На „Табановце“ откриени мигранти во вагон на товарен воз


13 копии

Четири мигранти од Авганистан и еден од Иран биле откриени на граничниот премин „Табановце“ во вагон од товарен воз кој сообраќал на релација Грција – Унгарија.Случајот во Полициската станица за Граничен премин „Табановце“ вчера околу 14 часот го пријавил царински службеник на граничниот премин.Мигрантите биле пронајдени при контрола на контрола на вагонот од товарниот воз.Со лицата бил извршен разговор, по што биле пренесени и предадени во транзитен камп Табановце за понатамошна постапка.
| | веќе видена | слични

Мигрантската криза во секој момент може да добие на интензитет. Двата прифатни центри на Гевгелија и Табановце се подготвени, јужната граница се чува заеднички со полициски службеници од повеќе држави од регионот а во завршна фаза е и договорот со Фронтекс .И покрај тоа што моментално состојбата на јужната граница каде поминува таканаречената балканска рута е стабилна ,Македонија е подготвена за било каков бегалски бран се засилуваат контролите на границите изјави министерот за внатрешни работи Спасовски. Директорот на бирото за јавна безбедност Лазо Велковски потенцира дека на средбите со грчката полиција во септември и декември формирани биле тимови и контакт центри за заедничка соработка. Прекуграничниот организиран криминал ,тероризмот ,екстремизмот и мигрантската криза се сериозни глобални проблеми за кои потребна е регионална соработка беше истакнато на Годишното собрание на шефовите на полициите на државите од Југоисточна Европа.
| | веќе видена | слични

Иако нема загрижувачки најави и конкретни известувања поради немирите на Блискиот Исток, мигрантската криза секој момент може да добие на интензитет, изјави од Охрид миснитерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски. Потенцираше дека состојбата е стабилна, но како држава сме подготвени да се соочиме со евентуален мигранстки притисок на границите. „Немаме никакви најави кои можат да не загрижуваат во смисла на енормно зголемување на бегалците на нашшата граница на западно балканската рута. Ние сме подготвени и мора да бидеме затоа што таа криза може да добие на интензитет.“ - изјави Спасовски. Во насока на заштита, зголемена е контролата на границите, каде македонската полиција дејствува засилено со полициски екипи од регионот „Нашите два прифатни центри кај Гевгелија и Табановце се подготвени, јужната граница чуваме со повеќе полицијата од регионот и сме во завршна фаза на склучување на договор со Фронтекс кој ќе помогне во заштата на јужната граница.“ - изјави Спасовски. Значително подобрена е и ...
| | веќе видена | слични

Решавањето на проблемот со мигрантската криза не може да биде никако на овие простори, рече Спасоски, но тоа е глобален ризик со кој треба заеднички да се справуваа Европа. Мигрантската криза во секој момент може да ескалира,јужната граница ја обезбедуваат полициски службеници од повеќе државин не само од регионот туку и од Европа,а во завршна фаза е и склучувањето на договор со Фронтекс кој што исто така ќе помогне во заштита на границата. Иако според министерот за внатрешни Спасоски, балканската бегалска рута за сега е стабилна,двата прифатни центри во Гевгелија и Табановце, се подготвени. Тој уверува дека нема најави,кои што можат да не загрижуваат во смисла на енормано зголемување на бегалци. - Мигрантската криза во секој момент може да добие на интензитет,не е само заради временските услови, туку заради состојбите кои што се на Блискиот Исток, заради состојбите кои што се-ако сакате и во регионот, релациите,односите, помеѓу Европската Унија и Турција меѓутоа сето тоа мислам дека во овој момент според ...
| | веќе видена | слични

Не постојат закани од нов мигрантски бран на „балканска рута“, истакна Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски. Тој за време на генералното собрание на шефовите на полициите од државите на ЈИЕ во Охрид порача дека Македонија е подготвена во секој момент соодветно да реагира доколку мигрантската криза добие на интензитет. „ Немаме никакви најави кои што можат да не загрижуваат во смисла на енормно згоелмување на бегалци кои што би можеле да бидат на нашата границата. Ние сме подготвени, бидејќи таа мигранска криза може да добие на интензитет во секој момент нашите два прифатни центри Гевгелија и Табановце се подготвени, јужната граница ја чуваме заеднички со полициски службеници од повеќе држави од регионот, веќе сме во завршна фаза на склучување на договор со ФРОНТЕКС “ Министерот Спасовски на отварањето на Генералното собрание на Асоцијацијата на шефови на полициски служби на Југоисточна Европа, истакна дека нивните служби работат на постојано зајакнување на заедничката оперативна соработка и ...
| | веќе видена | слични
12 копии

Безбедносните информации и анализи моментално укажуват дека не постојат закани од нов мигрантски бран на т.н. „балканска рута“. Сепак, каква и да е ситуацијата на терен и доколку мигрантската криза добие на интензитет Македонија е подготвена во секој момент соодветно да реагира, изјави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска во Охрид каде учествува на Генералното собрание на шефовите на полициите од државите на ЈИЕ. Одговарајќи на новинарско прашање за евентуално повторно активирање на мигрантската рута имајќи ги предвид актуелните случувања на Блискиот Исток и односите меѓу ЕУ и Турција, Спасовски потсети дека македонската полиција јужната граница ја контролира засилена со полициски сили на повеќе држави од регионот и од ЕУ. – Во завршна фаза сме со склучување договор со „Фронтекс“ што исто така ќе помогне во заштита на границата, така што Македонија е подготвена за каков било развој на настаните. Засега нема најави, информации кои би требало да загрижуваат, рече тој. Спасовски истакна дека ...
| | веќе видена | слични

Регионалната соработка, добрососедските односи и градењето на доверба помеѓу нас, се клучни елементи за стабилноста на Балканот. Ова пред шефовите на полициите од регионот во Охрид го рече министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски. Тој посочи дека покрај организираниот криминал, тероризмот и екстремизмот, кои се глобални предизвици, поради моменталната состојба на Блискиот Исток, иако нема најави, можно е повторно да биде актуелизирана Балканската мигрантска рута. „Ние сме подготвени , како и да е мора да бидеме подготвени заради тоа што таа мигрантска криза може да добие на интензитет во секој еден момент. Нашите два прифатни центри, во Гевгелија и на Табановце се подготвени. Знаете дека јужната граница ја чуваме заеднички со полициски службеници од повеќе држави од регионот, од Европа. Веќе сме во завршна фаза на склучување на договор со Фронтекс, кои што исто така ќе помогнат во заштитата на нашата јужна граница“ , изјави министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски. Од 2015-та до 2017-та во ...
| | веќе видена | слични

Тој истакна дека Македонија е подготвена во секој момент соодветно да реагира. Спасовски потсети дека македонската полиција е подготвена за било каков развој на настаните, при евентуалното повторно активирање на мигрантската рута, имајќи ги во предвид случувањата на блискиот исток и  односите меѓу Европската унија и Турција. Министерот Спасовски и директорот бирото за јавна безбедност Лазо Велковски денеска го отворија генералното собрание на асоцијацијата на шефови на полициски служби во југоисточна Европа кое оваа година се одржува  во Охрид, а на кое учествуваат директори на полициските служби од југоисточна Европа. Министерот во својот говор истакна дека секоја соработка меѓу државите е чекор напред и начин повеќе да останеме сплотени во заедничката борба против криминалот, додека директорот на бирото за јавна безбедност потенцира дека како претседател на асоцијацијата за оваа година лично  ќе се заложи за заживување на ова здружение.
| | веќе видена | слични

Сепак, каква и да е ситуацијата на терен и доколку мигрантската криза добие на интензитет Македонија е подготвена во секој момент соодветно да реагира, изјави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска во Охрид каде учествува на Генералното собрание на шефовите на полициите од државите на ЈИЕ. Одговарајќи на новинарско прашање за евентуално повторно активирање на мигрантската рута имајќи ги предвид актуелните случувања на Блискиот Исток и односите меѓу ЕУ и Турција, Спасовски потсети дека македонската полиција јужната граница ја контролира засилена со полициски сили на повеќе држави од регионот и од ЕУ. - Во завршна фаза сме со склучување договор со „Фронтекс“ што исто така ќе помогне во заштита на границата, така што Македонија е подготвена за каков било развој на настаните. Засега нема најави, информации кои би требало да загрижуваат, рече тој. Спасовски истакна дека Република Македонија, иако не е членка на ЕУ ги штити надворешните граници на Европа, а склучувањето договор со „Фронтекс“ ќе ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во моментов состојбата на јужната граница каде поминува таканаречената балканска бегалска рута е стабилна, но треба да бидеме подготвени затоа што во секој момент може повторно да ескалира мигрантската криза поради состојбата во Сирија и затегнатите односи помеѓу ЕУ и Турција, изјави денеска во Охрид министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски. -Немаме некакви најави коишто може да не загрижуваат во смисла на енормно зголемување на бегалци коишто би можеле да бидат на нашата граница но и на оваа таканаречена западно-балканска рута. Меѓутоа, ние сме подготвени, како и да е мора да бидеме подготвени, затоа што таа мигрантска криза може да добие на интензитет во секој еден момент. Нашите два прифатни центри во Гевгелија и Табановце се подготвени, јужната граница ја чуваме заеднички со полициски службеници од повеќе земји од регионот и од Европа, а во завршна фаза сме на склучување на догово со „Фронтекс“ кој ќе помогне во чување на нашата јужна граница. – истакна Спасовски. Министерот Спасовски утрово се ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Памела Андерсон беше гостинка на синоќешната вечера на фудбалскиот клуб Олимпик од Марсеј , каде се собирала помош за сиромашните деца од градот. наеднаш , во ...
сите 218 | | | веќе видена

Продолжуваат превирањата во Исламската верска заедница. Новиот поглавар Скендер Бузаку е назначен на функцијата од судот, но Реис ул улема хаџи Сулејман ефенди ...
сите 375 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 334 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 173 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На „Табановце“ откриени мигранти во вагон на товарен воз

Од:
До кого (е-маил):
Порака: