Србија во 2013 за камати дневно ќе троши два милиона евра

8 копии

Србија во 2013 година само за камати дневно ќе треба да одвојува два милиони евра, што повторно ја става на чекор од банкрот, пишува белградскиот весник „Блиц“. Колку е голем овој трошок покажува пресметката дека за еден ден финансирање на каматите Србија може да изгради болница, а за два дена училиште. Весникот, како илустративен пример, ја посочува изградбата на кардиохируршката клиника во Ниш, што државата ја чинела 1,7 милиони евра, додека новото основно училиште „Драган Лукиќ“ во Белград околу 3,5 милиони евра. Сепак прашањето е колку Србија во 2013 година ќе може да си дозволи вакви инвестиции, кога за камати ќе треба да одвои 750 милиони евра, без враќање на главницата од 4,5 милијарди. Економистите предупредуваат дека треба да се каже стоп на задолжувањето, инаку во спротивност Србија ќе банкротира. - Банкротот ќе дојде сигурно, само не знаеме кога точно. На тоа јасно укажува стагнацијата во растот на производството, што трае со години и забрзаното задолжување на државата, нагласува економистот ...
| | веќе видена | слични

Инфлацијата во Србија на крајот на годината ќе изнесува околу 13 отсто, а нејзино опаѓање се очекува во јуни идната година. Според проценките се очекува на крајот на 2013 година инфлацијата во Србија да биде околу 4, плус минус 1,5 отсто. За разлика од Србија, Македонија е во многу подобра ситуација кога се во прашање макроекономските показатели. Македонија не е презадолжена, имаме ниска инфлација и стабилна монетарна ситуација веќе подолг период. Сите овие фактори влијаат на тоа Македонија странски кредитни линии да ги добиваат по пониски каматни стапки. И Меѓународниот монетарен фонд во својот последен извештај за земјите од Западниот Балкан предвиде висока инфлација и пад на економскиот раст во Србија и Хрватска, додека пак прогнозите за Македонија беа пооптимистички. ММФ истакнува дека инфлацијата во Македонија годинава и следната година ќе изнесува два проценти. Економистите предупредуваат дека Србија треба да престане да се задолжува во спротивно ќе банкротира. Србија во 2013 година за камати ќе треба ...
| | веќе видена | слични

Инфлацијата во Србија до крајот на годината ќе изнесува 13%. Се очекува и опаѓање наредната година. Проценките велат дека Србија в година ќе има околу 4%, односно повеќе или помалку за 1.5%. За разлика од Србија, Македонија е во многу подобра ситуација кога се во прашање макроекономските показатели. Македонија не е презадолжена, имаме ниска инфлација и стабилна монетарна ситуација веќе подолг период. Сите овие фактори влијаат на тоа Македонија странски кредитни линии да ги добиваат по пониски каматни стапки. И Меѓународниот монетарен фонд во својот последен извештај за земјите од Западниот Балкан предвиде висока инфлација и пад на економскиот раст во Србија и Хрватска, додека пак прогнозите за Македонија беа пооптимистички. ММФ истакнува дека инфлацијата во Македонија годинава и следната година ќе изнесува два проценти. Економистите предупредуваат дека Србија треба да престане да се задолжува во спротивно ќе банкротира. Србија во 2013 година за камати ќе треба да одвои 750 милиони евра, без враќање на ...
| | веќе видена | слични

Србија ќе плаќа повеќе од два милиони евра дневно само за камати. Економистите предупредуваат дека задолжувањето ја довело државата на чекор до банкрот. Српскиот весник “Блиц” пишува дека идната година државата ќе треба да одвои вкупно 750 милиони евра за камати, а во тоа не е пресметано враќањето на главницата од 4,5 милијарди евра. Пресметките на весникот покажуваат дека со парите што Србија ќе ги дава, може да се изгради болница за само еден ден или пак училиште за само два дена, крупни инфраструктурни проекти кои државата неможе да ги оствари поради задолжувањата. Економските аналитичари предупредуваат дека долговите им пораснале толку многу што Србија е се поблиску до грчко сценарио. . Веќе се задолжуваме со камати повисоки од 5 отсто, како државите со големи финансиски проблеми, нагласува економистот Мирослав Прокопчијевиќ. - Банкротот ќе дојде сигурно, само не знаеме кога точно. На тоа јасно укажува стагнацијата во растот на производството, што трае со години и забрзаното задолжување на државата. За ...
| | веќе видена | слични

Колку е голем овој трошок покажува пресметката дека за еден ден финансирање на каматите Србија може да изгради болница, а за два дена училиште. Весникот, како илустративен пример, ја посочува изградбата на кардиохируршката клиника во Ниш, што државата ја чинела 1,7 милиони евра, додека новото основно училиште „Драган Лукиќ“ во Белград околу 3,5 милиони евра. Сепак прашањето е колку Србија во 2013 година ќе може да си дозволи вакви инвестиции, кога за камати ќе треба да одвои 750 милиони евра, без враќање на главницата од 4,5 милијарди. Економистите предупредуваат дека треба да се каже стоп на задолжувањето, инаку во спротивност Србија ќе банкротира. - Банкротот ќе дојде сигурно, само не знаеме кога точно. На тоа јасно укажува стагнацијата во растот на производството, што трае со години и забрзаното задолжување на државата, нагласува економистот Мирослав Прокоплијевиќ. Според него, исклучително загрижувачки е фактот дека последото задолжување на Србија е со камата од пет проценти, колку што изнесува на ...
| | веќе видена | слични

Останато

Сподели ја оваа вест на е-маил

Србија во 2013 за камати дневно ќе троши два милиона евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: