Струјата од утре поскапа за 3,5 проценти


Струјата од утре поскапа за 3,5 проценти Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) прелдага цената на струјата да се зголеми за 3,47 проценти. Конечната одлука за поскапувањето треба да биде донесена во текот на денот, новата цена на струјата ќе важи од утре до 1 јули идната година. Регулаторната комисија предлага новата цена на струјата за еднотарифните домаќинства да изнесува 4,48 денари по киловат час, а за двотарифните - 5,59 денари за скапа и 2,8 денари за таканаречената евтина струја. Според пресметката, 1,52 проценти од новото зголемување на цената се наменети за ЕЛЕМ, 0,66 за МЕПСО и 1,29 проценти за ЕВН Македонија.
| | веќе видена | слични
3 копии

Од оваа есен 630.000 потрошувачи - домаќинства, со либерализацијата на пазарот на електрична енергија ќе имаат слободен избор да одлучуваат дали ќе останат да се снабдуваат и понатаму од ЕВН-Македонија или од друг снабдувач. Компаниите кои имаат лиценца за снабдување со струја веќе калкулираат за колку струјата, евентуално, ќе поскапи. Третата фаза на слободниот пазар на електрична енергија која треба да стартува од 1 јануари 2015 година треба да донесе бенефит за 70.000 мали и средни компании, бидејќи тие ќе можат да се снабдат со поевтина струја, но за домаќинствата таа или ќе остане иста или ќе поскапе. Но сепак, треба да се почека и да се види дали 630.000 потрошувачи - домаќинства кои исто така имаат избор, ќе излезат на слободниот пазар или ќе останат да се снабдуваат и понатаму од ЕВН-Македонија. Компаниите кои имаат лиценца за снабдување со струја калкулираат, ги прават анализите и сметаат дека треба да се почека за да се каже крајната цена. Ова беа дел од размислувањата на експертите и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Либерализацијата на пазарот со електрична енергија ќе направи заштеда во стопанството од 14 милиони евра. Според снабдувачите, само во првата година сметките на компаниите ќе им бидат помали за 30 отсто. Голем дел од помалите фирми кои не се опфатени со втората фаза од либерализацијата побарале да набавуваат струја од слободниот пазар. Намалени сметки за струја ќе добијат и помалите компании и домаќинствата за кои либерализацијата стартува од 1 јануари 2015 година. Промена има само на крајниот рок до кога ќе треба да изберат нов снабдувач со електрична енергија кој е пролонгиран за еден месец или до 15 ноември.
| | веќе видена | слични

Третата фаза на слободниот пазар на електрична енергија која треба да стартува од 1 јануари 2015 година треба да донесе бенефит за 70.000 мали и средни компании, бидејќи тие ќе можат да се снабдат со поевтина струја, но за домаќинствата таа или ќе остане иста или ќе поскапе, пишува Вечер . Но сепак, треба да се почека и да се види дали 630.000 потрошувачи – домаќинства кои исто така имаат избор, ќе излезат на слободниот пазар или ќе останат да се снабдуваат и понатаму од ЕВН-Македонија. Компаниите кои имаат лиценца за снабдување со струја калкулираат, ги прават анализите и сметаат дека треба да се почека за да се каже крајната цена. Извор: Вечер
| | веќе видена | слични

Целосната либерализација на пазарот на електрична енергија стартува од јануари следната година, што значи дека и граѓаните ќе можат сами на пазарот да изберат кој ќе ги снабдува со струја. Но, дел од компаниите кои имаат лиценци за снабдување сметаат дека ваквото отворање на пазарот, наместо пониски, ќе донесе повисоки цени од оние што сега ги определува Регулаторната комисија за енергетика. „На слободниот пазар цената ќе биде многу пониска, но имајте на ум дека треба да се плати и мрежарина. Според тоа, вкупното ќе биде нешто повисоко“, смета Златко Черепналковски, ЕДС. „Македонија е во различна ситуација, бидејќи успева да покрие само 70% од потребите со сопствено производство на енергија и според мене ова ќе влијае повеќе отколку локалната организација и секако субвенциите ќе мора да се решат, со оглед дека на слободниот пазар субвенции за електрична енергија не постојат“, изјави Гунтер Брамбек, ЕВН. Либерзализацијата се одвива во повеќе фази – за комапниите што веќе излегоа на слободниот пазар и сами си ...
| | веќе видена | слични

Целосната либерализација на пазарот на електрична енергија ќе донесе поевтина струја за фирмите, но граѓаните не треба да се надеваат на пониска цена, велат од енергетскиот бизнис. Берзанските цени, но и трошокот за пренос ќе играат клучна улога во цената што ќе им биде понудена. „На слободниот пазар цената ќе биде многу пониска, но имајте на ум дека треба да се плати и мрежарина. Според тоа вкупното ќе биде нешто повисоко“ вели Златко Черепналковски, ЕДС. Околу 14 милиони евра изнесува годишната заштеда што ќе ја прокнижат компаниите – покажува искуството од досегашната либерализација. Дека се помали сметките за струја, потврдува и интересот на фирмите што сакале побрзо од рокови да имаат можност да одберат снабдувач. „Многу големи компании што ги немаше ни на првиот, ни на вториот список што го објавивме сакаа да се приклучат, но не можеа затоа што условите не ги задоволуваа “ вели Илија Близнаковски, МЕПСО. За шест месеци од сега пазарот на струја треба целосно да се отвори. Време во кое треба да се ...
| | веќе видена | слични

Правото на домаќинствата и малите фирми- од нова година да можат сами да бираат од кого ќе купуваат струја- може ќе донесе пониски цени за електричната енергија а можеби и не. Правото на домаќинствата и малите фирми- од нова година да можат сами да бираат од кого ќе купуваат струја- може ќе донесе пониски цени за електричната енергија а можеби и не. Овој неодреден заклучок е збирот од ставовите по прашањето на дел од учесниците на трибината „Либерализација на електроенергетскиот сектор во Република Македонија“. Одговорите дадени на инсистирање на новинарите не беа директни- дали од први јануари ќе има поевтина струја за граѓаните или не. Наместо тоа, дел од панелистите, објаснуваа дали ќе има економска логика да се излезе на слободниот пазар. Она што во моментов изгледа како сигурно е дека нема да има одложување на датумот 1 Јануари, по кој 630 000 домаќинства и 70-тина илјади мали компании ќе ја добијат можноста да купуваат струја на слободен пазар. Регалоторот, ЕЛЕМ, МЕПСО, ЕВН, трговците со струја- сите ...
| | веќе видена | слични

Од први јануари следната година и граѓаните ќе треба сами на пазарот да си набавуваат електрична енергија, односно да изберат од која компанија ќе ја набават струјата што ја трошат во домовите. Дел од фирмите што имаат лиценца за да продаваат струја, велат дека тешко ќе може да ја продаваат по цената што сега ја одредува Регулаторната комисија за енергетика, со оглед дека во цената ќе треба да вклучат и дополнителни трошоци. „На слободниот пазар цената ќе биде многу пониска, но имајте на ум дека треба да се плати и мрежарина. Според тоа, вкупното ќе биде нешто повисоко“, смета Златко Черепналковски, ЕДС. Во моментов, во Македонија, граѓаните имаат најевтина цена на струјата во однос на регионот и на Европа. „Македонија е во различна ситуација, бидејќи успева да покрие само 70% од потребите со сопствено производство на енергија и според мене ова ќе влијае повеќе отколку локалната организација и секако субвенциите ќе мора да се решат, со оглед дека на слободниот пазар субвенции за електрична енергија не ...
| | веќе видена | слични

Втората фаза од либерализацијата на електроенергетскиот сектор се спроведува без поголеми проблеми. Во услови на светската економска криза кога цената на електричната енергија беше повисока, сега компаниите кои излегоа на слободниот либерализиран пазар имаат пониски цени на енергијата. Ова се дел од заклучоците на експертите и енергетските компании кои денеска учествуваа на дебатата во организација на ФЕИТ. „Втората фаза од либерализацијата се одвива во поповолни услови. Цените на пазарот се пониски. Цената на електричната енергија за време на кризата беше повисока. Втората фаза се спроведува без поголеми проблеми и почна успешно, така да заинтересираноста на потрошувачите е огромна“, изјави Илија Близнаковски од МЕПСО. „Ако ја споредиме потрошувачката, од почетокот на либерализацијата од април до сега компаниите имаат заштеда од 14 милиони евра“ изјави Златко Черепналковски, ЕДС. Последната фаза од либерализацијата треба да стартува на 01. 01 2015 година. Со оваа фаза на либерализацијата ќе бидат опфатени ...
| | веќе видена | слични

Математиката вели дека фирмите што во втората фаза на либерализација излегле на слободен пазар, годишно ќе плаќаат 14 милиони евра помалку за потрошената електрична енергија. Експертите велат дека најзаинтересирани за либерализација се токму компаниите што трошат многу струја во процесот на производство. За жал, 25 до 35% од домаќинствата во регионот трошат струја за затоплување на становите, што им создава проблеми за енергетските компании. Следен чекор во либерализацијата е излегувањето на слободен пазар на 70 илјади мали фирми кои сега според тарифниот систем имаат многу висока цена на струјата. Свето Николовски
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Полицијата 24 часа на ден ги чува таблите со новото име Северна Македонија, за да не бидат уништени и ишкртани како оние за автопатот Пријателство, пишува ...
сите 336 | | | веќе видена

Повредените и семејствата на жртвите во несреќата од 13 февруари кај село Ласкарци треба да ги обезбедат потребните документи и да ги достават во ...
сите 290 | | | веќе видена

Претседателот на партијата„ Алтернатива“ која настана по расколот во „Беса“, Африм Гаши по средбата со премиерот Заев изјави дека за партијата е повеќе ...
сите 212 | | | веќе видена

Професорката Гордана Силјановска, кандидатката за Претседател на Република Северна Македонија, на својот ФБ профил објави фотографија на која е со првиот ...
сите 162 | | | веќе видена

Двајца пациенти денеска беа пуштени на домашно лекување од болницата „8-ми Септември“. Пациентите ги пречекаа нивните роднини. Тие беа во добра состојба, но не ...
сите 198 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 136 | | | веќе видена

Самопрогласениот времен претседател на Венецуела, Хуан Гуаидо ја повика војската да дозволи влез на хуманитарната помош за Венецуела, која се очекува да ...
сите 123 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Струјата од утре поскапа за 3,5 проценти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: