Македонија - Студентите молчат пред корупцијата

Дури 91 процент од студентите не би пријавиле корупција при упис на факултет затоа што сметаат дека тоа би било против нивниот личен интерес, покажува истражувањето на Младински образовен форум, објавено вчера. Истражувањето во кое учествувале 330 студенти од пет факултети при УКИМ (Правен, Филозофски, Филолошки, Машински и Електротехнички) и две фокус-групи од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ покажува дека 63 проценти од нив познаваат некој што користел пријателски врски при упис на факултет, 60 проценти познаваат некој што користел партиски врски и 60 проценти познаваат студенти што користеле роднински врски. Исто така, 60 проценти од студентите воопшто и не знаат каде да пријават корупција, дури и ако сакаат тоа да го сторат. Голем дел од студентите, 81 процент, сметаат и дека голем проблем е ниското ниво на обученост на академскиот персонал. Т.А.
| | веќе видена | слични

Дури 91 отсто студенти не би пријавиле корупција ако тоа е во нивни интерес, но идентичен е процентот на оние што не сакаат да им биде побарано мито, а 78 отсто не ги засегала оваа појава, покажало истражувањето од Младинскиот образовен форум Во анкетата биле вклучени 330 студенти од пет факултети на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“. Од испитаниците, 73 отсто сметаат дека би ја влошиле својата состојба ако преземат нешто, 60 отсто не знаеле каде да пријават, а 46 отсто одговориле дека и онака ништо не можат да сменат. Истражувањето било спроведено лани во ноември и во декември, а се однесувало на корупцијата при упис на факултет. Петар Димитров од Антикорупциската студентска мрежа истакна дека од него не може да се добие јасна слика за тоа колку е присутна корупцијата во процесот на запишување, бидејќи сé било претставено како што го гледале студентите. Според резултатите, 25 отсто би дале пари, подароци или услуги за да се запишат на факултет, 23 отсто за да положат испит, а 20 отсто за да добијат ...
| | веќе видена | слични

Студентската свесност за штетноста на корупцијата при уписите на факултетите е ниска, а многу од студентите, за жал, одобруваат и применуваат најразлични форми на корупција, потврдуваат резултатите од Истражувањето за корупцијата при уписи на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, направено од Младинскиот образовен форум и Антикорупциската студентска мрежа во Југоисточна Европа (ACSN-SEE) во периодот од ноември до декември минатата година. Истражувањето, спроведено преку две фокус-групи и анкети на 330 студенти од Правниот, Филолошкиот, Филозофскиот, Машинскиот и Електротехничкиот факултет, покажува дека 63% од студентите познаваат некој кој користел пријателски врски при упис на факултет или пак, користел партиски и роднински врски (60%). Студентите се запознаени и со манипулацијата на квотите за малцинства (46%), но и со давањето пари, подароци и услуги на факултетската администрација (41%). За ваквите поразителни состојби студентите се обвинуваат себеси (26%), а меѓу останатите главни иницијатори на ...
| | веќе видена | слични

Останато

На првиот ден од неделата што завршува со референдум , министерот за надворешни работи Никола Димитров на прес конференција во Владата преку табли со напишани ...
сите 65 | | | веќе видена

Никој нема право да се коцка со идентитетот, традицијата, историјата и културата на Република Македонија. Никој нема право да се коцка и како влог да ги става ...
сите 173 | | | веќе видена

Новата верзија на популарниот OnePlus 6 доаѓа со голем број на исти опции, а од новитетите најмногу се истакнува поголемиот екран и селфи камерата која што ...
сите 58 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија - Студентите молчат пред корупцијата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: