СРД: Упад и уривање на независноста

2 копии

Советот за радиодифузија ќе упати протест за нетранспарентното усвојување на измените на Законот за радиодифузна дејност со кој се зголеми бројот на членовите на ова тело од 9 на 15. Заклучокот по денешната седница во кој се наведува дека е загрозена независноста на регулаторното тело, советот ќе го упати до Владата, Собранието и меѓународните организации. На седницата, со исклучок на Алма Мешовиќ и Борче Арсов сите членови ги искритикуваа новите законски измени и ги нарекоа како обид за политизирање на советот со што се неутрализира влијанието на новинарската фела во ова регулаторно тело. Според членот на Советот Али Алиу ова е упад и уривање на независноста. Според него, она што револтира е што власта сака да стави под контрола се и сешто, но и дека тоа е недозволиво. „Незамисливо е да не се консултира Советот за измените кои се суштински за самата институција“, рече претседателот Зоран Стефановски додавајќи дека за овие измени не е испочитувана важечката законска регулатива според која Советот учествува ...
| | веќе видена | слични

Во соопштението до јавноста, Советот за радиодифузија истакнува дека прибавувањето на мислење од СРД при измени и дополнувања на медиумската регулатива е законска обврска, независно дали тие измени или дополнувања се во редовна или скратена постапка. „Препораката на Комитетот на министри од Советот на Европа до државите – членки за независноста и функциите на регулаторните тела од радиодифузниот сектор нагласува дека правилата за управување на регулаторните тела за електронски медиуми, особено нивното членство, се клучниот елемент на нивната независност. Документот на Советот на Европа уште налага дека регулаторните тела треба да се дефинираат на начин, што обезбедува нивна заштита од какво било мешање, особено од центри на политичка или економска моќ. Најновите измени на законот не нудат гаранција за независноста на СРД во иднина“, стои во соопштението на СРД. Оттаму сметаат дека усвојувањето на годишниот извештај за работа на СРД во Собранието со гласови и од власта и од опозицијата е показ за тоа дека не ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Советот за радиодифузија нема да и ја одземе лиценцата за работа на А1 при стечајна постапка, но ќе ја одземе ако правното лице прогласи ликвидација. По мислењето на правните служби на советот, стечајот не значи дека Советот за радиодифузија веднаш треба да ја одземе лиценцата за работа на електронскиот медиум. „Ние претходно мораме да провериме дали А1 има ненаплатени побарувања како што се проверува и секој друг правен субјект. Потоа во предвидениот законски рок тие побарувања да ги доставиме до стечајниот управник. - Тогаш ако дојде до ликвидација на медиумот значи дека нема субјект носител на таа дозвола, па се одзема. Но, стечајот не значи тоа, бидејќи правниот субјект постои и повторно може да проработи“, изјави претседателот на Советот за радиодифузија Зоран Стефановски. „Доколку дојде до ликвидација на телевизијата, односно на медиумот, против кого се води стечајна постапка, автоматски доаѓа до ликвидирање на субјектот којшто е носител на дозволата и по автоматизам, него му престанува, односно ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија (СРД) ќе ја чека разврската околу стечајната постапка за А1, по што ќе се произнесе дали ќе и' ја одземе дозволата за работа на телевизијата на Велија Рамковски. Доколку судот донесе одлука за стечај, односно ликвидација на субјектот, тогаш Советот по автоматизам ќе му ја одземе лиценцата, бидејќи „правниот субјект што ја поседува дозволата за работа е ликвидиран“. „Но, доколку стечајната постапка заврши со предлог за реорганизација, односно управителот добие можност да го реорганизира субјектот, тогаш нема причина да ја поништиме дозволата за работа“, изјави вчера претседателот на СРД, Зоран Стефаноски, кој објасни дека ставот на СРД бил по консултација со нивните правни служби. Иако најавен, „случајот со А1“ не беше дневна точка на вчерашната седница на СРД, прва по летните одмори. Датумот на седницата несреќно се совпадна да биде четири дена откако Собранието ги изгласа измените на Законот за радиодифузна дејност, со кој е предвидено зголемување на членовите на Советот од 9 на ...
| | веќе видена | слични

Претседателот Зоран Стефановски вели дека стечајната постапка не значи и ликвидација и според толкувањата на правниците, Советот треба да го почека конечниот резултат од стечајот. -Стечајот не значи дека Советот веднаш треба да ја одземе лиценцата за работа на електронскиот медиум, изјави Стефановски Ликвидација на А1 е најсигурната варијанта за Советот за радиодифузија во која оваа телевизија ќе ја изгуби концесијата, односно лиценцата за работа. Советот се уште не расправал како ќе постапува, но ако го следи мислењето на правната служба, тогаш за време на стечајната постапка, СРД нема да и ја одзема концесијата на А1. Претседателот Зоран Стефановски вели дека стечајната постапка не значи и ликвидација и според толкувањата на правниците, Советот треба да го почека конечниот резултат од стечајот. - Стечајот не значи дека Советот веднаш треба да ја одземе лиценцата за работа на електронскиот медиум. Ние претходно мораме да провериме дали А1 има ненаплатени побарување, како што се проверува и секој друг правен ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 22 јуле – Советот за радиодифузија(СРД) се става во функција на опозицијата, обвини денеска Борче Арсов член на СРД. Неговата реакција следи по денешната прес конференција на СРД, на која претседателот Зоран Стефановски изјави дека дозволата за радиодифузна дејност на А1 телевизија не престанува со стечајна постапка, туку со ликвидација на фирмата Според Арсов, во Законот за радиодифузија, изрично стои дека дозволата престанува ако настапи стечај или ликвидација и со ваквата констатација на Стефановски СРД би ги прекршила законите. „СРД не може и не треба да расправа по вакво нешто, односно единствено може да донесе констатација за настанатата ситуација. Затоа јас ќе реагирам остро бидејќи не може да се чека ликвидација. Во законот убаво си пишува дека со настанување на стечај, автоматски треба да се донесе констатација за престанок на важноста на дозволата“, рече Арсов. Освен него реагираше и Алма Машовиќ, која вели дека Советот денеска безпредметно расправал за измените на Законот за радиодифузија, ...
| | веќе видена | слични

Марија Котовска Советот за радиодифузија повторно ја штити А1 телевизија и тоа со незаконски дејствија. Одбива да го спроведе членот 62 од Законот за радиодифузна дејност според кој дозволата престанува да важи доколку настапи стечај кај радиодифузерот. Стефановски ќе чекал дозволата автоматски да престанела да важи доколку настапи евентуална ликвидација на медиумот. Советот за радиодифузија повторно се става над законите во Република Македонија и повторно во корист на медиумот на Рамковски. Претседателот Стефановски одбива да го спроведе членот 62 од Законот за радиодифузија, според кој на А1 телевизија, поради отворената стечајна постапка, треба да и биде одземена дозволата за вршење радиодифузна дејност . Членот 62 од Законот јасно и прецизино ги определува условите под кои дозволата на радиодифузерот ќе му биде одземена: Закон за Радиодифузна Дејност Член 62 Дозволата престанува да важи: - со истекот на рокот за којшто е доделена; - со писмена изјава на имателот со која се известува Советот ...
| | веќе видена | слични

Претседателското столче во Советот за Радиодифузија веќе не е резервирано за еден човек. На седницата од која мнозиството испрати порака дека е незадоволна од измените на Законот за Радиодифузија во него седеше Претседателот, Зоран Стефановски. Два часа подоцна на прес конференција од него се обрати Алма Машовиќ еден од двата члена кои беа против заедничката декларација на Советот. - „ Незамисливо е да не се консултира Советот за Радио дифузија за измени на законот кои се суштински“- изјави меѓу другото претседателот на СРД, Зоран Стефановски. - „ Колегата Стефановски се става во улога да коментира закони кои ги донесува Собранието“- изјави подоцна од истото место членот на Советот, Алма Машовиќ Судирот на ставови во СРД доаѓа неколку дена откако по скратена постапка парламентарното мнозинство додаде уште шест члена на постојните девет во Советот. Европската комисија изрази изненаденост бидејќи измените се донесоа без дебата, ОБСЕ пак побара ревизија на измените. Денешниот заклучок, велат од Советот, ќе ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија е незадоволен од последните, како што оценува, нетранспаретно извршени измени и дополнувања на Законот за радиодифузната дејност, со кои се менува бројот и структурата на членовите на Советот, без претходно тој да биде консултиран како независно регулаторно тело и без јавна расправа. Прибавувањето на мислење од Советот при измени на медиумската регулатива е законска обврска, независно дали тие измени се во редовна или скратена постапка, се наведува во соопштението од СРД. - Препораката на Комитетот на министри од Советот на Европа до државите – членки за независноста и функциите на регулаторните тела од радиодифузниот сектор нагласува дека правилата за управување на тие тела, особено нивното членство, се клучниот елемент на нивната независност. Документот на Советот на Европа уште налага дека регулаторните тела треба да се дефинираат на начин, што обезбедува нивна заштита од какво било мешање, особено од центри на политичка или економска моќ, стои во соопштението во кое се додава ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија на денешната седница не расправаше околу тоа дали на А1 ќе ѝ се одземе лиценцата за работа. Тоа на ред ќе им дојде откако Основниот суд Скопје 2 во вторник ќе одлучи за евентуален стечај на телевизијата. Денешната седница на Советот се одржа во тензична атмосфера и со жестоки дебати околу новите измени во Законот за радиодифузија. Членовите на Советот остро се спротивставија на измените, но и поради нетранспарентниот начин на нивно усвојување. Според нив, со овие измени парламентарното мнозинство му нанело силен удар на Советот. Неговиот претседател е изреволтиран од иницијаторите на измените бидејќи не се консултирале со Советот како што предвидувал неговиот правилник. Оттаму велат дека владејачките партии сакаат да го ставаат под своја контрола ова регулаторно тело. Проблематично им е и непрофесионалното усогласување на органите кои ќе предложат нови членови во СРД. „Незамисливо е да не се консултира независно регулаторно тело за измени и дополнувања коишто се суштински за самиот ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Ова беше нивна прва средба, со оглед дека премиерот не присуствуваше на инаугурацијата на шефот на државата пред четири дена. Денеска портпаролот на Владата , ...
сите 254 | | | веќе видена

Федералната администрација за воздухопловство ги предупреди американските комерцијални авиони кои летаат над водите на Персискиот Залив, дека ризикуваат да ...
сите 163 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена

Не стивнуваат реакциите за Тамара Тодевска и нашата делегација во Израел во европската но и меѓународната јавност по вчерашниот евровизиски настап. Голем број ...
сите 69 | | | веќе видена

Британскиот принц Вилијам, неодамна говорејќи за смртта на својата мајка, принцезата Дијана, ја опиша тагата што ја почувствувал како болка што не може да се ...
сите 53 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

СРД: Упад и уривање на независноста

Од:
До кого (е-маил):
Порака: