Хоџа: Високите камати го кочат бизнисот


Банките целат кон задржување на своите клиенти, но мора да се посочи дека кај нас каматните стапки се високи, вели Неби Хоџа, претседател на Стопанската комора на Северозападна Македонија. -Кај нас за да се успее во бизнисот нормално секој си има некој таргет за заработка, за да ја постигне целта, но кај нас каматните стапки на банките се уште се на високо ниво. З емајќи ги во обзир стапките во европските земји кои изнесуваат од 1 до 2%, па споредено со тоа, ние сме се уште на високо ниво. Во овие кризни времиња за нашите компании ова значи една ситуација каде што им се остава малку простор за заработка, изјави Хоџа во „Отвореното студио“ на ТВ Нова. Според него, заработката на банките е дуплирана во однос на приватните бизниси во Македонија каде што во вакви ситуации особено малите и средните бизниси едвај опстојуваат. -Треба да се воздржат од тие каматни стапки, дури и да размислат да ги намалат, а не да ги зголемат каматите зошто знаеме дека централната банка ја зголеми нивната стапка значи на банките им ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Странските инвеститори се задоволни од деловното работење во Македонија и 84 отсто од нив повторно би инвестирале тука доколку за тоа имаат можност. Ова е заклучокот од најновото истражување што го спроведе Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија во периодот март-април 2015 година, а денеска го презентираше претседателот на Советот Штефан Петер. - Доказ за тоа дека ова не се празни зборови, е одлуката на „Ван Хул“ да ја отвори втората производна линија, како и најавата на „Џонсон Контролс“ да изгради уште една фабрика во Струмица, истакна Петер. Странските инвеститори оцениле дека одолговлекувањето на политичката криза во земјава ќе има долгорочни последици врз македонското стопанство. - Можно е странските компании да ги одложат плановите за инвестирање, што е очекувана реакција. Но, ако политичкото опкружување се стабилизира побрзо, тогаш, не само што ќе привлече нови инвестиции, туку ќе им помогне и на сегашните, постојните, да ги прошират своите деловни активности, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Одолговлекувањето на политичката криза во земјава може да има негативни последици за бизнис-климата. Ова е наведено во истражувањето на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија. Според нив, главни предизвици се недостатокот на правна, општествена и политичка стабилност, борбата против корупцијата, процесот на интеграција на Македонија во ЕУ, како и административните препреки. Штефан Петер, претседател на Советот на странски инвеститори, рече дека поради одолговлекувањето на политичката криза, постои можност странските компании да ги одложат своите инвестиции. Инаку, дури 68 отсто од компаниите се жалеле на брзите и чести промени на регулативата, за што рекле дека деловната заедница речиси воопшто не е вклучена во изготвување на законските измени кои имаат директно влијание врз бизнисот на инвеститорите. Додека, пак, 60 отсто од нив бизнис-климата во Македонија ја оцениле како непредвидлива. Додатно, 52 отсто од странските инвеститори негативно ја оцениле инспекцијата во однос на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Над 80 отсто од странските компании тука повторно би инвестирале ако имаат можност за тоа. Задоволни се од даночната политика, високваливикуваната работна сила, стабилното деловно опкружување. Ова го покажува најновата анкета на советот за странски инвеститори. Доказ за тоа дека во Македонија тие успешно го водат бизнисот, се новите погони на британски Ван Хол и Џонсон Контролс. Иако се задоволни од бизнис климата, бараат решавање на политичката неизвеснот. Сметаат дека одолговлекувањето на кризата долгорочно ќе се одрази врз работата на целото стопанство. Според анкетата на советот, 70 отсто од инвеститорите успеале да ги реазлираат планираните активности, 20 проценти очекувата подорбување во работата, а само осум отсто се песимисти и сметаат дека ќе имаат влошување на економските резултати. Како проблеми со кои се соочуват остануваат долгите административни процедури, честите промени на законите, недостатокот на квалификуван кадар, недоволната борба против корупцијата. Инвеститорите помогнаа во зголемување ...
| | веќе видена | слични

Советот на странски инвеститори генерално е задоволен од деловната клима и условите за водење бизнис во Македонија поради евтината и соодветна работна сила, ниските давачки и даночната политика, но препорачуваат политичката криза што побрзо да заврши за да продолжи инвестицискиот циклус и проширувањето на нивните активности. „Одолговлекувањето на политичката криза без сомнение ќе има долгорочни последици на македонското стопанство. Странските инвеститори, во ваков период, може да ги одложат одлуките за инвестирање, што е и очекувана реакција. Од друга страна, брзата стабилизација на политичкото опкружување не само што ќе привлече нови инвеститори туку и ќе им помогне на постојните да ги прошират своите деловни активности, изјави Штефан Петер“, претседател на Советот на странски инвеститори. Во истражувањето кое го спроведе Сојузот на стопански комори, странските компании повторно би инвестирале во Македонија и би го прошириле бизнисот, а најголеми забелешки имаат за честата промена на законските прописи, ...
| | веќе видена | слични

Потврда за тоа се одлуките на Ван Хул за втора производна линија  и најавената изградба на Џонсон Контролс  за нова фабрика во Струмица, оцени Штефан Петер претседател на Советот на странските инвеститори. Тој потенцира и дека одолговлекувањето на политичката криза ќе има долгорочни последици врз стопанството. Доколку се стабилизира побрзо, можно е има нови инвестиции, или постојнит  да бидат  проширени . Според истражувањето,  даночната политика,  работната сила и стабилно деловно опкружување имаат  недостиг на правна и политичка стабилност, како проблем се наведени  корупцијата и честите промени на законските решенија. Странските инвеститори сметаат дека членството на Македонија во ЕУ значително ќе го подобри деловниот амбиент поради што, земјава треба повеќе внимание да посвети на ова прашање.
| | веќе видена | слични

Долгата политичка криза им пречи на странските инвеститори. Испратија апел до политичките лидери за што е можно побрз компромис, бидејќи како што велат, во спротивно ќе се остварат проекциите за намалување на растот на македонската економија. -Одолговлекувањето на политичката криза без сомнение ќе има долгорочни последици на македонското стопанство. Странските инвеститори, во ваков период, може да ги одложат одлуките за инвестирање, што е и очекувана реакција. Од друга страна, брзата стабилизација на политичкото опкружување не само што ќе привлече нови инвеститори туку и ќе им помогне на постојните да ги прошират своите деловни активности, изјави Штефан Петер, претседател на Советот на странски инвеститори. Советот на странски инвеститори во текот на март и април спроведе анкета помеѓу 118 членки за деловната клима во Македонија. Најголем дел од нив ја оцениле како задоволителна. Задоволни се од квалификуваната работна сила, трошоците за работење, даночната политика, додека најмногу им пречат правната ...
| | веќе видена | слични

Економијата веќе трпи последици од политиката. Оваа оценка ја делат и странските инвеститори и домашните бизнисмени, но и македонските и меѓународните финансиски институции – со пролонгирање на кризата негативните ефекти само ќе растат. Совет на странски инвеститори: економијата веќе трпи Странските инвеститори присутни во земјава сметаат дека економијата веќе трпи последици поради политиката – можно е одложување, па дури и откажување на веќе планираните инвестициски активности. „Продолжената политичка криза негативно ќе има долгорочни последици на македонската економија. Ќе се одрази на бизнисите и крајниот раст на економијата… Но, ако политичкото опкружување се стабилизира побрзо, тогаш, не само што ќе привлече нови инвестиции, туку ќе им помогне и на сегашните, постојните, да ги прошират своите деловни активности. Затоа апелираме побрзо да се реши политичката криза“ вели Штефан Петер, претседател на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија. Токму политичката криза, но и ...
| | веќе видена | слични

Доказ за тоа дека ова не се празни зборови, е одлуката на "Ван Хул" да ја отвори втората производна линија, како и најавата на "Џонсон Контролс" да изгради уште една фабрика во Струмица, истакна претседателот на Советот, Штефан Петер. Странските инвеститори се задоволни од деловната клима во Македонија и 84 отсто од нив повторно би инвестирале тука доколку за тоа имаат можност. Ова го покажува најновото истражување што го спроведе Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија во периодот март-април 2015 година, – Доказ за тоа дека ова не се празни зборови, е одлуката на „Ван Хул“ да ја отвори втората производна линија, како и најавата на „Џонсон Контролс“ да изгради уште една фабрика во Струмица, истакна претседателот на Советот, Штефан Петер. Странските инвеститори оцениле дека одолговлекувањето на политичката криза во земјава ќе има долгорочни последици врз македонското стопанство. – Можно е странските компании да ги одложат плановите за инвестирање, што е очекувана реакција. Но, ако ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Ова е заклучокот од најновото истражување што го спроведе Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија во периодот март-април 2015 година, а денеска го презентираше претседателот на Советот Штефан Петер. Странските инвеститори се задоволни од деловното работење во Македонија и 84 отсто од нив повторно би инвестирале тука доколку за тоа имаат можност. Ова е заклучокот од најновото истражување што го спроведе Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија во периодот март-април 2015 година, а денеска го презентираше претседателот на Советот Штефан Петер. - Доказ за тоа дека ова не се празни зборови, е одлуката на „Ван Хул" да ја отвори втората производна линија, како и најавата на „Џонсон Контролс" да изгради уште една фабрика во Струмица, истакна Петер. Странските инвеститори оцениле дека одолговлекувањето на политичката криза во земјава ќе има долгорочни последици врз македонското стопанство. - Можно е странските компании да ги одложат плановите за инвестирање, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Како што веќе најавивме, од утре па во текот на следниот период територијата на нашата држава ќе биде пов влијание на возок воздушен притисок (антициклон) кој ...
сите 202 | | | веќе видена

Владата на Црна Гора го утврди предлог-законот за ратификација на Протоколот за пристап на Република Северна Македонија во НАТО и го достави до Парламентот за ...
сите 153 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 239 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) ќе донираат средства во висина од 1.200.000 денари како помош за семејствата на настраданите во ...
сите 251 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 122 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп вечерва прогласи вонредна состојба за да добие пристап до милијарди долари за изградба на ѕид долж границата меѓу САД и ...
сите 90 | | | веќе видена

Десерт кој ќе го обожавате! 2 јајца 1 чаша шеќер 1 чаша млеко 1 чаша мелени бисквити 50 гр чоколадо 60 гр путер 1 кесичка прашок за печиво 1 чаша брашно 1 чаша ...
сите 96 | | | веќе видена

Како што соопштија од собраниската прес-служба, покани се испратени до претседателите на Европскиот парламент, на Парламентарното собрание на НАТО, на ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Хоџа: Високите камати го кочат бизнисот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: