Скопје и Атина потпишаа договор за соработка


Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов и Градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис, денеска (27 април 2018 година, петок), во Скопје ја имаа втората официјална средба, по посетата на градоначалникот Шилегов на Атина. Препознавајќи го клучниот елемент кој денешните градови го имаат во контекстот на меѓународните односи и во промовирањето на добрососедска соработка, особено главните градови, тие денеска потпишаа Договор за соработка помеѓу градовите Скопје и Атина. - Со потпишувањето на овој договор, со Атина ќе разменуваме информации, искуства и добри практики и ќе негуваме соработка во разни области на работа и надлежности, како што се: градска администрација и управување со јавни услуги, урбан развој, урбана отпорност, заштита на животната средина и природата, културни и туристички активности, иновации, информатичка технологија и дигитализација и практики за граѓански ангажман. Воедно, заедно ќе соработуваме во рамките на мрежата Eurocities и ќе ги промовираме трговските контакти - истакна Шилегов. Тој ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Чекорите на градење доверба, како што е денеска потпишаниот договор за соработка меѓу Скопје и Атина, се историски чекори на поставување мостови за соработка, што е од помош и за политичкиот процес што се води на меѓувладино ниво, се согласија на денешната средба премиерот Зоран Заев и градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис. „Одговорни сме за иднината на сегашните, но и на идните генерации и треба да ги развиваме нашите пријателски односи. Скопје е најголем град во нашата држава, ќе биде од значење размената на искуства меѓу нашиот главен град и Атина во делот на позитивни практики на менаџирањето“, рече премиерот Заев, соопштија од владината прес-служба. Градоначалникот на Атина, Каминис, се наведува, изрази разбирање за евро-атлантските аспирации на државава. Тој додаде дека е отворен прозорец на можности за владите на двете земји да најдат решение за отвореното билатерално прашање. „Грција е една од најстарите земји членки на НАТО и на ЕУ и мора да биде лидер во обезбедувањето евро-атлантска иднина за ...
| | веќе видена | слични

Македонија и Грција можеби и натаму се далеку од постигнување на долгопосакуваното решение на спорот за името, но затоа пак во последниот период со засилените дипломатски напори се прават обид да се нормализираат односите меѓу двете соседни земји и да се гради основа за пријателство, доверба и соработка. Во тој дух, вчера се одржа и средбата на македонскиот премиер Зоран Заев со градоначалникот на Атина Јоргос Каминис кој претходно му беше гостин и на скопскиот колега Шилегов. – Одговорни сме за иднината на сегашните, но и на идните генерации, и треба да ги развиваме нашите пријателски односи. Скопје е најголем град во нашата држава, ќе биде од значење размената на искуства меѓу нашиот главен град и Атина во делот на позитивни практики на менаџирањето – рече премиерот Заев. Градоначалникот на Атина изрази разбирање за евро-атлантските аспирации на државава. Тој додаде дека е отворен прозорец на можности за владите на двете земји да најдат решение за отвореното билатерално прашање. – Грција е една од ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, придружуван од градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов, попладнево се сретна со градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис. Премиерот Заев и градоначалникот Каминис се согласија дека ваквите чекори на градење доверба, како што е денеска потпишаниот договор за соработка меѓу Скопје и Атина, се историски чекори на поставување мостови за соработка, што е од помош и за политичкиот процес што се води на меѓувладино ниво. – Одговорни сме за иднината на сегашните, но и на идните генерации, и треба да ги развиваме нашите пријателски односи. Скопје е најголем град во нашата држава, ќе биде од значење размената на искуства меѓу нашиот главен град и Атина во делот на позитивни практики на менаџирањето – рече премиерот Заев. Градоначалникот на Атина изрази разбирање за евро-атлантските аспирации на државава. Тој додаде дека е отворен прозорец на можности за владите на двете земји да најдат решение за отвореното билатерално прашање. – Грција е една од ...
| | веќе видена | слични

Една од темите за кои разговараа, беа спомениците во центарот на градот, проектот „Скопје 2014“. Градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис, рече дека првпат ги гледа во живо. „Спомениците им припаѓаат на музеите. Не му велам на градоначалникот Шилегов да ги стави спомениците во музеј. Но живееме во 21 век, да ги оставиме спомениците на историјата и на музеите. Да зборуваме за тековни проблеми“, истакна Каминис. Каминис, додаде дека не дошол во Скопје за да разговара за спорот за името меѓу двете земји, тема која била заобиколена и за време на престојот на скопскиот градоначалник Шилегов во Атина. Туку за тоа на кој начин градоначалниците можат најмногу да помогнат за обединување на луѓето, за подобрување на меѓусебното разбирање. „Билатералните односи не треба да бидат пречка за односите меѓу двата града. Треба да работиме за доброто на нашите граѓани, кои чекаат да им служиме. Тоа можеме да го сториме само преку соработка. Да не се храниме со стереотипите. Тука да покажеме дека кога отворено соработуваш со ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Одговорни сме за иднината на сегашните, но и на идните генерации и треба да ги развиваме нашите пријателски односи. Скопје е најголем град во нашата држава, ќе биде од значење размената на искуства меѓу нашиот главен град и Атина во делот на позитивни практики на менаџирањето. На средбата со градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис се согласивме дека чекорите на градење доверба, како што е денеска потпишаниот договор за соработка меѓу Скопје и Атина, се историски чекори на поставување мостови за соработка, што е од помош и за политичкиот процес што се води на меѓу владино ниво. Грција е една од најстарите земји членки на НАТО и на ЕУ и мора да биде лидер во обезбедувањето евро-атлантска иднина за целиот регион. Работиме и на клучните реформски процеси, градиме едно општество за сите граѓани и ќе направиме се што е до нас, да биде најдено заеднички прифатливо решение. Во меѓувреме, добро е што постои политичка волја, ќе ја зајакнуваме довербата, меѓусебната соработка и добрососедските односи. Заеднички се ...
| | веќе видена | слични

Не сме разговарале за името, тоа не е наша работа. Ние сме градоначалници и треба да работиме на тоа како да ги споиме лугето, изјави атинскиот градоначалник кој се наога во прва посета на Скопје. Запрашан што мисли за спомениците во центарот градот, Каменис тврди дека се уште не ги видел во живо туку само на фотографија. Тој истакна дека историјата не смее да не дели туку напротив таа треба да спојува. Градоначалникот Шилегов одговарајки на прашање на грчките новинари рече дека дел од објектите и скулптурите се отстрануваат бидејки се под кривични истраги. Тој се согалси дека во градот има премногу споменици. Двајцата градоначалници се согласија дека билатералните праша не смеа да попречат во градње на доверна мегу двата народа. Шолегов и Каминис потпишаа догвор за соработка мегу Скопје и Аtина
| | веќе видена | слични
2 копии

Договор за соработка меѓу Скопје и Атина денеска потпишаа градоначалниците на двата града, Петре Шилегов и Јоргос Каминис. – Со потпишувањето на овој Договор со Атина ќе размениме информации, искуства, нови практики и ќе негуваме соработка во разни области на нашата работа и надлежност како што се градската администрација, управување со јавни услуги, урбан развој и отпорност, заштита на животната средина и природата, културни и туристички активности, иновации, информатичка технологија и дигитализација, рече Шилегов по потпишувањето во Музејот на современа уметност (МСУ). Додаде дека ќе соработиваат во рамки на мрежата „Eurocities“ и ќе промовираат трговски контакти. Шилегов посочи дека со Каминис веруваат во соработка и не се плашат од предизвици. Смета дека ова е историски ден за Скопје и за Атина. – Имаме силна волја и капацитет да го зацврстиме нашето пријателство. Заедно можеме повеќе и побрзо ќе стигнеме до нашата цел, преку интензивна соработка да обезбедиме подобар живот за граѓаните на Скопје и на ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов и градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис, денеска во Скопје ја имаа втората официјална средба на која потпишаа Договор за соработка помеѓу главните градови на Македонија и Грција.„Со потпишувањето на овој договор, со Атина ќе разменуваме информации, искуства и добри практики и ќе негуваме соработка во разни области на работа и надлежности, како што се: градска администрација и управување со јавни услуги, урбан развој, урбана отпорност, заштита на животната средина и природата, културни и туристички активности, иновации, информатичка технологија и дигитализација и практики за граѓански ангажман. Воедно, заедно ќе соработуваме во рамките на мрежата Eurocities и ќе ги промовираме трговските контакти“, истакна Шилегов.Тој нагласи дека граѓаните и на двата града се соочуваат со исти предизвици во секојдневното живеење, а продлабочувањето на нивната соработката и размената на искуствата ќе придонесат заедно да работат на изнаоѓање решенија за современите потреби на ...
| | веќе видена | слични

Договор за соработка помеѓу градовите Скопје и Атина беше потпишан денеска во Музејот на современа уметност (МСУ) во Скопје. Договорот го потпишаа градоначалниците на двата града, Петре Шилегов и Јоргос Каминис. – Со потпишувањето на овој договор, со Атина ќе разменуваме информации, искуства и добри практики и ќе негуваме соработка во разни области на работа и надлежности, како што се: градска администрација и управување со јавни услуги, урбан развој, урбана отпорност, заштита на животната средина и природата, културни и туристички активности, иновации, информатичка технологија и дигитализација и практики за граѓански ангажман. Воедно, заедно ќе соработуваме во рамките на мрежата Eurocities и ќе ги промовираме трговските контакти – истакна Шилегов. Во обраќањето, Шилегов потенцираше дека двата града и двата народа имаат повеќе историја што ги спојува отколку историја што ги разделува, па затоа и го избрале Музејот на современа уметност да биде местото на кое ќе го потпишат договорот.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На основа на работни групи ќе се разгледаат сите модалитети како да се имплементира препораката на Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, ...
сите 440 | | | веќе видена

Британскиот премиер, Борис Џонсон денеска ја повика нацијата на единство за надминување на поделбите за Брегзит, кои ја поделија земјата.– Ќе се обединиме… ќе ...
сите 200 | | | веќе видена

Пронајдени се телата на уште шест жртви од ерупцијата на вулканот на Белиот остров во Нов Зеланд. Специјалните единици на војската поминале четири часа на ...
сите 129 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 126 | | | веќе видена

Зоран Заев е исплашен од претстојниот изборен пораз затоа што знае дека тоа ќе значи крај на амнестијата на криминалот и отворање на сите коруптивни скандали ...
сите 117 | | | веќе видена

Бизнисменот Орце Камчев, кој се јавува како главен сведок во случајот „Рекет“, потврдува дека негов е гласот што се слуша на аудио-снимките кои се појавија во ...
сите 169 | | | веќе видена

Ако се прашувате зошто сè уште не сте ја запознале личноста за која знаете дека е вистинската и со која сакате да бидете до крајот на животот, можеби ѕвездите ...
сите 145 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Скопје и Атина потпишаа договор за соработка

Од:
До кого (е-маил):
Порака: