суд Скопје 1 Иван Џолев и неговиот заменик, Апелациониот суд-Скопје на 20 април 2018 година донел решение со кое барањето на одбраната се отрфрла како недозволено. Решението е доставено до Кривичниот суд. По добиена надлежност за постапување, претседателот на Основниот суд Скопје 1 постапувајќи по барање на одбраната за изземање на судечкиот совет кој постапува во предметот „ТНТ“ на 23 овој месец донел со кое изземање се одбива како неосновано. Постапувајќи и по барање на одбраната во ...
| | веќе видена | слични

Решението преку Апелациски суд-Скопје е доставено до Основниот суд Скопје 1. Како што соопшти Основен суд Скопје 1, врз основа на ова решение, а постапувајќи по барање на одбраната во предметот „ТНТ“ за изземање на претседателот на Основниот суд Скопје 1 Иван Џолев и неговиот заменик, Апелациониот суд-Скопје на 20 април 2018 година донел решение со кое барањето на одбраната се отрфрла како недозволено. Решението е доставено до Кривичниот суд. По добиена надлежност за постапување, претседателот на Основниот суд Скопје 1 постапувајќи по барање на одбраната за изземање на судечкиот совет кој постапува во предметот „ТНТ“ на 23 овој месец донел со кое изземање се одбива како неосновано. Постапувајќи и по барање на одбраната во предметот од обвинителството „Насилство општина Центар“ за изземање на претседателот на Основниот суд Скопје 1 Иван Џолев и неговиот заменик, како и в.д. претседателот на Апелацискиот суд и неговиот заменик, претседателот на судот донел решение со кое барањето се отфрла како недозволено. За ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Слободата на екс министерот за внатрешни Митко Чавков чини 600 илјади евра. Толкава била вредноста на недвижниот имот кој Чавков го дал како гаранција за да излезе од притвор, објави ТВ24. Под гаранција е ставен неговиот дом, но и огромна квадратура на земјиште кое неговото семејство го поседува. Пред два дена судиите од Кривичен ја прифатија неговата гаранција и одлучија наместо притвор да му биде одземен пасошот. И покрај одлуката на Кривичниот суд, поранешниот дикректор на БЈБ, обвинет за настаните од 27ми април се уште е зад решетки. По два дена откако скопска единица реши да го пушти да се брани од слобода, предметот денеска пристигнал во Апелација. Ќе се решава по жалба на обвинителството кое не се откажува Чавков да остане во притвор додека трае судската постапка. Од апелација велат дека предметот е испратен на мислење во Вишото јавно обвинителство и откако ќе добијат одговор ќе одлучуваат. Во обвинението, Митко Чавков како шеф на оперативниот штаб заедно со двајца началници за време на крвавиот ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Кривичниот совет при Основниот суд Скопје 1 денеска му го укина притворот на Митко Чавков и ја прифати дадената гаранција во недвижен имот како мерка за негово присуство во судската постапка за настаните од 27 април минатата година во Собранието на Република Македонија. На Чавков му е одземена патната исправа и има обврска еднаш неделно да се јавува во Судот. – Кривичниот совет на Одделението за гонење организиран криминал и корупција при Кривичниот суд постапувајќи по предлог на одбраната на М.Ч. опфатен во обвинителниот акт поврзан со настаните од 27 април 2017 година, во Собранието на Македонија, донесе решение со кое го прифати предлогот за определување мерка за обезбедување присуство – гаранција во недвижен имот, со кое по правосилноста на решението и запишување на гаранцијата, мерката притвор ќе се укине, а заради обезбедување присуство во текот на постапката се определуваат и мерки за претпазливост, односно привремено одземање на патната и друга исправа за преминување на државната граница и забрана за ...
| | веќе видена | слични

Кривичниот совет на скопскиот суд ја прифати гаранцијата во имот на поранешниот прв човек на полицијата Митко Чавков со што му ја уќина мерката притвор и одреди чавков да се јавува во суд еднаш неделно. Кривичниот совет на скопскиот суд ја прифати гаранцијата во имот на поранешниот прв човек на полицијата Митко Чавков со што му ја уќина мерката притвор и одреди чавков да се јавува во суд еднаш неделно. Одлуката доаѓа по поднесената жалба на одбраната на Чавков за притворот кој му бше одреден за 27 април. Чавков останува во шутка се додека не помине рокот за жалби на обвинителството.
| | веќе видена | слични

Екс министерот за внатрешни Митко Чавков излегува од притвор. Како гаранција дека нема да побегне Чавков го приложил недвижниот имот, кој Кривичниот совет го прифати. Наместо притвор тој останува без пасошот, а за да го докаже присуството мора да се пријавува во судот еднаш неделно. Сите овие услови ќе бидат исполнети откако решението ќе стане правосилно и ќе го потврди Апелација. „Кривичниот совет донесе решение со кое го прифати предлогот за определување мерка за обезбедување присуство – гаранција во недвижен имот, со кое по правосилноста на решението и запишување на гаранцијата, мерката притвор ќе се укине, а заради обезбедување присуство во текот на постапката се определуваат и мерки за претпазливост, односно привремено одземање на патната и друга исправа за преминување на државната граница и забрана за издавање нова, како и обврска обвинетиот еднаш неделно да се јавува во судот.“ - велат од Кривичен. Од друга страна обвинителството за организиран криминал не се откажува Чавков да остане зад решетки ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Митко Чавков денеска излегува од притвор, откако заврши истрагата и понуди гаранција во недвижен имот пред Кривичниот совет На Чавков му е одземена патната исправа и има обврска еднаш неделно да се јавува во Судот. - Кривичниот совет на Одделението за гонење организиран криминал и корупција при Кривичниот суд постапувајќи по предлог на одбраната на М.Ч. опфатен во обвинителниот акт поврзан со настаните од 27 април 2017 година, во Собранието на 4/23/2018 Чавков излегува од притвор со гаранција во недвижен имот - се вели во Соопштението. Против поранешниот директор на УБК се води обвинение за настаните на „крвавиот четврток“ на 27 април.
| | веќе видена | слични
8 копии

Кривичниот совет на одделението за гонење организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 – Скопје, постапувајќи по предлог на одбраната на Митко Чавков опфатен во обвинителниот акт поврзан со настаните од 27 април 2017 година, во Собранието, донесе решение со кое го прифати предлогот за определување мерка за обезбедување присуство – гаранција во недвижен имот. По правосилноста на решението и запишување на гаранцијата, мерката притвор треба да се укине, а заради обезбедување присуство во текот на постапката се определуваат и мерки за претпазливост, односно привремено одземање на патната и друга исправа за преминување на државната граница и забрана за издавање нова, како и обврска обвинетиот еднаш неделно да се јавува во судот. Обвинителството може да вложи жалба на решението на кривичниот совет, што значи дека дотогаш Чавков останува во притвор.(Makfax)
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Тамара Тодевска откри како се чувствува по Евровизија каде за македонија го освои 7-то место, но и даде свој коментар за тоа што Србија не доби ниту еден поен ...
сите 292 | | | веќе видена

Лидерот на десничарската партија и досегашен вицеканцелар, Хајнц Кристијан Штрахе поднел тужба против три лица, откако падна во замка со снимениот разговор на ...
сите 211 | | | веќе видена

Новоизбраниот претседател Стево Пендаровски, неговата сопруга и синот се уште живеат во станот во скопската населба Автокоманда, бидејќи „Вила Македонија“ не е ...
сите 233 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 151 | | | веќе видена

Германската канцеларка Ангела Меркел минатиот месец на самитот на ЕУ во Романија имала средби со неколкумина челници на Унијата кои се обидувале да ја ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Одбраната за „Топлик“ бара записник за примопредавање на снимките од СДСМ, СЈО не дава одговор

Од:
До кого (е-маил):
Порака: