Градоначалниците со технички мандат до 31 декември, на советите е истечен


2 копии

Мандатот на советниците во општините е истечен на 24 март 2017 година, а на градоначалниците може да трае до 31 декември 2017 година. Вакво појаснување даде денеска преку соопштение Државниот инспекторат за локална самоуправа повикувајќи се на член 35 и член 49 од Законот за локална самоуправа. Како што наведуваат во соопштението, мандатот на советниците во општините согласно член 35 став 1 од Законот за локална самоуправа е 4 години и тој со оглед на последните локални избори кои се одржани на 24 март 2013 е со истечен мандат од 24 март 2017. Сите одлуки кои советите на општините ги донеле по овој датум од страна на Инспекторатот се поништени и ставени вон сила, а никаква евентуална законска измена од Собранието нема ретроактивно дејство. Мандатите, пак, на градоначалниците, како што стои во соопштението, се регулирани во член 49 и 52 од Законот за локална самоуправа и таму јасно стои дека мандатот трае до завршување на тековната година, што значи 31.12.2017. Со оглед на изминатиот мандат на советите, ...
| | веќе видена | слични

18.05.2017 Десетината извештаи, предлог-одлуки и согласности што Советот на Општина Кочани го усвои на 61. и 62. седница се невaжечки. Причина за тоа е што Инспекторатот за локална самоуправа оценува оти мандатот на советниците им завршил на 24 март, па тие не можеле после тој датум да одржуваат седници и да гласаат за прашања за кои што претходно имале надлежност. Тоа значи дека меѓу другото, без важност се усвоениот годишен извештај на Општината за 2016 и извештајот за извршување на Буџетот во првиот квартал од оваа година, како и извештајот за работа и завршната сметка на КЈП “Водовод“ за лани.
| | веќе видена | слични

Владата на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ по еднодецениското владеење, речиси половина година функционира како техничка, односно како влада со потрошен мандат. Новоформираното парламентарно мнозинство на СДСМ и на партиите на Албанците до вчера го чекаше мандатот за формирање нова влада. Припадниците на истото тоа парламентарно мнозинство, како и нивните колеги од, сега веќе, опозицијата, веќе половина година напразно ги трошат своите мандати, без ниту еден донесен закон, одлука (освен онаа за избор на парламентарен спикер), ратификација, именување... Во меѓувреме, законски предвидениот четиригодишен мандат им истече и на градоначалниците и на општинските совети, така што и тие сега играат на продолженија, а се проблематизираат и мандатите на редица судии и обвинители. Станавме земја без мандати. Или барем земја во која проблематизирањето на мандатите на носителите на највисоките функции стана тема за општонародна забава, бидејќи збунувачките објаснувања на експертите и на компетентните институции до таа мера ја ...
| | веќе видена | слични

Паушално и произволно, без правен основ е известувањето на државниот инспекторат за ЛС дека ќе ги укине одлуките што ги донесле советниците по 24 март, тврди Владо Чинго адвокат и поранешен претседател на Советот на град Охрид. Инспекторатот е орган на министерството за Локална самоуправа кој ги контролира одлуките кои ги носи советот дали се во согласност со законот за локална самоуправа и другите закони кои ја уредуваат таа област. Вршат контроли и надзори , редовен, вонреден и контролен наздор и може врз основа на тоа да укинат некои акти од општината или програми, но е неразумно да тврдат дека на 24 март завршил мандатот на советниците и градоначалникот, подвлекува Чинго. „ Државниот инспекторат за Локална самоуправа не е тој што толкува закони. Оосбено не за тоа, кога престанува или започнува мандат .Тие се должни да вршат контроли инадзор на работат и доенсувањето на одлуките“, напоменува Чинго. На 24 март 2013 година беше првиот круг на локалните избори. Завршија изборите , но во некои општини имаше ...
| | веќе видена | слични

Градоначалниците се доведени во заблуда и без страв треба да продолжат со работа, вели Ванчо Шехтански, директор на Државниот инспекторат за локална самоуправа. Тој во изјава за „Слободен печат“ објаснува дека градоначалниците до крајот на годината имаат мандат и може да потпишуваат плата, како и разни други давачки. Единствено што не можат е да спроведуваат одлуки на совети на општините, затоа што мандатот на советниците е веќе истечен, поради што Инспекторатот ставил вон сила дури 600 одлуки донесени од советите на општините во периодот по 24 март. Според Шехтански, градоначалниците се доведени во заблуда од Министерството за правда и од Заедницата на единици на локална самоуправа (ЗЕЛС) и нејзиниот претседател Коце Трајановски. - Министерот за правда е „англиска кралица“ во локалната самоуправа, односно нема никаква надлежност. Но, од Министерството е изготвено мислење, според кое мандатот на градоначалниците истекол на 15 мај. За ова разбрав случајно и кога поставив прашање врз основа на кои надлежности ...
| | веќе видена | слични
6 копии

До кога трае мандатот на градоначалниците? Што стои во законот и што е она што претходи на различните толкувања во јавноста? На оваа тема во „Отворено студио" на ТВ НОВА зборуваше Љупчо Пренџов, заменик министер за локална самоуправа.Како министерство за локална самоуправа ја следевме будно ситуацијата по предвремените парламентарни избори. Од 1-ви февруари размислувавме и се обидувавме да го решиме можниот проблем што можеше да настане првично со неформирање на владата. Разговаравме во рамки на министерството и одлучивме да поведеме постапка со цел да им објасниме на градоначалниците дека согласно изборниот законик тие ќе можат полноправно да ги извршуваат своите задачи, функции и надлежности во своите општини до 15-ти мај, бидејќи во изборниот законик пишува дека нови локални избори би се одржале во првата половина на месец мај. Сметавме дека дотогаш политичката криза веројатно ќе се реши, меѓутоа кога и да помислиме дека сме го постигнале дното на безизлезна ситуација, дното е уште подлабоко", рече ...
| | веќе видена | слични

Професорите, наставниците, пожарникарите и сите вработени во општините нормално ќе земаат плата и покрај истекот на мандатите на советниците. До локалните избори, единиците на локалните самоуправи ќе функционираат без општинските совети, но ќе имаат градоналници Шехтански вели дека мандатите на советите на општините истекол на 24 март, а сите одлуки донесени по овој датум немаат правна сила. Станува збор за повеќе од 600 одлуки кои општинските совети ги онеле во овој период од скоро два месеци Минатата недела политичките партии се договорија локалните избори да се одржат на средината од октомври. За тоа да се случи, потребно е свикување на Собраниска седница за измени на изборниот законик. Фото за вовед: YouTube видео: Embedded video for ДИЛС: Мандатот на советниците во општините е истечен на 24 март 2017 година Категорија: МакедонијаНовинар: Александар Спасовски
| | веќе видена | слични

Според државниот инспекторат за локална самоуправа, мандатот на советите е истечен на 24 март и сите одлуки донесени после овој датум се неважечки и се ставаат вон сила. Ова дополнителнo ја компликува ионака компликуваната состојба во која се најдоа локалните самоуправи поради длабоката политичка криза во земјата. Иако од одржувањето на парламентарните избори помина речиси половина година Собранието се уште не профункционира нормално, а нема ниту влада. Инспекторатот посочува дека вон сила ќе бидат ставени 600 одлуки на советите, меѓу кои и тие на советот на општина Охрид донесени на 70-та седница одржана на 27-ми април, на која советниците ја усвоија информацијата за состојбата на веслачкиот клуб „Југ“ заедно со предложените план и мерки за продолжување на постоењето и активноста, како и предлог одлуката за исплата на долгот на клубот по основ на правосилни извршни исправи. На оваа седница советниците го прифатија и предлог одлуката за учество на општина Охрид во реализација на летен фудбалски камп ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Поради политичката криза три години разботевме со ограничени надлежности, изјави градоначалникот на Прилеп Маријан Ристески во „Отворено студио“ на ТВ НОВА. Тој моменталната ситуација со локалната самоуправа ја оцени како деликатна и смета дека вака како што е најмногу ќе се одрази на граѓаните во земјава. „Локалната самоуправа е најблиска до граѓаните и ги реализира нивните потреби, па најмногу би се почувствувало на нивна кожа. Се договоривме да не ги напуштаме кабинетите, да бидеме тука додека не се случат промените во изборниот законик, со цел понатаму нормално да функционираат локалните самоуправи. Денешниот ден го поминавме на работните места без притоа да потпишуваме документи“, рече Ристески. Додаде дека го привршува неговиот трет мандат како градоначалник, кој благодарение на политичката криза е еден од најтешките. „Влеговме во голема политичка криза што уште не доби разрешница. Имавме повеќе циклуси на избори, а согласно законските прописи ние сме лимитирани за време на изборниот процес. Ваквиот ...
| | веќе видена | слични

„Како министерство за локална самоуправа ја следевме будно ситуацијата по предвремените парламентарни избори. Од 1-ви февруари размислувавме и се обидувавме да го решиме можниот проблем што можеше да настане првично со неформирање на владата. Разговаравме во рамки на министерството и одлучивме да поведеме постапка со цел да им објасниме на градоначалниците дека согласно изборниот законик тие ќе можат полноправно да ги извршуваат своите задачи, функции и надлежности во своите општини до 15-ти мај, бидејќи во изборниот законик пишува дека нови локални избори би се одржале во првата половина на месец мај. Сметавме дека дотогаш политичката криза веројатно ќе се реши, меѓутоа кога и да помислиме дека сме го постигнале дното на безизлезна ситуација, дното е уште подлабоко“, рече Пренџов. Во обид да ги забрзаат процесите за избор на нови градоначалници, Пренџов вели дека од Министерството се одлучиле за иницијатива до Уставниот суд на Република Македонија. „ Покренавме иницијатива да се продолжи мандатот на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Гибралтар минатата недела донесе одлука за запленување на иранскиот танкер само поради тоа што ги прекрши санкциите на Европската Унија, а не по барање на која ...
сите 198 | | | веќе видена

Сметавме дека е важна политичка порака УНЕСКО да не го стави Охридскиот регион на листата на светско културно наследство во опасност, но и ветер во грб за ...
сите 172 | | | веќе видена

Овен (21.03 – 20.04) Од долгите врски ќе се појави потреба за искрен разговор на чуствителни теми во кои потешко остварувате компромиси. Но љубов нема да ви ...
сите 129 | | | веќе видена

Податоците покажуваат сериозна материјална обесправеност кај 83-94 проценти од ранливите ромски семејства во целиот регион на Западен Балкан (ЗБ), соопшти ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Градоначалниците со технички мандат до 31 декември, на советите е истечен

Од:
До кого (е-маил):
Порака: