Отворено писмо на професорките: Иванов да стави вето, ако пратениците пак изгласаат двојазичност, на потег е Уставниот суд!


Од акад. проф. д-р Катица Ќулавкова, проф. д-р Гордана Силјановска Давкова, проф. д-р Симона Груевска-Маџоска до Собранието и пратениците!!! Со непарламентарна брзина, пратеникот Артан Груби, (зло)употребувајќи го европското знаме и статусот на претседател на Комисијата за европски прашања, неевропски (неделовнички и во отсуство на опозицијата) го турка законот кон гласање! Впрочем, тој го примени уште недонесен, праќајќи им тројазични покани (на македонски, на албански и на англиски) на учесниците во расправата на „неговата” ненадлежна комисија! Во стилот на ‘Rule of Man’, Груби изјавува: законот треба да се усвои без прифаќање на ниту еден амандман, во предложената форма, што поскоро!! Во прашање е лош закон (Аристотел) од аспект на меѓуетничките односи, владеењето на правото, Охридскиот рамковен договор, деловничката процедура, европските јазични политики и номотехниката. Наместо брзо усвојување, ние предлагаме ИТНО повлекување на истиот од следниве причини: Првата, називот на овој закон: не кореспондира ...
| | веќе видена | слични

Според познавачите на проблематиката, сега откако претседателот Ѓорге Иванов со ветото даде повод, пратениците во Собранието треба да ја искористат можноста за повторно разгледување и отстранување на посочените недостатоци, па транспарентно, со вклучување на стручната јавност и со јавна дебата, да ги испочитуваат принципите за кои јасно се залагаат и владата и парламентот. Како и да е, очигледно на ништо повеќе од обично прегласување не треба да се надеваме, затоа што за премиерот Зоран Заев законот за јазици нема недостатоци. Сепак, ако се консултира интернет страницата на Венецијанската комисија, советодавното тело на Советот на Европа, таму засега нема ниту една информација дека некој од Македонија им пратил барање за советодавно мислење за Законот за употреба на јазиците. Последно нешто што е добиено во комисијата од Македонија е барањето од Министерството за труд и социјална политика за нацртот на законот за превенција и заштита од дискриминација. Ако на ова барање испратено на 8 јануари одговорот ќе ...
| | веќе видена | слични

На интернет страницата на Венецијанската комисија при Советот на Европа може да се забележи дека никаде не е забележано оти е пристигнато барањето на Република Македонија за оцена на уставноста на Законот за употреба на јазиците, како што тврдеше Владата и премиерот Зоран Заев. Доколку се отиде на опцијата за да преглед на документите кои треба да се разгледаат и таму го нема овој закон кој неодаман во македонското Собрание беше изгласан без прифаќање на ниеден амандман и без присуство на опозицијата. Единствено што може да се забележи е дека ќе се оценува Нацрт-законот за превенција и заштита против дискриминација предложен од Министерството за труд и социјална политика и толку. Други закони кои се за оценување, а се пристигнати од Македонија нема. Иако преставниците на Владата на СДСМ и Зоран Заев веќе со месеци ја убедуваат македонската јавност дека законот е испратен на оценување во Венецијанската Комисија сепак доказите го потврдуваат спротивното. Кон ваквите тврдења се приклучи и професорката Гордана ...
| | веќе видена | слични

На интернет страната на Венецијанската Комисија при советот на Европа може да се забележи дека никаде не е пристигнато барањето на Македонија за оценка на уставноста на Законот за употреба на јазиците. Доколку отидете на опцијата за да ги прегледате документите кои треба да се разгледаат и таму го нема овој Закон. Единствено што може да се забележи е дека ќе се оценува нацрт законот за превенција и заштита против дискриминација предложен од Министерството за труд и социјална политика и толку. Други закони кои се за оценување, а се пристигнати од Македонија нема. Иако преставниците на Владата на СДСМ и Зоран Заев веќе со месеци ја убедуваат македонската јавност дека законот е испратен на оценување во Венецијанската Комисија сепак доказите го потврдуваат спротивното. Кон ваквите тврдења се приклучи и професорката Гордана Силјановска која во гостувањето на ТВ Нова потврди дека ваквиот закон сеуште не е пристигнат на оценување во Венецијанската комисија. Дополнително досега не е забележано да се испрати било ...
| | веќе видена | слични

Владата го утврди законот Законот за употреба на јазиците, го испрати во Собранието, пратениците го изгласаа на 11 јануари, претседателот на државата пред три дена не го потпиша указот… но никој сѐ уште не го испратил текстот на Законот до Венецијанската комисија – како што беше ветувано – чии угледни правници требаше да дадат советодавно мислење за овој законски акт кој создаде низа контроверзи. Собранието сега има рок до 9 февруари да закаже нова седница на која треба да се разгледуваат забелешките на претседателот и пак да се гласа. Но и овој пат мислењето на Венецијанската ќе остане непознато, пишува МКД.МК, зашто и утре некој да го испрати, најрано одговор би можело да се добие – во април. Текстот не е пратен од непознати причини, а единствено што последно е стигнато на адреса на Комисијата е барањето од Министерството за труд и социјална политика за нацртот на законот за превенција и заштита од дискриминација. А, премиерот Зоран Заев, уште во јули минатата година изјави дека „текстот на Законот за ...
| | веќе видена | слични

Претседателот Иванов ќе биде казнет за неспроведување на Законот за употреба на јазиците, најави на ТВ Алсат пратеникот на ДУИ Џеват Адеми. Адеми во контекст на спроведување на Законот за употреба на јазиците испрати порака дека ќе бидат казнети сите што нема да го почитуваат законското решение. Првата казна ќе биде изречена за шефот на државата. „За официјалниот статус на албанскиот јазик не се грижи носителот на институцијата, туку самата институција. Овој Иванов, кој одби да го потпише указот за законот за албански јазик, ќе биде казнет за неупотреба на албанскиот јазик и тоа за две три недели”, изјави Џафери. Според него владата зависи од спроведување на законот. “Досега немало казнени одредби. Соочувајќи се со неспроведувањето на законските одредби ние воведовме казнени одредби. Не е популарна мерка во законот да воведеш казнени одредби. Се согласувам со тоа како еден од авторите на законот. Не го направивме тоа толку лесно, но во Македонија имаме појава на неспроведување на законите. Бидејќи законот за ...
| | веќе видена | слични

Има простор за подобрување на текстот на Законот за употреба на јазиците. Се работи за многу комплициран текст. Не верувам дека законот може да биде причина за нови меѓуетнички тензии во општествотo, вели францускиот амбасадор во Македонија Кристијан Тимоние, во неделното интервју за Радио слободна Европа.„Има простор за подобрување на содржината на Законот за употреба на јазиците и не сум единствениот кој смета дека се работи за комплициран текст кој не е лесно да се разбере“, изјави амбасадорот Тимоние.„Од друга стана она што ме интересира повеќе за овој текст е дали се разговараше за амандманите, дали правната рамка одговара на уставната, дали на пример целта на текстот, но и финансиските последици беа претставени пред јавноста? Сето тоа за нас се интересни прашања кои треба да покажат дали македонскиот систем функционира како нормален систем. За мене ова е своевиден тест. Од друга страна да бидам целосно искрен, ќе ви кажам дека постои простор за подобрување во самиот текст и тоа е возможно, затоа што ...
| | веќе видена | слични

За две три недели и претседателот Иванов ќе биде казнет за неспроведување на Законот за употреба на јазиците, изјави во емисија на ТВ Алсат пратеникот на ДУИ Џеват Адеми.Тој зборуваше употребата на албанскиот јазик по донесувањето на Законот за употреба на јазиците.„За официјалниот статус на албанскиот јазик не се грижи носителот на институцијата, туку самата институција. Овој Иванов, кој одби да го потпише указот за законот за албански јазик, ќе биде казнет за неупотреба на албанскиот јазик и тоа за две три недели. Досега немало казнени одредби. Соочувајќи се со неспроведувањето на законските одредби ние воведовме казнени одредби. Не е популарна мерка во законот да воведеш казнени одредби. Се согласувам со тоа како еден од авторите на законот. Не го направивме тоа толку лесно, но во Македонија имаме појава на неспроведување на законите. Бидејќи законот за албански јазик за нас е важен, ние сме предвиделе и казнени мерки. Ќе ги удриме по џеб, еднаш, два пати, три пати и ќе видите. Законот за јазиците, ...
| | веќе видена | слични

На интернет страницата на Венецијанската комисија, советодавното тело на Советот на Европа, засега нема ниту една информација дека некој од Македонија им пратил барање за советодавно мислење за Законот за употреба на јазиците. Последно нешто што е добиено во комисијата од Македонија е барањето од Министерството за труд и социјална политика за нацртот на законот за превенција и заштита од дискриминација.Угледните правници, членови на Венецијанската комисија, на ова барање на македонското Министерство за труд испратено на 8 јануари ќе одговорат во март. Ако може да се заклучува според ваквиот распоред,тогаш ако утре некој од Македонија го испрати барањето за совет за Законот за јазиците, во најдобар случај одговорот би се добил во април. До 9 февруари е рокот кога Собранието, по ветото од претседателот на државата, пак треба да гласа за законот.А еве што ветуваа нашите политичари.Премиерот Зоран Заев, уште во јули минатата година изјави дека „текстот на Законот за јазици кој беше искористен како алиби за ...
| | веќе видена | слични

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ ја повика Владата Законот за употреба на јазиците да се даде на мислење на Венецијанската комисија и нејзините забелешки да се вградат во текстот на законот како што е предвидено во планот „3-6-9“. „Потсетуваме дека од 2001 година, Уставот на Република Македонија предвидува употреба на албанскиот јазик на централно ниво, во јасно одредени сфери на употреба. Сметаме дека е особено важно државата да посвети внимание на имплементацијата на јазичните права и сметаме дека овој закон треба да ја има таа функција. Воедно, укажуваме и дека при носење на законот е потребна поголема транспарентност и јавна дебата, принципи за кои јасно се залага оваа Влада и Собранието“, велат од „Социетас цивилис“. Оттаму апелираат до пратениците во Собранието да ја искористат можноста за повторно разгледување на законот и да ги отстранат евентуалните недостатоци со вклучување на стручната јавност во дискусијата, со што „воедно ќе се намали и можноста за манипулација со јавноста“.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Памела Андерсон беше гостинка на синоќешната вечера на фудбалскиот клуб Олимпик од Марсеј , каде се собирала помош за сиромашните деца од градот. наеднаш , во ...
сите 225 | | | веќе видена

Дали потпретседателот на СДСМ Мухамед Зекири прави пуч во ИВЗ или во партијата? Во екот на изборната кампања Зекири бара чистка во неговата матична партија, а ...
сите 365 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 290 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 229 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Отворено писмо на професорките: Иванов да стави вето, ако пратениците пак изгласаат двојазичност, на потег е Уставниот суд!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: